Ξένοι tour operators απαιτούν από Ελληνες ξενοδόχους να υπογράψουν «ρήτρα χρεοκοπίας»
23/05/2015 15:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ξένοι tour operators απαιτούν από Ελληνες ξενοδόχους να υπογράψουν «ρήτρα χρεοκοπίας»

Σοκ για την ελληνική οικονομία, και ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό, προκαλούν οι πληροφορίες ότι τουριστικοί παράγοντες του εξωτερικού ζητούν από τους Ελληνες να υπογράψουν «ρήτρα χρεοκοπίας». Συγκεκριμένοι, ξένοι τουριστικοί πράκτορες ζητούν από ξενοδόχους στη χώρας μας να υπογράψουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για όλα τα ενδεχόμενα.

Από τη χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι το ενδεχόμενο Grexit ή αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ξένος διοργανωτής συνεδρίου στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα -μέσω της ρήτρας χρεοκοπίας- να μην πληρώσει αποζημίωση σε περίπτωση που κάποιο οικονομικό γεγονός θα οδηγήσει σε ακύρωση της εκδήλωσης. Επίσης, οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών ζητούν από τους Ελληνες περαιτέρω διασφαλίσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρωζώνης. Τέλος, βάζουν συγκεκριμένους όρους στα συμβόλαια που σχετίζονται με τις κυοφορούμενες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά και γενικότερα στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Οι απαιτήσεις των ξένων έρχονται σε συνέχεια άλλων προς Ελληνες επιχειρηματίες που τους ζητούν να πληρώσουν σε μετρητά τα προϊόντα που αγοράζουν από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες του εξωτερικού οι προμηθευτές ζητούν να πληρώνονται άμεσα, με ρευστό και όχι με επιταγές ή σε δόσεις καθώς φοβούνται ελληνική χρεοκοπία.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. 23/05/2015 22:56:08

    Μήπως θά'πρεπε οι Έλληνες ξενοδόχοι να υπογράφουν μεν αυτές τις ρήτρες αλλά να επιβαρύνουν με ένα ποσοστό π.χ. 3-5% αυτόν που τις ζητάει? Όπως κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες όταν ζητάς επι πλέον ασφάλιση ταξιδιού? ή όπως με τις πιστωτικές κάρτες δηλαδή...

  2. ntek avatar
    ntek 24/05/2015 13:35:56

    η ρητρα χρεωκοπίας των αντισυμβαλλομένων ειναι κοινος τοπος στις συμβασεις. Στον τουρισμό η χρεωκοπία του κρατους δεν ειναι απλά ανωτερα βία αλλα πιθανοτητα που μπαίνει δυνατα πλεόν στο παιχνίδι και για την οποία οι ξενοι operators δεν θελουν να παρουν ρισκο. Καλά κάνουν

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.