Ντάισελμπλουμ: Δεν θα πάρετε ούτε ευρώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία
09/03/2015 21:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα πάρετε ούτε ευρώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία

«Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει ν΄αρχίσουν και θ΄αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τη νομισματική πολιτική Πιερ Μοσκοβισί τόνισε από την πλευρά του ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει επιτάχυνση της επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή.

Είναι απαραίτητο να δούμε αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές, συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει.

«Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» είπε ο κ. Μοσκοβισί.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η απάντηση Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός τροχιάς όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκταμίευση χωρίς να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων», τόνισε. Αφήνω ένα παράθυρο αν υπάρξει συμφωνία επί του συνόλου και αρχίσει η εφαρμογή, τότε εγώ είμαι ανοιχτός να υπάρξει εκταμίευση σε δύο μέρη. Εχει ξαναγίνει. Αλλά πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί όλου του πακέτου» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ενοχλημένοι φαίνονται οι εταίροι από την καθυστέρηση των δύο εβδομάδων στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον Ολανδό επικεφαλής του Eurogroup, έχουν χαθεί ήδη δύο εβδομάδες συζήτησης για «ποιος οδηγεί ποιόν και πού και αυτό είναι τεράστιο χάσιμο χρόνου». Σε δεύτερη σχετική ερώτηση για τη φράση του αυτή είπε ότι «δεν ξέρω γιατί χάσαμε δύο εβδομάδες είχα την εντύπωση ότι η απόφαση ήταν σαφέστατη».

Η συμφωνία που είχαμε προέβλεπε ρητά ότι η Αθήνα έπρεπε να συναντηθεί γρήγορα με τους θεσμούς με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία ως τα τέλη Απριλίου. Εγώ ήθελα νωρίτερα. Ομως οι πραγματικές συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Θα ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και οι τεχνοκράτες θα στηρίξουν τη διαδικασία από την Αθήνα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Επανέλαβε, επίσης, ότι «κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι στη συνεδρίαση «δεν μίλησαμε για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας», ενώ συμπλήρωσε ότι «αν υπάρξει μια πίεση τότε ίσως αυτό να βοηθήσει να προχωρήσει η διαδικασία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» στέλνοντας ξανά το μήνυμα ότι «δεν θα προχωρήσουμε τις εκταμιεύσεις χωρίς να δούμε εφαρμογές».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Dimi avatar
    η Dimi 09/03/2015 23:13:04

    Φωτογραφίες από το σημερινό Eurogroup http://bit.ly/1F4wsGz MSN Ειδήσεις/©European Consilium/Christos Dogas

  2. η Dimi avatar
    η Dimi 10/03/2015 00:31:17

    Τι ειπώθηκε στον καυγά Σόϊμπλε – Βαρουφάκη MSN Οικονομία/ 1 ώρα πριν Ο πολιτικός καυγάς Σόϊμπλε – Βαρουφάκη σημάδεψε το Eurogroup με βασικό θέμα διαφωνίας το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση. Ο Β. Σόϊμπλε απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών είπε: "Για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν μας ενημερώσατε. Αυτό είναι μονομερής ενέργεια". Για να του απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης: «Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε την κοινωνία που πεινάει. Είναι αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών. Ήταν υποχρέωσή μας να το κάνουμε. Δεν είναι μονομερής ενέργεια.» Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν του επιτέθηκε ο κ. Σόϊμπλε αλλά, ζήτησε διευκρινίσεις κι ότι η απάντηση που έδωσε έχει καλύψει τους πάντες. «Δεν είχαμε καμιά όρεξη να κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Όμως, δεν μπορεί να ζητά η κυβέρνηση άδεια για το παραμικρό. Η συζήτηση θα γίνεται με τους Θεσμούς όταν απειλείται η δημοσιονομική ή χρηματοπιστωτική ισορροπία. Η ελληνική κυβέρνηση θα δρα με βάση το κοινωνικό συμφέρον». http://tinyurl.com/m7375dt

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.