#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2013 19:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Να ανησυχείτε για το ευρώ και όχι για την ΕΕ»Η ΕΕ, με τις νομικές της συνθήκες και τον μηχανισμό σταδιακής αντιμετώπισης των κρίσεων, μακροπρόθεσμα δεν είναι συμβατή με μία λειτουργική νομισματική ένωση, γράφει ο Wolfgang Munchau.

Την προηγούμενη Παρασκευή πήραμε μία μικρή εικόνα από τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη για την επόμενη δεκαετία: μία περίοδο παρατεταμένου αποπληθωρισμού. Ο δομικός πληθωρισμός στην περιοχή -που εξαιρεί την ενέργεια και άλλες ευμετάβλητες συνιστώσες- κατρακύλησε τον Οκτώβριο στο 0,8%. Ήλπιζα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκιά της. Αμφιβάλλω, όμως, αν ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο μπορεί να αποτραπεί η βύθιση στον αποπληθωρισμό. Οι βαθιές αιτίες βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη απαντά στην κρίση χρέους: με λιτότητα και μείωση των πραγματικών μισθών στην περιφέρεια και με έλλειψη προσαρμογής στο βορρά.

Ο υπαρξιακός κίνδυνος για το ευρώ δεν αφορά πλέον την ενδεχόμενη επίθεση κερδοσκόπων, ή τη φυγή των καταθετών από τις τράπεζες, ή την άνοδο των εξτρεμιστικών κομμάτων, αλλά την απόλυτη εξάντληση. Ο Benoît Coeuré, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη μπορεί να υποφέρει από μία ιαπωνικού τύπου χαμένη δεκαετία. Η Ιαπωνία, όμως, διατήρησε τουλάχιστον σχεδόν πλήρη απασχόληση. Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πολύ χειρότερη προοπτική: μία χαμένη γενιά.

Οι πολιτικές επιπτώσεις από αυτό το σενάριο είναι το αντικείμενο ενός σημαντικού βιβλίου που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία από τον François Heisbourg, πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών και του Κέντρου Ασφαλείας της Γενεύης. Στο «La Fin du Rêve Européen» (Το Τέλος Ενός Ευρωπαϊκού Ονείρου) αναφέρει ότι η κατάσταση έχει γίνει τόσο δύσκολη, που ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ε.Ε. είναι να εγκαταλειφθεί το ευρώ. Ο συγγραφέας, ο οποίος είναι όσο πιο φιλοευρωπαίος γίνεται, φοβάται ότι η κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ΕΕ, την οποία θεωρεί πολύ πιο πολύτιμη από τη δυσλειτουργική νομισματική ένωση. Αναφέρει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ένωση θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα αυτής της αποσύνθεσης.

Δεν συμμερίζομαι τα συμπεράσματά του, αλλά η ανάλυση είναι πολύ ακριβής. Η ΕΕ, με τις νομικές της συνθήκες και τον μηχανισμό σταδιακής αντιμετώπισης των κρίσεων, μακροπρόθεσμα δεν είναι συμβατή με μία λειτουργική νομισματική ένωση. Ο τρόπος με τον οποίο η ευρωζώνη προσπαθεί να λύσει την κρίση (χωρίς διαγραφή χρεών, χωρίς μεταφορές κεφαλαίων, χωρίς εργαλεία με συλλογική ευθύνη χρέους και μόνο στη βάση της δημοσιονομικής προσαρμογής) έχει προκαλέσει μία αποπληθωριστική κρίση χρέους χωρίς ορατό τέλος. Η λύση απαιτεί πολιτική ένωση με ισχυρές δυνάμεις λήψης κεντρικών αποφάσεων. Οι θεσμοί της ΕΕ, όμως, δημιουργήθηκαν με εταιρική νοοτροπία, που προσανατολίζεται στην αντιμετώπιση των εμπορικών συγκρούσεων ή των θεμάτων ανταγωνισμού, αλλά όχι στα μεγάλα θέματα της μακροοικονομικής πολιτικής.

Ο πυρήνας της συλλογιστικής του καθηγητή Heisbourg είναι πως έχουμε εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο. Οι ψηφοφόροι επιρρίπτουν στην Ευρώπη την ευθύνη για την κρίση και δεν είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν περισσότερη ισχύ στο κέντρο. Αυτή, όμως, η μεταφορά ισχύος είναι απολύτως απαραίτητη για να λυθεί η κρίση.

Όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά διαφωνώ με το ότι η απόφαση εγκατάλειψης του ευρώ θα έλυνε το πρόβλημα. Ακόμη και εάν η διάλυση της ευρωζώνης ήταν καλά οργανωμένη, που θα μπορούσε να είναι, νομίζω πως ο καθηγητής Heisbourg υποτιμά το οικονομικό και χρηματοοικονομικό χάος που θα προκαλέσει, και όχι μόνο στην Ευρώπη. Είμαι επίσης δύσπιστος ως προς τον ενθουσιασμό του για μία ΕΕ ελεύθερη από το ευρώ. Χωρίς το ενιαίο νόμισμα, η ΕΕ θα ήταν μια πολύ βαρετή περιοχή, που δεν ήταν το 1998. Η ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Χωρίς το ενιαίο νόμισμα, η ΕΕ θα εγκατέλειπε την ενιαία αγορά. Η δε διεύρυνση δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα, με τόσες χώρες που έχουν απομείνει. Ό,τι κι αν είναι αυτό που θα παρακινήσει τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ ή να την εγκαταλείψει, πιθανότατα δεν θα έχει σχέση με το ευρώ.

Κάποτε πρότεινα την αντίθετη πορεία δράσης. Να αναγνωριστεί ότι η ευρωζώνη είναι πλέον ο αληθινός πυρήνας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να συνεχίσουμε από εκεί, αλλάζοντας τις συνθήκες έτσι ώστε η ΕΕ να μετατραπεί σε οργάνωση ικανή να διαχειριστεί μία περίπλοκη νομισματική ένωση. Μία τέτοια πολιτική ένωση θα χρειαζόταν ένα πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του χρέους, τα εργαλεία κοινής ευθύνης του μελλοντικού χρέους, την τραπεζική ένωση που να εδραιώνεται ισχυρά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όπως επίσης και επιπλέον δημοσιονομικές μεταφορές. Αναγνωρίζω την επιχειρηματολογία του καθηγητή Heisbourg, ότι μία τέτοια πορεία δράσης είναι ανέφικτη εάν το εκλογικό σώμα απορρίψει αυτές τις αλλαγές των συνθηκών επ' αόριστον. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η ευρωζώνη είναι καταδικασμένη. Αλλά δεν μου είναι το  γιατί το εκλογικό σώμα να επιλέξει μία τέτοια πορεία δράσης επ' αόριστον, εάν το status quo κλειδώνει την ευρωζώνη σε μόνιμο αποπληθωρισμό και χαμηλή ανάπτυξη.

Η πολιτική αφορά τις επιλογές. Το να μην επιλέξεις είναι επίσης μία επιλογή. Σε αυτήν την περίπτωση, η κρίση θα συνεχιστεί και θα εισέλθουμε στο εφιαλτικό σενάριο του καθηγητή Heisbourg, κατά το οποίο το εκλογικό σώμα θα στραφεί ενάντια στην Ευρώπη. Αυτό θα ήταν το τέλος της ΕΕ και του ευρώ. Πιστεύω ότι δύο από τις επιλογές που βρίσκονται επί τάπητος και επιδιώκονται είναι μη ρεαλιστικές. Η πρώτη είναι η προσπάθεια να λυθεί η κρίση μέσω επικοινωνιακής πολιτικής - αυτό που κάνουμε τώρα, με μία τραπεζική ενοποίηση που αποκλείει κάθε μορφή κοινής ευθύνης ή με συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι η κρίση έχει λήξει και πως η ευρωζώνη δεν ανακάμπτει. Η δεύτερη ομάδα ανέφικτων επιλογών, φοβάμαι, θα ήταν να επιστρέψουμε στο 1998 και να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή. Δεν θα απέκλεια, όμως, και το ενδεχόμενο μιας γνήσιας πολιτικής ένωσης. Εάν το αποκλείσουμε όμως, τότε το σύνολο των διαθέσιμων επιλογών μας περιορίζεται τρομερά.

ft

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dal avatar
  Dal 04/11/2013 20:07:29

  To Ευρώ υπήρξε ένα τραγικό λάθος που όλοι πλέον το έχουν αντιληφθεί, αλλά όλοι φοβούνται τις συνέπειες διάλυσης της ΕΖ. Μ' αυτή την έννοια είναι ένα καταραμένο νόμισμα. Τι αποδεικνύουν οι αριθμοί που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης :.

