Νικητές και χαμένοι από την πτώση της τιμής του πετρελαίου
01/12/2014 17:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νικητές και χαμένοι από την πτώση της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου βυθίζεται. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτό;

Χάος επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και οι συνέπειες, φυσικά, είναι πολύ μεγάλες. Η τιμή του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσει κάτω από 40 δολάρια το βαρέλι κάτι που πιθανόν, σύμφωνα με το Bloomberg, «μπορεί να έχει τις ίδιες παγκόσμιες επιπτώσεις που πριν από τρεις δεκαετίες οδήγησαν στην μεξικανική κρίση χρέους και στο τέλος της Σοβιετικής Ένωσης».

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου φαίνεται ότι θα είναι μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις που θα διαμορφώσουν την παγκόσμια οικονομία το 2015. Ποιοι όμως κερδίζουν και ποιοι χάνουν σε αυτή τη «μάχη»; Ιδού μία (σύντομη) λίστα από τους New York Times.

Κερδισμένοι: Οι παγκόσμιοι καταναλωτές

Όποιος οδηγεί αυτοκίνητο ή πετά με αεροπλάνα είναι κερδισμένος, καθώς οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη μεταφραστεί σε χαμηλότερες τιμές για τη βενζίνη και τα καύσιμα των αεριωθουμένων. Το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς θα κάνει, επίσης, τους κατασκευαστές και τους εμπόρους λιανικής πώλησης να μην αυξήσουν άμεσα τις τιμές, καθώς το κόστος τους πέφτει. Αυτό είναι, στην πραγματικότητα, ένα παγκόσμιο σοκ προσφοράς, το αντίθετο από αυτό που συνέβη με την ενέργεια το 1970 (ή, σε μικρότερο βαθμό, τα μέσα της δεκαετίας του 2000), όταν οι ελλείψεις πετρελαίου και τα εμπάργκο οδήγησαν σε απότομη αύξηση των τιμών. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα, αλλά προς το παρόν οι καταναλωτές θα είναι νικητές.

Χαμένοι: Οι αμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου

Ένα από τα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα είναι πόσοι από τους μικρούς, ανεξάρτητους παραγωγούς στην αμερικανική ενδοχώρα έχουν δομές κόστους που τις καθιστούν βιώσιμες, με τις τιμές του πετρελαίου στα 60 δολάρια και όχι στα 100. Πολλοί βασίζονται σε δανεισμό και μια πτώχευση είναι πιθανή. Αλλά επειδή τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών δεν δημοσιοποιούνται, οι αναλυτές κάνουν εικασίες σχετικά με το πόσο σοβαρή θα είναι η ζημιά.

Χαμένοι: Πολιτείες που οι οικονομίες τους βασίζονται στην παραγωγή πετρελαίου

Καθώς η αμερικανική οικονομία προσπαθεί σκληρά να ανακάμψει τα τελευταία χρόνια, οι εξαιρέσεις ήταν οι πλούσιες σε πετρέλαιο πολιτείες όπως το Τέξας και η Βόρεια Ντακότα, που έχουν χαμηλό ποσοστό ανεργίας και ισχυρή αγορά ακινήτων. Αλλά είναι το «οικονομικό θαύμα του Τέξας» απλά ένα κατασκεύασμα των υψηλών τιμών της ενέργειας και της βελτίωσης των τεχνολογιών για την εξόρυξη πετρελαίου; Ή είναι η χαμηλή φορολογία και η χαμηλή ρύθμιση του Τέξας πραγματικά η συνταγή για την οικονομική επιτυχία; Η παρακολούθηση της οικονομίας του Τέξας τώρα που οι τιμές κατρακυλούν θα είναι μια δοκιμασία.

Χαμένος: Βλαντιμίρ Πούτιν

Η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει ήδη έντονες προκλήσεις, εξαιτίας των Δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την Ουκρανία, πλήττοντας την ικανότητά του έθνους να ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία. Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ενέργειας και η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνδυάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νικητής και χαμένος: Οι κεντρικοί τραπεζίτες

Όποιος ανησύχησε, ότι τα χρόνια εκτύπωσης χρήματος από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες θα δημιουργήσουν πληθωρισμό εκτός ελέγχου, τώρα φαίνεται ανόητος. Η κατακόρυφη πτώση των τιμών της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων συμπαρασύρει προς τα κάτω τον πληθωρισμό σε επίπεδα που είναι, αν μη τι άλλο, πολύ χαμηλά. Οι μειωμένες τιμές των εμπορευμάτων στην πραγματικότητα κάνουν τη δουλειά αυτών των αρχών δυσκολότερη. Το εξαιρετικά επείγον σε όλο τον προηγμένο κόσμο - στην ευρωζώνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία - ήταν να προσπαθήσουν να φτάσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα, για να φτάσουν τον στόχο του 2 τοις εκατό που έχουν ορίσει οι κεντρικές τράπεζες.

