#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/07/2012 13:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα σενάρια, για νέο "κούρεμα"Διαμορφωτές πολιτικής στην ΕΕ εργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο της "ύστατης προσφυγής" για την περαιτέρω απομείωση του χρέους της Ελλάδας και την ταυτόχρονη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποστούν ένα σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα που διακρατούν, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές συμφώνησαν στη διαγραφή μεγάλου μέρους της αξίας των ελληνικών χρεογράφων βάσει ενός δεύτερου σχεδίου "διάσωσης" που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, αλλά αυτό κρίνεται πλέον ότι δεν ήταν αρκετό και συζητείται περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι, σύμφωνα με το πρακτορείο, η απομείωση του ελληνικού χρέους κατά ακόμα 70-100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αξιωματούχους κρατών-μελών της ευρωζώνης που είναι ενήμεροι για όσα συζητούνται. Σε μια τέτοια περίπτωση, το χρέος της Ελλάδας θα μειωνόταν σε περίπου 100% του ετήσιου ΑΕΠ της, που θεωρείται πολύ περισσότερο βιώσιμο.

Αυτό θα απαιτούσε η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες να δεχθούν να υποστούν ζημίες και ενδέχεται επίσης εθνικές κυβερνήσεις να δεχθούν να επωμιστούν μέρος της ζημιάς.

Η επιλογή την οποία φέρεται ότι προτιμά η ΕΚΤ είναι το κόστος να το επωμιστούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις τράπεζες αυτές, αλλά και η ίδια, μπορεί να χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Επίσημα, η ΕΚΤ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σήμερα.
Ο σχεδιασμός βρίσκεται στα πρώτα στάδια και δεν έχουν γίνει επίσημα συζητήσεις ακόμα. Αλλά υπάρχει επίγνωση του γεγονότος ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα δεν κατάφεραν να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά της χώρας και χρειάζεται η ανάληψη επιθετικής δράσης για να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης.
Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους ως την τελευταία ευκαιρία για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, αφού ο συμφωνημένος στόχος για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ της ως το 2020 θεωρείται ήδη ανέφικτο να επιτευχθεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ του "κουρέματος" των ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις -μια διαδικασία που οι διαμορφωτές πολιτικής ονομάζουν OSI (Official Sector Involvement). "Εάν έπρεπε να εκτιμήσω ποιες είναι οι πιθανότητες να υπάρξει OSI στην Ελλάδα, θα έλεγα πως είναι 70%", είπε μια πηγή στο Ρόιτερς.

Μια από τις επιλογές οι οποίες εξετάζονται είναι ένα "κούρεμα" ύψους 30%, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο. Το συνολικό ποσό των διμερών δανείων που έχουν χορηγήσει κυβερνήσεις και των ομολόγων που διακρατούν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες τις ευρωζώνης είναι περίπου 220-230 δισ. ευρώ. Μια απομείωση του χρέους ύψους 30% θα σήμαινε την μείωση του χρέους κατά ένα ποσό λίγο υψηλότερο από 70 δισ. ευρώ, είπε ένας αξιωματούχος. Ένας δεύτερος αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα ποσό από 70 ως 100 δισ. ευρώ, αναλόγως του πώς θα γίνει η διαδικασία.

Το ζήτημα "είναι πολύ περίπλοκο και η ακριβής μέθοδος δεν έχει αποφασιστεί ακόμα διότι είμαστε ακόμα στις πρώτες ημέρες" της διαπραγμάτευσης για αυτό, είπε η μια από τις πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς.

