19/08/2011 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οικονομολόγοι υπέρ του ευρωομολόγου

Το μόνο ευχάριστο στη μαυρίλα είναι η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Reuters  μεταξύ 59 οικονομολόγων σχετικά με το ευρωομόλογο.

Οι 41 από αυτούς είπαν ότι περιμένουν την έκδοση του ευρωομολόγου μέσα στο 2012 το πολύ στις αρχές του 2013. Δείχνουν έτσι οι άνθρωποι της αγοράς ότι η συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί είναι μια ανοησία χωρίς το ευρωομόλογο και πιέζουν προς την κατεύθυνση αυτή.

ΟΙ περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ευρωομόλογο είναι το μοναδικό που θα σώσει την Ευρώπη από την κρίση χρέους και περιμένουν σε 12 έως 15 μήνες την πρώτη έκδοσή του.
Οι 41 από τους 59 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν  εξέφρασαν τη γνώμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εκδώσουν κοινά ομόλογα, τα οποία θεωρούν ένα από τα λίγα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι 36 από τους 60 αναμένουν ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν τελικά να εκδοθούν ευρωομόλογα.

«Είτε θα υπάρξει μια πορεία προς την έκδοση κοινών ομολόγων είτε το όλο εγχείρημα θα διαλυθεί και θα βυθιστεί», υποστήριξε ο Ράσελ Σίλμπερστον, στέλεχος της εταιρίας Investec Asset Management, η οποία διαχειρίζεται πόρους αξίας 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θεωρητικά το ευρωομόλογο θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να επιστρέψουν στις χρηματαγορές και θα δώσει στους επενδυτές εχέγγυα.
«Μια προϋπόθεση για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων είναι η πρόσβαση της ΕΕ σε μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου στις χώρες» της ευρωζώνης, σχολίασε ο Νόρμπερτ Μπρεμς, οικονομολόγος της Oppenheim Research, εταιρίας η οποία εδρεύει στην Κολονία.

Αυτοί θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν αυτόματες διαδικασίες «τιμωρίας» της παραβίασης των κανόνων όσον αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς ή/και τη θέσπιση ορίου χρέους στα συντάγματα των κρατών-μελών, πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν το ευρωομόλογο είναι σωτήριο και για την Ελλάδα αλλά αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι θα ξαναγυρίσουμε στον παράδεισο και τη νιρβάνα του παρελθόντος. Θα γλιτώσουμε τη χρεοκοπία αλλά θα πρέπει να κάνουμε σκληρή λιτότητα και να φτιάξουμε τα δημοσιονομικά μας.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 19/08/2011 12:28:00

    τους Γερμανούς τους ρώτησαν οι "οικονομολόγοι";

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.