#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/04/2012 12:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξηλώνουν την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλωνΤο «ξήλωμα» της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων ξεκινά, σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΤΟΕ, μετά τη γνωστοποίηση, χθες, της υπογραφής νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η συμφωνία αυτή, μέσα από τη συρρίκνωση μέχρι πρότινος θεσμικά κατοχυρωμένων μισθών, επιδομάτων και εργασιακών δικαιωμάτων, οδηγεί σε μείωση των αποδοχών άνω του 15%, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ, «η Διοίκηση (…) προχώρησε στις 11 Απριλίου στην υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το Σύλλογο Εργαζομένων τριετούς διάρκειας (1η Μαΐου 2012 μέχρι 30 Απριλίου 2015). Με τη νέα σύμβαση μειώνεται περαιτέρω το λειτουργικό κόστος της ΤτΕ κατά 18,5%, ως επί το πλείστον μέσα από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (μείωση μισθών, επιδομάτων, παροχών, υπερωριών και αποζημιώσεων εκτός έδρας). Παράλληλα (…) συμφωνήθηκε η επιπλέον προσφορά εργασίας τριών ωρών την εβδομάδα».

«Καμπανάκι»

Αν και επιχειρησιακή σύμβαση με μειωμένους μισθούς ήδη έχει υπογραφεί στην Εμπορική Τράπεζα, τα στελέχη της ΟΤΟΕ «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», αφού στην προκειμένη, για πρώτη φορά, πλήττεται το θέμα του ωραρίου και του επιδόματος ισολογισμού (μειώνεται κατά 60%). Τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα αποτελούν ορισμένες από τις βασικές πτυχές της κλαδικής των τραπεζοϋπαλλήλων η οποία, πλέον, μπαίνει στη «μεταμνημονιακή μέγκενη». Για το λόγο αυτό, τα αρμόδια όργανα της ΟΤΟΕ αναμένεται άμεσα να αποφασίσουν για κινητοποιήσεις.

 Μειώσεις παντού

Επίσης, χθες, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων έγινε γνωστό ότι οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν τη σύμβαση κλαδικής σύμβασης με μειώσεις μισθών κατά 15% και υπαγωγή οποιασδήποτε θεσμικής ρύθμισης σε επίπεδο «μεταμνημονιακής» ΕΓΣΣΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι ζητούν να απομείνουν μόνο τα επιδόματα τέκνου, πτυχίου, ΒΑΕ και θέσης.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, μετά την προχθεσινή συνάντηση με ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μια κλαδική στην οποία θα προβλέπονται μειώσεις μισθών στο εμπόριο θέτοντας ως όρο οι επιχειρηματίες να την εφαρμόσουν βάζοντας «φρένο» στις ατομικές συμβάσεις. Επίθεση σε βάρος της πλειοψηφίας στην ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση - πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ) για τη στάση που τηρεί εξαπέλυσε το ΠΑΜΕ.

"Ελεύθερος Τύπος"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 20/04/2012 12:47:12

  Οι μισθοί, τα μπόνους κι οι παροχές στα στελέχη παραμένουν; Κουβέντα δε γίνεται για αυτά. Αλλά ξέχασα, ο Προβόπουλος κι οι ομόλογοί του των εμπορικών τραπεζών είναι μεγάλοι στρατηγοί και πρέπει να αμείβονται παχυλά.....

 2. S.P. avatar
  S.P. 20/04/2012 20:21:49

  Δεν είναι κακό οι περικοπές των τραπεζουπαλλήλων, ιδίως των της Τραπέζης της Ελλάδος. Τα προνόμια τα είχαν πάρει με συντεχνιακού τύπου συνδικαλιστικούς η κομματικούς "αγώνες".
  Το θέμα είναι η κατάργηση να φτάσει μέχρι τις απολαβές του διοικητή Προβόπουλου (επιλογή Σουφλιά).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.