Ντράγκι: Η ΕΚΤ απέτρεψε το κούρεμα καταθέσεων
03/09/2015 15:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντράγκι: Η ΕΚΤ απέτρεψε το κούρεμα καταθέσεων

Ποτέ δεν θέλαμε να υπάρξει «bail-in» για τις ελληνικές τράπεζες, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί πως η συμμετοχή των καταθετών, μέσω «κουρέματος» των καταθέσεων, στη στήριξη των τραπεζών δεν βοηθά την ανάκαμψη της οικονομίας.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαίτησε και πέτυχε να εξαιρεθούν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα διάσωσης των τραπεζών. Επίσης ζήτησε εκτός από τις καταθέσεις να μην κουρευτούν ούτε οι κάτοχοι ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior bonds), όπως αποκάλυψε ο Ντράγκι, μιλώντας στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επεκτείνει ουσιαστικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, χαλαρώνοντας τα κριτήρια που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα, μέτρο από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα η ΕΚΤ μπορεί πλέον να επαναγοράζει έως και το 33% μίας έκδοσης ομολόγων από 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο όπως διευκρίνισε προκειμένου να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτελείται κανονικά το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας και να έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα μέτρα. Επιπροσθέτως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να έχει εκπονήσει την μελέτη για την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ προκειμένου η ΕΚΤ να άρει τον περιορισμό που έχει θέσει στην επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας έτσι και πάλι στις ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και όχι από τον ELA, "η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει συνεπή και αξιοσημείωτη πρόοδο στην εφαρμογή του νέου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Να αποδείξει ότι κατέχει την κυριότητα του προγράμματος."

Μειώθηκε κατά 600 εκατ. ευρώ ο ΕLA

Mειώθηκε περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ να περιοριστεί το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τούτο να διαμορφωθεί στα 89,1 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αναμένεται να επανεξεταστεί στις 16 Σεπτεμβρίου καθώς η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται σταδιακά. Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο παρά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών οι εκροές των καταθέσεων περιορίστηκαν στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, οι εκροές καταθέσεων έχουν περιοριστεί σημαντικά αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση προχωρά κανονικά, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας ζήτησε τον περιορισμό του ELA, αίτημα που έγινε δεκτό από την ΕΚΤ. Επιβεβαίωνεται έτσι η στήριξη που παρέχει η κεντρική τράπεζα υπό την προϋπόθεση βεβαίως της πλήρους ομαλοποίησης της λειτουργίας των τραπεζών αλλά και της σταθεροποίησης της οικονομίας.

Πηγή:imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 03/09/2015 16:41:25

  Ξέρουμε Mister, ξέρουμε. Όοοολοι εσείς, μονάχα το καλό μας θέλετε. Αλλά δεν φταίτε εσείς, εμείς φταίμε.

  • Svart Drottning avatar
   Svart Drottning @ Ποταμίσιος Χάνος 03/09/2015 17:08:39

   Αυτό και να λέγεται και να εμπεδώνεται, μήπως πάψει κάποια μέρα και να συμβαίνει.

 2. Οπούντιος Λοκρός avatar
  Οπούντιος Λοκρός 03/09/2015 17:53:59

  Με την συμπεριφορά όλης της ευροζώνης υπέρ των τραπεζών και ταυτόχρονα με την συμπεριφορά του γιουνανιστάν στους ομολογιούχους του και την επιμονή του στην υπερφορολόγιση, είμαι πράγματι περίεργος να ακούσω τον επόμενο πολιτικό ταγό των 100,000 € που θα πει το γνωστό ανέκδοτο "αποταμιεύστε - επενδύστε " !!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.