#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/11/2011 07:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Να βγει κανείς, ή να μη βγει (από το ευρώ);
Οι πρόσφατες δυσκολίες της Ελλάδας έφεραν στο προσκήνιο ένα ζήτημα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιανόητο: Την πιθανότητα ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την έξοδο από το ευρώ.

Πολλοί οικονομολόγοι, αλλά και απλοί Έλληνες που διαμαρτύρονται έντονα, πιστεύουν πως η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν και η καλύτερη λύση για τη χώρα τους.

Αν η Ελλάδα αποφάσιζε να φύγει μονομερώς, τότε θα επανέρχονταν η δραχμή, και η ζήτηση και προσφορά θα αναλάμβαναν τα υπόλοιπα. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση θα έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο η προσφορά.

Όπως λέει ο οικονομολόγος της Commerzbank Peter Dixon, «το νέο νόμισμα θα έχανε αξία, και ο πληθωρισμός θα εκτοξεύονταν στα ύψη».

Νομικά, η όλη κατάσταση θα θύμιζε ναρκοπέδιο, με τις βασικές οικονομικές συναλλαγές, όπως τα στεγαστικά, να χρειάζονται επαναπροσδιορισμό στην αξία τους. Αλλά αυτό δεν θα ήταν όλο. «Οι συνθήκες ζωής θα πλήττονταν άσχημα. Μπορεί η δραχμή να ακούγεται ελκυστική, αλλά το βραχυπρόθεσμο τίμημα θα ήταν απαγορευτικό».

Οι τράπεζες, που ήδη δέχτηκαν το κούρεμα κατά 50% δεν θα δέχονταν και  το χρέος σε δραχμές;

«Όχι», λέει ο  Dixon, αφού τα τραπεζικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, αλλά και αυτών που διαθέτουν ελληνικό χρέος θα έχαναν σε αξία. Και επιπλέον δεν θα μπορούσαν να δανειστούν. Η χώρα θα έπρεπε να επιβάλλει έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει τη φυγή τους, όπως έκανε και η Μαλαισία το 1998. Στην καλύτερη περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα είχε καμιά αγοραστική δύναμη, όλα θα ήταν πανάκριβα, και η χώρα δεν θα διέθετε καθόλου χρήματα.

Κάποιοι θεωρούν ότι με ένα τόσο αδύναμο νόμισμα, η ελληνική οικονομία θα αναπτύσσονταν ραγδαία. Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν το παράδειγμα της Αργεντινής, η οποία χρεοκόπησε το 2001.

Το 2005, η χώρα έπεισε τους πιστωτές της (75% από αυτούς) να αποδεχτούν μια ανταλλαγή χρέους, που θα μείωνε την αξία των ομολόγων που διέθεταν κατά τα 2/3. Για να πετύχει όμως όλα αυτά, η Αργεντινή υπέφερε επί χρόνια, και είχε και το πλεονέκτημα του δικού της νομίσματος.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν.

Ίσως η ελληνική περίπτωση θα μπορούσε να συγκριθεί με αυτήν της Ισλανδίας που όταν το 2008 κατέρρευσαν οι τράπεζες της, της έφυγαν όλα τα κεφάλαια. Το εθνικό της  νόμισμα (κρόνα) έχασε τη μισή του αξία μέσα σε ένα καλοκαίρι. Τα επιτόκια ανέβηκαν στο 15% και ο πληθωρισμός στο 14%.

Σύμφωνα με τον Peter Dixon, μια καλύτερη σύγκριση θα ήταν αυτή με την διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας. Τον Φεβρουάριο του 1993, το τσεχοσλοβάκικο νόμισμα χωρίστηκε στα δυο: Την τσέχικη κορώνα, και την σλοβάκικη κορώνα, με ισοτιμία 1/1. (Σήμερα  η Σλοβακία έχει το ευρώ).

