02/05/2011 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές δεν πιστεύουν την κυβέρνηση

Οι αγορές δεν πιστεύουν ούτε τους Έλληνες αξιωματούχους ούτε αυτούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ότι δεν είναι στα σχέδια μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι υπάρχει σχέδιο ώστε να "φτιάξουν" τα χρηματοοικονομικά της Ελλάδας. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, οι τιμές των ελληνικών CDS υποδηλώνουν πιθανότητα 46% για μια αναδιάρθρωση τα επόμενα δύο χρόνια.

«Αυτοί που αντιτίθενται σε μια αναδιάρθρωση, έχουν καλά επιχειρήματα», σχολιάζει ο αρθρογράφος Richard Barley. Τονίζουν πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας και χρειάζονται επανακεφαλαιοποίηση.
Θα προκαλούσε επίσης προβλήματα και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. «Η ορθόδοξη σκέψη είναι ότι η Ευρώπη θα καθυστερήσει την αναδιάρθρωση μέχρι το μέσον του 2013, όταν ο ESM τεθεί σε λειτουργία», σχολιάζει ο Barley.
Προσθέτει ακόμη ότι όλα υποδεικνύουν πως η Ελλάδα θα καταφύγει στις αγορές το 2012 αναζητώντας 26,7 δισ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα. Με βάση τις συνθήκες τις αγορές σήμερα, οι επενδυτές δεν θα της τα δώσουν.
Η JP Morgan από την πλευρά της επισημαίνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αυξήσει την έκθεση των χωρών της ευρωζώνης στην Ελλάδα, στα 141,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013, ενώ το market dept θα είναι στα 203,1 δισ. ευρώ.
Οι κάτοχοι ομολόγων θα λάβουν πλήρως τα χρήματά τους για το 2012-2013, αντί να δεχθούν το haircut με το οποίο ενδεχομένως θα έρθουν αντιμέτωποι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Εξ ου και το επιχείρημα ότι ο χρόνος αποπληρωμής των χρεών θα πρέπει να επιμηκυνθεί. Αυτό σημαίνει πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν και η ευρωζώνη θα έχει μικρότερη έκθεση το 2013.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 02/05/2011 14:36:40

  Ουτε ο καθρευτης τους δεν τους εμπιστευεται!

  ΠΠ

 2. East avatar
  East 02/05/2011 14:45:54

  Η κρίση είναι τεχνητή, με την έννοια ότι θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί αν αυξάναμε τη παραγωγή. Διότι η κρίση οφείλεται στο ότι καταναλώνουμε χωρίς να παράγουμε.

  Όμως αυτοί κάνουν το ακριβώς αντίθετο: Μειώνουν την παραγωγή με το να διώχνουν τους μετανάστες και Έλληνες(οπότε μειώνουν το εργατικό δυναμικό), και με την πράσινη ανάπτυξη.

  Αυτό το κάνουν για να μας χρεωκοπήσουν, και να υποδουλώσουν τη Ελλάδα και τους Έλληνες.

  Η λύση είναι να γίνει δραστική αύξηση παραγωγής-αυτοαπασχολούμενων-εργατικού δυναμικού, επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού και εισαγωγή μεταναστών, δραστική μείωση γραφειοκρατίας και φορολογίας για τους πολίτες, και κρατικοποιήσεις.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/05/2011 15:35:33

  ....Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να πιστεύουμε τις "αγορές"!
  Οπως περίπου έλεγε ο παππούς Αριστοτέλης στην "Λογική του": Άν κάποιος αστυνόμος δεν πιστεύει ότι το μπουζούκι είναι καλό όργανο, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει ντε και καλά να πιστέψουμε ότι αυτός ο αστυνόμος είναι καλό όργανο.
  Ήτοι, όταν ο Α διατυπώνει μια αρνητική κρίση για τον Β, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Α εξασφαλίζει έτσι μια καταφατική κρίση για τον εαυτό του.
  Έτσι αρχίζουνσυνήθως τα μεγάλα λάθη (πολιτικά και άλλα): Από ένα απλό λάθος, απλής, απλούστατης λογικής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.