#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/07/2011 15:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέοι μετανάστες στην ΓερμανίαΡεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Manager Magazin (του ομίλου SPIEGEL), με τίτλο «Οι γερμανικές εταιρείες προσελκύουν νεαρούς Έλληνες», αναφέρει:

Οι έλληνες νέοι χάνουν τις ελπίδες τους σε μια χώρα που βιώνει την οικονομική ύφεση και γι' αυτό αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Οι γερμανικές εταιρείες απλώνουν τις κεραίες τους προς την Αθήνα και βρίσκουν εκεί καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 70% των νέων στην Ελλάδα σκέπτεται να φύγει στο εξωτερικό, για να αναζητήσει μια θέση εργασίας. «Πολλοί λένε ότι στην Ελλάδα δεν έχουν πλέον κανένα μέλλον και πρέπει να φύγουν, ασχέτως πώς», λέει η διευθύντρια του γλωσσικού τμήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε Αθηνών Ulrike Drißner, προσθέτοντας ότι η ζήτηση για την εκμάθηση Γερμανικών αυξάνεται.

Γερμανικές εταιρείες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ορισμένες εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κάνουν επενδύσεις και εντάσσουν ντόπιους νέους στο εργατικό δυναμικό τους. Πολλές άλλες ελπίζουν να βρουν το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που στη Γερμανία παρουσιάζει έλλειψη, όπως γιατρούς, μηχανικούς κλπ.

Ήδη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα μία μεγάλη έκθεση εκ μέρους του γερμανικού ΟΑΕΔ (Bundesagentur für Arbeit) για πρόσληψη γιατρών σε γερμανικά νοσοκομεία και εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον νέων ελλήνων επιστημόνων. Τον Οκτώβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα έκθεση με στόχο την προβολή θέσεων εργασίας στη Γερμανία για μηχανικούς.

«Το επίπεδο εκπαίδευσης στην Ελλάδα μας δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε πολύ κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό από την Ελλάδα για τη Γερμανία», δηλώνει η ειδική σε θέματα ευρέσεως εργασίας Brigitte Schmieg, διευθύντρια του τομέα Incoming της Υπηρεσίας ZAV.

«Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι μια κλασική συμπεριφορά εντός μιας νομισματικής ένωσης», λέει ο Herbert Brücker του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς Εργασίας και Επαγγελμάτων (ΙΑΒ). Ο ίδιος θεωρεί ότι και η Ελλάδα και η Γερμανία θα κερδίσουν από αυτή την εξέλιξη.

Τα ελληνικά ΜΜΕ (όπως και τα ισπανικά) όμως βλέπουν επικριτικά το κύμα μετανάστευσης νέων στο εξωτερικό. Μιλούν για brain - drain, που μακροπρόθεσμα θα κάνει την κοινωνία να υποφέρει. Το κύμα μαζικής φυγής θα μειώσει τις επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και το κατά κεφαλήν βάρος του χρέους θα αυξηθεί σε μια συρρικνούμενη εθνική οικονομία.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=409006&h1=true

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 01/07/2011 15:54:48

  Το Manager Magazin γενικά κινείται μεταξύ σοβαρότητος και ελιτίστικου life style περιοδικού.

  Η τάση των Ελλήνων νέων υπάρχει. Αλλά μην εισπράττουμε μετρητοίς ότι μας λένε για προσλήψεις στη Γερμανία ή εν γένει σε γερμανικές εταιρίες. Κι αν τυχόν οσμίζονται φρέσκο και ταλαντούχο αίμα, οι γερμανικές εταιρίες μένουν πάντα πολύ εκλεκτικές. Αν δε μιλά ο υποψήφιος σχεδόν τέλεια Γερμανικά, δύσκολα τα πράγματα.

