#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/09/2011 09:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξεχάστε το euro. Έρχονται το euro, το meuro και το seuro
 Ένας από τους βασικούς σκοπούς της σύστασης της ευρωζώνης ήταν η σύγκλιση των οικονομιών των χωρών μελών.

Στην Ελλάδα όμως και στη Πορτογαλία, καθώς και σε μερικές άλλες χώρες, η παραγωγικότητα είναι χαμηλή, το εργατικό κόστος υψηλό, οι εξαγωγές ανεπαρκείς, και οι εισαγωγές πάρα πολλές.

Τα δε δημοσιονομικά αυτών των χωρών είναι χάλια, τόσο εξαιτίας των παραπάνω λόγων, όσο και εξαιτίας της απουσίας ηθικής στη δημόσια διοίκηση.

Για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πασχίζουν να παράσχουν σε αυτά τα κράτη, ειδικά στην Ελλάδα, πόρους για να διορθωθούν τα ελλείμματά τους. Η μεταφορά όμως χρημάτων μέσω του μηχανισμού στήριξης από τα πλούσια κράτη προς τα οικονομικά αδύναμα, δεν συνιστά μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση.

Μια πρώτη βελτίωση θα ήταν να μειωθεί το κόστος των προϊόντων αυτών των χωρών, έτσι ώστε να καταστούν ελκυστικά για τις αγορές των πιο σταθερών οικονομιών, όπως είναι η Γερμανία, η Αυστρία, και η Ολλανδία. Σε αυτό όμως έρχεται ως εμπόδιο το ευρώ. Αν τα αδύναμα κράτη είχαν δικό τους νόμισμα, θα μπορούσαν πολύ απλά να το υποτιμήσουν. Όμως όντας στο ευρώ, ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το κόστος παραγωγής είναι να μειωθούν οι μισθοί.

Ας πούμε ότι οι Έλληνες αποδέχονται μια μείωση μισθών ύψους 20%. Πως θα εφαρμοστεί; Το να κοπούν οι μισθοί στο δημόσιο τομέα είναι σχετικά εύκολο, αλλά μέχρι εκεί.

Μια άλλη παρενέργεια αυτής της λύσης είναι να διαταραχτεί η αγορά εργασίας, επειδή μια μείωση μισθών θα υποβαθμίσει τη ποιότητα του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Και κάτι τέτοιο θα ήταν αντιπαραγωγικό, επειδή η ελληνική αγορά εργασίας θα πρέπει να βελτιωθεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να γίνει ανταγωνιστική.

Η τελική λύση είναι να διαλυθεί η ευρωζώνη. Και αντί για το ευρώ, να έχουμε τρία νομίσματα: Το neuro, το meuro, και το  seuro.

Το seuro μπορεί να ισχύει σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, και το neuro σε χώρες όπως η Γερμανία, και η Ολλανδία.

Το meuro μπορεί να εφαρμοστεί στα κράτη που απομένει ακόμη να αποδείξουν ότι είναι ικανά να ανήκουν στην ευρωζώνη, για παράδειγμα η Ιρλανδία, η Γαλλία, και η Ισπανία.

Η συμμετοχή στο seuro θα είναι εθελοντική, και το κίνητρο για την ένταξη σε αυτό θα είναι η μερική μείωση του δημοσίου χρέους όσων χωρών θέλουν.

Η συμμετοχή στο neuro θα υπάγεται στον όρο της αυστηρής τήρησης των σφιχτών κανόνων που θα έχουν σχέση με τις δημόσιες δαπάνες, τις αγορές εργασίας, και τα ισοζύγια πληρωμών.

Μήπως όμως η διάσπαση της ευρωζώνης προκαλέσει τη «μητέρα όλων των κρίσεων», όπως πολλοί αριστερίζοντες οικονομολόγοι προειδοποιούν; Όπως λένε, οι καταθέτες που θα φοβηθούν τη μετατροπή των ευρώ τους σε υποτιμημένα seuros, θα σπεύσουν να τα αποσύρουν από τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια τρομερή τραπεζική κρίση.

