#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2011 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οίκοι αξιολόγησης: Οι καραγκιόζηδες της οικονομίαςΤην ώρα που οριστικοποιείται η συμφωνία μεταξύ του Ομπάμα και του κογκρέσου σχετικά με την οροφή χρέους των ΗΠΑ, η Αμερική  ακόμη περιμένει την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης.

Θα δώσουν το ΟΚ, ή θα διατάξουν το κογκρέσο να αφαιρέσει κι άλλα χρήματα από τους φτωχούς, τους άρρωστους, και τους ηλικιωμένους, προκειμένου να συνεχίσουν να αξιολογούν τη χώρα θετικά;

Τα ΜΜΕ επιμένουν εδώ και εβδομάδες, πως η όποια πολιτική συμφωνία σχετικά με το αμερικανικό χρέος θα κριθεί τελικά από τους τρεις οίκους αξιολόγησης. Το αν θα πετύχει δηλαδή, ή όχι, εξαρτάται από την ετυμηγορία τους. Μας έχουν πει πως οι όποιες συζητήσεις μεταξύ του προέδρου και των ηγετών του κογκρέσου δεν αρκούν, και πως μάλλον θα χρειαστούν πολύ αυστηρότερες περικοπές δημοσίων δαπανών και κοινωνικών προγραμμάτων, για να συναινέσουν οι οίκοι.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι αυτοί οι οίκοι, πριν καταδικάσουμε τους μη προνομιούχους συμπατριώτες μας στην εξαθλίωση.

Είναι οι ίδιοι οίκοι που αξιολογούσαν ως άριστα, κάποια δηλητηριώδη επενδυτικά προϊόντα, που χρησίμευαν ως εγγυήσεις για ενυπόθηκα δάνεια, που με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν για να αγοραστούν ακίνητα σε τιμές φούσκας, και με όρους που ο δανειζόμενος σίγουρα δεν μπορούσε να εκπληρώσει.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι τραπεζίτες συμπλήρωναν πλαστά στοιχεία, έτσι ώστε να μπορούσαν οι πολίτες να πάρουν δάνεια, για τα οποία όμως δεν πληρούσαν τους όρους. Όλα αυτά τα γνώριζαν οι οίκοι, και τα θεωρούσαν μια χαρά. Μάλιστα, αμείβονταν με εκατομμύρια δολάρια, για τις αξιολογήσεις τους.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που οι οίκοι τα θαλάσσωσαν πριν από την οικονομική κρίση. Η Lehman Bros είχε αξιολογηθεί με άριστα, μέχρι το τέλος. Όπως με άριστα είχε αξιολογηθεί και η Bear Stearns. Το γεγονός ότι αυτές οι γιγάντιες επενδυτικές τράπεζες κρατούσαν στα χέρια τους εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε ομόλογα με εγγύηση τα επισφαλή ενυπόθηκα δάνεια, ουδόλως απασχόλησε τους οίκους.

Όπως δεν τους απασχόλησε ότι η AIG είχε εκδώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ασφάλειας με μορφή credit default swaps, έναντι των παραπάνω ομολόγων. Και η AIG ήταν αξιολογημένη από τους οίκους με ΑΑΑ.

Σε άλλες περιπτώσεις, η Enron είχε καταφέρει να κρύψει δεκάδες δισεκατομμύρια σε χρέος μέσα στα λογιστικά βιβλία των θυγατρικών της. Αυτό βέβαια ήταν και κακό και παράνομο, αλλά οι οίκοι αξιολόγησης δεν πήραν χαμπάρι.

Η WorldCom κατάφερνε και κέρδιζε, καμουφλάροντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια εξόδων συντήρησης, ως επενδύσεις κεφαλαίων, που υποτιμούνται με τον καιρό.

Εν ολίγοις, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους οίκους αξιολόγησης ως τους «καραγκιόζηδες» της οικονομίας. Εκτός κι αν πρόκειται απλά, περί διαφθοράς.

Αλλά πέρα από το ερώτημα όσον αφορά στην επάρκειά τους, υπάρχει και ένα ακόμη, πιο βασικό: Τι θα σήμαινε για την Αμερική μια χρεοκοπία;

Δεν πρόκειται για οικονομικό ούτε για φιλοσοφικό ερώτημα. Πρόκειται απλά για ζήτημα λογικής.

Οι ΗΠΑ δανείζονται σε δολάρια. Παράλληλα, τυπώνουν δολάρια. Πως λοιπόν, μπορούν να βρεθούν σε θέση να μην έχουν αρκετά δολάρια για αποπληρώσουν τα χρέη τους;

Πέρα από τη διαμάχη σχετικά με το όριο δανεισμού, όπου το κογκρέσο μπορεί να επιβάλλει μια χρεοκοπία για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την πιστωτική ικανότητα της χώρας, είναι πολύ δύσκολο για την Αμερική να χρεοκοπήσει.

Σίγουρα η έκδοση χρήματος (δολάρια) μπορεί να οδηγήσει σε πληθωρισμό, που θα μείωνε την αξία των κρατικών ομολόγων. Αυτό όντως μπορεί να συμβεί. Αν όμως αυτό αποτελεί και το κριτήριο με βάση το οποίο οι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν το αμερικανικό χρέος, τότε η οποιαδήποτε πρόβλεψη πληθωριστικών τάσεων θα σήμαινε και την ανάλογη υποβάθμιση κάθε δανείου, ή χρέους που είναι σε δολάρια. Αυτό όμως δεν το αναφέρει κανένας οίκος.

Πριν λοιπόν αγχωθούμε με μια τυχόν υποβάθμιση, θα πρέπει να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται. Και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κάποιες πειστικές ερμηνείες για τους λόγους που οι οίκοι θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Υπάρχουν πολλοί τύποι της Wall Street, και της Ουάσιγκτον, που θέλουν απεγνωσμένα να περικοπούν οι δαπάνες υγείας και κοινωνικής ασφάλισης. Για να το πετύχουν αυτό, είναι διατεθειμένοι να ψευδολογήσουν, να εξαπατήσουν, να κλέψουν, και να ξοδέψουν τόνους χρήματος. Για όλους αυτούς και τη συμμορία τους, μια πιστοληπτική υποβάθμιση θα ήταν θείο δώρο.

Ας μας πουν όμως  πρώτα τι σημαίνει η υποβάθμιση, και μετά τους παίρνουμε στα σοβαρά.

S.A.-Huffington Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 03/08/2011 10:44:25

  Ρέντα έχεις σήμερα, Strange. Όλα όσα μετέφρασες και ανέβηκαν σήμερα, είναι το ένα καλύτερο από το άλλο!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Επώνυμος 03/08/2011 13:23:13

   Ακούω όλη μέρα Black Angels και φτιάχνομαι.

 2. Orestios avatar
  Orestios 03/08/2011 10:55:12

  Από τη στιγμή που οι δικοί μας ισχυρίζονται ότι πρόκειται για τεχνική ορολογία η χρεοκοπία, τότε γιατί παίρνουν μέτρα?
  Τα θερμόμετρα φταίνε που δείχνουν το πρόβλημα?

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/08/2011 18:06:21

  O Κινεζικός οίκος Dagong θεωρεί τις 3 Οσίες μεροληπτικές, επειδή δεν υποβάθμισαν τα ομόλογα Δημοσίου ΗΠΑ.
  O Dagong προχώρησε σε υποβάθμιση.
  (σηκώθηκαν τα πράσα να δείρουν το μανάβη - αλλά φαίνεται πώς τα πράσα είναι εντάξει και ο μανάβης πουλάει μόνον σάπια).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.