 2. sawas avatar
  sawas 01/07/2011 16:32:54

  Για το τέλος της έρευνας και το συνεπακόλουθο brain drain έγραψε, σε μια καλή ανάλυση, ο Σωτηρης Βανδωρος

  h**p://www.bookpress.gr/stiles/debate/telos-ereunas-ellada

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ sawas 01/07/2011 16:54:48

   Ο Βανδώρος είναι πολύ σοβαρός και με επίπεδο.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ sawas 01/07/2011 16:57:38

   Ο ίδιος αναφέρει και το πολύ πρόσφατο βιβλίο του Λαμπριανίδη
   ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΓΗ - Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ h__p://www.kritiki.gr/lambrianidis/brain-drain

   Ξαναποστάρω και το Kellys Traum von Amsterdam
   h__p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,770995,00.html

   • sawas avatar
    sawas @ ΝΙΚΟΛΑΣ 01/07/2011 22:31:34

    Μια που το ανέφερες

    θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου και ένα debate για τις υπέρ και κατά θέσεις στο επίμαχο ζήτημα .

    Για όποιον ενδιαφέρετε και είναι κοντά .....
    h**p://www.kritiki.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=178&catid=7&Itemid=20

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ sawas 02/07/2011 00:36:02

     Πολύ ενδιαφέρον

 3. anonymous avatar
  anonymous 01/07/2011 16:40:28

  Στη Γερμανία και γενικά στην Ευρώπη ζητάνε αυτό που λέει το άρθρο. Επιστήμονες θετικής κατεύθυνσης. Οι μισθοί είναι καλύτεροι από την Ελλάδα, αν και αυτό σε κάποιες ειδικότητες παίζεται, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει την απομόνωση, τη μοναξιά, τον κίνδυνο να παντρευτεί ξένη, και τον κίνδυνο αν μείνει μόνιμα στο εξωτερικό να αφελληνιστούν τα παιδιά του κι αυτό είτε παντρευτεί ξένη είτε Ελληνίδα.
  Το εξωτερικό είναι καλά για έναν 25άρη να μείνει δέκα χρόνια, να ζει φτωχικά, να κάνει μια μικρή περιουσία αποταμιεύοντας 15.000 το χρόνο και να επιστρέψει πίσω.

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ anonymous 01/07/2011 18:26:23

   Δεν το έπιασα αυτό το "τον κίνδυνο να παντρευτεί ξένη" και τα υπόλοιπα που προκύπτουν συμπερασματικά από αυτό. Σε διαβεβαιώ ότι εμείς οι έλληνες που ζούμε στο εξωτερικό και έχουμε ξένες συζύγους αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα το τι σημαίνει ελληνισμός και κυρίως δεν μπορεί κανείς να μας φιλτράρει την πραγματικότητα. Όσο δε για τα παιδιά μας...φυλάνε ως πολύτιμα αντικείμενα τα σχολικά βιβλία που τους στέλνει η πατρίδα και γράφουνε με μολύβι πάνω σ' αυτά για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και τα αδελφάκια τους...

   • anonymous avatar
    anonymous @ Chris Theocharis 01/07/2011 19:26:44

    Εσύ και κάποιοι άλλοι μπορεί να αντιλαμβάνεσαι τι θα πει ελληνισμός. Όμως επειδή κι εγώ μένω στο εξωτερικό μπορώ να καταθέσω την εμπειρία μου. Αυτή λέει ότι παιδιά δεύτερης γενιάς παντρεύονται με ξένες και χάνονται- αφομοιώνονται κάπου στη εδώ κοινωνία. Μάλιστα οι γάμοι είναι ταξικοί. Π.χ. ο πτυχιούχος θα πάρει μια πτυχιούχο κλπ.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Chris Theocharis 01/07/2011 20:00:58

    Στην περίπτωσή σου μπορεί να είναι όπως τα λες. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις. Άρα καλά τα λέει...

    Σου εύχομαι ολόψυχα να ευοδοθεί η ευσυνειδησία σου ως γονέως και να μην χαθούν τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου για τον Ελληνισμό.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Chris Theocharis 01/07/2011 22:01:32

    Γεμιστά σου φτιάχνει όμως;

   • ΕΛΛΗΝ avatar
    ΕΛΛΗΝ @ Chris Theocharis 02/07/2011 01:31:03

    @ Chris Theocharis

    Αγαπητέ ας ξεκινήσουμε με το Α

    Οταν παντρευτείς με ξένη τί γάμο θα κάνεις και με ποιό θρήσκευμα ?????? και μή μου πείς πολιτικό γιατί αυτό δεν είναι γάμος (Μυστήριο )

    Τα παιδιά σου θα τα βαφτίσεις και με ποιό θρήσκευμα ?????

