#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/06/2013 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Ρώσοι φοβήθηκαν τα πρόστιμα - μαμούθ της Κομισιόν


Αίσθηση έχει προκαλέσει στα διεθνή ΜΜΕ το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα επισημαίνουν την έκπληξη της ελληνικής πλευράς για την αρνητική έκβαση του διαγωνισμού, εκφράζουν φόβους για ανάσχεση του διεθνώς θετικού κλίματος για τη χώρα μας και επισημαίνουν το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους Ρώσους επενδυτές.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της τονίζει την έκπληξη της ελληνικής πλευράς για την ανυπαρξία προσφοράς ειδικά από την Gazprom για την ΔΕΠΑ, το πετράδι στο στέμμα των ιδιωτικοποιήσεων όπως την αποκαλεί, και επικαλείται τη δήλωση μέλους του ΤΑΙΠΕΔ ότι «δεν είχαμε την παραμικρή υποψία ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο».

«Η αποτυχία να εξασφαλίσει η Ελλάδα δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ πριν από την προθεσμία της Δευτέρας σηματοδοτεί μια δυνητικά τεράστια οπισθοδρόμηση για μια χώρα που έχει αναγκαστεί να κάνει επανειλημμένα βήματα προς τα πίσω στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεών της. Οι ρευστοποιήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης των 240 δισ. ευρώ που κατάρτισε η Τρόικα. Από τον αρχικό στόχο της να κερδίσει 50 δισ. μέχρι το 2019, η Αθήνα λέει τώρα ότι θέλει να κερδίσει 11,1 δισ. μέχρι το 2016 και 25 δισ. έως το 2020. Ο στόχος των 2,6 δισ. είχε οριστεί για το 2013, αλλά η έλλειψη των προσφορών για τη ΔΕΠΑ δείχνει ότι ακόμα και αυτός ο 'ταπεινός' στόχος φαντάζει ανέφικτος.

Το δημοσίευμα καταλήγει, πάντως, λέγοντας πως η απογοήτευση θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εάν ο αγωγός TAP (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία), επιλέχθηκε ως η διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν. «Αν ο TAP έχει επιλεγεί θα είναι μια μεγάλη ώθηση για την οικονομία στην Ελλάδα και τον περιφερειακό της ρόλο», είπε.

Το BBC επικεντρώνεται στην πτώση σχεδόν 5% που σημείωσε το χρηματιστήριο των Αθηνών μετά την δημοσιοποίηση της αποτυχίας εξαγοράς κάνοντας επίσης λόγο για «πισωπάτημα στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Το βρετανικό δίκτυο επισημαίνει επίσης ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.

Στο «ναυάγιο» επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠ και Gazprom αναφέρεται και το Bloomberg. Το πρακτορείο χαρακτηρίζει την Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας, ως τον σημαντικότερο από τους πέντε διεκδικητές της ΔΕΠΑ, λέγοντας ότι η Ελλάδα είχε εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτήν στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

«Τον Ιανουάριο το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση χρειαζόταν να συνδυάσει 'τα αποτελέσματα με την ρητορική' και η πώληση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων γίνεται με διακοπές από τότε που οι διεθνείς πιστωτές πίεσαν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει 50 δισ. ευρώ πουλώντας περιουσιακά στοιχεία της που περιλαμβάνουν από νησιά μέχρι αεροπλάνα».

Εκτενή αναφορά κάνει και το Russia Today φιλοξενώντας την εξήγηση της ρωσικής εταιρείας, περί μη ύπαρξης επαρκών εγγυήσεων για την αποτυχία της συμφωνίας αλλά και αναφέροντας τον ρόλο της ΕΕ πίσω από την αγορά ενέργειας.

«Ο ρόλος της Gazprom ως προμηθευτή της ΔΕΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ήδη προσπαθεί να χαλαρώσει τον κλοιό της Gazprom στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης, και θα μπορούσε να μπλοκάρει ή να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις για τη συμφωνία».

«Η ΕΕ είναι επίσης απρόθυμη σε ό,τι αφορά στην επέκταση της Gazprom στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα γύρω από την Gazprom για υποτιθέμενες τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και καθορισμό τιμών. Εάν η Gazprom βρεθεί να έχει παραβιάσει τους κανόνες, θα μπορούσε να της επιβληθεί πρόστιμο 10% των ετήσιων εσόδων της ή αλλιώς 1,1 -1,4 δισ. δολάρια».

Τέλος, οι Financial Times γράφουν: «οι αξιωματούχοι στο ΤΑΙΠΕΔ, της ελληνικής υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων, ήλπιζαν ότι μια επιτυχημένη πώληση των εταιρειών φυσικού αερίου θα άνοιγε την όρεξη των ξένων επενδυτών προς άλλες κρατικές εταιρείες που πρέπει να πωληθούν εντός του τρέχοντος έτους ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος των 2,6 δισ. ευρώ σε έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013 ο οποίος έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», ενώ επισημαίνει ότι «η κατάρρευση της συμφωνίας ΔΕΠΑ έρχεται λίγο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63842136

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
  Για τα Μπάζα Είμαστε. 11/06/2013 13:53:58

  Τώρα τι σόι αποκρατικοποιήση λογίζεται όταν τις δικές μας κρατικές εταιρίες τις παίρνουν κρατικές εταιρίες ξένων χωρών μόνο η Πυθία θα μπορούσε να δώσει ερμηνεία.
  Ας τις κρατήσουμε ,να τις διαχειριστούμε σωστά ώστε να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της χώρας,αν τελικά έχουμε υδρογονάνθρακες και θέλουμε πραγματικά να τους αξιοποιήσουμε γιατί να πουλήσουμε τα μέσα ανάπτυξης της οικονομίας μας ;Παραχωρώντας σε ξένα κράτη αυτά τα μέσα τι ακριβώς κερδίζουμε ;

  • αρμαθόδωρας avatar
   αρμαθόδωρας @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 24/06/2013 16:14:42

   εγω κι εσύ, τίποτα. κάποιοι άλλοι, πολλά. πάρα πολλά.

 2. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 11/06/2013 14:15:19

  Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα! Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο Σταυρίδης είναι να πάρει δρόμο.
  Κίτρινη κάρτα στον Αντώνη.
  Εδώ ήθελε "άλλου είδους διαπραγμάτευση".

 3. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 11/06/2013 15:39:29

  Κάτι παίζει. Θέλουν ΔΝΤ και Μέρκελ να σταματήσουν να δίνουν χρήμα στην Ελλάδα και δεν έχουν την αφορμή. Θέλουν να μας μπλοκάρουν έμμεσα. Τυχαίο που πέταξε το καρφί στις Βρυξέλλες ως υπαίτιους του ναυαγίου με ΔΕΠΑ ο Σαμαράς στη συνέντευξη τύπου με Γιούνκερ;

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Γεώργιος Τ. 15/06/2013 11:21:08

   Στραγγαλισμος σημαινει αργα αργα το μοιραιο.....

 4. DebbyTant avatar
  DebbyTant 11/06/2013 20:36:20

  Υπαρχει κ καλυτερος κοσμος και τον θελουμε (να παμε)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.