Για να αποφευχθεί ένα παρόμοιο σενάριο, ο πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy, θα πρέπει να οργανώσει μια μυστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή που μας έρχεται. Το ίδιο βράδυ θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί μεταφοράς κεφαλαίων μεταξύ χωρών της ευρωζώνης, και να συμφωνηθεί ο διαχωρισμός της σε τρία μέρη.

Το πρωί του Σαββάτου, η ΕΚΤ θα αρχίσει να τυπώνει neuros, meuros και seuros, και τη Κυριακή το πρωί τα θωρακισμένα φορτηγά θα πρέπει να αρχίσουν να διανέμουν τα νέα νομίσματα.

Μάλλον όμως ονειρεύομαι, επειδή στη πραγματικότητα η ΕΕ δεν έχει πρόεδρο αλλά έναν απλό εκπρόσωπο των Merkel και Sarkozy, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ευρωζώνη ενωμένη, ότι και να γίνει.

Για αυτό και ο εφιάλτης θα συνεχιστεί.

 

De Volkskrant

http://www.presseurop.eu/en/content/article/956371-three-eurozones-are-better-one

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 21/09/2011 10:01:26

  Ρε παιδιά, αυτός ο Van Rompuy είναι ξάδερφος του Ρομπόπουλου;

  • Κώστας Τ avatar
   Κώστας Τ @ Χαλκιδέος 21/09/2011 10:25:19

   Ρομπόπουλος, έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων!!!Κάνει και βουλευτή,καμμία δουλειά δεν είναι ντροπή!

   • Κώστας Τ avatar
    Κώστας Τ @ Κώστας Τ 21/09/2011 10:26:52

    Κανει και τον βουλευτή!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 21/09/2011 10:07:15

  Μια χαρά τα λέει και μπράβο...

  Αυτό που ζούμε σήμερα είναι η πίεση για εξαγωγή (προς την "Ευρώπη" δίχως άλλο) όποιων και όσων μπορούν ή αξίζουν. Υδραυλικοί, νοσοκόμες, μηχανικοί, μάγειρες, σερβιτόροι, ΟΛΟΙ στην Μητρόπολη. Εδώ 100 ευρώ ο μισθός. Εκεί 300. Το μοντέλο gastarbeiter σε νέα εκδοχή. Και η γιαγιά με τα παιδιά πίσω στην Πατρίδα, σε πράσινο χωριό και όταν φυσάει θα ακούνε και ραδιόφωνο.

  ΕΜΕΙΣ πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Αυτή είναι ΕΘΝΙΚΗ πολιτική. Να το ακούσω, να ακούσω τις καθαρές επιλογές, να ακούσω τις συνέπειες και να ερωτηθώ εάν συμφωνώ. Σε εκλογές. Εάν η πλειοψηφία ψηφίσει gastarbeiter, ξέρω να ζω σαν μειοψηφία ή να γίνω gastarbeiter εκεί που γουστάρω εγώ. Ειδεμή θα καταλήξουμε σε σλόγκαν από άλλες εποχές (όπως π.χ. Ελευθερία ή Θάνατος).

  Αλλά περιμένω να ακούσω.

 3. drider avatar
  drider 21/09/2011 10:15:19

  Από σεναριολογία καλά πάνε τα διάφορα "think tanks" ανά την Ευρώπη...

  • alakran avatar
   alakran @ drider 21/09/2011 10:22:57

   Με καθόλου "think", αλλά με πολλά "tanks".

 4. Σταύρος avatar
  Σταύρος 21/09/2011 10:20:25

  Πολλές επισκέψεις στα cafe' κάνει ο αρθρογράφος και στο τέλος τον βλέπω να γίνεται Ιπτάμενος&Φευγάτος Ολλανδός!!!