  Στα 15 χρόνια ύπαρξης του η ΕΖ κατέγραψε μέσο όρο ανάπτυξης το πενιχρό +1,2% ενώ τα τελευταία έξη χρόνια μέση ύφεση -0,3%(σημειωτέον την πρώτη δεκαετία δανεισμός είχε εκτοξευθεί). Το 2012 παρουσίασε ύφεση -0,6 ενώ ο υπόλοιπος πλανήτης ανάπτυξη +3,5%. Που οφείλονται τα παραπάνω καθώς και ότι μετά την έλευση 6ετίας η κρίση καλά κρατεί ,χωρίς συνάμα να μπορεί κάποιος να διακρίνει φώς στο τούνελ, εκτός από την ύπαρξη αυτού του καταραμένου νομίσματος? Επομένως είναι εκ φύσεως υφεσιακό νόμισμα. Είναι ζήτημα χρόνου, 2-3 ετών, που το ονομαστικό ΑΕΠ της Κίνας θα ανέλθει σε αυτό της ΕΖ ως σύνολο.

  Ο αρθρογράφος προτείνει την περαιτέρω ενοποίηση ως λύση. Οι τέτοιου είδους προτάσεις εκπορεύονται από την εμπειρία των ΗΠΑ , μην λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι διαφορετική ήταν η σύσταση των ΗΠΑ από αυτήν της ΕΕ και εκ του γεγονότος ότι εντός αυτής υφίστανται κράτη και έθνη με ιστορία χιλιάδων ετών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όποιος ακόμη επιμένει ας παραδειγματισθεί από την Ιταλία. Μετά από 160 και πλέον χρόνια ενοποίησης ο χάσμα βορρά νότου διευρύνεται , η διεύρυνση δε κατέστη πιο έντονη από τήν εισδοχή της Ιταλίας στην ΕΖ.

  Η λύση πρίν είναι ακόμη αργά. Χωρισμός της ΕΖ σε 3 ζώνες, επιστροφή σε εθνικά νομίσματα με χρήση του Ευρώ για εξωτερικές συναλλαγές. Ειδάλλως? εσαεί λιτότης, οριστική απώλεια της κυριαρχίας και της δημοκρατίας ,εντός μιας γερμανοκρατούμενης ΕΖ. Αυτό είναι το διακύβευμα.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Dal 04/11/2013 21:32:27

   Ίσως σωστός σε όλα εκτός απο το παρακάτω:

   "ΕΕ και εκ του γεγονότος ότι εντός αυτής υφίστανται κράτη και έθνη με ιστορία χιλιάδων ετών"

   Δεν υπάρχει κανένα έθνος χιλιάδων ετών στην Ευρώπη πλην του ελληνικού.

   Ενδεικτικά:
   Αγγλικό έθνος = 950 έτη = Κατάκτηση γουλιέλμου και νορμανδικός εποικισμός.

   Ιταλία = μία αργή διαδικασία που περιλαμβάνει την μείξη των παλαιών κατοίκων, ελλήνων στον νότο, λατίνων στην μέση, γαλατών στον βορρά με τους νεοεισερχομένους Λογγοβαρδους, γότθους και τελευταίους τους Νορμανδούς το 1070 μχ περίπου.

   Κι επειδή η ιστορία αρχίζει για ένα έθνος με την χρησιμοποίηση γραφής, είναι τρομακτικό το πόσο πρόσφατα έλαβε χώρα αυτή η εξέλιξη για τους περισσότερους.

   • Πεφταστέρης avatar
    Πεφταστέρης @ Γιώργος Αχαιός 04/11/2013 22:06:25

    Και η δική μας ΕΘΝΙΚΗ (κι όχι γεωγραφική) ιστορία, στη σοβαρή της εκδοχή ξεκινάει από το 1204, οπότε 809 έτη. Αυτές τις ιστορίες για αγρίους που πιάνουν την ιστορία ημών από τους αρχαίους Έλληνες ή τους Πελασγούς δεν ήταν τίποτε άλλο παρά έξυπνη σκοπιμότητα κατά την εποχή της απελευθέρωσης για να μην αυτοπροσδιοριστούμε απόγονοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οπότε όχι απλώς δεν θα μας βοηθούσαν οι δυτικοί αλλά θα έδιναν μια κατακέφαλα για να τελειώνουν οριστικά μαζί μας. Δούλεψε, αλλά όχι να τα πιστεύουμε κιόλας μεταξύ μας στα σοβαρά. Αλλιώς να δεχθούμε οτι και η ιστορία των Ιταλών ξεκινάει από την εποχή του Οκταβιανού.

