Ντάισελμπλουμ: Τον Ιούνιο και υπό όρους η χρηματοδότηση της Ελλάδας
25/02/2015 14:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντάισελμπλουμ: Τον Ιούνιο και υπό όρους η χρηματοδότηση της Ελλάδας

Τον Ιούνιο θα γίνει η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου. Διευκρίνισε δε ότι θα ισχύσουν οι κανόνες αξιολόγησης που ίσχυαν για την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και πως το χρονοδιάγραμμα θα εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία των φορολογικών εσόδων και των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην ερώτηση-παρέμβαση που έκανε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος, υποστήριξε ότι το Eurogroup έκανε ένα σοβαρό λάθος προγραμματισμού στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να μην μπορέσει το Δημόσιο να διαχειριστεί επαρκώς τις υποχρεώσεις του ήδη από το Μάρτιο.


Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε, επίσης, ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής διαχείρισης με τα φορολογικά έσοδα να εμφανίζουν πτώση 1 δισ. ευρώ το μήνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση Τσίπρα εμφανίζει σχέδια πάταξης της φοροδιαφυγής και φορολόγησης των πλουσίων ενώ οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου βρίσκονται σε φάση κατάρρευσης. Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι πίσω από τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιείται και μια εικόνα ομαλότητας υπάρχει ένα ολοένα διευρυνόμενο χρηματοδοτικό κενό που, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση εξετάζει να επανέλθει με αίτημα στην ΕΚΤ προκειμένου να της επιτραπεί να δανειστεί έως 8 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις των 15 δισ. ευρώ. Ακόμη διεκδικεί να της δοθούν τα 1,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του το ευρωσύστημα, ώστε να αποπληρώσει με αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ του Μαρτίου.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.