Πάντως, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ (άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας) , για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, θα πρέπει  να φύγει και από την ΕΕ. Κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο. Το αιτείται η χώρα, και το εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μήπως κάτι τέτοιο θα ήταν και το τέλος του κόσμου για την Ελλάδα; Μάλλον όχι. Η Ισλανδία, η Νορβηγία, κ.ά. τα πάνε μια χαρά εκτός της ΕΕ. Συμμετέχουν στην ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη, και έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η δε Ελβετία, που δεν ανήκει καν σε αυτήν, συναλλάσσεται μια χαρά με την ΕΕ.

Αν η Ελλάδα φύγει, η ΕΕ θα μπορούσε να την σώσει με λιγότερο κόστος, λόγω χαμηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Μπορεί όμως τότε, να ήθελαν και άλλες χώρες να φύγουν….

 

BBC News

http://www.bbc.co.uk/news/business-15575751

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 09/11/2011 08:21:52

  Όταν ένα σπίτι γκρεμίζεται σιγά σιγά από ένα σεισμό επειδή τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε ήταν σαθρά, δεν έχει νόημα να αναρωτιέται κανείς αν θα μείνει μέσα για να σώσει τα υπάρχοντά του.

 2. Σωτήριος Κομνηνός avatar
  Σωτήριος Κομνηνός 09/11/2011 08:25:34

  Κατ' αρχήν μαζέψτε κάτι Κύρτσους και Σία που βγαίνουν και το παίζουν Παπακωνσταντίνου σε γαλάζια απόχρωση και μιλούν για στροφή στον πολιτικό ρεαλισμό.

  Σε αυτήν την κατάσταση πλέον δεν υφίσταται καμία διαφορά μεταξύ Ευρώ και δραχμής, λαμβάνοντας υπόψη την επέλαση των μέτρων που θα έρθουν εάν μείνουμε στο ευρώ. Αφάνταστη φτώχεια και στη μία και στην άλλη περίπτωση. Ίσως, λέω ίσως, στη δραχμή να έχουμε κάποια περιθώρια χειρισμών.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Σωτήριος Κομνηνός 09/11/2011 08:57:58

   Ο Κύρτσος ήταν ανέκαθεν νεοφιλελεύθερος. Όλοι θυμόμαστε το εμετικό lip service που προσέφερε στον σημιτισμό -και ακόμα προσφέρει, "αγιογραφώντας" τα εκσυγχρονιστικά απολειφάδια. Δε νομίζω ότι είχε ποτέ σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, αν εξαιρέσουμε την περίοδο του ρεσάλτου Μητσοτάκη σ' αυτήν.

 3. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 09/11/2011 08:26:23

  Φοβερή ανάλυση ! Συγκριτικό στοιχείο η ελβετία !!! Συνορεύει με Τουρκία , Αλβανία , Σκοπια, και λοιπούς φίλους...
  Μόνο οικονομική διάσταση, και που ξέρεις , κάποιοι θα βρεθούν να τσιμπήσουν ...

  • Φίλος avatar
   Φίλος @ ΝΑΥΤΗΣ 09/11/2011 08:31:22

   Θέτεις (και σωστά) ζήτημα γεωπολιτικής.
   Λοιπόν, ακόμα και σε αυτό το πεδίο, η ΕΕ δεν μπορεί (ίσως και δεν θέλει) να μας βοηθήσει περισσότερο απ' ότι οι ΗΠΑ.
   Επομένως... προς τι η προσκόληση στην ΕΕ;

   • anonymous avatar
    anonymous @ Φίλος 09/11/2011 10:39:21

    Όταν ετοίμαζαν Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για ανακήρυξη χωρικών υδάτων σε 12 μίλια και ΑΟΖ πήγε η Τουρκία στις Βρυξέλλες και είπε ότι διαφωνεί. Αμέσως η ΕΕ έκανε την πάπια. Ανακήρυξε στο βορρά αλλά τη Μεσόγειο την άφησε απέξω.

