#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2012 15:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο φορολογικό σύστημα προαναγγέλλει η κυβέρνησηΚαταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης, θεσπίζεται νέο σύστημα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, «ανατρέπονται» οι αποδείξεις, μειώνονται οι φόροι μεταβίβασης, έρχεται νέο, «φιλικότερο» ποινολόγιο με λογικά πρόστιμα και τόκους από το 2013. Αυτά αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν».

Ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη θέσπιση απλούστερης φορολογικής κλίμακας με απλοποίηση των κλιμακίων και σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου, ώστε να ευνοηθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη που είναι πλέον το ζητούμενο για την κυβέρνηση.

Ωστόσο ο αρμόδιος επί των εσόδων υφυπουργός δεν κρύβει την ανησυχία του για τα αποτελέσματα από τη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής, αφού όπως παραδέχεται χωρίς να κρύβεται πίσω από τις λέξεις: «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η μη επίτευξη του στόχου των εσόδων δεν οφείλεται μόνο στη φοροδιαφυγή, διότι τα έσοδα που έχουν προϋπολογισθεί από την καταπολέμησή της δεν είναι αυτά που έχουν τη σημαντική επίπτωση, αλλά κυρίως στην ύπαρξη ύφεσης που είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε προβλεφθεί, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο στα έσοδα των φορολογούμενων στις συναλλαγές και κατά συνέπεια στους φόρους.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ξεκαθαρίζει ότι από το σημείο που παρέλαβε η κυβέρνηση το «προβληματικό φορολογικό μας σύστημα» θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των εσόδων όπως:

* τον έλεγχο των ανέλεγκτων υποθέσεων,

* την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων,

* τους ελέγχους φυσικών προσώπων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις δυσαρμονίας βιοτικού επιπέδου και δηλώσεων.

Είναι φανερό ότι η λογική του κ. Μαυραγάνη κινείται στη φορολόγηση όσων δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα και όχι στην αύξηση της φορολόγησης όσων συμμορφώνονται.

Προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων ο κ. Μαυραγάνης στηρίζει πολλά στη δημιουργία, μέσα στο 2013 του περιουσιολογίου, ώστε από το 2014 να υπάρχει μια σαφής εικόνα της περιουσίας των φορολογουμένων που θα συσχετίζεται με τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις τους για να εντοπίζονται αποκλίσεις.

Για τους ανωτέρω, άλλωστε, λόγους αποκλείει κατηγορηματικά τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων, με εξαίρεση τις αλλαγές στη φορολογία προϊόντων καπνού, αλλά και την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης οι οποίες παραδέχεται ότι θα επιφέρουν μία αύξηση της τιμής ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και μία μείωση στο πετρέλαιο κίνησης που θα έχει θετική επίπτωση στις μεταφορές. Για να ενισχυθούν, όμως, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα χορηγηθεί άμεσα το επίδομα θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια.

Ο κ. Μαυραγάνης κρατά, πάντως, κλειστά τα χαρτιά του για το πότε θα μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η εφαρμογή του μέτρου είναι συνάρτηση της σταθεροποίησης των δημοσιονομικών δεδομένων, ενώ για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών υπογραμμίζει ότι στόχος θα είναι να ενισχυθούν «οι έχοντες ανάγκη».

Όσον αφορά τη φορολογία κεφαλαίου ο υφυπουργός Οικονομικών αποκλείει την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, προαναγγέλλει ριζικές αλλαγές με κατεύθυνση την εύκολη μεταβίβαση σε συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού και μείωση των φόρων μεταβίβασης.

Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και ο νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το ΦΑΠ, όμως σε κάθε περίπτωση θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με δικαιότερη κατανομή του βάρους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Agrofylakas avatar
  Agrofylakas 16/08/2012 15:27:21

  Ελπίζω να μην είναι Πρωταπριλιά σήμερα! It sounds too good to be true!

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Agrofylakas 16/08/2012 17:28:24

   Τί είναι καλό;
   Η κατάργηση των τεκμηρίων θα ξαναφέρει στην επιφάνεια όλους αυτούς τους τύπους των 10.000 ευρώ εισόδημα που οδηγούν ΒΜW και ζουν σε 180 τμ.Αλλά φόρο στο κρατος 0(μηδέν).
   Η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου που θα μας βγάλει με τα πριόνια στο βουνό για να ζεσταθούμε;

   • Agrofylakas avatar
    Agrofylakas @ Iωάννης34 16/08/2012 21:29:30

    Αυτό ενοούσα. Ονειρα θερεινής νυκτός.

