Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει στα τέλη Ιουνιου - Γιούνκερ: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα
21/04/2015 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει στα τέλη Ιουνιου - Γιούνκερ: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ. Υπογράμμισε δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται ακόμη σε σημείο που θα μπορούσε να προδιαγράψει μια ευτυχή κατάληξη. Από την πλευρά του, την ανάγκη για επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η χώρα ξεμένει από ρευστό, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Τόνισε ωστόσο ότι η καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις είναι στα τέλη Ιουνίου.

Ντάισελμπλουμ: Ο χρόνος τελειώνει στα τέλη Ιουνίου

Η πραγματική προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά είναι το τέλος του Ιουνίου, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του προς τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν μετατέθηκε προς το μέλλον η προθεσμία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, με δεδομένη την αδυναμία ολοκληρωσής τους, ως το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: "Βασικά δεν μετέθεσα καμία προθεσμία προς το μέλλον. Το πρόγραμμα παρατάθηκε κατά τέσσερις μήνες, άρα η πραγματική προθεσμία είναι στο τέλος του Ιουνίου. Τότε θα σταματήσει το πρόγραμμα. Δεύτερον, θα αρχίσουμε να δίνουμε χρήματα, μόνον αφού οι Έλληνες αρχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό δεν συμβαίνει αυτή την στιγμή, άρα το πρόγραμμα έχει σταματήσει. Έχουμε όμως προσπαθήσει να διαπραγματευτούμε εκ νέου, ώστε να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. Αυτό είναι ακόμη εφικτό. Στις 24 Απριλίου δεν θα το καταφέρουμε, για αυτό τον λόγο πρέπει να συνεχίσουμε την επόμενη εβδομάδα, θα χρειαστούμε μερικές επιπλέον εβδομάδες".

Κληθείς εξάλλου, να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει "από όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους, ώστε να μπορέσουν να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης" ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει τα εξής: "Ναι, είναι αλήθεια ότι πλέον όλοι οι κουμπαράδες στην Ελλάδα έχουν αδειάσει. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπω κάποια πρόοδο στις διαβουλεύσεις, άρα αυτός είναι λόγος για λίγη αισιοδοξία. Αυτή την εβδομάδα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να επανεκινήσουμε το πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι φυσικά ότι όσο περισσότερο συζητάς για τα μέτρα που θα εφαρμόσεις, τόσο περισσότερο χρόνο χάνεις για να τα εφαρμόσεις πραγματικά. Επιπλέον, αρχίζουν να εξαντλούνται πραγματικά τα χρήματα. Πρέπει πραγματικά να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε".

Απαντώντας στο ερώτημα αν "έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες πραγματικά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση", ο Ντάισελμπλουμ αναφέρει τα εξής: "Πιστεύω ότι το αντιλαμβάνονται πολύ καλά. Γνωρίζουν ότι την στιγμή που δεν μπορείς να εξοφλήσεις τα χρέη σου, θα ακολουθήσει μια τιμωρία. Θέλουμε να αποφύγουμε την αναζωπύρωση του θέματος του Grexit, επειδή και η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να ανήκει εντός της Ευρωζώνης. Εάν το αποδεχτούν αυτό και είναι ορθολογιστές, θα αντιληφθούν ότι πρέπει να συνεργαστούν και να φτάσουν σε μια συμφωνία".

Απαντώντας τέλος, στο ερώτημα αν τον ανησυχεί το γεγονός ότι οι Έλληνες ζητούν στήριξη και στους Ρώσους, ο κ.Ντάισελμπλουμ δηλώνει: " Όχι, συζητούν με τους Ρώσους για τον αγωγό φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έλαβα, αυτή η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν θα συμπεριλάβει μεγάλες προκαταβολές, όπως δήλωσε ένας Έλληνας πολιτικός στα ΜΜΕ. Αυτό δεν ισχύει. Άρα, οι Έλληνες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κλείσουμε μια συμφωνία".

Γιούνκερ: Εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα

"Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε επίσης τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της και προειδοποίησε πως οι συνομιλίες δεν έχουν φθάσει σε ένα στάδιο στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν γρήγορα σε θετικό αποτέλεσμα.

"Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πορεία των συνομιλιών μέχρι τώρα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερες προσπάθειες από την ελληνική πλευρά ώστε να μπορέσουμε να κλείσουμε το θέμα αυτό προς το αμοιβαίο συμφέρον μας", δήλωσε ο Γιούνκερ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιένη.

"Η ένταση των συνομιλιών έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις-πέντε ημέρες αλλά δεν έχουν φθάσει ακόμη στην ωριμότητα που είναι απαραίτητη προκειμένου να φθάσουμε σε ένα γρήγορο συμπέρασμα", πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα έχει μια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει, έτσι είναι εκτός συζήτησης να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα", τόνισε ακόμη ο Γιούνκερ. "Είναι επίσης εκτός συζήτησης να στηριχθεί η Ελλάδα με οποιοδήποτε τίμημα", πρόσθεσε.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρηνα avatar
    Ρηνα 22/04/2015 13:32:09

    Το να μη μας εγκαταλειψουν μηπως σημαινει να μας ριχνουν τροφιμα απο τα ελικοπτερα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.