 4. JOHN avatar
  JOHN 09/11/2011 08:37:18

  Οπως φαινεται το ευρω εχει εξαντλησε τα ορια της αντοχης του και βαδιζει προς τη δυση του!Η μια χωρα μετα την αλλη μπαινουν στη δυνη του κυκλωνα που σαρωνει την Ευρωπη.Ο χρονος και ο τροπος μας ειναι ακομα αγνωστα.Η μονη λυση για να μη καταρευσει τελειως το οικοδομημα ειναι η Ευρωπη των πολλων ταχυτητων.Και ηδη υπαρχει κινηση εντος ΕΕ για κατι τετοιο.Η αλλη λυση,κατα τη γνωμη μου καταστροφικη,ειναι η αποδοχη της Γερμανικης Ευρωπης με καταργηση καθε δημοκρατικου θεσμου κι εθνικης οντοτητας.Κατι σαν κι αυτο που σ εμβρυακη μορφη ζουμε στη χωρα μας.Ο χρονος θα δειξει και κυριως οι αντιδρασεις των λαων που μεχρι στιγμης τον εχουν στα καγγελα!

 5. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 09/11/2011 08:37:30

  Η μοναδική ελπίδα σωτηρίας είναι να πάψουμε να ασπαζόμαστε το παρών χρηματοπιστωτικό σύστημα και να φέρουμε ένα νέο μέσο συναλλαγών με πλήρη κάλυψη σε "είδος" ή ακόμα καλύτερα ηλεκτρική ενέργεια (βλ. http://www.antinews.gr/2011/10/21/128881/#comment-826171) .

  Τα σημερινά νομίσματα δεν είναι παρά χαρτοπόλεμος και άυλες λογιστικές μονάδες χωρίς την παραμικρή αξία, πέρα από αυτήν που επιβάλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Μια χώρα που είναι μέλος της ευρωζώνης με παράλληλο αντιπροσωπευτικό χρήμα έχει πολύ περισσότερες ελπίδες σωτηρίας από μια χώρα που εξαρτάται 100% από τις προθέσεις κερδοσκόπων και τοκογλύφων. Ειδικά μια χώρα σαν την Ελλάδα με τεράστια δυνατότητα εισροής συναλλάγματος λόγω τουρισμού και ναυτιλίας. Τον τρίτο αυτό δρόμο οφείλουν στους Έλληνες να τον βάλουν σοβαρά πάνω στο τραπέζι αυτοί που κόπτονται της σωτηρίας μας και που εντελώς τυχαία αντιπροσωπεύουν το ίδιο σύστημα που μας έφερε σε αυτή την δυσσάρεστη θέση.

