#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/04/2011 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να τι θα πληρώσουμε
 

Η εκτίναξη του ελλείμματος του 2010 στο 10,5% επισπεύδει την ανακοίνωση από το οικονομικό επιτελείο πρόσθετου πακέτου «διάσωσης» του φετινού Προϋπολογισμού, καθώς και χθες η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι παρά τις αποκλίσεις δεν αλλάζουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για την Ελλάδα.

Τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν πλέον προσεγγίζουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και θα περιληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2011-2015 ανεβάζοντας το τελικό «πρόγραμμα» στα 32 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών μεταξύ άλλων επεξεργάζεται μέτρα που θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό, όπως η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά αλλά και η μετάταξη πολλών προϊόντων και υπηρεσιών (όπως τρόφιμα κ.λπ.) από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο υπουργός Οικονομικών θα υποχρεωθεί να ανακοινώσει τη δέσμη μέτρων για το φετινό Προϋπολογισμό έως τα μέσα Μαΐου με σκοπό την εφαρμογή τους (όπου είναι δυνατό) από την 1η Ιουλίου 2011. Οπως ήδη έχει γράψει ο Ελεύθερος Τύπος, τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων και τα εξής:

 

1) Η επιβολή περικοπών σε κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένα εξάμηνο νωρίτερα, από την 1η-7-2011 αντί από την 1η-1-2012, που σχεδιαζόταν αρχικά.

Ο συνδυασμός κριτηρίων δηλωθέντος και τεκμαρτού ετήσιου εισοδήματος προτείνεται να εφαρμοστεί για τον περιορισμό του αριθμού των δικαιούχων των επιδομάτων ανεργίας, των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων καθώς και της ισόβιας πολυτεκνικής σύνταξης.

 

2) Η κατάργηση των «υπολειμμάτων» του 13ου και του 14ου μισθού για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, δηλαδή για τους εργαζόμενους στα υπουργεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους δικαστικούς λειτουργούς, στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς, στους λιμενικούς, στους πυροσβέστες, στους ιατρούς του ΕΣΥ, στους διπλωματικούς υπαλλήλους, στους πανεπιστημιακούς, στους καθηγητές ΤΕΙ, στους ερευνητές, στους ιατροδικαστές και τους λοιπούς δημόσιους λειτουργούς. Τα ποσά των 250, 250 και 500 ευρώ που απέμειναν από το Δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων, αντίστοιχα, θα καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις για τα μισθολόγια που θα ψηφιστούν τον Ιούνιο και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2011. Από το μέτρο αυτό μπορεί να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ φέτος.

3) Οι μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα για τα νησιά.

4) Η περικοπή ή η κατάργηση των 99 από τα 102 συνολικά ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι (εργαζόμενοι στα υπουργεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) από την 1η-7-2011.

5) Περαιτέρω απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων από τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι είναι δυνατό να εξοικονομηθεί δαπάνη ύψους τουλάχιστον 100-200 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

6) Διενέργεια συνοπτικών φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δέχθηκαν να υπαχθούν στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000-2009. Οι έλεγχοι αυτοί εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσουν άμεσα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

7) Προώθηση μιας νέας ακόμη πιο ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν έσοδα 200-300 εκατ. ευρώ.

8) Επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και το φυσικό αέριο από την 1η-7-2011.

9) Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012 που θα καταβάλουν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 οι κάτοχοι 5.000.000 οχημάτων Ι.Χ. και Δ.Χ. Από την εφαρμογή του μέτρου αυτού εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

10) Νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου. Εξετάζεται να προωθηθεί νέα ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε χιλιάδες αυθαίρετους κατόχους δημοσίων κτημάτων να τα εξαγοράσουν από το Δημόσιο πληρώνοντας χαμηλά τιμήματα σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Από την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν φέτος τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 27/04/2011 12:03:00

  Φορο στα σουβλακια!!!
  *Στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών πακέτο μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα από την 1η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και η περαιτέρω επίσπευσή του.
  Θα ξαναπω οτι η 5η δοση ειναι κατάχλωμη, απο την ανακοινωση των 50δις απο τροϊκα...!! Εχουμε και Σόϊμπλε ...για Ιουνιο..
  15-26 Ιουνιου τα νεωτερα!!!...

  ΠΠ

 2. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 28/04/2011 01:13:02

  Και μετά από αυτά τα μέτρα τι περιμένει ο "μυαλοχυμένος" (μην το κόψεις φάκτορα, ο Χάρυ Κλύν τον ονομάζει δημόσια έτσι...) να εισπράξει του χρόνου περισσότερο φόρο εισοδήματος ή κατανάλωσης από ΦΠΑ;
  Μέτρα ας πάρουν. Θα είναι για την... κάσα τους!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.