    Ποιά παράδοση και τί είδους θα δώσει μία ξένη στα Ελληνόπουλά σου ??????

    Και πολλά άλλα ..............

    • ASKME avatar
     ASKME @ ΕΛΛΗΝ 26/10/2011 16:18:01

     Καμία σχέση αυτά που λέτε...έχω δει ξένες που τηρούσαν της ελληνικές παραδώσεις περισσοότερο από της ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ...άλλωστε τα διαζύγια στην Ελλάδα μαρτυρούν ότι δεν κάνουν όλες γεμιστά!!

 4. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 01/07/2011 16:44:41

  Που υπάρχει δουλειά στο εξωτερικό και δεν την ανακαλύψαμε; Δουλεύετε τον κόσμο; Eμάς περιμένουν όλοι να τους σώσουμε;

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΣΠΥΡΟΣ 01/07/2011 19:21:49

   Δουλειά υπάρχει μόνο για συγκεκριμένες ειδικότητες. Π.χ. δεν υπάρχει δουλειά για νομικούς και πτυχιούχους θεωρητικής κατεύθυνσης, όπως δεν υπάρχει και δουλειά για ανειδίκευτους, ελλιπώς ειδικευμένους κλπ.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ anonymous 01/07/2011 21:10:30

    Σωστός. Για ανειδίκευτους μάλιστα, χώρια που δεν υπάρχει έλλειψη στη Γερμανία, βρίσκει έτσι κι αλλιώς μερικές χιλιάδες σκλάβους στην Κίνα όπου υπάρχουν πλέον πολλές φάμπρικες γερμανικών συμφερόντων.

 5. Y. avatar
  Y. 01/07/2011 18:58:15

  Προτείνω να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και μία μεγάλη έκθεση εκ μέρους της γερμανικής Βουλής, για πρόσληψη πολιτικών. Θα εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκ μέρους ελλήνων πολιτικών

 6. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 01/07/2011 19:18:35

  Διώχνουμε μορφωμένους Έλληνες, με καλή ειδίκευση, και εισάγουμε σκουπίδια από την Ασία και την Αφρική....

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ΒΙΣ 01/07/2011 20:08:49

   Έτσι ακριβώς.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΒΙΣ 01/07/2011 20:16:18

   Αυτούς σηκώνει η ελληνική οικονομία. Θέλεις ανθρώπους να σου μαζέψουν τις ελιές τις φράουλες, να στρώσουν τα κρεβάτια και να καθαρίσουν τα δωμάτια στα ξενοδοχεία και να δουλέψουν στα εστιατόρια.
   Αντίστοιχα δεν έχεις βιομηχανία, δεν έχεις διεθνοποιημένη οικονομία οπότε δε χρειάζεσαι μηχανικούς, νομικούς, οικονομολόγους. Τι απομένει λοιπόν; Να φύγουν για έξω. Οικονομολόγοι, μηχανικοί, χημικοί, φυσικοί, μαθηματικοί κλπ.μπορούν να απορροφηθούν εκτός Ελλάδας, νομικοί όχι.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ anonymous 01/07/2011 20:30:14

    Βολική δικαιολογία χαβιαροαριστερών, για να δικαιολογήσουν τον λαθροεποικισμό. «Αυτούς σηκώνει», λέει ο τύπος! Λες και προσφέρουν τίποτα, λες και εργάζονται! Παρασιτούνε κύριε!

    Στο μεταξύ, όταν ο Ανδρέας διέλυε τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, βαράγατε παλαμάκια.

    • anonymous avatar
     anonymous @ ΚΜ 01/07/2011 20:44:23

     Δε νομίζω να πάει κάποιος πτυχιούχος να μαζέψει ελιές. Εδώ δεν πάνε Έλληνες που δεν έχουν σπουδάσει. Δεν είναι λοιπόν λαϊκισμός αυτό που γράφω και δεν είμαι "χαβιαροαριστερός". Θα έπρεπε αφού αποφασίσαμε να σταματήσουμε να κάνουμε κάποιες δουλειές να φέρουμε μετανάστες από χώρες που είναι πιο κοντά στη νοοτροπία μας και όχι πακιστανούς κλπ.