 6. Ορτικι Ορτικαδ avatar
  Ορτικι Ορτικαδ 09/11/2011 08:44:55

  η μετατροπη τωρα του ευρω σε δραχμες ειναι πολυ επικινδυνη για την χωρα.δεν ειναι μονο οικονομικο το θεμα,πισω απο αυτο(επιστροφη στην δραχμη )κριβονται και γεωστρατηγικα συμφεροντα.αν η ελλαδα βγει απο το ευρω και επιστρεψει στην δραχμη αυτο μακροπροθεσμα συμφερει πολυ την τουρκια(δογμα νταβουτογλου-νεο οθωμανικη αυτοκρατορια).η τουρκια εχει χρηματοδοτη τον σορο(πανεπιστημια κλπ) και ζηλωτης του δογματος νταβουτογλου παλι ο σορος,συμμαχος η γερμανια(οπως και στον 1ο και 2ο παγκοσμιο).πιστευω οτι η γερμανια θελει εκει που τελειωνουν τα δικα της συνορα να ξεκινανε της τουρκιας.η τουρκια επηρεαζει νοτια βουλγαρια,σκοπια,αλβανια θελει να εχει επιρροη στην συρια,αιγυπτο,το μονο εμποδιο σε αυτο ειμαστε εμεις ισως και οι σερβοι(για την νεο οθωμανικη αυτοκρατορια που οι τουρκοι επιθυμουν).οι γερμανοι ως συμμαχοι ηδη ξεκινανε μια ενοποιηση (τουλαχιστον οικονομικη προς το παρον)με τουρκια ,με υπουλο τροπο οσον αφορα την ελλαδα.βλεπουμε στην θρακη που προχωρουν σε μια ανεξαρτητοποιηση(ειδικη φορολογια,ειδικα κριτηρια για επιχειρησεις-φωτοβολταικα).και στην ελλαδα χρησιμοποιοντας οικονομικα θεματα(επιστροφη στην δραχμη)τους ευνοουν.μη ξεχναμε δηλωσεις των πολιτικων δυναμεων(πασοκ-ντορα-καρατζαφερης-κκε)’ο σαμαρας θα γινει πρωθυπουργος της δραχμης’ .οσοι λενε επιστροφη στην
  δραχμη κατα βαθος αυτο επιδιωκουν ,να ευνοησουν την τουρκια(μιας και θα εχει πολλα συμφεροντα).θυμομαστε πολυ καλα δηλωσεις(δαμανακη,διαμαντοπουλου κλπ).η χωρα δεν πρεπει να επιστρεψει στην δραχμη ,δεν πρεπει να την αφησουμε εκτεθημενη σε αυτον τον κινδυνο.καλο θα ηταν να επανεξετασουμε τα γεωπολιτικα ,γεωστρατηγικα συμφεροντα μας με την ρωσια

  • JOHN avatar
   JOHN @ Ορτικι Ορτικαδ 09/11/2011 10:28:57

   ορτικι.Και με εγχωρηση εθνικης κυριαρχιας στις Βρυξελες ποιος σου εγγυαται τα συνορα; κανεις.Οσο για Θρακη,Αιγαιο ευθυνες τεραστιες εχουν αυτοι που κανουν πλατες στη πολιτικη της Τουρκιας και δεν ειναι αλλοι απο τους εθνομιδενιστες και οπαδους της παγκοσμιοποιησης που μας κυβερνουν.Τωρα στο ποιοι ασελγουν στο πτωμα πια της Ελλαδας δεν ειναι μονο οι Τουρκοι,ειναι και τα συνεταιρακια μας στην ΕΕ.Παρα τη χρεωκοπια μας ζητησαν να μη περικοπουν αμυντικες δαπανες,οχι βεβαια για να γινει πιο αξιομαχος ο στρατος,αλλα για να συνεχιζουν να μας πλασαρουν τις φρεγατες τους,τα προβληματικα υποβρυχια τους,τ αεροπλανα τους και να τ αρπαζουν.Σαν πελατες και σαν χρημα μας βλαιπουν και τιποτε αλλο.Και τους εντολοδοχους αχυρανθρωπους που μας βαζουν να μας κυβερνουν μαζυ με τα μετρα που παιρνουν σκοπο δεν εχουν να βγαλουν τη χωρα μας απο το τελμα,αλλα να εξασφαλισουν τα συμφεροντατους!

 7. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 09/11/2011 08:49:26

  Εκτός τόπου και χρόνου. Αν ήμασταν Νορβηγία, θα διαφωνούσα και πάλι αλλά τουλάχιστον θα είχε κάποιο νόημα αυτή η συζήτηση.

 8. Dal avatar
  Dal 09/11/2011 08:53:06

  Καποιοι αρέσκονται να χρησιμοποιούν στερεότυπες, προ κρισης εκφράσεις όπως''Εωρωπαική πορεία της χώρας'' κλπ κλπ. Για "πορεία" υπονοούν προς το γρεμό και στην γερμανοποιήση?. Καλα δεν έχουν αντιληφθεί που οδηγούμαστε. Το Ευρώ και η άφρων επέκταση της ΕΕ έιναι οι βασικές αιτίες της κρίσης και όχι οι τεμπέληδες του Νότου. Και σε αυτά δεν υπάρχει καμιά κοινή πορεία και λύση.

