24/10/2013 10:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νομοθετική ρύθμιση για να μην κατάσχονται μισθοί και συντάξεις

Νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην κατάσχονται μισθοί και συντάξεις που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στη Βουλή.

Απαντώντας πριν από λίγο σε σχετική ερώτηση ο κ. Μαυραγάνης γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης η οποία θα υλοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα για να εισπράξει θετικά σχόλια από τον ερωτώντα βουλευτή των ΑΝΕΛ Νότη Μαριά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως αν έρθει μία τέτοια ρύθμιση στη Βουλή θα την υπερψηφίσουν όλοι.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 24/10/2013 14:48:43

  Κατάσχουν και Επιδόματα Ανεργίας για χρέη στο Δημόσιο! Κύμα Δεσμεύσεων Λογαριασμών – Ανελέητο κυνήγι για να εισπράξουν φόρους, εισφορές και πρόστιμα | πηγή: news.gr.msn.com | 16-10-2013 16:25 |

  Σοκ για χιλιάδες ανέργους που είδαν να «αδειάζει» ο τραπεζικός λογαριασμός τους, όπου ο ΟΑΕΔ καταβάλλει κάθε μήνα το επίδομα ανεργίας. Με εντολή του δικαστικού τμήματος των ΔΟΥ, οι τράπεζες δεσμεύουν ακόμα και τα μικροποσά με τα οποία καλούνται οι άνεργοι να ζήσουν, εφόσον χρωστούν στο Δημόσιο φόρους, εισφορές σε ταμεία ή και... πρόστιμα από μία κλήση της δημοτικής αστυνομίας.

  Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή την τελευταία εβδομάδα καθώς, από την ημέρα που κατέβαλε ο ΟΑΕΔ τα 362 ευρώ του επιδόματος στους λογαριασμούς τους, αυτά εξαφανίστηκαν πριν τα αγγίξουν οι δικαιούχοι, προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη που έχουν βεβαιωθεί στην εφορία. Κάθε 10 του μηνός, οι εφορίες βγαίνουν παγανιά για κατασχέσεις για νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Υπολογίζεται πως εδώ και ένα χρόνο έχουν πέσει θύματα τέτοιων κατασχέσεων πάνω από 5.000 άνεργοι, ενώ τα τελευταία κρούσματα καταγράφηκαν στο Κορωπί και στο κέντρο της Αθήνας. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η κατάσχεση έγινε για μικροποσά κάτω από 1.500 ευρώ, τα οποία όμως οι άνεργοι οφειλέτες δεν είχαν να πληρώσουν.

  Πότε Ισχύει η Προστασία
  Με βάση το νόμο, ισχύει το ακατάσχετο για λογαριασμούς μισθοδοσίας ή συνταξιοδότησης για ποσό έως 1.000 ευρώ. Ούτε οι τράπεζες ούτε το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να παρέμβει, παρά μόνο για το τμήμα που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τράπεζες και εφορίες εκμεταλλεύονται την ελλιπή πληροφόρηση των πολιτών. Όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και σε δεκάδες άλλες, που επιβεβαιώνονται από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί ως λογαριασμός μισθοδοσίας.

  Παρά το γεγονός ότι η κατάθεση είχε γίνει από τον ΟΑΕΔ, τράπεζα και εφορία προχώρησαν στην δέσμευσή του ποσού, επειδή αν ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός δεν είχε δηλωθεί ως μισθοδοσίας, δεν ισχύει το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις. Παρότι όμως κάθε δικαστικό τμήμα εφαρμόζει τα δικά του, λόγω των άνωθεν πιέσεων για συνεχώς μεγαλύτερες εισπράξεις φόρων, τουλάχιστον στην περίπτωση της Αθήνας η εφορία δέχτηκε εκ των υστέρων τα δικαιολογητικά και τις δηλώσεις του δικαιούχου και σύμφωνα με πληροφορίες του επέστρεψε τα λεφτά του επιδόματος που είχε κατατεθεί από τον ΟΑΕΔ στην τράπεζα.

  Οικογενειακά δράματα
  Στην παρακράτηση από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, ακόμη και διατροφές, για δόσεις δανείων ή άλλων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, προχωρούν σχεδόν όλες οι τράπεζες, και το φαινόμενο έχει ενταθεί.
  = = = =

  Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι κλπ. οι οποίοι αγωνιούν για τον μισθό, τη σύνταξη, το επίδομα ανεργίας τους κ.α., τα οποία κατατίθενται κάθε μήνα στον τραπεζικό τους λογαριασμό: Να συμβουλεύονται συχνά το ημερολόγιό τους και να ελέγξουν προσεκτικά, τις προηγούμενες Ημερομηνίες Κατάθεσης, επαναλαμβάνω, Ημερομηνίες Κατάθεσης των χρημάτων τους από τον Φορέα τους. Και η οποία, για το πρώτο 24ωρο, επαναλαμβάνω το πρώτο 24ωρο, αυτή θεωρείται ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ. Όμως, μετά το πέρας του πρώτου αυτού 24ώρου Και, εφόσον δεν έγινε η ανάληψη των χρημάτων αυτών από τον/την Δικαιούχο, η συναλλαγή αυτή, παύει να θεωρείται ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ. Θεωρείται πλέον Απλή ΚΑΤΑΘΕΣΗ, το ποσό της οποίας μπορεί να κατασχεθεί και να εξαφανιστεί, υπέρ βωμών των τροϊκανών, εφοριών, τραπεζών, προστίμων κλπ.

  Για τους ασθενείς και τα άτομα μειωμένων δυνατοτήτων, συνιστάται η έκδοση κάρτας ανάληψης των μετρητών τους, εντός του πρώτου 24ωρου κατάθεσής τους, μέσω ΑΤΜ, ή/και Συμβολαιογραφικό Πληρεξούσιο Μισθοδοσίας, Συντάξεως, Επιδόματος κλπ, συγγενούς ή ατόμου της απολύτου εμπιστοσύνης του/της συνταξιούχου, μισθωτού, ανέργου.. Το Πληρεξούσιο αυτό, από δικηγόρο επικυρωμένο το ακριβές αντίγραφο του μοναδικού Πρωτοτύπου, κατατίθεται στη Τράπεζα του/της Εντολέα.
  η Dimi

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.