#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/02/2013 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ξαναμετρούν» τα μέτρα που δεν απέδωσανΣε επανεξέταση της αποτελεσματικότητας ορισμένων μέτρων που επιβλήθηκαν με τα Μνημόνια της περιόδου 2010-2012 αποφάσισε να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης και ανάκλησης όσων διαπιστωθεί ότι ήταν αναποτελεσματικά και συνέβαλαν στο να χειροτερεύσουν αντί να καλυτερεύσουν τα πράγματα με τα οικονομικά του κράτους. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το μέτρο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ για τα είδη εστίασης από το 13% στο 23%, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 αλλά, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν συνέβαλε στην αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αλλά οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης, στο κλείσιμο αρκετών από αυτές και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι απετέλεσε την αφορμή για τη μη έκδοση αποδείξεων από αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, με συνέπεια το πλήγμα για τα έσοδα του Προϋπολογισμού να θεωρείται ότι ήταν διπλό: και απώλεια λόγω πτώσης της κατανάλωσης και απώλεια λόγω φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας προχώρησε στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οποία ανέθεσε το έργο της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο των Μνημονίων της περιόδου 2010-2012. Η ομάδα αυτή ανέλαβε ήδη να αξιολογήσει επακριβώς ποιες ήταν τελικά οι επιπτώσεις του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ των υπηρεσιών εστίασης στα έσοδα των Κρατικών Προϋπολογισμών των ετών 2011 και 2012.

Όπως ανέφερε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το πόρισμα της ομάδας εργασίας θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε τα ευρήματα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Εν τω μεταξύ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει πλέον ότι το κονδύλι των 240 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης είναι πολύ πιθανό να μην εξαντληθεί στο σύνολό του και ένα σημαντικό μέρος του να παραμείνει στα «αζήτητα». Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι καταβολές επιδομάτων θέρμανσης έφθασαν μόλις τα 15 εκατ. ευρώ, είτε γιατί οι δικαιούχοι δεν γνώριζαν ότι μπορούν να ενισχυθούν είτε γιατί πολύ απλά υπήρξε σημαντική πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, η οποία έφθασε το 70% σε σχέση με πέρυσι και οφείλεται στην απότομη άνοδο της τιμής του καυσίμου κατά 30% ή κατά 28-30 λεπτά το λίτρο, την οποία πυροδότησε η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 0,06 στα 0,33 ευρώ το λίτρο.

Όπως επεσήμανε χθες ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αν δεν διατεθεί το συνολικό προβλεφθέν ποσό των 240 εκατ. ευρώ για επιδόματα θέρμανσης, τότε από το ποσό που θα παραμείνει αδιάθετο «θα μπορούσαμε να δώσουμε στους αγρότες 80 εκατ. ευρώ»!

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον "Ελεύθερο Τύπο"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Balafara Hunter avatar
  Balafara Hunter 12/02/2013 08:53:52

  Τη ζημιά των μέτρων θα την πληρώσει κανείς ή θα ξαναρίξουμε άλλη μια φορά τα ζάρια, μήπως και ρεφάρουμε;

 2. tasos1 avatar
  tasos1 12/02/2013 09:13:43

  Τώρα μπορείτε, να πάτε να πνιγείτε! Αγαπητέ και ταλαίπωρε φίλε πρωθυπουργέ, πώς τους ανέχεσαι ακόμα!

  • polites avatar
   polites @ tasos1 12/02/2013 15:43:36

   Ποιος τους διόρισε, ρε, φίλε;
   Νομίζεις δεν θα τον κράξουν, άμα τους αλλάξει;
   Αλλά, και πέραν αυτού, ποιους να βάλει στη θέση τους;
   'Εξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λέμε. Ή, όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος...

 3. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/02/2013 09:19:55

  Ἀπό τό ποσό τοῦ ἐπιδόματος θέρμανσης πού παρέμεινε ἀδιάθετο,μήπως θά μποροῦσατε κύριοι τοῦ Ὑπουργείου Οἰκονομικῶν,νά πληρώσετε τόν ἐπιπλέον φόρο τοῦ πετρελαίου,ὥστε νά κατέβει ἡ τιμή του καί νά μπορέσει νά ἀγοράσει λίγο ὁ κόσμος γιά νά ζεσταθεῖ;
  Λέω,μήπως...