  Ιδού μια προφητική απάντηση του Milton Friedman σε συνέντευξη στο Radio Australia το 1998, σε σχετική με το Ευρώ ερώτηση.


  ‘’Πιστεύω ότι είναι μεγάλο διακύβευμα και δεν είμαι αισιόδοξος. Δυστυχώς η Κοινή Αγορά δεν έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία απαιτούνται για μια κοινή νομισματική ζώνη. Η κοινή νομισματική ζώνη είναι πολύ καλή υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά όχι υπό ορισμένες άλλες .Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι κοινές νομισματικές περιοχές. Τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά που κάνουν δυνατή στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ την λειτουργικότητα κοινού νομίσματος είναι ότι οι λαοί ομιλούν την ίδια γλώσσα, υπάρχει η ελευθερία μετακίνησης του πληθυσμού από την μια μεριά της χώρας στην άλλη, δηλαδή υπάρχει αξιοσημείωτη κινητικότητα και υπάρχει αρκετή ευελιξία στις τιμές και κατά κάποιο τρόπο στους μισθούς. Τέλος υπάρχει κεντρική κυβέρνηση έτσι ώστε εάν κάποια εξαιρετική περίπτωση επηρεάσει αρνητικά ένα μέρος της χώρας, θα υπάρξει ροή πόρων από το κέντρο που θα τείνει στην εξισορρόπηση του προβλήματος.

  Εάν παρατηρήσει κάποιος την κατάσταση στη Κοινή Αγορά θα διαπιστώσει ότι δεν έχει κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν χώρες οι οποίες όλες μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Υπάρχει ελάχιστη κινητικότητα εντός της Κοινής Αγοράς. Οι τοπικές κυβερνήσεις είναι μεγαλύτερες από την κεντρική των Βρυξελών. Οι τιμές και οι αμοιβές υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς.

  Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των διαφόρων νομισμάτων εξασφαλίζουν τον μηχανισμό για την εξισορρόπηση των αιφνίδιων γεγονότων και οικονομικών σοκ τα οποία επηρεάζουν διαφορετικές χώρες διαφορετικά. Εγκαθιδρύοντας μια κοινή νομισματική ένωση, το Ευρώ, οι ξεχωριστές χώρες ουσιαστικά διασπαθίζουν αυτού του είδους εξισορροπητικό μηχανισμό. Με τι θα αντισταθμιστεί;

  Ίσως να είναι τυχεροί. Ίσως τα γεγονότα να είναι κοινά τις προσεχείς δεκαετίες για όλες τις χώρες. Δεν υπάρξουν σοκ και οικονομικές εξελίξεις, που να επηρεάσουν τις διαφορετικές χώρες διαφορετικά

  Από την άλλη μεριά, η πιο πιθανή εκδοχή, είναι ότι θα υπάρξουν οικονομικές ασυμμετρίες που θα πλήξουν διαφορετικές χώρες. Αυτό θα σημάνει ότι ο μόνος εξισορροπητικός μηχανισμός για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, θα είναι ο φορολογικός και η ανεργία. Ας υποθέσουμε ότι τα πράγματα βαίνουν άσχημα και η Ιταλία βρεθεί σε μπελάδες, πως η Ιταλία θα εξέλθει από τον Ευρω μηχανισμό; Δεν θα έχει τη λιρέτα ,δεν γνωρίζω πότε μετά το 2000 η το 2001. Είναι μεγάλο το ρίσκο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά με το Ευρώ. Είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας και των ΗΠΑ να πετύχει. Όμως είμαι πολύ προβληματισμένος, ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην προσδοκία.


  Στη χώρα μας όποιος αντιτίθεται η αντιτάχθηκε στο Ευρώ είναι Εθνικιστής, Κομμουνιστής, η Λαμόγιο που έχοντας βγάλει τα χρήματα του στο εξωτερικό θέλει να κερδοσκοπήσει.Εαν είναι δε αγγλοσάξων τότε θέλει την διάλυση την αποτυχία του ευρώ Ούτως η άλλως έχει εκλείψει προ πολλού η κοινή λογική από την Ελλάδα".

  ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΜΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ.

 9. Makis avatar
  Makis 09/11/2011 09:36:29

  Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε πληθωρισμό; Επειδή έλεγε ο υπουργός ότι έχουμε 3% πληθωρισμό, αυτό ήταν αναγκαστικά αλήθεια; ΑΝ δεν είχαμε πληθωρισμό, τότε γιατί το ευρώ συμπεριφέρεται σαν εκατοστάρικο και όχι σαν 340 δρχ. ; Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά νομίζψ ότι "χάρη" στο ευρώ, το αγαπημένο μας νόμισμα, συσσωρεύσαμε 340% πληθωρισμό μέσα σε 10 χρόνια. Ούτε το 1989-1990 δεν είχαμε τόσο πληθωρισμό όσο έχουμε σταθερά με το ευρώ... Αλλά κάποιοι θα πουν "ναι αλλά τα λάπτοπ φτήνυναν", λες και κάθε Σάββατο που πάω σουπερμάρκετ πάω για να αγοράσω λάπτοπ...

 10. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 09/11/2011 09:37:25

  νομιζω οτι οι συγκρισεις ειναι λαθος σε καμμια απο αυτες τις χωρες δεν αλλαξε το νομισμα, επισης η νορβηγια και πετρελαια εχει και καλα ανεπτυγμενη βιομηχανικη παραγωγη και ενα κρατικο μηχανισμο που δουλευει ομαλα και με συνεπεια και κρατικες υπηρεσιες που εγγυωνται ποιοτητα

 11. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 09/11/2011 09:55:56

  Μας συμφέρει να μείνουμε στο ευρώ μέχρι να διαλυθεί το ευρώ. Οταν διαλυθεί - η Γαλλία ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για "ευρώ του Νότου" και "ευρώ του Βορρά" και για νέα εθνικά νομίσματα - τότε θα φύγουμε. Συντεταγμένα. Η αποχώρησή μας από το ευρώ τώρα θα είναι άτακτη και με αποτελέσματα καταστροφικά. Το ενιαίο ευρώ δεν έχει μέλλον, όπως δείχνουν τα πράγματα. Πείραμα ήταν, δοκιμάστηκε, για τη Γερμανία δούλεψε, για τις άλλες χώρες όχι. Αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, που μακάρι να έρθει, ας μείνουμε εδώ που είμαστε.
  Όσο για συγκρίσεις με Ισλανδία και με Νορβηγία, ειδικά με τη δεύτερη, τι να πω...
  Φυσικά και δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, αλλά εξαρτάται τι ακριβώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να είναι μία Αλβανία του νότου; Ή θέλουμε να είναι πιο κοντά στην Ισπανία; Θέλουμε την Αθήνα Τίρανα ή Βαρκελώνη; Εχω πάει και στα δύο και καταλαβαίνετε την απάντησή μου.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΒΙΣ 09/11/2011 10:24:17

   Στα Τίρανα δεν έχω πάει. Έχω πάει όμως στη Βαρκελώνη. Πιστεύεις ότι, ακόμα κι αν παραμείνουμε στο ευρώ, υπάρχει περίπτωση να γίνει η Αθήνα, Βαρκελώνη; Όσα χρήματα κι αν "πέσουν" σ' αυτή την πόλη, όσο ορθολογικά κι αν αξιοποιηθούν, είναι τέτοιες οι εγγενείς -πολεοδομικές κυρίως- αδυναμίες, που Βαρκελώνη ΔΕΝ μπορεί να γίνει. Ας μη θεωρούμε ένα νομισματικό εξάμβλωμα ως την πανάκεια για πάσα νόσο και πάσα...

