#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/01/2011 17:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι έξι παράμετροι του «ράλι» της ΤετάρτηςΗ προοπτική επέκτασης του πακέτου βοήθειας του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στον οποίον μάλιστα όπως αναφέρθηκε θα δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων όπως η ΕΚΤ, αλλά και συνολικά έξι παράμετροι είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας στην Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών, οδηγώντας σε ράλι  των τιμών αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι παράμετροι αυτοί έχουν ως εξής:

1. Οι δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων αναφορικά με την πιθανότητα η χρηματοδότηση του μηχανισμού στήριξης να ενισχυθεί και το πεδίο δράσης του EFSF να διευρυνθεί, μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί το αργότερο έως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις αρχές Φεβρουαρίου. Η επέκταση του πακέτου βοήθειας του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στον οποίον μάλιστα όπως λέγεται θα δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων όπως η ΕΚΤ, είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας στην Ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αλλά και μετοχών.

2. Οι δηλώσεις της γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel που ανέφερε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ, αναφερόμενη στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης πάντως ανέφερε πως η Γερμανία δεν βρίσκει χρήσιμο ούτε απαραίτητο να συζητά το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αυξήσει τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για τις δοκιμαζόμενες χώρες μέλη της ευρωζώνης, είπε εκπρόσωπος της την Τετάρτη.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε ότι η Κομισιόν και οι χώρες της ευρωζώνης συζητούν τις πιθανότητες αύξησης των κεφαλαίων και την διεύρυνση του πεδίου δραστηριοτήτων του μηχανισμού.

3.Το γεγονός ότι η Πορτογαλία άντλησε συνολικά 1,249 δις ευρώ από τη δημοπρασία δύο ομολόγων τριετούς και 10ετούς διάρκειας εν μέσω ισχυρής ζήτησης με την απόδοση για τον 10ετή τίτλο να υποχωρεί, αίροντας μερικώς τις πιέσεις προς τη χώρα για ένταξή της στον μηχανισμό στήριξης. Το ποσό που αντλήθηκε διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των εκτιμήσεων της αγοράς για άντληση 1,25 δις ευρώ.

4.Η παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία συνεχίζει τις αγορές πορτογαλικών και ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνοντας το κόστος δανεισμού των χωρών αυτών. Στη δευτερογενή αγορά π.χ. η αποκλιμάκωση των spread, ήταν εμφανής καθώς το περιθώριο του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στις 822 μονάδες βάσης (8,22%) από το 8,80% που διαμορφώθηκε στο προηγούμενο κλείσιμο του ΗΔΑΤ.

5.Οι αναμενόμενες διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Μοοdy's, με σκοπό την αποφυγή μίας άμεσης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας η οποία πάντως σχεδόν έχει προεξοφληθεί από την αγορά.

6.Οι πληροφορίες του Bloomberg, πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν ένα νέο σχέδιο στήριξης της περιφέρειας, που θα περιλαμβάνει τη διάσωση της Πορτογαλίας και την αγορά ελληνικών ομολόγων. Το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 60 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία.

Η αξία των συναλλαγών πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 5%. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφουν οι Κύπρου +9,05%, Alpha Bank+7,99%, Atebank+7,35%, Eurobank+7,12% και Εθνική +6,68%, ενώ από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών +6,17% και Ταξιδιών & Αναψυχής +4,73%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Spider - Πέτσιος Ν. & Υιοί +17,65%, Μοχλός +11,11%, Προοδευτική +10,53%, ΕΚΤΕΡ +10,34% και ΑΕΓΕΚ +10,00%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Έδραση -12,50%, Χατζηιωάννου -10,00%, Μedicon Ελλάς -9,13%, Νutriart -9,09% και Nτρουκφάρμπεν -8,51%. Συνολικά ως στιγμής, 127 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 πτωτικά και 46 παραμένουν σταθερές.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=377652&dt=12/01/2011#ixzz1App84F99

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 12/01/2011 17:50:01

  μακάρι να μας διασώσουν αλλά εγώ, ο καχύποπτος, λέω ότι το γιο-γιο 1) 1500-1400 το βλέπουμε καιρό τώρα και 2) να μας διασώσουν και να μην πέση το ευρώ, χλωμό. Το ευρώ έπιασε 1,29 και είπα "έλα θα μας σώσουν", αλλά είναι 1,30. Στήριξη ευρώ και διάσωση... τι να πώ. Θα δείξει...

  Και από άλλες σοβαρές πηγές ακουγα την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανεβει το ΧΑ.

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 13/01/2011 12:50:52

  κομπίνες του ΠΑΣΟΚ είναι για να δείξουν ότι ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη στην Κυβερνητική πολιτική και μπας και ξεγελαστούν τίποτα χαχολοι και αρχιζουν να παίζουν τα ρέστα τουσ για να τους πάρουν πάλι τα λεφτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.