#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/08/2011 09:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να πληρώσουν οι πλούσιοι, ή όχι;
Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ πλούσιος για να πιστεύει ότι πρέπει να πληρώνει ακόμη περισσότερους φόρους, ειδικά στις δύσκολες αυτές εποχές. Ο Warren Buffett όμως, που από πολλούς θεωρείται ως ο πλουσιότερος επενδυτής στο κόσμο, έτσι πιστεύει, και μάλιστα ξεκίνησε μια διαμάχη, η οποία σιγόβραζε και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, από την εποχή που ξέσπασε η κρίση πριν από τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φορολογική του κλίμακα ήταν πέρσι ίση με το μισό από αυτό που πληρώνουν σε φόρους οι υπάλληλοί του. Και με δεδομένη τη σφιχτή κατάσταση των αμερικανικών δημοσιονομικών, ζήτησε από το κογκρέσο να σταματήσει να χαϊδεύει τους σούπερ πλούσιους, και να τους βάλει (και τον ίδιο) να πληρώσουν περισσότερα.

Εν τω μεταξύ,  στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως μελετά το μέλλον της κλίμακας φορολόγησης του 50% που εισήγαγε στα τελευταία της η Εργατική κυβέρνηση του Gordon Brown. Σε αντίθεση όμως με τον Buffett, ο  George Osborne ανησυχεί πως μια ψηλότερη φορολόγηση θα παγώσει τους επιχειρηματίες και θα πνίξει την απαραίτητη ανάπτυξη. Όπως λέει, αυτοί που βγάζουν πολλά θα πρέπει να πληρώνουν λιγότερα! Και συνεπώς, γεννάται το ερώτημα ποιος έχει δίκιο; Ο Buffett, ή ο Osborne;

Αν και εκ πρώτης όψης η εν λόγω διαφωνία μοιάζει ασυνήθιστη, εξηγείται εύκολα αν δούμε τα ποσοστά φορολόγησης στις δυο χώρες.

Στην Αμερική, εδώ και 20 χρόνια, το ποσοστό φορολόγησης των πιο πλούσιων όλο και μειώνεται. Στη Βρετανία, αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα δεν είναι ποιος έχει δίκιο όσον αφορά στη φορολόγηση των εύπορων, η Αμερική ή η Βρετανία. Το ερώτημα είναι μήπως η Βρετανία το παράκανε.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, το ποσοστό φορολόγησης των υπέρ-πλουσίων είναι όντως χαμηλό. Στη Βρετανία το ζήτημα είναι πιο σύνθετο. Σε αντίθεση με την Αμερική, η Βρετανία κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να μειώσει το έλλειμμα, και συνεπώς αυξήθηκαν και  οι φόροι. Όχι μόνο για τους πλούσιους, αλλά για όλους. Μάλιστα, η μεσαία τάξη είναι αυτή που πλήττεται χειρότερα απ όλους, ακόμη και από τους πολύ πλούσιους.

Για τα μεσαία λοιπόν εισοδήματα, ειδικά όσων έχουν παιδιά, ανέβηκαν οι φόροι, αλλά και η εθνική ασφάλεια. Τον επόμενο χρόνο θα πληγούν και  οι φοιτητές, αφού τετραπλασιάζονται τα δίδακτρα, ενώ όσοι έχουν μικρά παιδιά από το 2013 θα χάσουν την επιδότηση που παίρνουν. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ, μπορεί να μην μειώθηκε η φορολόγηση της μεσαίας τάξης όσο αυτή των πλουσίων, αλλά τουλάχιστον δεν αυξήθηκε.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι απορίας άξιον το ότι η βρετανική κυβέρνηση μελετά τη μείωση του φόρου των πλουσίων, άσχετα με το πώς επηρεάζεται η ανάπτυξη.

Αυτό το διάστημα διεξάγεται μια επίσημη μελέτη για να αποκαλυφτεί το πόσα έσοδα κερδίζει το κράτος από τους υπάρχοντες φόρους των πλουσίων, με τους συντηρητικούς να παρακαλάνε να αποδειχθούν λίγα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη κατάργηση ης φορολόγησης του 50% σε όσους έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα. Πάντως, η κοινή γνώμη μπορεί να συμφωνεί με τη μείωση των φόρων των επιχειρηματιών, αλλά μάλλον δεν θα συμφωνήσει με τη μείωση των φόρων στους τραπεζίτες και στα στελέχη των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Αν λοιπόν ο Osborne θέλει πραγματικά να μειώσει τους φόρους των πλουσίων, θα πρέπει πρώτα να απαντήσει σε δυο δύσκολα πολιτικά ερωτήματα.