  • Lampros avatar
   Lampros @ ΒΙΣ 09/11/2011 12:15:10

   Όσο για συγκρίσεις με Ισλανδία και με Νορβηγία, ειδικά με τη δεύτερη, τι να πω… Φυσικά και δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, αλλά εξαρτάται τι ακριβώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να είναι μία Αλβανία του νότου; Ή θέλουμε να είναι πιο κοντά στην Ισπανία; Θέλουμε την Αθήνα Τίρανα ή Βαρκελώνη; Εχω πάει και στα δύο και καταλαβαίνετε την απάντησή μου.

   Δηλαδή αυτό που κατάλαβες εσύ είναι ότι παραμένωντας στο Ευρώ θα παραμείνουμε Αθήνα ―και μπορεί να γίνουμε και Βαρκελώνη;

   Έλεος ρε παιδιά, ορισμένοι σκέφτονται: η Βαρκελώνη είναι στην Ευρώπη, άρα άμα είσαι Ευρώπη είσαι ή γίνεσαι Βαρκελώνη.

   Το ότι εξαρτάται από ΤΕΛΕΙΩΣ άλλα πράγματα από το αν συμμετέχεις στην Ευρωβουλή και αν έχεις το ευρώ νόμισμα ―και μάλιστα από πράγματα στα οποία η συμμετοχή μας στην Ε.Ε και το Ευρώ τα σαμποτάρουν ώστε να μας κάνουν Αλβανία και χειρότερα.

 12. ΜΠ avatar
  ΜΠ 09/11/2011 10:09:17

  Ποιά είναι τα μέτρα για ανάπτυξη;;; Τί μας προτείνουν οι "εταίροι" μας για αυτό εκτός από τη φράση "η Ελλάδα χρειάζεται νέο αναπτυξιακό μοντέλο, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ";
  Και για ποιόν λόγο τα επιτόκια των δανείων είναι τόσο αυξημένα;;; Πώς περιμένουν να ξεχρεώσουμε όταν οι τόκοι είναι δισθεώρατοι και δεν θα φτάσουν ποτέ στο κεφάλαιο ;;; Είναι δυνατόν να παίρνει ένα κράτος δάνειο για να αποπληρώσει τους τόκους μόνον, από άλλο προηγούμενο δάνειο;;; Τί σόι οικονομία φρανκενσταιν είναι αυτή; Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μία ομάδα τοκογλύφων που θέλουν να λέγονται πρόεδροι και πρωθυπουργοί χωρών; Πού είναι η αλληλεγγύη των κρατών - μελλών ;; Βγήκε κανείς να τους πει ότι κάνουν μ.....ες;;; Και μάλιστα στις πλάτες των λαών τους;;; Γιατί ΜΗΝ ΓΕΛΙΈΣΤΕ! Θα έρθει και η σειρά τους για υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Ναι, για την Ιταλία έχουν ξεκινήσει τα βιολιά. Πάτε στοίχημα ότι η επόμενη χώρα σε πανικό θα είναι η Γαλλία; Ούτε καν η Ισπανία !!!! Και φυσικά θα ακολουθήσει η ΓΕΡΜΑΝΙΑ !!!! Και όταν υποβαθμιστούν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, χαιρέτα μου τον ισχυρό βορρά.
  Η επόμενη κίνηση για εμάς ως Ελλάδα είναι να αναλάβουμε την πρωτοβουλία να συσκεφτούν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας. Να στήσουμε κοινό μέτωπο, και να απαιτήσουμε συλλογική Αναδιάρθρωση ! Και πολύ το αργήσαμε!!!!!!!!

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/11/2011 10:13:38

  Καθ εαυτή, η επιλογή της δραχμής είναι χάλια. Αλλά πρέπει να συγκεριθεί με την εναλακτική λύση, ή πιο σωστά, με το τι συνεπάγεται η εναλλακτική λύση.

  Και στην δραχμή, και στο ευρώ, στην φάση που είμαστε και, δεν βαριέμαι να επαναλαμβάνω, οι δουλικοί και πουλημένοι χειρισμοί μέχρι σήμερα θα είμαστε εξ ίσου φτωχοί.

