#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οικονομική έκρηξη της Apple, εν μέσω παγκόσμιας κρίσηςΓια μια ακόμη φορά, η Apple ανακοίνωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η αμερικανική οικονομία τρεκλίζει, η Apple θεριεύει.

Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους, αλλά η Apple πουλάει όλο και πιο πολλά iPads, τηλέφωνα, και υπολογιστές από κάθε άλλη φορά.

Η επιτυχία της πλήττει κάποιους ανταγωνιστές, όπως είναι η ΝΟΚΙΑ, αλλά παράλληλα κερδίζει δισεκατομμύρια αγγίζοντας νέους πελάτες, και δεν περιορίζεται στο να κλέψει κάποιο μερίδιο της υπάρχουσας αγοράς. Η φοβερή αυτή άνοδος της εταιρίας γίνεται σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης στον αναπτυγμένο κόσμο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκπλήσσονται από την επιτυχία της Apple. Πως γίνεται μια εταιρία που πουλάει σχετικά ακριβές συσκευές, να γνωρίζει τόση ανάπτυξη σε τόσο δύσκολες εποχές; Πως γίνεται και η Apple εξελίχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες όλων των εποχών, την ώρα που η χώρα που της παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της, οι ΗΠΑ, βρίσκεται σε οικονομική κρίση;

Η αντίθεση μεταξύ της εξωφρενικής επιτυχίας της Apple, και της οικονομικής μοίρας των κρατών στα οποία δραστηριοποιείται, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απορίες της εποχής μας. Πως μπορεί να τα πηγαίνει τόσο καλά,  και να καλπάζει όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι μπουσουλάμε;

Από το 2008, οι Αμερικανοί επαναλαμβάνουν μια ιστορία για την κρίση και τη ύφεση, που αφορά σε πλεονεξία των επιχειρηματιών, σε υπερβολικά χρέη, σε κυβερνητική ανικανότητα, και σε μια σχεδόν πλήρη οικονομική κατάρρευση. Οι διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος  μαλώνουν για το ποιος φταίει, αλλά ελάχιστοι συζητούν για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα, με αφορμή την αμερικανική προεκλογική περίοδο, και τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών για μια προσπάθεια αντιμετώπισης της υπάρχουσας ανισότητας μεταξύ του 1% και του υπόλοιπου 99%.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται πως δεν φταίνε οι τραπεζίτες, αλλά το σπάταλο δημόσιο, που βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ.

Σε αυτές τις δυο εκδοχές δεν υπάρχει χώρος για την επιτυχία της Apple. Η ανάπτυξη της στερείται λογικής. Αφού οι αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη υποφέρουν, και αφού μέχρι πρόσφατα η εταιρία δεν πουλούσε στην Κίνα ή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πως γίνεται και κερδίζει τόσα δισεκατομμύρια;

Αφού δεν είναι επιχείρηση στον τομέα της ενέργειας, που αν ήταν, τα κέρδη της θα ήταν λογικά. Δεν πουλάει καν τρόφιμα. Απλά πουλάει τηλέφωνα και υπολογιστές!

Η ανάδυση  της Apple αποτελεί κλασικό παράδειγμα της αποσύνδεσης μεταξύ κρατών και επιχειρήσεων, μεταξύ της σχετικής ευμάρειας πάμπολλων ανθρώπων στα αναπτυγμένα κράτη και στη σχετική φτώχια των κυβερνήσεων τους. Η Apple είναι το πιο εύγλωττο παράδειγμα του πως κάποιες εταιρίες ξέφυγαν προ πολλού από τα σύνορα μιας εθνικής οικονομίας, και δημιούργησαν μια νέα διακρατική οντότητα, την Corporateland!

Η Apple απασχολεί περίπου 60.000 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης σε ολόκληρο τον κόσμο. Αξίζει περίπου $600 δισ, και συνεχώς η αξία της ανεβαίνει. Η Νιγηρία έχει πληθυσμό 170 εκατομμύρια, και ΑΕΠ λιγότερο  από το μισό της αγοραστικής κεφαλαιοποίησης της Apple! Τέτοιου είδους συγκρίσεις δεν λένε πολλά, αλλά μας βοηθούν να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη.

Η Apple δεν είναι απλά μια ακόμη cool εταιρία, που πουλάει μοδάτες συσκευές, αλλά έχει εξελιχθεί σε οικοσύστημα, και σε μια κοινωνία που ασκεί περισσότερη επιρροή και δύναμη από πολλά κράτη.