     Όσο για τη βιομηχανία και τον Αντρέα, κάθε άλλο παρά παλαμάκια χτυπούσα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ anonymous 01/07/2011 21:12:35

      Ο ΒΙΣ έγραψε «εισάγουμε σκουπίδια από την Ασία και την Αφρική» (εννοώντας λαθρεμπόρους, πρεζεμπόρους, σωματεμπόρους, φονιάδες, ταλεμπάν κλπ - χωρίς να σημαίνει ότι άν τυχόν μάζευαν ελιές θα δικαιούνταν εισόδου!) κι εσύ απάντησες «αυτούς σηκώνει η ελληνική οικονομία». Συγνώμη αν σε κατέταξα στον χαβιαροαριστερό συρφετό αλλά τί να υποθέσω κι εγώ δηλαδή, από την αρχική απάντησή σου;

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ anonymous 01/07/2011 21:36:47

      Δύο παρατηρήσεις:
      1. Οντως χρειαζόμαστε κάποιο εργατικό δυναμικό, αλλά θα μπορούσαμε να εισάγουμε εποχιακούς εργάτες, χωρίς να θεμελιώνουν δικαίωμα σε ιθαγένεια, από άλλες χώρες, ή, αν εισάγουμε και από το Πακιστάν, περιορισμένο αριθμό. Εδώ έχουμε τουλάχιστον 70 χιλιάδες Πακιστανούς, στην πλειονότητα αδήλωτοι ή με πλαστά έγγραφα.
      2. Εκτός από τους εργαζόμενους αλλοδαπούς, έχουμε δεκάδες χιλιάδες παράσιτα, Νιγηριανούς, Σομαλούς, Μαροκινούς, Αλγερινούς, Μπαγκλαντεσιανούς, αλλά και Πακιστανούς, που κλέβουν, ληστεύουν, ανήκουν σε συμμορίες, πλένουν τζάμια με το ζόρι, ασχολούνται με το παρεμπόριο και την πρέζα. Αυτούς δεν τους έχεις δει ποτέ σου, δεν τους συνάντησες ποτέ στον δρόμο σου; (στον anonymous απευθύνομαι). Ο χαρακτηρισμός "σκουπίδια"ήταν για αυτού του είδους τους "μετανάστες"
      3. Το φαγάδικο που απασχολεί ντελιβερά Πακιστανό το έκανε γιατί δεν βρήκε Έλληνα; Να σας κάνω μία λίστα με φαγάδικα που απασχολούν ντελιβεράδες Πάκηδες για να τους κοστίζει λιγότερο; Ξέρω στα σίγουρα ένα, με κοτόπουλα, στον Κορυδαλλό και ένα στο Χαϊδάρι, Ιερά Οδό. Το κυριλέ καφέ στη Μηλιώνη στο Κολωνάκι που έχει γκαρσόνι Πάκη δεν βρήκε Έλληνα; Τα Fridays στον Φλοίσβο με Πάκη μπάρμαν δεν βρήκαν Έλληνα μπάρμαν; Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε μία μαύρη λίστα αυτών των επιχειρήσεων που παίρνουν Πάκηδες σε δουλειές που θα μπορούσε να κάνει Έλληνας ή εντάξιμος Ανατολικοευρωπαίος μετανάστης;

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 01/07/2011 21:37:20

      Μάλλον τρεις ήταν οι παρατηρήσεις...

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ anonymous 01/07/2011 21:14:27

    Ανώνυμε δε μπορώ να συμφωνήσω αυτή τη φορά. Ναι, υπάρχουν πτυχιούχοι που κάνουν κι από αυτές τις ταπεινές δουλειές.

    Η εελληνική οικονομία θα μπορούσε να σηκώσει τους περισσότερους των θετικών, αρκεί να μεταλλαχθεί, να αφεθούν ελέυθεροι οι νέοι να καινοτομήσουν και να επιχειρήσουν. Αλλά αυτό πια αγγίζει τα προβλήματα πολιτικής και σχέσεων εξουσίας-κοινωνίας και πονάει πολύ.