  Με το ευρώ, μερικοί θα ζούνε με την ελπίδα κάποιας ευρωπαϊκής ελεημοσύνης, που όμως μάθαμε πια είναι για δικά ΤΟΥΣ και όχι για δικά ΜΑΣ συμφέροντα, και με άφθονη δόση εξαναγκασμού. Μα δεν βλέπουμε; "Ή υπογράφεις, ή δεν έχεις δόση"!

  Με την δραχμή, διατρέχουμε να έχουμε τυπώματα, και πληθωρισμού και υποτιμήσεις γιατί χαϊδεύουμε αυτιά για δήθεν συνέχιση βιωτικού επίπέδου που ΔΕΝ μπορεί να υπάρχει από το 2001, τουλάχιστον. Αλλά εκεί θέλω τους Παπαδήμους. Στην ΤτΕ.

  Με την δραχμή, στην ίδια (και αρχικά και βραχυπρόθεσμα ίσως χειρότερη) φτώχεια, θα έχουμε κίνητρο να παράγουμε και είναι μύθος ότι δεν μπορούμε να παράγουμε. Ό,τι είναι αυτό.

  Με το ευρώ, αποκλείουμε την Δημοκρατία και επιστρεφουμε σε σύγχρονο νεο-φεουδαρχισμό, αν αυτό αρέσει, και αρέσει στους γνωστούς κρατικο(ευρω)δίαιτους εργολάβους!!! Με την δραχμή θα εξαφανιστούν και αυτοί και οι οικονομικοί μετανάστες. Πακέτο είναι.

  Με το ευρώ, δεν χρειαζόμαστε πολιτικούς ή ηγέτες. Χρειαζόμαστε ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Με την δραχμή χρειαζόμαστε πολιτικούς και ηγέτες. Η θέληση των σημερινών πολιτικών να μας κρατήσουν στο ευρώ είναι δήλωση ότι εξυπηρετούν, τελικά, τους κρατικο(ευρω)δίαιτους, και ότι τους βολεύει να είναι αχυράνθρωποι. Ίσως, ο Έλληνας προτιμάει τον Γερμανό του... εξαιρετική διαφήμιση.

 14. Τασος Σαλονίκη avatar
  Τασος Σαλονίκη 09/11/2011 11:06:29

  Σχετικό: Επιστολή Σόιμπλε σε Σνάιντερ αποκαλύπτει ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μπλόφαρε με την πτώχευση της Ελλάδας

  Είναι αυτό που λέγεται από πολλούς, "αν μπορούσαν να μας πετάξουν θα μας είχαν πετάξει" και πως η αντίδραση μας θα έπρεπε να είναι "Αν τολμάτε, κάντε το!"

  Διαβάστε το, εδώ: h--p://is.gd/V1niLJ

 15. st.takis avatar
  st.takis 09/11/2011 19:05:27

  ΕΥΡΩ= ΔΟΥΛΙΑ, ΔΡΑΧΜΗ= ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ...

 16. ΙΩΑΝΝΗΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ 09/11/2011 20:58:23

  Μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,μπλα,δ ιαβαζω βαρυγδουπες αναλυσεις απο τον καθε π@π@ρ@ και ακομη αναρωτιεστε τι θα γινει με το ευρω Ξυπνηστε επιτελους ο οικονομικος εκτελεστης απλως ξεπουλαει την χωρα.Χιλιες φορες φτωχος και ελευθερος παρα φτωχος και σκλαβος του ευρω ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ετσι και αλλιως θα την επιβαλλουν μολις επικυρωσουν τα δανεια .ΑΡΑ καλυτερα να χρεωκοπησουμε εμεις καθολικα και να γινουμε ολοι μας δωρητες οργανων δηλαδη να δωσουμε το τριτο το μακρυτερο στα ορνια που ορεγονται αυτον τον ευλογημενο τοπο ΔΡΑΧΜΗ ΜΟΥ ΠΟΣΟ ΣΕ ΠΕΘΥΜΗΣΑ!!!!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.