Ντάισελμπλουμ: Ελληνες, έχετε 10 ημέρες προθεσμία να εφαρμόσετε τα μέτρα
05/10/2015 21:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντάισελμπλουμ: Ελληνες, έχετε 10 ημέρες προθεσμία να εφαρμόσετε τα μέτρα

"Τότε θα πάρετε τη δόση των 2 δισ. ευρώ"

Ολοκληρώθηκε, ύστερα από περίπου δύο ώρες, η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogoroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

Όταν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα θα δοθεί η πρώτη υπο-δόση των 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Πρόσθεσε ότι η επόμενη δέσμη των προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξεταστεί αργότερα τον Οκτώβριο, ενώ ανακοίνωσε και νέο Eurogroup στις 23 Νοεμβρίου για να συζητηθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

"Ζητήσαμε από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι δεν αρκεί η εφαρμογή μόνο των προαπαιτούμενων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει επίσης διαφάνεια όσον αφορά τις δράσεις στο συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουν εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Όπως είπε πολύ δουλειά πρέπει να γίνει, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. «Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Οπως υπογράμμισε, η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό.

Την αισιοδοξία του ότι αυτή τη φορά η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνει γρήγορα, εξέφρασε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Ερωτηθείς κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, εκτίμησε πως αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά έχει «ισχυρό κίνητρο» να προχωρήσει γρήγορα, καθώς θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. «Όλως περιέργως, μετά από τη σύναψη της συμφωνίας, υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή των δεσμεύσεων. Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις πέρασαν από την ελληνική Βουλή πολύ γρήγορα, κάτι που μας κάνει να πιστεύουμε στην προσήλωση της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Επιπλέον, ο Γ. Ντάισελμπλουμ συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιληφθεί πως η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει μόνο εφόσον έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, και συγκριμένα, όπως είπε, «για προφανείς λόγους», ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να επιστρέψει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου. Όπως τόνισε, κλειδί γι’ αυτό το σκοπό είναι η γρήγορη εφαρμογή των δεσμεύσεων αρχής γενομένης «από τα προαπαιτούμενα που έχουν αποφασιστεί και συνδέονται με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αλλά και με την αποδέσμευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ». Ο επίτροπος Μοσκοβισί εκτίμησε μάλιστα πως η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Νοεμβρίου. «Είναι πολύς ο φόρτος εργασίας, ωστόσο είμαι αισιόδοξος ότι θα τον αντιμετωπίσουμε εκμεταλλευόμενοι τη θετική δυναμική που υπάρχει αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο επίτροπος.

Ολοι οι υπουργοί φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεων και να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, η συζήτηση για την Ελλάδα δεν διήρκησε πάνω από 20 λεπτά.

Κυβέρνηση: Η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα

Την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές που βρέθηκαν στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ελληνικό σχέδιο, που παρουσιάστηκε σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα: Βραχυπρόθεσμα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 49 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των δυο δισ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο ένα δισ. που υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου. Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όσο και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την τόνωση της ζήτησης και τη βελτίωση των δεικτών που θα επιφέρει, να παρουσιάσει και να βάλει μπροστά τον Μάρτιο του 2016 το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Σε αυτόν τον προγραμματισμό που παρουσίασε ό Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες ελληνικές πηγές, πιο σκεπτική στάση διατήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προαπαιτούμενων.

Τέλος, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν από όλες τις πλευρές.

Πηγή:imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. 05/10/2015 22:56:27

    Aπειλητικά τελεσιγραφικά του στεγνού Ντάϊσελμπλουμ: και εμάς (τους πελάτες του), έχουν αφόρητα κουράσει, και τον ίδιο αρνητικά, στο θυμικό μας έχουν καταγράψει. Το σημερινό βίντεο με τα επεισόδια στο αεροδρόμιο Orly, -από εξαγριωμένους, υπό απόλυση εργαζόμενους- κατά μελών της Διοίκησης Air France, ο ανάγωγος κ. Ντάϊσελμπλουμ, επειγόντως να το δει, μήπως και συνετιστεί. Ο Διευθυντής του αεροδρομίου Orly, πανικόβλητος, με τη.. γραβάτα του ντυμένος, όπως-όπως σηκωτός από τα συρματοπλέγματα φυγαδεύτηκε για ν αποφύγει των εργαζομένων την δίκαιη οργή..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.