Πάντως το OSI θεωρείται πολιτικά εξαιρετικά ακανθώδες θέμα και έχει υποχωρήσει προς το παρόν. Ένας αξιωματούχος έκανε λόγο περί χαμένης ευκαιρίας και είπε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί. "Το μεγάλο λάθος είναι ότι δεν καταφέραμε να κουρέψουμε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα επενδυτικά πορτφόλιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό ήταν (. . .) πραγματικά ανόητο", υποστήριξε ο αξιωματούχος.
Πολιτικά μπορεί να αποδειχθεί ευκολότερο να εφαρμοστεί μια τέτοια διαδικασία μόνο σε ό,τι αφορά τις κεντρικές τράπεζες και την ΕΚΤ παρά για τις εθνικές κυβερνήσεις, δηλαδή τους φορολογούμενους. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτό θα έχει την επιπλοκή ότι αρκετές εθνικές κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν. Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες οι οποίες είναι οι πιο εκτεθειμένες στο ελληνικό κρατικό χρέος είναι αυτές της Γαλλίας, της Μάλτας και της Κύπρου και θεωρείται πολύ πιθανό να χρειαστούν κεφαλαιακές ενισχύσεις.

"Είναι προτιμητέο το OSI να γίνει στα βιβλία της ΕΚΤ", είπε η μία από τις πηγές τουΡόιτερς. "Η ΕΚΤ θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθεί ως αποτέλεσμα αυτού, αλλά αυτό θα είναι από πολιτική σκοπιά πολύ πιο αποδεκτό από μια ζημία για τους φορολογούμενους". Μια ακόμα πηγή είπε πως αν και η ΕΚΤ έχει προβλέψει να αφήσει κατά μέρος ποσά για να καλύψει το ενδεχόμενο ζημιών, η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μπορεί να απαιτήσει περαιτέρω ενέργειες ώστε "να προστατευτεί ο ισολογισμός της".

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zame avatar
  zame 28/07/2012 15:28:44

  ( “Το μεγάλο λάθος είναι ότι δεν καταφέραμε να κουρέψουμε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στα επενδυτικά πορτφόλιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό ήταν (. . .) πραγματικά ανόητο”, υποστήριξε ο αξιωματούχος.)
  ---εελα ΔΕΝ το ΠΙΣΤΕΥΩ..
  Αυτός ο φαύλος κύκλος
  -χρέους-ύφεσης & τραπεζες-φοροι-
  τελος δεν έχει..και ούτε θα έχει..(στους αιωνες των αιωνων αμην.)
  αλλά προφανώς παρα-έχει ΤΕΛΟΣ.. και είναι πλέον να "ΠΕΣΕΙ να μας ΠΛΑΚΩΣΕΙ" όλους μας..

  (-Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.-)
  ...αυτη η ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ..μ'αρεσε..αφού διεκδικείται..η όχι ?


  και επιδει -Οι λύσεις γεννιονται δεν σερβίρονται έτοιμες συνταγές ..σαν τα μνημόνια -
  (οπως εγραψε ο Χ.Γιανναρας στην επιφυλλιδα της 22/7/12 )

  Να "ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ" τα ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑ"
  και οχι η κοινωνια.

  ...γιατι στην πραγματικη κοινωνια & αγορα
  Οταν ( π.χ. Δανείστηκες και πληρώνεις για διαμέρισμα 130 χιλιάδων ευρώ
  που σήμερα έχει αξία 80 και αύριο θα έχει 50 και -πολύ πιθανό- μεθαύριο 30,
  αλλά εσύ χρωστάς και θα πληρώνεις με βάση το 130 που ήταν η αξία του δύο χρόνια πριν! )

  αλλιως οι περισσοτεροι...Πάμε ΦΥΛΑΚΗ πού έχει ΤΖΑΜΠΑ ΣΤΕΓΗ με ΤΡΟΦΗ ..αλλά ισως και καμια .. ΠΙΣΙΝΑ στην ΑΥΛΗ...?