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ Κυθήριος 12/02/2013 11:13:08

   Πες τα Κυθήριε...
   Γιατί έμεινε αδιάθετο;
   Πόσοι ήταν οι δικαιούχοι που είχαν τα χρήματα να αγοράσουν πετρέλαιο στην τιμή του 1,40 ευρώ ανά λίτρο και να περιμένουν την επιστροφή του αστρονομικού ποσού των 28 λεπτών ανά λίτρο;

   • tasos1 avatar
    tasos1 @ Φελίζα 12/02/2013 15:32:41

    Καλή μου Φελίζα, για να σκεφθούν τις τόσο δύσκολες... εξισώσεις που τους βάζεις, πρέπει να έχουν και νιονιό! Έχουν;

  • Γεωργία avatar
   Γεωργία @ Κυθήριος 12/02/2013 13:09:07

   Για να το σκεφτούν αυτό, πρέπει να φτάσουν και στην θέση εκείνων που φέτος δεν έβαλαν πετρέλαιο επειδή πολύ απλά...δεν είχαν.

 4. palalos avatar
  palalos 12/02/2013 17:20:19

  Δεν κρατιεμαι θα γελασω με ολους αυτους της θεωριας των οικονομικων, τωρα φταιει ο πολλαπλασιαστης...!!!! Μια καλη λυση για το πετρελαιο θερμανσης θα ηταν να διπλασιαστει η επιστροφη στα 60λ ανα λιτρο, ετσι γλυτωνουμε και το λαθρεμποριο, εαν παραμεινει ετσι και του χρονου τα εσοδα θα ειναι λιγοτερα, μειωση τ ΦΠΑ στο 13%, μειωση των ασφ. εισφορων κατα 50%, και υποχρεωτικη εκδοση αποδειξεων, με βαρια προστιμα. Τα εσοδα θα καλυψουν ολες τις απωλειες.

  • Η φαιδρά πορτοκαλέα avatar
   Η φαιδρά πορτοκαλέα @ palalos 12/02/2013 19:20:55

   Μια καλή λύση, που θα σταματούσε και το όργιο λαθρεμπορίου με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, θα ήταν επιβολή ενιαίας τιμής σε όλους τους τύπους πετρελαίου σε επίπεδα γύρω στα 0,95 ευρώ/λίτρο.

   Πέραν του ότι θα βοηθούσε τις ελληνικές οικογένειες να βγάλουν το χειμώνα, θα μείωνε το λειτουργικό κόστος χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης, ενώ θα έφερνε φορολογικά έσοδα μέσω της αύξησης της κατανάλωσης.

   Φυσικά οι πλοιοκτήτες, που σήμερα επωφελούνται από τη μειωμένη τιμή του ναυτιλιακού πετρελαίου (0,45 ευρώ/λίτρο) θα αντιδρούσαν, αλλά μικρό το κακό. Και, στο κάτω-κάτω, θα μπορούσε να υπάρξει επιστροφή φόρου γι' αυτούς, ώστε να μη νιώθουν "αδικημένοι".

   • Θαλής avatar
    Θαλής @ Η φαιδρά πορτοκαλέα 14/02/2013 11:46:07

    Ναι αλλα τότε θα χάσουν τη δουλειά και τα κέρδη τους οι πάσης φύσεως μεσάζοντες με "άκρες" στην κυβέρνηση που ζουν απο αυτό το λαθρεμπόριο...Η μήπως έχεις την εντύπωση ότι τωρα όλοι αυτοί έπαψαν να "αμαρτάνουν" συναισθανόμενοι την κρίση που υφίσταται ο λαουτζίκος?

 5. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 12/02/2013 18:30:24

  Να μετρήσουν αυτά που απέδωσαν. Θα είναι ευκολότερο.

 6. Πηνελόπη avatar
  Πηνελόπη 14/02/2013 11:37:07

  Ολα καλά όλα αυτά αλλά πρέπει να συμφωνήσει και ο καρδινάλιος Ρεν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.