13/09/2012 16:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο ρεκόρ ανεργίας στο 23,6%

Στο ιστορικό υψηλό του 23,6% σκαρφάλωσε το ποσοστό της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2012, από 22,6% που ήταν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς και 16,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των απασχολούμενων διαμορφώθηκε σε 3.793.147 άτομα, σημειώνοντας μείωση 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 8,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 44,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, ανερχόμενοι σε 1.168.761 άτομα.

Από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (27,3%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,8%). Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (53,9%), το οποίο στις νέες γυναίκες φθάνει στο 62,1%.

Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (35,8%). Ακολουθούν τα άτομα που έχουν απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης και τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (26,0%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,9%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (16,2%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 45,7% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 47,6% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση. Τέλος, το 6,6% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 7,3% του συνόλου των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων το 60,3% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 9,3% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 5,6% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες και το 24,7% για διάφορους άλλους λόγους.

Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,2%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,3% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 59,0%.

Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (32,5% έναντι 22,7%). Επίσης, το 71,1% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων το οποίο είναι 51,7%.

Σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 30,0% και στη Στερεά Ελλάδα με 28,4%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 14,3% και στο Νότιο Αιγαίο με 15,3%.

naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zame avatar
  zame 13/09/2012 16:12:41

  ετσι οπως παει το πραγμα..ουτε απασχολιση=ισσοροποια.. δεν θα υπαρχει.. γιατι καταφεραν το απολυτο πνευματικο ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ.
  ακομα & αν γίνουν τα 3 θαύματα
  (1θαυμα) να ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΛΑ τα ΔΑΝΕΙΑ...ακόμα και αυτά που μπορούν ακόμα να εξυπηρετηθούν..
  πριν ξεσπάσουν ομαδικές αγωγές & προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων για τις ζημιές που υπέστησαν
  από την πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά ύφεση..που οδηγεί στην βιοποριστική σύνθλιψη..& σε ανθρωπιστική κρίση.

  (2θαυμα) Μηδενικά ενοίκια -για ένα εύλογο χρονικό διάστημα-
  (αφού η αγοραστική δύναμη δεν καλύπτει ούτε τα λειτουργικά έξοδα..
  οδηγώντας παραλληλα κόσμο & κοσμάκη στην απελπιστικά καλπαζουσα ΑΝΕΡΓΙΑ )
  ..ευνοώντας παράλληλα (τα εργασιακά ευνόητα ) και την εξάπλωση των πολυεθνικών..
  πού τείνουν να διαθέτουν πλέον σχεδόν μονοπωλιακά τα ειδή βασικών αναγκών..κλπ)

  (3 θαυμα) Δωρεάν Αξιοπρεπή ΣΤΕΓΗ-με ΦΩΣ-ΝΕΡΟ-ΤΗΛ+ΤΡΟΦΗ & ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ. για την κατανάλωση
  (μόνον ως έτσι μπορουν να χαρακτηριστούν οι μισθολογικές αμοιβές)
  ...και όλα αυτά αφού πρώτα αλλάξουν ριζικά οι μακροχρονιες & στρεβλές νοοτροπίες.

  ..ο Κομφουκιος το ειπε..?
  Βρες πρώτα μια απασχόληση που σου αρέσει & να την αγαπάς...δούλεψε την.."προπονήσου" καλά & θα έρθουν και τα χρήματα..
  (και να τα φορολογουν τοτε απο το πρωτο euro )
  ...και ΟΧΙ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
  ..επιβαρυνόμενο μάλιστα από την χυδαία αύξηση του κόστους ζωής..
  & συνθλίβοντας τα εισοδήματα..που παράλληλα είναι & η κατανάλωση του άλλου..(αδιέξοδο το εκρηκτικό κοκτέιλ)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.