   • Dal avatar
    Dal @ Γιώργος Αχαιός 05/11/2013 06:30:32

    Kαλημέρα.
    Με την διατύπωση θέλησα να δείξω ότι οι ΗΠΑ έχει ιστορία μερικών αιώνων ενώ η Ευρώπη χιλιάδων.Υπάρχουν όντως έθνη με ιστορία χιλιετιών. Οι Βάσκοι που ακόμη δεν γνωρίζεται η ακριβής προέλευση αλλά και οι Καταλανοί είναι δύο παραδείγματα . Επιδιώκουν την αυτονομία τους μάλιστα.
    Δεν είναι δυνατόν με διατάγματα και με μονόδρομους να συγκεραστούν τέτοιου είδους πολιτισμικές διαφορές και να καταστεί η Ευρώπη "πατρίδα μας", όπως αβρόχοις ποσί λέγεται τελευταία απο μέρος του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδος .

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 04/11/2013 21:01:56

  Kαι όλα αυτά γιατι οι Τραπεζίτες δεν θέλουν την Ομόσπονδη Ευρώπη όπως την είχαν ξεκινήσει οι πρωτεργάτες της Μιττεράν-Ντελόρ-Σμίτ-Κόλ, με ενιαία άμυνα, κυβέρνηση,σύνταγμα,υπηκοότητα και νόμισμα.
  Την θέλουν απλά ως ρεζέρβα άντλησης πραγματικού χρήματος όταν σκάνε οι μεγάλες φουσκες των τραπεζών τους και η FED γεμίζει τα ταμεία τους με εικονικό χρήμα-φωτοτυπίες δολλαρίων.
  Ο,τι και να κάνουν αυτό το είδος Ευρώ δεν θα πάει μακρυά. Αν δεν καταλάβουν οτι πρέπει μόνοι τους να ξεφουσκώσουν την φούσκα της αχαλίνωτης απληστίας τους αυτή θα σκάσει και θα τους πλακώσει χειρότερα απο τους προγόνους τους του 1929...
  Οσον αφορά τη νέα γενιά δεν θα είναι χαμένη επειδή δεν θάχει λεφτά. Ηδη τους γύρισε την πλάτη και έχει βρεί εναλλακτικές λύσεις, πολύ σημαντικώτερες, ανεκτίμητες σε χρήμα, όπως και η γενιά του ΄60. Η νέες γενιές θα ζήσουν σίγουρα. Οι ήδη ηλικιωμένοι τραπεζίτες που αποθηκεύουν τόνους απο εικονικό χρήμα, θα είναι σίγουρα νεκροί όταν οι νέες γενιές θα χαράζουν καινούρια μονοπάτια. Και τα ηλίθια σχέδιά τους θα φαντάζουν πιό ηλίθια απ τον πόλεμο του Βιετνάμ...

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/11/2013 23:54:30

  Το 2010, εδώ στο Antinews δεν υπήρχε τέτοιος πεσσιμισμός και όποιος τολμούσε να μιλήσει εναντίον του ευρώ βαφτιζόταν σίγουρα "αριστερός". Οι καιροί όμως, άλλαξαν και τώρα, ένα μετά το άλλο, τα κράτη της ΕΖ πέφτουν στη δίνη της χαμένης ανταγωνιστικότητας μεταξύ τους και έναντι τρίτων. Πάντα, λόγω ευρώ!
  Τελικά, και το κινίνο πίνουμε (την Εσωτερική Υποτίμηση) και βελτίωση δεν βλέπουμε.

 4. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 05/11/2013 10:42:51

  Ο Αλέξης στή διάρκεια τής πτήσης του πρός Τέξας διάβασε προφανώς Munchau/FT. Εξέφρασε κατά γράμμα τίς απόψεις τού κορυφαίου αναλυτή τής εφημερίδας.
  Η Γερμανία, φεύ, "διαβάζει" Heisbourg.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.