Πρώτον, αν είναι να μειωθούν οι φόροι, ποιος έχει προτεραιότητα; Τα μεσαία εισοδήματα, τις ψήφους των οποίων χρειάζονται οι Τόρις για να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές, η οι επιχειρηματίες, από τους οποίους εξαρτάται η ανάπτυξη, αλλά που μάλλον θα ψηφίσουν ούτως ή άλλως τους συντηρητικούς;

Δεύτερον, πως μπορεί το κράτος να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις που δημιουργούν εργασία, χωρίς ταυτόχρονα να κάνει τη χάρη στις τράπεζες, στις πετρελαϊκές εταιρίες, και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που ο κόσμος θεωρεί ότι τον κλέβουν;

Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι σχετικά απλή: Συνεχίστε να τους χτυπάτε με φόρους και έκτακτες εισφορές, όπως κάνουν και τα δυο κόμματα τα τελευταία χρόνια.

Το να βοηθηθεί όμως η μεσαία τάξη είναι πολύ πιο δύσκολο, επειδή απαιτούνται χρήματα. Αν ο Osborne είναι έτοιμος να χαλαρώσει τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική του, που δεν είναι, τα χρήματα αυτά δεν μπορούν να βρεθούν. Αν δεν δώσει όμως κάτι στη μεσαία τάξη, θα είναι πολύ δύσκολο να δώσει και στους πλούσιους, είτε το αξίζουν είτε όχι.

 

First Post

http://www.thefirstpost.co.uk/83455,news-comment,news-politics,richard-ehrman-the-buffett-dilemma-how-should-we-tax-the-rich

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 24/08/2011 13:31:43

  ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΗΛΙΘΙΕ!!! Κύριε Warren Buffett και κύριε George Osborne, αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Νίκου Μπογιόπουλου. Τώρα για το ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης έχω να πω τα εξής: Ο καθένας πρέπει να πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητες του και να αμοίβεται ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτός είναι ο κανόνας που ισχύει για τους Χριστιανούς. Όποιος αμφιβάλει ας διαβάσει τις Πράξεις των Αποστόλων. Στον καπιταλισμό, όπως βλέπετε, καθόμαστε και αναρωτιώμαστε αν είναι δίκαιο να πληρώνουν φόρους αυτοί που έχουν λεφτά!!! Να λοιπόν ποιός είναι ο καπιταλισμός: Τα κέρδη τα παίρνει η πλουτοκρατία και τις ζημιές τις πληρώνει ο λαός!!!

  • βροντόσαυρος avatar
   βροντόσαυρος @ Χρήστος Δημάρης 24/08/2011 13:59:23

   οικονομικά με θρησκεία πρώτη φορά βλέπω να συσχετίζονται. νόμιζα ότι στο ελλάντα ό,τι έχει να κάνει με το χριστιανισμό είναι αφορολόγητο!

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ βροντόσαυρος 24/08/2011 14:18:39

    ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΩ: Βροντόσαυρε γράφεις ότι πρωτη φορά βλέπεις να συσχετίζονται οικονομικά με θρησκεία. Σε πιστεύω Βροντόσαυρε και αυτό δεν είναι ειρωνία προς το πρόσωπο σου αλλά μομφή για την Δεσποτοκρατία μας που έκανε τον Χριστιανισμό θρησκεία.

 2. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 24/08/2011 14:01:33

  Ο κάθε ζάπλουτος το παίζει καλός και τίμιος, για να κατευνάσει την οργή που βλέπει να έρχεται. Φευ...

 3. sawas avatar
  sawas 24/08/2011 14:31:16

  Χαχα!

  έχει δίκιο

  h**p://en.wikipedia.org/wiki/File:Taxes_debt.png

 4. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 24/08/2011 17:52:15

  Ο πλούτος δέν είναι ντροπή, ξυπνήστε !

  Τις αηδίες περι της "Βασιλείας των ουρανών" και των πλουσίων που δέν μπορούν να διαβούν τις πύλες της, τις είπαν οι χριστιανοί επαίτες και τις ενστερνίστηκε ο κουμουνισμός που φρόντισε να ποτίσει με μίσος τον κόσμο για κάθε έναν που είτε ήταν ικανός, είτε στάθηκε τυχερός στη ζωή του. Το πλιάτσικο στις περιουσίες των "πλουσίων" που έτσι κι αλλοιώς "τα χρήματα τα έβγαλαν κλέβοντας τον ιδρώτα άλλων", είναι το βαθύ απωθημένο του συλλογικού υποσυνειδήτου της Ελληνικής κοινωνίας. Η "επαναδιανομή" του πλούτου είναι το άγιο δισκοπότηρο κάθε δεξιάς ή αριστερής οικονομικής θεωρίας που βασίζεται πρώτα στην ασχετοσύνη και κατόπιν στο χαϊδεμα των αυτιών του λαού, που έτσι κι αλλοιώς ψοφάει για γκιλοτίνα και γιούργια.