Βραχυπρόθεσμα, οι κεντρικές τράπεζες τείνουν να μην παρατηρούν τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, θεωρώντας τες μοναδικά γεγονότα και όχι μόνιμες μεταβολές στο ρυθμό αύξησης των τιμών. Αλλά στο βαθμό που οι εν λόγω μοναδικές αλλαγές αλλάζουν τις προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό και κάνουν τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών που υπόσχονται να κρατήσουν τον πληθωρισμό στο 2 τοις εκατό, αυτό είναι ένα πρόβλημα. Αυτό ειδικά είναι αληθές όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ήδη κάτω από αυτό που θα προτιμούσαν ο Μάριο Ντράγκι, η Τζάνετ Γέλεν, ο Χαρουχίκο Κουρόντα και οι ομόλογοί τους.

Πιθανός χαμένος: Το περιβάλλον

Κατά γενικό κανόνα, όσο φθηνότερα γίνονται τα ορυκτά καύσιμα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τις καθαρότερες μορφές ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια να έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Τούτου λεχθέντος, η εικόνα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πηγές για την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν πιο άμεσα την τιμή των καυσίμων μεταφοράς, όπως η βενζίνη και τα καύσιμα αεριωθουμένων.

Μέχρι οι περισσότεροι καταναλωτές να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές αγορές, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο το φθηνότερο πετρέλαιο θα πρέπει να προκαλέσει μια σημαντική μείωση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά στο βαθμό που το φθηνότερο πετρέλαιο σημαίνει ότι οι άνθρωποι οδηγούν περισσότερα μίλια και παίρνουν πιο συχνά το αεροπλάνο, η μείωση των τιμών θα σημαίνει περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

bloomberg.com, nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 01/12/2014 22:49:11

  ΟΙ μόνοι που μπορούν να πωλούν το αργό σε αυτές τις τιμές είναι οι Σαουδάραβες που έχουν πολύ χαμηλό κόστος εξόρυξης . Οι μεγάλοι χαμένοι είναι Αμερική και Ρωσία που έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια στην ενέργεια γενικά . Πόσο βέβαια θα ανεχθούν τα παιχνίδια των Σαούντ όλοι οι θιγόμενοι δεν είναι σίγουρο . Πάντως δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν αρχίσει καμιά αραβική άνοιξη στο στύλ της Λιβύης και στην ίδια την Αραβία .

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Naruto 02/12/2014 01:03:06

   Kανετε λαθος. Οι χαμηλες τιμες βυθιζουν μονο την Ρωσια στην κριση. Ειναι και αυτο ενας μοχλος πιεσης προς τον Πουτιν. Οι Σαουδαραβες κανουν οτι τους πουν οι Αμερικανοι.

   • KM avatar
    KM @ Ρεαλιστης 02/12/2014 03:46:17

    Εστιάζεις βραχυπρόθεσμα. Οι χαμηλές τιμές θα αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στην έρευνα για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων (με υψηλότερο κόστος εξόρυξης) και την εξόρυξη από αυτά. Έτσι, όταν σε λίγα χρόνια η ζήτηση επανακάμψει, και τα τωρινά κοιτάσματα θα έχουν «πέσει» κάπως στο μεταξύ, η Αμερική αλλά και οι υπόλοιπες δυτικές οικονομίες θα είναι απροετοίμαστες. Και η τιμή θα φτάσει στο άλλο άκρο (ακριβώς επειδή τώρα είναι χαμηλή). Και θα είναι ένα πρόβλημα που δεν θα μπορεί να λυθεί άμεσα: για να έχουμε πετρέλαιο σε 10 χρόνια, πρέπει σήμερα να ξεκινήσουν οι σχετικές ενέργειες και επενδύσεις. Όσο για τον Πούτιν, μπορεί να μην ευνοείται από τις χαμηλές τιμές, ΔΕΝ είναι όμως αυτές «μοχλός πίεσης» γιατί δεν είναι κάτι που θα τον κάνει να αλλάξει την πολιτική υπεράσπισης του Ρωσικού εθνικού συμφέροντος. Και κρίση ΔΕΝ υπάρχει επι του παρόντος στην Ρωσία - μόνο μια σχετική επιβράδυνση της ανάπτυξης.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ KM 02/12/2014 11:07:50

