#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2013 15:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Γερμανοί μπλοκάρουν την τραπεζική ενοποίησηΣημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής καταγράφηκε στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και στο Συμβούλιο ECOFIN, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Δουβλίνο. Στο άλλο μεγάλο θέμα, την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση, ο στόχος για συμφωνία τον Ιούνιο παραμένει, ωστόσο το Βερολίνο κάνει τα πάντα για τη μετάθεσή του μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Άρση απορρήτου

Ειδικότερα, στο θέμα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής επιβεβαιώθηκε η δυναμική των τελευταίων βδομάδων για μια στενή συνεργασία, αρχικά σε κοινοτικό επίπεδο και στη συνέχεια σε διεθνές. Η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι 6 μεγαλύτερες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Πολωνία) της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την αλλαγή στάσης του Λουξεμβούργου, έχει οδηγήσει σε προϋποθέσεις συμφωνίας, δεδομένου ότι μόνο η Αυστρία φαίνεται ότι εξακολουθεί ακόμη να διατυπώνει επιφυλάξεις στην κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου.

Μάλιστα για να αυξηθεί η πίεση στην Αυστρία (απαιτείται ομοφωνία των «27»), ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ανακοίνωσε ότι στις 22 Μαΐου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που έχει προγραμματιστεί για τον τομέα της ενέργειας, θα συζητηθεί και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όλα δείχνουν ότι η Ε.Ε. οδεύει στην υιοθέτηση του αμερικανικού μοντέλου (Fatca),το οποίο είναι πολύ πιο προχωρημένο από το ευρωπαϊκό. Μετά από διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες η Ουάσιγκτον, οι ξένες τράπεζες στις οποίες έχουν ανοίξει λογαριασμό Αμερικανοί φορολογούμενοι κοινοποιούν στις αμερικανικές αρχές όλα τα στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών και τα έσοδα από κεφάλαια. Η επέκταση του συστήματος αυτού και στην Ευρώπη θα υποχρεώνει τις τράπεζες να παρέχουν στοιχεία για την κίνηση του λογαριασμού ενός πελάτη στις Αρχές της χώρας φορολογικής κατοικίας.

Ενοποίηση

Στο «μέτωπο» της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, που συζητήθηκε διεξοδικά στο Εurogroup, το επίμαχο θέμα του τρόπου λειτουργίας του υπό σύσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών παραμένει ανοικτό.

Το θετικό στοιχείο που προέκυψε από τις συζητήσεις στο Δουβλίνο είναι ότι όλες οι χώρες πλέον συμφωνούν για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να «παγώσει» τις προσδοκίες που υπήρχαν για λήψη τελικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

Το Βερολίνο ζητάει αναθεώρηση της Συνθήκης θεωρώντας ότι η τραπεζική ενοποίηση είναι μια εξαιρετικής σημασίας εξέλιξη γιατί όλες οι χώρες δεσμεύονται από κοινού για την αντιμετώπιση των τραπεζικών κρίσεων και επομένως θα πρέπει να αναλάβουν πολύ μεγάλες ευθύνες, που ξεπερνούν τα όρια της σημερινής κοινοτικής νομοθεσίας. Στις Βρυξέλλες αποδίδουν την κίνηση αυτή του Βερολίνου στο γεγονός ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει να δεσμευθεί σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για τους Γερμανούς πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το «κούρεμα»

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα κριθεί εάν και πότε θα «κουρεύονται» οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να συνεισφέρουν στη διάσωση μιας τράπεζας. Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει ότι το κόστος της διάσωσης θα επιβαρύνει κατά σειρά τους μετόχους, τους πιστωτές και τους μεγάλους καταθέτες της προβληματικής τράπεζας. Ο αρμόδιος επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι μετά από αυτή τη σειρά θα παρεμβαίνει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης θέλει μετά τους μετόχους και τους πιστωτές να παρεμβαίνει ο ΕΜΣ, ώστε οι μεγάλες καταθέτες, που στην ουσία δεν φέρουν και καμία ευθύνη για την πτώχευση μιας τράπεζας, να συνεισφέρουν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Αναδρομικότητα

Το θέμα παραμείνει ανοιχτό, όπως ανοιχτό παραμένει και αυτό της αναδρομικότητας, δηλαδή εάν, όπως ζητούν η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Κύπρος, ο ΕΜΣ αναλάβει μέρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αφορά την περίοδο πριν από τις αποφάσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Εάν το αίτημα γίνει αποδεκτό, τότε θα υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους των παραπάνω χωρών και φυσικά της Ελλάδας, η οποία δανείστηκε από την ευρωζώνη 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Προς το παρόν κατά της αναδρομικής ισχύος της απόφασης τάσσονται η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Νίκος Μπέλλος, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα 15/04/2013 15:35:34

    Γερμανία,Φιλανδία,Ολλανδία υπερμοχλευμένες τράπεζες/οικονομίες. Ισπανία,Ελλάδα,Κύπρος υπομοχλευμένες τράπεζες/οικονομίες που περνούν σταδιακά σε καθεστώς σταδιακής και επώδυνης απομόχλευσης. Αυτή είναι η αιτία καθυστέρησης της τραπεζικής ένωσης και της ενεργοποίησης της ΕΚΤ. Αβεβαιότητα στο Νότο και φυγή καταθέσεων προς τον ασφαλέστερο Βορρά είναι ο καλύτερος (ο πιο ανώδυνος) τρόπος απομόχλευσης των τραπεζών του Βορρά. Αβεβαιότητα στο Νότο και άνοδος επιτοκίων μακροπρόθεσμου κρατικού δανεισμού που την ίδια ώρα μειώνει τα αντίστοιχα επιτόκια στο Βορρά, απομοχλεύει (σε ένα βαθμό) τις οικονομίες του Βορρά. Το εκλπηκτικό είναι ότι η κατάσταση στην Ευρωζώνη διαψεύδει συνεχώς μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Οι μνημονιακοί ΧΩΡΙΣ μεταρρυθμίσεις δε θα αλλάξουν ποτέ τις παθογένειες που έφτασαν τα κράτη τους στην κρίση, απλά καθυστερούν γιατί δεν υπάρχει πολιτικό κεφάλαιο για να διαχειριστείς από τη μία τις πολιτικές επιπτώσεις της λιτότητας και από την άλλη να συγκρουστείς με τη γραφειοκρατία και οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες που θα εμποδίσουν κάθε μεταρρύθμιση που θίγει τα συμφέροντά τους. Οι αντιμνημονιακοί -από την άλλη πλευρά- δε μπορούν να καταλάβουν ότι δε μπορούν να χτιστούν συμμαχίες στο Νότο γιατί κάθε αβεβαιότητα χτυπά πρώτα το Νότο και παράλληλα δε μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση με ένα Βορρά που κερδίζει από την αβεβαιότητα που παράγεις και σε απειλεί με τη διακοπή του ELA. Τέλος, οι οπαδοί της δραχμής θα πρέπει να καταλάβουν ότι η έξοδος από το ευρώ εμπορικά ελλειμματικής χώρας χωρίς συναλλαγματικά διαθέσιμα και προσπάθεια απομόχλευσης με πτώση της αξίας των χρηματικών διαθεσίμων είναι αυτοκτονική επιλογή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.