    • Iωάννης34 avatar
     Iωάννης34 @ Agrofylakas 16/08/2012 23:36:01

     Οχι δεν εννοούσες αυτό.Μάλλον τα Αγγλικά σου θέλουν ένα φρασκάρισμα..
     Αγροφύλακας είναι το επάγγελμα ή ο πόθος σου;
     Μακάρι να ήμουν..

     • Agrofylakas avatar
      Agrofylakas @ Iωάννης34 17/08/2012 10:51:06

      Ιωαννη34, Μην ξηνεσε στην αγκλιτσα του τσοπανη (μπορει να ειναι και Αγροφυλακας).

 2. Fiftis avatar
  Fiftis 16/08/2012 15:35:56

  διεύρυνση της φορολογικής βάσης και κλιμάκωση της φορολογίας.
  ===
  Γλωσσα λανθανουσα...
  Τα ειπε ολα ο τετοιος.

 3. ApoTel avatar
  ApoTel 16/08/2012 15:55:22

  Νέος φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ. Έτσι κάνουμε την κατάργηση;

 4. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 16/08/2012 16:38:45

  Περιμενουμε να δουμε τη φορολογια στα ακινητα. Γιατι σε λιγο σ αυτη τη χωρα, αν καποιος εχει μια μικρη εως μεση ακινητη περιουσια, την οποια εχει φτιαξει με κοπο (και ουσιαστικα ετσι εχει δωσει δουλεια σε ανθρωπους, αντι να εχει τα λεφτα του κλειστα στη τραπεζα) , εχει καταντησει να θεωρειται σουπερ μεγαλο-ιδιοκτητης και να φορολογειται ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ...

 5. ΧΑΡΗΣ avatar
  ΧΑΡΗΣ 16/08/2012 17:20:12

  Πόσο απλό είναι να φτιάξουν ένα φορολογικό νομοσχέδιο που νάναι απλό δίκαιο και εφαρμοστέο και όχι φανφάρες επικοινωνιακές και βόλεμα πάντα των λαμογιών.
  Ενα νομοσχέδιο που νάσαι ένας απλός συνταξιούχος και να μην χρειάζεσαι φοροτεχνικό για τη δήλωση, και όταν ένας επαγγελματίας κόβει μια απόδειξη να είναι συνδεδεμένος αυτόματα με την εφορία και τόσα άλλα απλά.
  Ποιός πολιτικός θάναι αυτός που θα τον γράψει η ιστορία.....
  Πάντως έτσι όπως πάμε δεν διαφαίνεται κανείς....

 6. Decodex avatar
  Decodex 16/08/2012 17:33:42

  «αν δεν πετύχουμε στην προσπάθεια αυτή που ομολογώ ότι απαιτεί κάποιο χρόνο για να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία μας τότε θα οδηγηθούμε σε οικονομικό αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε να αδικούμε τους συνεπείς και έντιμους φορολογούμενους».
  Μου ακούγεται σαν: Αν δεν πετύχουμε να ενισχύσουμε τη πρώτη γραμμή του πολέμου επειδή απαιτεί κάποιο χρόνο για να πάρουμε τα όπλα και να μεταφέρουμε και τις ενισχύσεις τότε μάλλον θα πεθάνετε όλοι εσείς που είστε ήδη στα χαρακώματα...και θα χάσουμε και τη μάχη.
  Ή μπορείς να το κάνεις ή δεν μπορείς. Αν δεν μπορείς ή έχεις αμφιβολίες άφησε να το κάνει κάποιος άλλος. Ετσι δεν κερδίζεται τίποτε.
  Και θα προτιμούσα ένα πλάνο με ημερομηνίες και τη δέσμευση που θα έλεγε ότι: μέχρι το [μήνα του έτους τάδε] θα έχουμε μειώσει τη φοροδιαφυγή στο μισό με οφέλη για τα έσοδα [τόσα].

 7. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 16/08/2012 17:56:22

  Θ

 8. ΧΡΗΣΤΟΣ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ 16/08/2012 18:00:35

  Θα το ξαναπώ για αλλη μια φορα και ας μου απαντησει καποιος που <> μιας και εμεις δεν ξερουμε.

  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΦΠΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
  ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ
  ΦΠΑ Ο ΤΕΛΩΝΗΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΥΣΙΜΟ
  ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ ΧΡΗΣΤΟΣ 16/08/2012 20:47:51

   Όντως δύο περιπτώσεις,που δουλεύουν......ρολόϊ!!!!!!!
   Τελώνηδες και καύσιμα.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Σχετικά Ασχετος 16/08/2012 23:47:57

    Ρολόι δουλεύουν... απλά όχι για το κράτος...