     KM δεν υπαρχει κριση στην Ρωσια? Μα ολα εχουν παγωσει (οχι απο το κρυο). Η ισοτιμια καθε μερα ειναι διαφορετικη και εις βαρος τους. Αν θυμαστε στο παρελθον η Σ. Αραβια μειωνε ην παραγωγη και οι τιμες παντα ηταν σταθερες πανω απο 80$. Τωρα η παραγωγη συνεχιζεται και ειναι οι τιμες σε ελευθερη πτωση. Και η Σ. Αραβια για οσους γνωριζουν ειναι προτεκτορατο της Δυσης και μαλιστα της Αμερικης.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Ρεαλιστης 02/12/2014 15:19:29

      Κι όμως, όλες αυτές οι αρνητικές συγκυρίες, ΔΕΝ έχουν κάνει το πρόσημο από θετικό αρνητικό! Η Ρωσία έχει αυτή τη στιγμή ανάπτυξη (έστω και με μικρούς ρυθμούς), όχι ύφεση! Ίσως επειδή έχει πάρα πολύ μικρό εξωτερικό χρέος, και δεν χρειάζεται να πληρώνει τόκους σε κοράκια. Να ψάχνεις τα νούμερα και να μην αποδέχεσαι εκ των προτέρων ως αληθή αυτά που σου σερβίρουν τα ψυχροπολεμικά ΜΜΕ, γιατί πολλά είναι μύθοι. Πχ, για να αναφέρω άλλον έναν μύθο, όλοι αναπαράγουν άκριτα τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία βρίσκεται σε δημογραφική κατάρρευση. Όμως στην πραγματικότητα, ο Πούτιν με τις πολιτικές του το έχει γυρίσει σε μεγάλο βαθμό και αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει φυσική αύξηση πληθυσμού! Αντιθέτως, η Δυτική Ευρώπη (στην οποία είμαστε προσδεδεμένοι) ψοφάει.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ ΚΜ 03/12/2014 01:07:51

      Αγαπητε μου γνωριζω την Ρωσια εκ των εσω. Λογω εργασιας ειμαι εκει τουλαχιστον 3 φορες το ετος και για αρκετες ημερες. Δεν διαφωνω σε αυτα που λετε αλλα προσθετω οτι η πτωση των τιμων και μαλιστα σε εποχες που η ασταθεια κυριαρχει στην ΜΑ μονο εκ του πονηρου ειναι. Επιβεβαιωση και η επισκεψη του Πουτιν στην Τουρκια και οι συμφωνιες

     • KM avatar
      KM @ Ρεαλιστης 03/12/2014 05:16:12

      Μα δεν αντιλέγω για το παιχνίδι που παίζει η Σαουδική Αραβία, για λογαριασμό των Αμερικάνων. Ούτε ισχυρίζομαι ότι είναι αμελητέες οι επιπτώσεις στη Ρωσία. Όμως 1) έχει αντοχές και 2) ακόμα και να μην είχε, είναι αδύνατον να κάνει πίσω στο θέμα της Ουκρανίας. ΥΓ: Οι χτεσινές συμφωνίες του Πούτιν με την Τουρκία έπιασαν στον ύπνο την Δύση, για πολλοστή φορά. Εμάς ως Ελλάδα δυστυχώς τυχαίνει να μη μας συμφέρουν ιδιαιτέρως. Άλλο να περνάει τα σύνορά μας ο νέος ρωσικός αγωγός προερχόμενος από την ψιλο-ουδέτερη πλέον έναντι την Ελλάδος Βουλγαρία και άλλο να έρχεται από την Τουρκία! Όμως, μπορεί να βγει κι ένα καλό από αυτό, άν το αξιοποιήσουμε διπλωματικά προκειμένου να φτιαχτεί ελληνοκυπριακός αγωγός, χωρίς αμερικανικά εμπόδια, που θα παρακάμπτει εντελώς την Τουρκία, ως μερικό αντιστάθμισμα της σημερινής ενεργειακής αναβάθμισής της. Άν είναι κι αυτό για καλό φυσικά, γιατί μετά θα είναι σαν να τσιμεντώνει την Αμερικανική επικυριαρχία επί της χώρας μας, πράγμα αρνητικό. Πάντως, για να επιστρέψω στο θέμα της Ρωσίας, δείχνει ότι διαθέτει εναλλακτικές και μπορεί να τις ενεργοποιήσει βραχυπρόθεσμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.