#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/08/2011 14:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΟΟΣΑ: Το 2035 βιώσιμο το ελληνικό χρέος !!!Το νέο πακέτο στήριξης θα μειώσει ελάχιστα το χρέος της Ελλάδας, το οποίο θα καταστεί εκ νέου βιώσιμο από το 2035, υποστηρίζει ο ΟΟΣΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι "η Ελλάδα μπορεί και καλύτερα" με ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις.

"Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι το ευρωπαϊκό πακέτο θα μειώσει το βάρος του χρέους μόνο ελάχιστα", αναφέρει η έκθεση του οργανισμού για την Ελλάδα και συμπληρώνει: "Η επιπλέον οικονομική στήριξη που συμφωνήθηκε και η επιμήκυνση του δανείου παρέχουν τον χρόνο που χρειάζεται για να συνεχίσει η χώρα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων".

Βάσει του επικρατέστερου -κατά τον ΟΟΣΑ- σεναρίου, η Ελλάδα θα πετύχει μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ το 2035, από 140% του ΑΕΠ το 2010. Επισημαίνεται πως το βασικό σενάριο προϋποθέτει μεγάλη απόκλιση στον στόχο άντλησης 50 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου -με μικρή απόκλιση από τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων-, το 2035 θα επιτευχθεί μείωση του χρέους στο 65% του ΑΕΠ.

"Ήρθαμε για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά επίσης ήρθαμε για να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση για μία ολόκληρη γενιά, γιατί τόσο χρειάζεται για να μειωθούν αυτά τα μεγέθη σε χαμηλότερα επίπεδα ως προς το ΑΕΠ", δήλωσε ο κ. Angel Gurria, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ σε συνέντευξή του στο Reuters. "Το επικρατέστερο σενάριο μπορεί να μην είναι το πιο επιθυμητό", ανέφερε, προσθέτοντας όμως ότι η Ελλάδα είναι δυνατόν να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα στις ιδιωτικοποιήσες και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Μπορεί να γίνει, είναι εφικτό", υποστήριξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, όμως πρέπει επειγόντως να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία. Επίσης, επικρίνει την Αθήνα για ελλιπή πρόοδο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

"Παρά την εντυπωσιακή πορεία στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση οπισθοχωρεί σε μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τις επιχειρησιακές συμβάσεις για τους μισθούς και με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των δικηγόρων και των φαρμακοποιών, και δίστασε στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Συγχωνεύσεις τραπεζών

Ως προς τον τραπεζικό κλάδο, ο οργανισμός σημειώνει ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω της έκθεσης σε κρατικά ομόλογα κι επισημαίνει πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

"Οι απόπειρες για τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από την ΕΚΤ θα πρέπει, κατά συνέπεια, να γίνουν με προσοχή, γιατί μπορεί να πυροδοτήσουν κρίση ρευστότητας", αναφέρει ο ΟΟΣΑ, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις στον κλάδο. "Οι διοικήσεις και οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών ή συγχωνεύσεων με ξένα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ οι Αρχές πρέπει να αποφύγουν την επιβολή προστατευτικών μέτρων".

http://www.euro2day.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μανούσος avatar
  Μανούσος 02/08/2011 14:07:52

  Μην μασάτε, αυτά είναι καλά νέα! Τα χρόνια περνάνε γρήγορα και σύντομα θα έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

 2. letta avatar
  letta 02/08/2011 15:21:22

  Δηλαδή το 2035 θα έρθουμε στο σημείο που ήμασταν το 2009 όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Μπράβο μας, μεγάλη επιτυχία! Ποιός ζεί ποιόςπεθαίνει. Είναι να γελάμε ή να κλαίμε; Εγώ πάντως προσωπικά γέλασα. Νά και ένα αστείο μέσα στην όλη μαυρίλα. Θα υπάρχει εδώ Ελληνικός λαός ή άλλοι λαοί; Eμείς οι μεγάλοι τελειώσαμε, ελπίζω τα παιδιά μας να μεταναστεύσουν να ζήσουν ελέυθερα και όχι υπό κατοχή. Μεγάλε Γιώργο!!!

 3. Dora avatar
  Dora 02/08/2011 16:37:32

  Τι ομορφη γιαγιακα!

 4. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 02/08/2011 21:09:52

  Μικρός σαν εμεγάλωνα δεν φανταζόμουν ποτέ ότι υπήρχε τέτοια ημερομηνία..
  2035!!!..
  Τώρα πιστεύω όμως ότι δεν μπορεί...τότε θά έρθει ό κάπτεν Kirk με τόν mister Spok να μάς σωσουν.
  Κρίμα πού θα είμαι αλλού....

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 02/08/2011 23:36:23

  Είναι ανόητο και μόνο να μιλάνε για το 2035. Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το επόμενο 6μηνο όχι για 25 τόσα χρόνια μπροστά!
  Κι αυτό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικά.

 6. Γιωργος avatar
  Γιωργος 03/08/2011 09:37:10

  Αυτοι λογαριαζουν να καθησουν μονιμα εδω.
  Χωρις τον Ξενοδοχο....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.