 9. roadrunner avatar
  roadrunner 16/08/2012 20:00:35

  "..... μία αύξηση της τιμής ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και μία μείωση στο πετρέλαιο κίνησης που θα έχει θετική επίπτωση στις μεταφορές. Για να ενισχυθούν, όμως, οι οικονομικά ασθενέστεροι θα χορηγηθεί άμεσα το επίδομα θέρμανσης σε κοινωνικές ομάδες με βάση εισοδηματικά, οικογενειακά και γεωγραφικά κριτήρια."
  Έστω ότι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης.
  ΟΜΩΣ τι θα γίνει με τα νοσοκομεία/σχολεία ; Τι είδους "Επιδότηση θέρμανσης" θα δοθεί σε αυτά ;
  Αφού αντίθετα προβλέπεται μείωση λειτουργικών δαπανών στο πακέτο των 11,5 δις.
  Στην κατάψυξη θα περάσουν οι νοσηλευόμενοι και οι μαθητές το φετινό χειμώνα ;

 10. anonymous avatar
  anonymous 16/08/2012 20:03:29

  Άντε πάλι πειράματα στου κασίδη το κεφάλι. Όσο για το ανέκδοτο της φοροδιαφυγής καλόν είναι να το σταματήσουν το σπορ. Όλος ο κόσμος ξεπουλάει και φεύγει, όσοι δεν έχουν υποφέρουν και αυτοί μιλάνε για φοροδιαφυγή. Αν ήταν όπως τα λένε τότε δε θα ξέραμε που να βάλουμε τα λεφτά. Φόρους το Ελλ. δημόσιο εισπράττει ως ποσοστό του ΑΕΠ όσους και το Γερμανικό δημόσιο και αυτό χωρίς ούτε μια ποιοτική κοινωνική παροχή.

 11. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 16/08/2012 20:56:12

  Τεκμήρια και πάλι τεκμήρια..
  Κατάργησή τους σημαίνει διαπλοκή..

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Σχετικά Ασχετος 16/08/2012 21:42:09

   Πολύ σωστά.Δεν υπάρχει δικαιότερο σύστημα.Βλέπω πως ζεις και όχι τι δηλώνεις.Βεβαίως σε μία πιο λάιτ έκδοση,όχι αυτό το φετινο που έμοιαζε με τυφώνα.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Iωάννης34 17/08/2012 02:11:59

    Τι λες, ρε φίλε; Δηλαδή, επειδή ΚΑΠΟΤΕ έβγαλα αρκετά λεφτά για να μπώ στο μάτι σου, σημαίνει ότι συνεχίζω να βγάζω τα ίδια; Δεν αγοράζω σπίτι κάθε χρόνο, και το σπίτι στο Κολωνάκι δεν έχει έξοδα συντηρήσεως περισσότερα από ένα στα Λιόσια, γιατί, λοιπόν, να με χαρατσώνεις με δυασανάλογο τεκμήριο; Είναι δίκαιο να φορολογείσαι σήμερα βάσει τεκμηρίων εισοδήματος προ δεκαετιών; Ειναι δίκαιο, η κληρονόμηση ενός μη παραγωγικού και μη εμπορεύσιμου ακινήτου να γίνεται ασύμφορο βάρος; Είναι δίκαιο, ένα σκάφος ιστιοφόρο, που η συντήρησή του μου κοστίζει (όντως!) 300 Ευρώ/έτος κατά μέσο όρο να επιφέρει τεκμήριο 36000 Ευρώ; Είναι δίκαιο να χαρατσώνεις ένα αυτοκίνητο όσο και η αξία μεταπωλήσεώς του; Ξέρεις ότι, βάσει των τεκμηρίων, αν ένας μαγαζάτορας σπάσει το χέρι του και αναγκαστεί να προσλάβει υπάλληλο, η δυστυχία του θα λογιστεί ως τεκμήριο πλουτισμού;
    Ας μείνουμε, λοιπόν, στο ότι, η ανικανότητα των υπηρεσιών μας εξαναγκάζει σε ΓΕΛΟΙΕΣ πρακτικές και ας μην μιλάμε για δικαιοσύνες...