  • Χρήστος Δημάρης avatar
   Χρήστος Δημάρης @ τσώφλι πασατέμπου 24/08/2011 19:07:27

   ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΤΗΝ ΒΑΨΑΜΕ!!! Αυτό αγαπητό τσώφλι πασατέμπου είναι ένα σύνθημα που είχαν γράψει οι αναρχικοί στους τοίχους πριν από πολλά χρόνια. Επίτρεψε μου να διορθώσω το κείμενο σου λέγοντας σου ότι τις αηδίες για την "Βασιλεία των ουρανών" και τους πλούσιους δεν τις είπαν χριστιανοί επαίτες αλλά τις είπε ο ίδιος ο Χριστός. Και για να έχεις μια πιό καθαρή ενημέρωση σε πληροφορώ πως ούτε ο Χριστιανισμός πιστεύει πως ο οικονομικός πλούτος είναι ντροπή. Ο τρόπος που χρησιμοποιείται ο πλούτος αυτός μπορεί να είναι ντροπιαστικός ή όχι. Και επειδή μίλησες για ικανούς και τυχερούς ανθρώπους να ξέρεις επίσης ότι ο ίδιος ο Χριστός μας συμβουλεύει να μην κυνηγάμε την απόκτηση του πλούτου αλλά να επιδιώκουμε την απόκτηση των αρετών. Στα λέω αυτά για να μην ξαναπείς τα αυθαίρετα συμπεράσματα σου και αλλού.

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ Χρήστος Δημάρης 24/08/2011 20:36:17

    Να τα σκέφτομαι τουλάχιστον, μπορώ ;

    Κάτι που να είπε ο Χριστός επι του προκειμένου ; Ή ο Λένιν ;

    • Χρήστος Δημάρης avatar
     Χρήστος Δημάρης @ τσώφλι πασατέμπου 24/08/2011 21:25:12

     ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ: Βεβαίως και μπορείς και να τα σκέφτεσαι και να τα λες. Μπορώ όμως και εγώ να σκέφτομαι και να λέω τα δικά μου. Επίσης δεν είναι υποχρεωτικό να ακολουθήσεις τον Χριστιανισμό. Αν θέλεις τον ακολουθείς και αν δεν θέλεις δεν τον ακολουθείς. Άκου τι λέει ο Χριστός γι αυτό το θέμα: "ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι" Και αυτή η συμβουλή, όπως βλέπεις, δεν απευθύνεται στους ικανούς και τυχερούς πλουσίους για τους οποίους μιλάς εσύ αλλά απευθύνεται στους ανίκανους και άτυχους φτωχούς όλου του κόσμου.

     • juliet avatar
      juliet @ Χρήστος Δημάρης 24/08/2011 21:38:26

      Στους φτωχούληδες του Θεού,τα κρινάκια τα ταπεινά.
      Τολστόΐ:
      ''Ο πλούτος μου θυμίζει την κοπριά στο χωράφι.Οταν βρίσκεται σε μεγάλο σωρό μυρίζει άσχημα.Οταν όμως μοιράζεται παντού μες στο χωράφι,κάνει το χώμα γόνιμο''.
      Καλησπέρα,κ.Δημάρη.

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ juliet 24/08/2011 21:50:19

      Καλησπέρα juliet!

     • danaos avatar
      danaos @ Χρήστος Δημάρης 24/08/2011 22:02:18

      O Χριστιανισμός είναι πίστη. είναι κοινωνία, είναι εκκλησία (με την έννοια του όρου) , είναι βίωμα,είναι αλληλοπεριχώρηση. είναι πάνω απ'όλα αγάπη! Δεν είναι ξηρά τροφή, ούτε μπιχλιμπίδια και δεν την ανακαλύπτεις με τη λογική αλλά με την καρδιά!

     • juliet avatar
      juliet @ Χρήστος Δημάρης 24/08/2011 22:09:07

      Σαν τις μικρές συκαμινιές ,ταπεινές και όμορφες, στολίδια των βράχων.Είναι ψυχή.
      Καλησπέρα,Δαναέ

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ Χρήστος Δημάρης 24/08/2011 22:38:39

      Zbigniew Preisner: Song for the unification of Europe: http://www.youtube.com/watch?v=jmQ88PWzvR0

 5. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 24/08/2011 22:47:50

  εμενα, τον απιστο, καμια καλησπερα ;

  • danaos avatar
   danaos @ τσωφλι πασατεμπου 24/08/2011 23:07:19

   Ε έτσι παραπονεμένο θα σ'αφήσουμε άπιστε Θωμά;Καλησπέρα!