  Ακόμα και θαύματα να γίνουν & να ΧΑΡΙΣΤΟΥΝ όλα τα ΔΑΝΕΙΑ
  (κανένας να μην χρωστά σε κανέναν τίποτα)
  Ακόμα και να είναι ΔΩΡΕΑΝ τα ΕΝΟΙΚΙΑ.
  ..με την υπάρχουσα κατάσταση στην πραγματικη αγορά & στην κοινωνία
  ..ούτε τα λειτουργικά έξοδα δεν καλύπτονται.πλεον.-
  Ούτε σε συνθήκες παραδοσιακου πολέμου δεν έχει τέτοια ύφεση..
  (ο τζιρος ολοκληρης της χρονιας ειναι αυτος του ΕΝΟΣ μηνος των προηγουμενων ετών..όπως μου εκμυστηρεύθηκε γνωστός..πού σαφως δεν αρκούν ούτε για ..φώς-νερό-τηλ..κλπ..)
  και μετά "ψάχνουν" την φοροδιαφυγή.
  ..αλλά κουβέντα για τα "νομικά μορφώματα" που ενθαρρύνουν μονομερος την φοροαποφυγη και το "FAN-GLUB" τους..

  (πριν δύο εβδομάδες δημοσιεύτηκε έρευνα F.T που έλεγε πως το ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ -ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ των κορυφαίων σε τζίρους και ρευστό μεγαλυτέρων εταιριών του κοσμου (apple & google) ήταν πως κατόρθωσαν να μειώσουν την φορολογία τους κατά 30%..)!!! ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΘΝΕΙ ΠΡΟΤΥΠΑ.!!!
  (πτου-πτου να μην τα ματιασουμε)

  «Γνωρίζαμε πως το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί»,
  ομολόγησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. (γνωστο το θεμα)
  και αυτό συνιστά ισως και ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ.. ναι η οχι ?
  ..γιατι οχι και δολο..?

  Στο εκτενές δημοσίευμα των New York Times αναγνωρίζεται, επίσης, από πολλούς ότι η τρόικα υποτίμησε (γιατι οχι & με δολο) τις αρνητικές συνέπειες του δανειακού προγράμματος για την ελληνική οικονομία.
  Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα προβάλλει την άποψη του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι
  «γνωρίζαμε από την αρχή πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπήρξε πουθενά ένα επιτυχές παράδειγμα, λόγω και του γεγονότος της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρώ, που δεν της επιτρέπει την υποτίμηση του νομίσματός της για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας».

  Η μεγάλη ύφεση δεν οφείλεται στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η τρόικα, αλλά στις μεγάλες περικοπές δαπανών, που συνέβαλαν στην υφεσιακή περιδίνηση, πλήττοντας δραστικά την εσωτερική ζήτηση, επισημαίνεται.

  Είναι αμφίβολο αν η στρατιωτική κατάληψη μιας χώρας είχε ποτέ τις συνέπειες καταστροφής και ολέθρου που έχει σήμερα η παράδοση της στον έλεγχο των "Αγορών".
  Δεν μοιάζει να υπάρχουν στην Ιστορία παραδείγματα στρατών κατοχής πού να πουλανε σε ιδιώτες κερδοσκόπους την εκμετάλλευση της ύδρευσης του πληθυσμού η της ηλεκτροδότησης του, της νοσοκομειακής του περίθαλψης,
  την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ των ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της ΖΩΗΣ. (δρόμους,λιμάνια ..κλπ) και μαλιστα ΟΣΟ-ΟΣΟ..&.. θα μας κανουν και χαρη δηλαδη να δεχτουν να τα παρουν... αλλα ΞΕΧΝΟΥΝ πως ΔΕΝ θα ΕΧΟΥΝ ΦΙΛΙΚΟ το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

 2. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 28/07/2012 15:55:31

  Δεν υπαρχει προβλημα. Θα ερθει ο Αλ Τσιπρας σε 2 χρονια και θα τα φτιαξει ολα. Θα φαμε ολοι με χρυσα κουταλια, και θα διοριστουν κι οι ανεργοι και οι ημι-απασχολουμενοι οπως εγω, στο δημοσιο. Υπομονη 2 χρονια. Αλ Τσιπρ is coming..

  • abc avatar
   abc @ Μικρασιάτης 29/07/2012 22:48:37

   Δεν ξέρω αν θα τα φτιάξει όλα, ο΄τε μπορούμε να του το απαιτήσουμε αφολύ δεν τον ψηφίζουμε, όμως συμφωνώ μαζί σου οτι μ' αυτά που κάνει ο Σαμαράς, Αλ Τσιπρ is coming for sure...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.