Νέα συμφωνία για το γάλα
29/03/2014 23:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα συμφωνία για το γάλα

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Ενέκριναν το πολυνομοσχέδιο οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις Επιτροπές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν. Αντίθετα καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ (που έχει αποχωρήσει από την συνεδρίαση).

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει 10 ώρες όπου θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση και το ΚΚΕ να αποχωρεί δηλώνοντας ωστόσο ότιθα συμμετέχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για τα 3 άρθρα.Ο Εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «καρικατούρα» την διαδικασία, ενώ διαφώνησε και για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.

Eπίτευξη συμφωνίας για το γάλα

Ενστάσεις εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα λέγοντας πως εάν δεν υπάρξουν αλλαγές δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Αντιδράσεις εξέφρασαν και βουλευτές της Ν.Δ.

Έπειτα και από αυτές τις εξελίξεις σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε σε νέα ρύθμιση για το γάλα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αποδέχθηκε αλλαγές προκειμένου να μην καταψηφίζουν ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες υπήρξαν πολλές συνεννοήσεις συνεργατών του Ευάγγελου Βενιζέλου με το Μαξίμου, αλλά και με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Στην περισσότερο ολοκληρωμένη διάταξη θα υπάρχει σαφέστερος προσδιορισμός για την επεξεργασία του παστεριωμένου γάλακτος και ανώτατη διάρκεια ζωής οι επτά ημέρες.

Θα περιλαμβάνεται ακόμη και η διατύπωση που είχε ζητήσει (και προσθέσει χειρόγραφα στο αρχικό κείμενο) ο παραιτηθεί αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την οποία συμφωνεί και ο υπουργός Θανάσης Τσαυτάρης.

Έτσι θα αναφέρεται ότι «η διάρκεια συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος θα γίνεται με ευθύνη του παρασκευαστή μετά από έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων καρά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου».

Από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται ότι ικανοποιείται με τη διατύπωση αυτή ο Βουλευτής του Μιχάλης Κασσής που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει.

Ποιοι βουλευτές αντέδρασαν

Ο Θ. Μωραΐτης

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στις διατάξεις για το γάλα, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «μεταρρυθμιστή αλά καρτ».

«Κάποιοι έρχονται με τα μυαλά που μας έφεραν στην καταστροφή του 2009 και στέλνουν σήμα ότι θα πάνε ξανά με τους εισαγωγείς και τους μεταπράτες για να ξεπουλήσουν την χώρα», πρόσθεσε.

«Οι μεταρρυθμιστές αλα καρτ προσβάλουν τον ελληνικό λαό. Αν θέλουν να είναι πραγματικοί μεταρρυθμιστές να φέρουν όλη την έκθεση του ΟΟΣΑ, δηλαδή το αγγελιόσημο τα ζητήματα του φίλου τους του Θύμιου Λυμπερόπουλου (σ.σ. προέδρου τπου σωματείου των ΤΑΞΙ) και να σταματήσουν τα παιχνίδια κάτω από το τραπέζι», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το γάλα είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει «να το πάρει πίσω γιατί δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε». Ανέφερε ακόμη πως «δεν είναι προαπαιτούμενο» και οι βουλευτές «πρέπει να δουν τι τελικά έχει συμφωνηθεί γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους υπουργούς. Πολλά από αυτά που διαπραγματευτήκαμε με τους Υπουργούς ήρθαν από την πίσω πόρτα της τρόικας»

Υπενθύμισε ακόμη την αποτυχία του μέτρου των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές λέγοντας πως «μας λέγανε ότι θα αυξηθεί ο τζίρος. Τίποτα όμως δεν έχει γίνει έως σήμερα και την ίδια ώρα επιχειρούν από την πίσω πόρτα να επεκτείνουν και για άλλες περιοχές την ρύθμιση… Αυτά ο Χατζηδάκης να τα ξεχάσει, να τα πάρει πίσω».

Ο Μ. Κασσής

Προειδοποίηση ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο για το γάλα αν δεν κατατεθεί η ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Πέμπτης, έκανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

«Αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και αύριο, να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω. Και κάνετε και το μεγάλο λάθος, τα βάζετε όλα μαζί εκβιαστικά σε ένα άρθρο με το πλεόνασμα των 450 εκατ. ευρώ», είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπαίνουν διλήμματα τέτοιου είδους στο Βουλευτή».

«Ακόμη και το δίλημμα ότι θα πέσει η κυβέρνηση, έχετε πρώτα την ευθύνη εσείς και μετά εγώ», κατέληξε ο Μ. Κασσής.

Σημειώνεται ότι ο Βουλευτής σχολίασε αρνητικά τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κυβερνητικούς Βουλευτές να μην ψηφίζουν.

«Καλύτερα να είμαι αντάρτης, παρά να είμαι πολιτικός γυρολόγος και πολιτικός «καλαντζής». Αφήστε τα πολιτικά καλέσματα από το χώρο σας», είπε.

Ο Ν. Σηφουνάκης από το ΠΑΣΟΚ,αλλά και Δ. Τζαμτζής απο τη Ν.Δ.

«Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας τησ ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής.

Γ. Βλάχος και Φωτεινή Αραμπατζή

Ενστάσεις διατύπωσαν όσον αφορά διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν και ρυθμίσεις για το γάλα οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Βλάχος και η κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος, κάλεσε τους αρμόδιος υπουργούς να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια».

