30/05/2011 17:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 65 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να εκταμιευτούν δόσεις ζωτικής σημασίας τον Ιούνιο και να αποφευχθεί η χρεοκοπία, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.

Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, διέψευσε την Δευτέρα τις «αβάσιμες, για μία ακόμα φορά», όπως τις χαρακτήρισε, φήμες ότι ενδέχεται να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 6 Ιουνίου για την Ελλάδα.

Η προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι για τις 20 Ιουνίου (μετατέθηκε μία εβδομάδα αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά ανακοινωθεί) και στο τέλος της ίδιας εβδομάδας, στις 23-24 Ιουνίου, θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ πραγματοποίησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο επείγουσες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι κινήσεις για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2012 και το 2013 (μένουν ακάλυπτες δανειακές ανάγκες 27 δισ. το 2012 και 32 δισ. το 2013) επιταχύνθηκαν μετά την προειδοποίηση του ΔΝΤ ότι μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, στις 29 Ιουνίου.

Όπως φέρεται να είπαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ένα νέο πακέτο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μίγμα εγγυημένων (ενυπόθηκων) δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ, πρόσθετα μέτρα στο σκέλος των εσόδων καθώς και μία «πρωτοφανή» έξωθεν εποπτεία της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων.

«Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική στήριξη από την ΕΕ, υπό την έννοια της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων», φέρεται να είπε αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ.

Η έκθεση της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα κρίνει την καταβολή της 5ης δόσης, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Όπως δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιάν Κέες Ντε Γιάγκερ, το Eurogroup επεξεργάζεται σενάρια για την ενδεχόμενη αναδιάταξη (reprofiling) του ελληνικού χρέους.

«To Eurogroup διερευνά την αναδιάταξη, τι μπορεί να γίνει σχετικά με αυτήν, εάν είναι δυνατή χωρίς να αποτελεί πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο Ολλανδός υπουργός, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε συνέδριο στην Λευκωσία.

«Πρόκειται για έρευνα και πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της», συμπλήρωσε.

Σε κάθε περίπτωση, η τρόικα αποκλείει κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα».

«Παραφωνία» στο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ενδεχόμενης αναδιάθρωσης η Σλοβάκα πρωθυπουργός Ιβάκα Ραντίκοβα, η οποία δήλωσε την Δευτέρα ότι χωρίς την αναδιάρθρωση καμία βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα είναι επαρκής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, είπε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα πρέπει να προσφέρουν ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τη διετία 2012-2013.

Ο κ. Σμάγκι πρόσθεσε ότι οι υπόλοιπες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας σε αυτό το χρονικό διάστημα θα καλυφθούν από τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και άλλα μέτρα.

Παράλληλα, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπαινίχθηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να προσφέρει με κάποια μορφή βοήθεια στην Ελλάδα, όπως και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουμε επαρκή στοιχεία για να πάρουμε μία απόφαση», δηλώνει σε σχέση με την επιλογή που έχει η ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, για να μειώσει την χωρίς περιορισμούς ρευστότητα που χορηγεί στις τράπεζες της Ευρωζώνης.

«Η συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους είναι ένα παραμύθι», λέει για την περίπτωση της Ελλάδας, απαντώντας σε όσους επικρίνουν την ΕΚΤ ότι δεν έχει λάβει υπόψη της ότι η κρίση χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίστηκε με τη μετατροπή του χρέους τους σε εγγυημένα ομόλογα, τα λεγόμενα «ομόλογα Μπρέιντι».

Η περίπτωση της Ελλάδας είναι «εντελώς διαφορετική», λέει ο κ. Σμάγκι, σημειώνοντας ότι το χρέος των χωρών της Λατινικής Αμερικής ήταν σε δολάρια και κυρίως έναντι ξένων επενδυτών, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους είναι έναντι Ελλήνων.

Newsroom ΔΟΛ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 30/05/2011 17:34:02

  Να ξέρουν ότι δεν θα τα πάρουν πίσω ποτέ. Η ΕΕ είναι τελειωμένη κατάσταση

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 30/05/2011 17:38:01

  Μα δεν τους λύνουμε τα χέρια; Δεν σηκώνουμε κάθε λεπτό από τις τράπεζες και να πούμε ΕΜΕΙΣ "δεν έχουμε, ελάτε όταν έχουμε" να δούμε εάν κάνουμε πιστωτικό συμβάν...

  Όχι παρελάσεις και κατσαρόλες, καζανάκι!

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 30/05/2011 20:45:48

   Το είχε πει ο Καντονά να κλείσουμε τις Τράπεζες...