Όπως και οι περισσότερες πολυεθνικές, έτσι και η Apple μπορεί να ελέγχει τη τιμή των πρώτων υλών της, και να ρυθμίζει όπως θέλει το εργατικό κόστος. Το γεγονός ότι η εταιρία κατασκευάζει προϊόντα σε κινεζικά εργοστάσια με άθλιες εργασιακές συνθήκες, εξηγεί εν μέρει την επιτυχία της. Παράγει ιδέες, αλλά δεν επιβαρύνεται με το εργασιακό κόστος της συναρμολόγησης των προϊόντων της. Έχει μια τέτοια σχέση με την εργασία, ώστε τα κόστη της εκπαίδευσης, της συνταξιοδότησης, και της υγειονομικής  περίθαλψης, πάντα  βαραίνουν κάποιον άλλο, συνήθως τις κυβερνήσεις, και άλλες φορές τους ίδιους τους εργαζόμενους, ειδικά αυτούς που δεν έχουν άμεση εργασιακή σχέση μαζί της.

Δεν υπάρχει τίποτα το σκοτεινό ή το καταχθόνιο σε όλα αυτά. Ο Steve Jobs παλιότερα, και σήμερα ο Tim Cook δεν συνωμότησαν για να υπονομεύσουν την εργατιά, και τους Κινέζους. Τα iPhones δεν θα ήταν τόσο προσβάσιμα, αν κατασκευάζονταν στην Αμερική, με τα αμερικανικά κόστη εργασίας. Το γεγονός ότι κατασκευάζονται στην Κίνα, έχει συντελέσει στον συνεχώς αυξανόμενο πλούτο των Κινέζων τα τελευταία δέκα χρόνια, παρά τις ελλείψεις στις εργασιακές τους συνθήκες.

Εν ολίγοις, το αποτέλεσμα όλων αυτών των τάσεων και των διεργασιών ήταν να δημιουργηθούν ένα δίκτυο πολυεθνικών εταιριών, και μια Corporateland που απορροφούν τα παγκόσμια κέρδη, και μια ομάδα κρατών που επιβαρύνονται με το ανθρώπινο κόστος, πολιτών που δεν παράγουν πολλά όταν είναι νέοι, και που δεν μπορούν να παράγουν αρκετά όταν γερνάνε.

Η επιτυχία της Apple είναι το πιο δραματικό σύμβολο αυτής της νέας Corporateland. Παράλληλα, υπογραμμίζει τους περιορισμούς των παραμυθιών μας. Τα εθνικά μας δράματα για την οικονομία, δεν ισχύουν όσον αφορά στην Apple και στις άλλες πολυεθνικές.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, με αρκετό εισόδημα που το ξοδεύουν για τέτοιου είδους προϊόντα και υπηρεσίες, και που θεωρούν ότι η ζωή τους βελτιώνεται χάρη σε αυτά που τους προσφέρει η Apple, και άλλες παρόμοιες πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Από τις δεκάδες τα εκατομμύρια συνανθρώπων μας που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, πολλοί είναι νέοι, και δεν εργάζονται. Οι συσκευές αυτές όμως τους βοηθούν να «πλοηγούνται» σε έναν νέο κόσμο απασχόλησης. Κάποιοι μπορεί να κάνουν το λάθος και να χρεώνονται, για να αγοράσουν τα προϊόντα αυτά με πίστωση, αλλά πολλοί όχι.

Τα τελευταία χρόνια αποτέλεσαν μια πρόκληση για την Αμερική, αλλά όχι για όλους τους Αμερικάνους. Το ίδιο και στην Ευρώπη. Μπορούμε να διαπιστώσουμε αυτή τη πραγματικότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αδιαφορούμε για την δυστυχία μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας.

Η Apple αποτελεί έναν θρίαμβο σχεδιασμού, μάρκετινγκ, και ονείρων. Είναι μια εταιρία του μέλλοντος, που βασίζεται σε ιδέες, και που εκμεταλλεύεται κάποιο μυστηριώδες συλλογικό πνεύμα. Επιπλέον, αποτελεί τον ηγέτη της πιο ισχυρής δύναμης σήμερα, της Corporateland.

Ήρθε η ώρα να την δούμε με ένα νέο μάτι, ως μια παγκόσμια δύναμη, πολύ πιο σημαντική για τον κόσμο, από ότι τα περισσότερα κράτη του, και ως κυρίαρχη παρουσία στο συλλογικό μας υποσυνείδητο.

 

http://www.thedailybeast.com/articles/2012/04/25/latest-record-results-show-apple-a-bigger-global-power-than-most-nations.html

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. van damme avatar
    van damme 27/04/2012 12:20:28

    καλα... μουφεσ, φουσκεσ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.