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Σταύρος 21/09/2011 10:30:06

   Καφρογράφος, πολύ λόξα αδερφάκι μου....

  • lampros avatar
   lampros @ Σταύρος 21/09/2011 12:07:13

   Σιγά ρε παίδες, σωστά τα λέει ο άνθρωπος...

   Και συμφέροντα για την Ελλάδα.

   Διαφωνείτε σε κάτι συγκεκριμένο με όσα γράφει; Και ο Ρουμπόυ είναι λακές των Μερκελ/Σαρκοζυ, και την Ελλάδα συμφέρει η έξοδος από το Ευρώ και η υποτίμηση, έστω με τον τρόπο που το περιγράφει, κλπ κλπ.

   Άλλοι μάλλον παραεπισκέπτονται τους καφενέδες για φραπέ...

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ lampros 21/09/2011 16:14:40

    Αν έτσι νομίζεις, έτσι θα είναι.
    Ευρώπη 3 ταχυτήτων κατά την βολή της Γερμανίας και μια Ελλάδα ξεπουλημένη στην νομισματική ισοτιμία.
    Σλουρπ!

    • lampros avatar
     lampros @ Σταύρος 21/09/2011 16:52:12

     Αν έτσι νομίζεις, έτσι θα είναι.
     Ευρώπη 3 ταχυτήτων κατά την βολή της Γερμανίας και μια Ελλάδα ξεπουλημένη στην νομισματική ισοτιμία.Σλουρπ!

     Ευρώπη μιας ταχύτητας δεν υπάρχει ―σημαίνει την Ελλάδα δεμένη να σέρνεται από το άρμα της Γερμανίας. Αυτό πληρώνουμε σήμερα.

     Ακόμα καλύτερα εθνικό νόμισμα και πλήρης αυτάρκεια χειρισμού της οικονομίας, αλλά ελλείψει αυτού άλλες ταχύτητες βοηθάνε την ανταγωνιστικότητα της κάθε «ζώνης» απέναντι στις άλλες.

     • Σταύρος avatar
      Σταύρος @ lampros 21/09/2011 18:11:35

      ...και μετά την πέμπτη ταχύτητα στο κιβώτιο καρφώνω και την Rallie...

      Δραχμή ή τρίτης κατηγορίας ΕΥΡΩ για να κάνουν τσάμπα διακοπές οι φρίτσιδες και να μας αγοράζουν γιά ένα κομμάτι ψωμί χτεσινό!
      ή που θα έπρεπε να τους είχαμε πει This is Πάρτα ή που τους απαιτούμε να βάλουν πλάτη.
      ειδικά με τους Γερμανούς "μαζί τα φάγαμε"
      Έστω και από λάθος προοπτική!

 5. Λαυρέντης avatar
  Λαυρέντης 21/09/2011 10:25:02

  meuro = μαρα
  seuro=σάρα
  neuro=κακό συναπάντημα...

  • Δανάη avatar
   Δανάη @ Λαυρέντης 21/09/2011 12:38:31

   καλό!!! Η δραχμή εμένα πάντως μου κάνει μια χαρά. Όλη η θυσία του ελληνικού λαού είναι για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το ευρώ. Και ερωτώ: πότε στην ιστορία της ανθρωπότητας θυσιάστηκε λαός για τη σταθερότητα ενός νομίσματος; ΠΟΤΕ. Πρώτη φορά τώρα.
   Άρνηση εξωτερικού χρέους και επιστροφή στη δραχμή. Όλα τα άλλα θα αλυσοδέσουν την Ελλάδα στα βρακιά της Ευρώπης ες αεί.....