  • Χρήστος Δημάρης avatar
   Χρήστος Δημάρης @ τσωφλι πασατεμπου 24/08/2011 23:07:52

   Καλησπέρα μέσα από την καρδιά μου!

  • juliet avatar
   juliet @ τσωφλι πασατεμπου 25/08/2011 07:46:34

   Μπορεί να μη σου είπαμε καλησπέρα -αν και δεν πρέπει να είσαι παραπονεμένος δύο πήρες-αλλα σου λέμε καλημέρα!!!!!!!!

 6. τσωφλι πασατεμπου avatar
  τσωφλι πασατεμπου 25/08/2011 08:05:06

  γεια σου Τζουλη

  Και συ απ τα αγρια χαραματα, βλεπω ! Τα θαυμαστικα σου ειναι υπεροχα, θα δανειστω λιγα για την κορη μου που ξυπναει.

  • juliet avatar
   juliet @ τσωφλι πασατεμπου 25/08/2011 09:42:45

   αχ,αυτές οι κόρες!!!Είναι θαυμάσιο να έχεις πατέρα που σε λατρεύει,μα το Θεό το ξέρω καλά,αν και τον έχασα μικρή ,νασε πάντα καλά και γερός να την προστατεύεις.Εχω δύο.

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 25/08/2011 08:54:05

  Καλά... Μην τσιμπάμε στο τι λεει ο Μπάφετ (για την Αμερική) με το πως ερμηνεύεται στην Νεοσταλινική σύγχρονη Ελλάδα που έχει κράτος πατερούλη από τον καιρό της ΕΡΕ!

  Ναι, να φορολογούμε τους πλούσιους, με δύο καθοριστικά στοιχεία: 1) Να μην φορολογούμε 2, 3, και 15 φορές τα ήδη φορολογημένα και 2) να μην αλλάζουμε φορολογικό σύστημα κάθε φορά που τα έσοδα δεν φτάνουν για να πληρώνουν τους άπλυτους των ΟΤΑ και τις ανέραστες γλύπτριες της κάθε παλτείας Κοτζιά.

  Έκτατοι φόροι σε ήδη τριπλοφορολογημένα πράγματα για εθνική άμυνα, άντε να το καταλάβω. Αλλά για να συντηρεί ο κάθε "Δήμαρχος" τις παλλακίδες του, ΟΧΙ δεν με συγκινεί. Να πνιγεί ο Δήμαρχος και οι παλλακίδες του (ή να πάει να καθαρίζει δρόμους -- αν είναι τυχερός να του κάνουμε αυτή την χάρη)

  Φόροι για γραφειοκρατεία που όχι μόνο δεν προσφέρει αλλά πιάνει και χώρο, είναι πεταμένα λεφτά.

 8. juliet avatar
  juliet 25/08/2011 09:56:19

  Αρχαίε μου,
  καλημέρα,φουρτουνιασμένος;Τελικά θα πρέπει να μας πουν ,λεφτά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;Οταν φωνάζανε για περικοπές και όλα τα συναφή, μια φίλη ,μου είπε οτι την ειδοποιήσανε συνάδελφοι απο την υπηρεσία να πάρει τ΄αρχεία απο τον σκληρό γιατί έρχονται δύο νέοι σύμβουλοι ,4000 μηνιαίως!!!ήτανε ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ.
  Γίνεται τέτοια κατασπατάληση και τέτοια ληστεία σε βάρος του λαού που και ο Στάλιν θα έπαιρνε μαθήματα καλής εκτέλεσης.
  Οσο πιο γρήγορα τελειωνουμε μ΄αυτούς τόσο υπάρχουν ελπίδες να σώσουμε κάτι,εστω και την ύστατη στιγμή.Προχθές ήμουνα στο Πειραιά ,νέκρα και το τραίνο γεμάτο κάθε καρυδιάς σαβούρα.
  Αρχαίε,μήπως κάνει εξυπηρέτηση σ΄αλλον δεν φαίνεται για ''ζωηρός'',έτσι μια παρατήρηση κάνω,μεγάλες οι υποχρεώσεις -μεγάλα και τα γλυπτά.

 9. βροντόσαυρος avatar
  βροντόσαυρος 25/08/2011 22:50:04

  ναι καλα... το πρώτο μέλημα των πλούσιων είναι να καθυποτάξουν τις όποιες τύψεις συνειδήσεως για τον τρόπο που έγιναν πλούσιοι ώστε να μην έχουν τύψεις. Αυτο μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε θεωρία μπορεί να πιστέψει ο ίδιος τους ο εαυτός, ακόμα και χριστιανική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.