Ο κ. Βλάχος ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση ώστε το «ζωντανό αυτό προϊόν» να μην αφεθεί στο έλεος των βιομηχανιών να θέσουν τους κανόνες παρά να αφεθεί ελεύθερος ο καταναλωτής να διαλέξει.

«Διαφωνούμε στο να παίξει το ελληνικό γάλα με αντίξοες συνθήκες για να μην πω με στημένο παιχνίδι» είπε.

«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά», δήλωσε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. riot avatar
  riot 29/03/2014 23:32:12

  Δηλαδή θα περάσουν έναν νόμο για το γάλα διαφορετικό από αυτόν που συμφώνησαν με την Τρόικα και θα αγνοήσουν την επιστολή Μορς; Πλάκα θα έχει να μην μας δώσουν τη δόση.

 2. gikon avatar
  gikon 29/03/2014 23:55:28

  Γεια σου, ρε Χατζηδάκη, με τα ωραία σου! Τέτοιο μπάχαλο δεν ματάγινε.

  • riot avatar
   riot @ gikon 29/03/2014 23:58:26

   Αν τελικά η τρόικα δεχθεί τις διορθώσεις Χαρακόπουλου μήπως πρέπει να παραιτηθεί ο Χατζηδάκης;

   • gikon avatar
    gikon @ riot 30/03/2014 00:38:21

    Έτσι κι αλλιώς πρέπει να παραιτηθεί. Τους και μας έχει δουλέψει κανονικά.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 30/03/2014 00:04:12

  Έλεος πια με τις πρωτοτυπίες Χατζηδάκη.Υπάρχει περίπτωση και να μην υπάρχει καμμιά επιστολή τρόικας και όλη αυτή η φημολογία να είναι σκηνοθεσία ή και να απαυδισε η τροικα και να δεχθηκε τις σχοινοτενείς γριφώδεις διατάξεις που προτάθηκαν. Σε κάθε περίπτωση η "εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ" δεν είχε καμμιά σχέση με το μνημόνιο και την έβαλε μέσα ο Χατζηδάκης.

  • riot avatar
   riot @ ψυχραιμια 30/03/2014 02:26:55

   Και ούτε με το ΟΟΣΑ είχε σχέση. Ο ΙΟΒΕ την έκανε... Ή, σωστότερα, εξωτερικοί συνεργάτες του ΙΟΒΕ. http://www.sofokleousin.gr/archives/162044.html

 4. Πάνος avatar
  Πάνος 30/03/2014 01:57:03

  Ούτε βήμα πίσω δεν πρέπει να κάνουν ο Σαμαράς κι ο Χατζηδάκης. Είναι μοναδική ευκαιρία για να αρθούν γελοίες στρεβλώσεις στην αγορά, π.χ. το ψωμί με το μάτι, το φρέσκο γάλα των 5 ημερών και τα ακριβότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα της ευρώπης. Ή την τρισμέγιστη ηλιθιότητα που για να φτιάξεις ξενοδοχείο έπρεπε να δεις πόσο απόσταση έχεις από χιονοδρομικό ή να σου ελέγξει ο ΕΟΤ το οικόπεδο! Προχωράτε μπας και γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα! Και αφήστε τους Λοβέρδους και τους Χαρακόπουλους, να εξηγούν μετά στους Έλληνες, γιατί ήθελαν ακριβότερο γάλα και τσιμέντο.

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ Πάνος 30/03/2014 13:29:26

   Εσείς δλδ πιστεύετε ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης καθένας χτίζει όπου γουστάρει;! Για πηγαίνετε καμιά βόλτα από Γερμανία και τα ξαναλέμε....

 5. Hunter avatar
  Hunter 30/03/2014 02:07:01

  "...τα πανίσχυρα καρτέλ με τα πανίσχυρα super market..." λέει η Αραμπατζή... Το παραδέχεται κι επίσημα το ελληνικό κράτος ότι έχουμε γίνει Κολομβία κι έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά...

  • Θρίαμβος avatar
   Θρίαμβος @ Hunter 30/03/2014 12:37:50

   Πριν σηκώσει και τα χέρια, είχε σηκώσει τα πόδια. Είχε μια κάποια γλύκα τότε γιατί ήταν με το αζημίωτο... τώρα όμως βγάλαν το όπλο και ζήτησαν να σηκώσουν και τα χέρια. Ε, τι να κάνουμε, είναι να μη τους βάλεις στο σπίτι. Άμα μπουν θέλει να δώσεις πιο μεγάλη μάχη ή να μάθεις να ζεις μαζί τους και να τους αγαπάς...

 6. δημης avatar
  δημης 30/03/2014 12:24:47

  Παλιά λέγαμε.."όχι άλλο κάρβουνο ".. -Τώρα είναι καιρός να λέμε .. "ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΓΆΛΑ (λευκό ) " στις οθόνες;;;;;;;;;;;;;;;;

 7. Χαβιάρης avatar
  Χαβιάρης 30/03/2014 20:51:30

  Θα κοινοποιήσουν τη διάταξη και στα μικρόβια του γάλακτος, για να βιαστούν και να το χαλάνε στις 5-6-7 μέρες, ότι ψηφίσουν τέλος πάντων οι βουλευταράδες μας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.