   Το θέμα είναι απλό:
   Πρέπει κάποιος να πει την αλήθεια απλά όπως απλή είναι η αληθινή ζωή.
   Να μας δανείσουν, να μας σώσουν, να πουλήσουμε, δεν βγαίνει το μαγαζί.
   Οχι γιατί δεν έχει δυνατότητες αλλά γιατί το βλέπουν σαν ΑΤΜ, να τραβάς λεφτά για dolce vita χωρίς να παίζει κανένας με τους κανόνες.
   Κάποιος πρέπει να βάζει λεφτά στο ΑΤΜ...
   Θα μείνει λοιπόν, θα κλατάρει, καθώς καταναλώνει περισσότερο από ότι μπορεί. Έμαθε να ζει με τα χαμηλότοκα, τις επιδοτήσεις, τις επιχορηγήσεις και τις αρπαχτές και τώρα δυσκολεύεται.
   Ακόμα και σήμερα το πάρτι συνεχίζεται.
   Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί αλλά όλοι μαζί θα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό. Δυστυχώς, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση.
   Να μην αναγνωρίσουμε το χρέος; Να κηρύξουμε πτώχευση; Τα φαγαν οι άλλοι;
   Το χρέος είναι εκεί και η τελευταία αυτάρκης οικονομία ήταν όταν σαν τροφοσυλλέκτες ψάχναμε τον ...επιούσιο. Μόνο τα μαμούθ ...εξαφανίστηκαν
   Οσο και να γκρινιάζουμε αγοράζουμε το βαρέλι το πετρέλαιο (ως χώρα) όσο και ο Γερμανός, που μας δάνειζε για να αγοράζουμε τα προϊόντα του αλλά εμείς ξεφύγαμε στις σπατάλες.
   Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε τους πάντες αλλά για εμάς πάντα φταίει ο άλλος.
   Ας κουρέψουμε λοιπόν τα ομόλογα...ποιος από εσάς θα έδινε λεφτά σε κάποιον που του κούρεψε τα δανεικά; Γιατί κάποτε θα πρέπει να βγούμε στις αγορές...
   Να μην αναγνωρίσουμε το χρέος... δηλαδή το κούρεμα να είναι 100% σε κάποιο τμήμα ...η ερώτηση συνεχίζει να ισχύει....
   Να γυρίσουμε στην δραχμή ... απλά θα πολλαπλασιαστεί το χρέος και για να θυμηθούμε όλοι οι 40+ ....οι μπανάνες θα ξανά γίνουν είδος πολυτελείας...
   Να φύγουμε από ΕΕ και € ...για τη δραχμή τα είπαμε για την έξοδο από ΕΕ ... Σπιναλόγκα θα είμαστε και τέλος ...άντε Κούβα για τους πιστούς του πατερούλη και θα ήθελα να δω ελληνάρες με δελτίο στο κωλόχαρτο...
   Εδώ και πάνω από ένα χρόνο το γράφω ...κλείσιμο του μαγαζιού και ξανά κτίσιμο από την αρχή με κανόνες αλλά και φωτιά και τσεκούρι για παραβάτες και όχι παράθυρα πλέον.
   Θα χυθεί αίμα όμως, γιατί άλλος θα χάσει τον καναπέ άλλος τον καφενέ και πάρα πολλοί πάρα πολλά...

   Εναλλακτικά μια ηπιότερη προσαρμογή λοιπόν είναι η πρόταση με το Ζάππειο ΙΙ που προσπαθεί να επαναφέρει το πτώμα με ηλεκτροσόκ και μετά να παλέψει με εγχειρήσεις να σωθεί...

   Πρέπει όμως όλοι να καταλάβουμε ότι δεν θα είναι ρόδινος ο δρόμος.
   Δεν θα φύγει ο ΓΑΠ και η παρέα του (...που το πάρτι συνεχίζεται και ας λένε ότι θέλουν τα ΜΜΕ) και όλα θα είναι ΟΚ.
   Θέλει δουλειά και ιδρώτα, γιατί το χρέος είτε θα πληρωθεί είτε ...Σπιναλόγκα.
   Γιατί διαφορετικά κανείς δεν θα μας δανείζει ούτε αύριο ούτε μεθαύριο.

   Αυτό είναι η ξεκάθαρη αλήθεια και δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι το πάρτι έχει τελειώσει δεν υπάρχουν ούτε μεσσίες ούτε μάγοι ...μόνο αλήθεια, ειλικρίνεια, δουλειά και ΙΣΩΣ να τα καταφέρουμε.

   Αυτό με σαφήνεια και απλά πρέπει να ειπωθεί στη κοινωνία και η κοινωνία για μια φορά να σκάσει να συλλογιστεί και μετά να μιλήσει με τις αποφάσεις της.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Ιθαγενής 30/05/2011 22:34:08

    Τα εάν, τα εφόσον, και τα “subject to”, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΦΤΑ !

    Χωρις τις Τραπεζες φυσικα !.. τα λοιπα εν καιρω…, οπως και με τα 50Δις και την 5 η δοση…. θα ενημερωνω οταν και οσο πρεπει… μεχρι Συνοδο Ιουνιου.

    Αληθεια η Πρασινη Επιτυχια της Επιμηκυνσης τι εγινε????? ΡΩΤΑΩ !!
    Τροικα και ΠΑΣΟΚ ηταν μεα στην καλη χαρα το Μαρτιο !! και το εστειλαν Ιουνιο… καταλαβαινετε γιατι λεω… ΣΙΕΣΤΑΑΑΑΑΑ…. ολα πανε παρακατω ΟΜΑΔΙΚΩΣ !

    Παρακατω Παρακατω

 3. εΙροκλής avatar
  εΙροκλής 30/05/2011 17:51:00

  Κατά τ' άλλα κινδύνευε η πέμπτη δόση...

 4. Ηλίας avatar
  Ηλίας 30/05/2011 18:11:06

  Δε θελουν τα λεφτα πισω. Τη χωρα θελουν.

 5. blue nile avatar
  blue nile 31/05/2011 02:31:44

  πες'τα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.