#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/12/2012 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέο «κούρεμα» μετά το 2016 βλέπει η ΜέρκελΗ Ανγκελα Μέρκελ επέλεξε να εγκαινιάσει την προεκλογική της εκστρατεία για τις 22 Σεπτεμβρίου 2013 αποκαλύπτοντας στο μέσο Γερμανό ψηφοφόρο τα σχέδιά της για την Ελλάδα, με συνέντευξη στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα (και όχι ιδιαίτερα φιλελληνική…) «Bild am Sonntag».

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους μετά το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τα βγάζει ως τότε πέρα με δικά της έσοδα και δεν θα δημιουργεί νέα χρέη.

«Κατανοώ το σκεπτικισμό πολλών πολιτών, αφού τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα συχνά απογοήτευσε τους εταίρους της. Όμως, υπό τη νέα κυβέρνηση Σαμαρά έχουν δρομολογηθεί πολλά. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και το εργατικό κόστος. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να επιστρέψει στην ανάπτυξη», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ πίστωσε στην Αθήνα την αποφασιστικότητα να ανασυντάξει τη χώρα, διαβεβαιώνοντας πως η Γερμανία θα τη συνδράμει με συμβουλές και έργα. Σε ό,τι αφορά τη νέα αναδιάρθρωση του χρέους, είπε χαρακτηριστικά πως θα εξεταστεί μετά το 2014/15, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Η καγκελάριος δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις θυσίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός, «ειδικά οι φτωχότεροι», και προέτρεψε τον κόσμο σε «θετική σκέψη» , ώστε να εξορκιστούν τα σενάρια τρόμου και να πάρει μπροστά η οικονομία.

Επί της ουσίας, πάντως, δεν χαλάρωσε καθόλου τα λουριά, αντιθέτως ζήτησε να θεσπιστούν αυστηρότερες κυρώσεις κατά των κρατών της ευρωζώνης, που δεν εφαρμόζουν τις επιταγές του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Κοιτάζοντας νοερά στα μάτια τους συμπατριώτες της, η Μέρκελ τους προειδοποίησε πως μια άτακτη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την Γερμανία, γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει «να αποφύγουμε κάθε αβεβαιότητα». Ως εκ τούτου απέρριψε τις κατηγορίες των Σοσιαλδημοκρατών, ότι κρύβει την αλήθεια για την Ελλάδα λόγω της κάλπης.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος προϋπολογισμού των Χριστιανοδημοκρατών, Νόρμπερτ Μπάρτλε, μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα για πιθανό ελληνικό «κούρεμα» μετά το 2020, αλλά την Παρασκευή ο Β. Σόιμπλε έστρωσε το δρόμο της Μέρκελ, θέτοντας ακριβώς τους ίδιους όρους για το 2016.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, οι «New York Times» προτρέπουν να γίνει εδώ και τώρα «πραγματικό “κούρεμα”» του ελληνικού χρέους, ειδικά αν δεν πετύχει η επαναγορά ομολόγων, αλλιώς η χώρα δεν θα αντέξει ως τις γερμανικές εκλογές.

Ενδιαφέρον είχε και η επισήμανση του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη (και συμβούλου της ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγέ, ότι δεν αποτελεί κριτήριο βιωσιμότητας αν το ελληνικό χρέος θα ανέρχεται σε 124%, 125% ή 126% του ΑΕΠ, αλλά προέχει η εφαρμογή των μέτρων. Ήταν ένα έμμεσο σχόλιο στο περιεχόμενο των επιστολών Σόιμπλε στη γερμανική Βουλή (που αποκάλυψε η «Real News»), σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό χρέος θα ανέρχεται στο 126,6% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας - ήτοι σε μη βιώσιμα επίπεδα, με βάση το 124% που συμφωνήθηκε προσφάτως μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Η ΜΟΟDY’S υποβάθμισε ESM/ ΕFSF

Το μόνιμο και τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (ESM/ΕFSF) υποβάθμισε από ΑΑΑ σε ΑΑ1 ο οίκος Μoody’s, δίνοντας και στους δύο αρνητικές προοπτικές.

Ως κύρια δικαιολογία πρόβαλε την πρόσφατη υποβάθμιση της Γαλλίας και την αβεβαιότητα αν η χώρα θα τηρήσει τις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις, αλλά προς το παρόν διατήρησε το τριπλό Α της Γερμανίας. Επίσης η Moody’s επικαλέστηκε τα ρίσκα των χρηματοδοτών του ESM/EFSF, δηλαδή των κρατών της ευρωζώνης. Ο διευθυντής του ΕSM και πρώην σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, διαφώνησε με τις παραπάνω εκτιμήσεις, που «δεν λαμβάνουν υπόψη το ισχυρό θεσμικό πλαίσιο».

Ραχόι: Δύσκολος ο στόχος για το έλλειμμα

Την ημέρα που 50.000 άτομα με ειδικές ανάγκες και συγγενείς τους από όλη την Ισπανία διαδήλωσαν στη Μαδρίτη κατά της λιτότητας, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προϊδέασε σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα «La Razon» πως η χώρα του μπορεί να μην πιάσει το στόχο μείωσης του ελλείμματος από 8,9% σε 6,3% , όπως συμφωνήθηκε με την Ε.Ε. «Λόγω της ύφεσης, της δυσκολίας άντλησης εσόδων και της ακριβούς χρηματοδότησης, η επίτευξη του στόχου είναι περίπλοκη», παραδέχθηκε ο Ραχόι, δύο μέρες μετά την αποκάλυψη της Eurostat πως η επίσημη ανεργία έφτασε το 26,2%.

Γιάννης Παπαδάτος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.