    • anonymous avatar
     anonymous @ ΝΙΚΟΛΑΣ 01/07/2011 21:23:45

     Δε διαφωνώ ότι υπάρχουν, όμως δεν αρκούν και στην τελική είναι λυπηρό να απαξιώνεται ο πτυχιούχος μαζεύοντας ελιές. Μπορεί να προσφέρει περισσότερα.

     Τα υπόλοιπα που θέτεις είναι μελλοντικές ευχές. Αυτή τη στιγμή αυτή την κατάσταση έχουμε. Αυτές είναι οι δομές της ελλ. κοινωνίας. Εκεί την καταντήσαμε και για να φτάσει στο επίπεδο που λες θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια. Οπότε μέχρι τότε ή θα αλλάξουν δουλειά ή θα φύγουν για έξω και θα χρησιμοποιούμε ξένους.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ anonymous 01/07/2011 21:40:59

      Δες το σχόλιό μου πιο πάνω, γιατί φαίνεται ότι εξακολουθείς να θεωρείς το παρεμπόριο και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα "εργασία" και να υιοθετείς θεωρίες Πάσχου Μανδραβέλη του στυλ "κάθε χώρα έχει ακριβώς τον αριθμό μεταναστών που χρειάζεται". Κοίτα να δεις που δεν ήξερα πόσο πολύ χρειαζόμασταν ανθρώπους να μας πλένουν με βρωμόνερα τα τζάμια των αυτοκινήτων στα φανάρια και να μας πουλάνε λουλούδια....

     • anonymous avatar
      anonymous @ ΒΙΣ 01/07/2011 21:47:02

      Δεν υιοθετώ καμιά θεωρία κανενός Μανδραβέλη. Απλά περιέγραψα μια κατάσταση στην αγορά εργασίας. Εσείς μιλήσατε για παρεμπόριο αποβράσματα κλπ.
      Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο. Άλλο θέμα ότι σταματήσαμε να κάνουμε κάποιες δουλειές και τις κάνουν μετανάστες κι άλλο θέμα ότι πάσχει εσκεμμένα η μεταναστευτική πολιτική του κράτους.

 7. ΚΜ avatar
  ΚΜ 02/07/2011 00:42:35

  Ναι ρε τα υψηλά τα προσώπατα les Maghrebins, τους πέφτει λίγη η Ελλαδίτσα (quelle horreur! quelle decadence!) κι αυτοί οι απεχθείς ιθαγενείς αντί να... κάτσουν να το απολαύσουν, βγάζουν και γλώσσα από πάνω. Να στείλουμε τίποτα συριζαίους να τους διαφωτίσουν για να γίνουν πολυπολιτισμικοί.

 8. ΚΜ avatar
  ΚΜ 02/07/2011 00:58:36

  Και κάτι άλλο! Άν ήταν να πιάνουν οι κατάρες των μισάνθρωπων συριζαίων, θα είχαν εξαλειφθεί οι Έλληνες προ πολλού. Για να λυσομανάτεκαι να σφαδάζετε όμως ακόμα, μάλλον δεν πιάνουν! Οπότε... καταγράφονται.

 9. anonymous avatar
  anonymous 02/07/2011 11:35:13

  @ l' ami du peuple

  Η αστική τάξη είναι εξ ορισμού παραγωγική και όχι επιδοτούμενη. Όλα αυτά που περιγράφεις είναι είτε η πολιτική και νοοτροπία της αριστεράς ή πρόκειται για συνέπειες που προκαλούνται από την πολιτική της αριστεράς.
  Ψάξε στους επιδοτούμενους και σε ποσοστό 90% αριστερούς λήσταρχους θα βρεις, που ζητάνε φόρους για να τους βάζουν στην τσέπη υπό τη μορφή επιδοτήσεων.

 10. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 02/07/2011 12:37:56

  Ἐγὼ ἀπὸ Σεπτέμβριο (σοβαρὰ ὅμως)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.