03/12/2010 10:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι έξι αλλαγές για συμβάσεις-μισθούς

Kλειδωσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ΝΕΑ, από το υπουργείο Εργασίας οι 6 αλλαγές στο καυτό θέµα της υπερίσχυσης - υπό προϋποθέσεις - των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών στον ιδιωτικό τοµέα - και αρχίζει το «παζάρι» µε την τρόικα, ώστε το σχετικό νοµοσχέδιο να τεθεί προς έγκριση απο το Υπουργικό Συµβούλιο την επόµενη Πέµπτη. Την ιδια ώρα, στις τράπεζες ανοίγει ο χορός των απεργιών, ενώ το θέµα των συµβάσεων εξελίχθηκε σε...
εµφύλιο, µε τη ΓΣΕΕ να εξαπολύει επίθεση στους εργοδοτικούς φορείς, διαψεύδοντας ότι υπήρξαν σηµεία σύγκλισης στο φλέγον θέµα των επιχειρησιακών συµβάσεων κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε προχθές στα γραφεία του ΣΕΒ (ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη –ανεξάρτητα από τα αποτελέσµατα των άτυπων διαβουλεύσεων µεταξύ των κοινωνικών εταίρων – έχει έτοιµο το σχέδιο νόµου που θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόµενες ηµέρες, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο. Είναι οριστικό ότι το νοµοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του ∆εκεµβρίου. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η νοµοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας κινείται στα παρακάτω 6 σηµεία:
1. Απόκλιση έως 12%
Σε περιπτώσεις υπερίσχυσης των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων, η απόκλιση των αποδοχών των εργαζοµένων – ανά επιχείρηση – θα είναι έως 12%. Το νούµερο αυτό είναι οριστικό και θα περιλαµβάνεται στην πρόταση του υπ. Εργασίας προς την τρόικα.

2. Εως δύό χρόνια
Η ισχύς των επιχειρησιακών συµβάσεων ειδικών συνθηκών να διαρκούν έως 2 χρόνια (12+12 µήνες).
3. «Οχι» όμαδικές απόλύσεις
Θα υπάρξει – στο σχέδιο νόµου – ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µε βάση το µισθό που ίσχυε πριν από τη µείωση των αποδοχών. Πάντως, η πλευρά των εργαζοµένων ζητεί να υπάρχει γενική απαγόρευση των απολύσεων στις επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστηµα εφαρµόζονται οι επιχειρησιακές συµβάσεις ειδικών συνθηκών, πλην ειδικών περιπτώσεων (υπαιτιότητα υπαλλήλου).
4. Στις επιθεωρήσεις εργασίας
Οι συµφωνίες για τις µειώσεις των µισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας. Τονίζεται ότι για το θέµα αυτό η ΓΣΕΕ ζητεί να τίθενται υπό την έγκριση του Συµβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την οικονοµική δυσχέρεια της επιχείρησης και θα δικαιολογούν τις µειώσεις των µισθών.

5. Επέκταση και στα μη μέλη
Θα υπάρξει κοινή επιστολή εργοδοτών - ΓΣΕΕ προς τον πρωθυπουργό και την τρόικα, ώστε να διατηρηθεί η επέκταση, µε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των συλλογικών συµβάσεων εργασίας που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου και στα µη µέλη των οργανώσεων (εργοδοτών και εργαζοµένων).

Πάντως, θα προβλέπεται ότι δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συµβάσεις στις επιχειρήσεις που εφαρµόζουν επιχειρησιακές συµβάσεις ή οµαδικές συµφωνίες ειδικών συνθηκών.

6. Και στις μικρές επιχειρήσεις
Συµφωνίες για αποκλίσεις - µειώσεις µισθών θα µπορούν να υπογράφονται και στις µικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων, όπου δεν υπάρχει σωµατείο. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι στο µόνο σίγουρο σηµείο που συµφωνούν – ανοιχτά – οι κοινωνικοί εταίροι είναι να µην εφαρµοστεί η πρόβλεψη του Μνηµονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συµβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα µέλη της δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγµατεύσεις.
Οι έξι αλλαγές για συμβάσεις-μισθούς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kiki avatar
  kiki 03/12/2010 15:02:38

  Ε ρε σταχτη και μπουρμπερι που θελουν ολοι τους μα ολοι τους.
  συγκεκριμενα,η προδοτικη κυβερνηση,
  η αβουλη αντιπολιτευση,
  οι τραπεζες,
  οι βουλευτες,οι υπουργοι,ενα ενας.
  Η αξιωματικη αντιπολιτευση, που ειναι ?

  • anonymos avatar
   anonymos @ kiki 04/12/2010 00:10:08

   Ε πουναναι αφού συμφωνεί αρκει να τα κάνει άλλος

 2. ΓΠ avatar
  ΓΠ 05/12/2010 01:30:23

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΙΣΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ.ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ΄ΜΕ ΤΙ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΘΑ ΚΙΝΗΘΗ Η ΑΓΟΡΑ.Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΑΣ ΣΕΒ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ.ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΟΤΤΕΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΚΑΝΕΙΣ.ΠΟΣΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΙΝΟΚΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΕΛΕΟΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ .ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΒΗΣΟΥΝ ΣΑΝ ΛΑΟ .ΕΓΕΡΣΙΣ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.