    • Σχετικά Ασχετος avatar
     Σχετικά Ασχετος @ ΠΗΛΕΑΣ 17/08/2012 08:31:23

     Είμαι σίγουρος ότι το σπίτι στο Κολωνάκι και το σκάφος των 36000 ευρω τεκμήριο,τα αγόρασες με χρήματα δηλωμένα και φορολογημένα.
     Μόλις τώρα βεβαιώθηκα ότι πιάνομαι κορόϊδο που ξοδεύω 400 ευρώ για την ετήσια συντήρηση μιας ξύλινης βάρκας 4,60 μέτρων.Αλήθεια το ιστιοπλοϊκό με 36000 τεκμήριο και 300 ευρώ συντήρηση πόσα πόδια είναι;Να υποθέσω ψαροκασέλα με κατάρτι;Δεν πληρώνει μαρίνα,δεν καίει καύσιμα οπότε και δεν χρησιμοποίησε ποτέ ναυτιλιακό πετρέλαιο,καθόσον δεν δηλώθηκε ποτέ ως επαγγελματικό.
     Γι' αυτό όχι στη ΓΕΛΟΙΑ πρακτική των τεκμηρίων.
     Ναι στη σκληρή φορολόγηση όσων δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα.

 12. Moriarty avatar
  Moriarty 16/08/2012 22:20:56

  Καλά, μας δουλεύει ο τύπος; Νομίζει ότι βρισκόμαστε στο 2004 ; Δεν ντρέπονται λίγο; Οι άνθρωποι στα ημιορεινά και ορεινά θα παγώσουν, οι ασθενείς δυσκολεύονται να προμηθευτούν φάρμακα κι αυτός λέει ότι θα καταργήσει τα τεκμήρια; Δεν κοιτάζει να μαζέψει το ΦΠΑ από όλους αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις στις περιοχές όπου υπάρχει ακόμα οικονομική δραστηριότητα (τουριστικές) και να διαλύσει το διεφθαρμένο σώμα των εφοριακών που δεν συλλαμβάνει την φοροκλοπή;

 13. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 17/08/2012 04:49:29

  το 15% το θυμάστε;

 14. Nik avatar
  Nik 17/08/2012 17:09:02

  Μια ακόμη φορά να το πούμε: όπως και να ονομάζεται ένας φόρος πληρώνεται από μια πηγή: ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Ας αφήσουμε τις περιπλοκές λοιπόν, ας πάμε κατευθείαν εκεί,. στο εισόδημα.

  Τα τεκμήρια είναι μηχανικά κόλπα, για όσους δεν μπορούν, ή δεν θέλουν, να πάνε στο εισόδημα. Κάπου βολεύουν κιόλας αφου μπερδεύουν το κόστος απόκτησης με το κόστος συντήρησης και εκδηλώνουν και ένα ιδιότυπο φθόνο. Να σκεφτουμε λίγο ότι όποιος έχει σκάφος, (ή άλλο είδος πολυτελείας) από νόμιμα εισοδήματα, δημιουργεί θέσεις εργασίας. Εκτός και αν δεν θέλουμε τέτοιου είδους ντεκαντάνς εμείς, διότι είμαστε υπεράνω πολυτέλειας.

  Βέβαια τρέχουμε οι λιγόυρηδες να φέρουμε εδώ ξένους σκαφάτους να γεμίσουν τις μαρίνες μας. Αν είχαν και έξω τα ίδια τεκμήρια με τα δικά μας να δούμε με τι θα γεμίζαμε τις μαρίνες! Λίγη κοινή λογική δεν βλάφτει.

  Πιάσε το εισόδημα, φορολόγησε το, και άφησε τον κόσμο να ξοδέψει τα λεφτά όπως γουστάρει, χωρίς ψευτοπουριτανισμούς. Η ανάπτυξη έρχεται από την ικανοποίηση επιθυμιών, όχι αναγκών. Αν στεκόμασταν στις ανάγκες θα ήμασταν ακόμη στα σπήλαια.

 15. Nik avatar
  Nik 17/08/2012 17:17:29

  "Φόρους το Ελλ. δημόσιο εισπράττει ως ποσοστό του ΑΕΠ όσους και το Γερμανικό δημόσιο "

  Αυτό λέει πολλά! Η ανικανότητα βέβαια σημαίνει ότι τα εισπράττει από όπου βρει και όχι από εκεί που πρέπει. Αραγε είναι και τα προστίματα μέσα στη σούμα των φόρων ή αυτά πάνε σε κάποιον άλλο κωδικό;

  Δεν θα ξεχάσω το πρόσιμο των 19000 δραχμών σε μηδενικό λογαριασμό ΦΠΑ επειδή άργησα μια μέρα να τον καταθέσω!!! Μου έχει μείνει απωθημένο. Ζήμιωσα το κράτος πως ακριβώς; Και μετά παραπονιούνται για φοροδιαφυγή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.