 6. χρηχα avatar
  χρηχα 21/09/2011 10:33:04

  Λέτε όλοι αυτοί που πενήντα τόσα χρόνια επενδύουν στην Ε.Ε. σήμερα να δώσουν μια και να τα καταστρέψουν όλα; σαν την γελάδα που κλωτσάει την καρδάρα και χύνει το γάλα;

  Εκφοβισμός είναι οι απειλές και μάλλον απευθύνονται στην δική μας κυβέρνηση που ανάξια και ανίκανη παρακολουθεί πανικόβλητη να της υποβάλουν εξαγγελίες όπως αυτήν για την μείωση του δημοσίου τομέα...μα αυτοί τριάντα χρόνια τον έθρεψαν για εκλογική βάση ...τώρα θα φάνε τα παιδιά τους;

  Ακόμα ...τους βάζουν επίτροπους να ελέγχουν ποιός τρώει τί.... απαράδεκτο... τερμπιέ στην μίζα;

  Αν ..λέω αν...
  είχαμε κράτος κι όχι προτεκτοράτο....
  αν είχαμε πολιτικούς που διεκπεραιώναν τις πολιτικές υποθέσεις με γνώμονα το καλό του λαού.....

  αν ....

  έπρεπε λέτε να φτάσουμε να εκλιπαρούμε για την δόση μας σαν τζάνκηδες;

  κι ακόμα ακόμα γιατί να εκλιπαρούμε; όλα αυτά τα μέτρα είναι ελαφρύτερα από αυτά μιας πραγματικής ατόφιας πτώχευσης που θα μας έφερνε σε ισορροπία;

  ερώτημα....

  συμπέρασμα....το θέατρο του παραλόγου ...οι κυβερνώντες ηθοποιοί σε κωμικοτραγική παράσταση ...ο λαός στην θέση κοπαδιού... χειραγωγείται, κατευθύνεται, διώκεται, αρμέγεται, ενίοτε και σφάζεται....αναλόγως τα συμφέροντα του τσομπάνη....

 7. Απορία avatar
  Απορία 21/09/2011 11:25:50

  Και γιατί όλα δηλαδή να έχουν καταληξη σε euro;
  Κατ'αρχάς συνειρμικά και μόνον στις χώρες που έχουν τώρα κρίση θα είναι κακόηχο.

  Οι γερμανοί νομίζουν ότι και μετά θα κάνουν κουμάντο στις χρεωκοπημένες χώρες. Κούνια που τους κούναγε.

 8. anetos avatar
  anetos 21/09/2011 12:22:27

  “Έρχονται το euro, το meuro και το seuro”
  ευτυχώς γιατί είχαμε αγωνία …

 9. Φίλος avatar
  Φίλος 21/09/2011 12:55:08

  Πάντως μου κάνει εντύπωση -και δεν έχω δει να αναφέρεται πουθενά- πως οι PIIGS είναι όλες χώρες μη προτεσταντικές...
  Τυχαίο;

  • Απορία avatar
   Απορία @ Φίλος 21/09/2011 13:15:14

   Πολύ σωστή η παρατήρησή σου.

  • Konstand avatar
   Konstand @ Φίλος 21/09/2011 17:10:54

   Για δες εδώ:

   http://bigthink.com/ideas/21061

 10. RYaN avatar
  RYaN 21/09/2011 19:33:26

  Αφού θέλουν την ευρωζώνη ενωμένη (και γιατί να μην τη θέλουν αφού στην ευρωζώνη εξάγουν), είναι αναγκασμένοι να εφαρμόσουν το ομοσπονδιακό μοντέλο. Είναι το ελάχιστο απαιτούμενο για ένα κοινό νόμισμα. Οτιδήποτε άλλο είναι ανεδαφικό, παρατείνει την κρίση και εξανεμίζει τις οικονομίες της μεσαίας τάξης προς όφελος των πολύ πλούσιων. Η δυσκολία τους να το συνειδητοποιήσουν έχει αρχίσει να γεννά πλέον σε όλον τον πλανήτη υπόνοιες κακόβουλων προθέσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.