Νέα μνημειώδης γκάφα της Σαββαΐδου
07/10/2014 18:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα μνημειώδης γκάφα της Σαββαΐδου

Έρχεται μάλιστα λίγες ώρες πριν την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κι ενώ γίνεται κουβέντα για φορο-ελαφρύνσεις!

Δε μπορεί. Αυτή η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων πρέπει να έχει τον... ανθρωποδιώκτη. Και σίγουρα πρέπει να έχουν βάλει βελόνες στην καρέκλα και όσοι κάθονται να σηκώνονται αμέσως.

Από την άλλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το επάγγελμα της γκάφας ο συγκεκριμένος γραμματέας. Δε μας έφτανε ο Θεοχάρης που τον έδιωξαν επειδή έβγαζε αλλοπρόσαλλες εγκυκλίους προκαλώντας χαμό στην αγορά και τους φορολογούμενους, τώρα έχουμε και την Κατερίνα Σαββαϊδου.

Και δεν έφτανε στην κυβέρνηση η φωτιά που άναψε ο ΕΝΦΙΑ και δε λέει να σβήσει, τώρα έχει και το θέμα με τις εταιρικές παροχές. Δηλαδή τις παροχές σε είδος που δίνουν οι εταιρείες και τις οποίες τώρα θέλει να φορολογήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία χθες ήταν ένα ακόμη... μνημείο ασάφειας και γι' αυτό προκάλεσε απίστευτη οργή. Αναγκάστηκε το υπουργείο να βγάλει non paper στο οποίο εξηγεί τι φορολογείται και τι όχι αλλά η ζημιά είχε γίνει κι ας λέει η Σαββαϊδου ότι την έχουν στοχοποιήσει.

Το τεράστιο αλαλούμ με το τι φορολογείται και τι όχι έχει χαρακτηριστεί ήδη «νέος ΕΝΦΙΑ», δηλαδή έχει προκαλέσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου είχαν να εξοργιστούν τόσο πολύ από την εποχή του Θεοχάρη και από τις πατάτες που έκαναν όλο το καλοκαίρι με τον ΕΝΦΙΑ.

Η νέα μνημειώδης γκάφα με τις εταιρικές παροχές έρχεται μάλιστα λίγες ώρες πριν την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης κι ενώ γίνεται κουβέντα για φορο-ελαφρύνσεις.

Κι ενώ η εγκύκλιος έχει καλές προθέσεις, δηλαδή να πιάσει τα μεγαλοστελέχη που παίρνουν απίστευτα ποσά σε μπόνους, δάνεια, κινητά τηλέφωνα, αυτοκίνητα κ.λπ. τελικά έχει δημιουργήσει μια απίστευτη κατάσταση και όλοι βρίζουν την κυβέρνηση.

Μέχρι και τη δυνατότητα ενός καθηγητή ιδιωτικού σχολείου να παίρνει τα παιδιά μαζί του πληρώνοντας λιγότερα δίδακτρα θεωρούν παροχή και την φορολογούν.

Για να μην πούμε για το τι θα προκαλέσει στα λογιστήρια των εταιρειών να κάθονται να μετράνε ποιος έκανε 300 ευρώ σε κινητά και τα υπόλοιπα να θεωρούνται παροχή.

Οι άνθρωποι που κάθισαν να σκεφτούν τέτοια πράγματα είναι είτε πολύ ανόητοι είτε εγκάθετοι. Αλλά δεν πληρώνουν οι ίδιοι τη ζημιά. Η κυβέρνηση υφίσταται το πολιτικό κόστος καθώς όλοι είναι εναντίον της, όσο δεν ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει να πιαστούν τα μεγαλοστελέχη κι όχι οι εργαζόμενοι που παίρνουν παροχές για να κάνουν τη δουλειά τους.

Τώρα δεν υπάρχει Θεοχάρης ή Καραβίτης για να ρίξουν τις γκάφες και τη σύγχυση πάνω τους. Τώρα υπάρχει Σαββαϊδου και κάποιοι την επέλεξαν όπως κι αυτή επέλεξε τους συμβούλους για να φτιάχνουν αυτές τις ανόητες εγκυκλίους.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/10/2014 19:12:39

  Όταν προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο, επόμενο είναι να σου βγαίνουν αιχμηρά τρίγωνα και να τρυπάνε το χαρτί... Ποιούς περιμένατε να πειράξουν; Τα εταιρικά στελέχη, τους τσάτσους των διευθυντάδων και τα "μοντέλα συνοδείας" των CEO που παίρνουν ως δωράκια μετοχές; Όχι, κάποιους δασκαλάκους και καθηγητάκους θα βρούν να στριμώξουν... Τους διέφυγε μόνον ότι στην επαρχία, κάποιοι γονείς τους χαρίζουν πάλι, όπως παλιά, ...αυγά και κόττες. Για να βάλουν καλό βαθμό στο βλαστάρι. Κακώς. Ξέρετε τι φορολογικό τεκμήριο είναι μια κόττα χαρισμένη από γονέα σε δάσκαλο Δημοτικού στην Άνω Μπούλμπερη;

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 07/10/2014 19:53:34

  Εγώ από παλιά ήξερα ότι οι παροχές σε είδος φορολογούνται. Τώρα, γιατί διαρρηγνύουν όλοι τα ιμάτιά τους λες και ειπώθηκε κάτι καινούργιο, είναι ένα ερώτημα. Το κακό είναι ότι βγήκε "νέος" κώδικάς φορολογίας εισοδήματος λες και δεν είχαμε πιο πριν κώδικα φορολογίας εισοδήματος και αυτά που ξέραμε ως "δεδομένα" ξαναγράφονται όλα από την αρχή. Πολιτικά ίσως ήταν λάθος ο χειρισμός, αλλά πιστεύω ότι μεταξύ αυτών που διαμαρτύρονται υπάρχει και αρκετή ιδιοτέλεια, με την έννοια ότι βρίσκουν ευκαιρία για να αμφισβητούν αυτά που παλιότερα θεωρούνταν ίσως ψιλο-δεδομένα. Διότι πολλοί έκαναν και τα στραβά μάτια, ας πούμε, για τις παροχές σε είδος και δεν τις υπήγαγαν κανονικά σε φορολόγηση, ενώ ο νόμος το έλεγε από ανέκαθεν. Συγγενικό μου πρόσωπο, συνταξιούχος της ΔΕΗ, που "εισπράττει" ως παροχή σε είδος φθηνότερο ρεύμα, πληρώνει κανονικότατα φόρο για το φθηνότερο ρεύμα ως εισόδημα. Μάλιστα, πέρυσι του έγινε και παρακράτηση από την μηνιαία σύνταξη! Λοιπόν, ας μην κάνουμε σαν μωρές παρθέντες και ας μην ανακαλύπτουμε τώρα με τρόμο ότι είμαστε στην Αμερική ενώ νομίζαμε ότι πηγαίναμε για Ινδία. Οι παροχές σε είδος φορολογούνται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Δεν ξέρω αν έχει κάνει και άλλες γκάφες η Σαββαϊδου (ποιες;), αλλά αυτή εδώ μου μοιάζει για γκάφα το γεγονός ότι σπεύδουμε να το χαρακτηρίσουμε ως γκάφα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, φόροι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα και κάθε φορολογικό σύστημα προβλέπει φορολογία και των παροχών σε είδος. Και δικαίως. Θα μπορούσε ο εργοδότης μου να μου παρέχει τα πάντα σε είδος και να μου δίνει και ένα "χαρτζηλίκι" 500 ευρώ το μήνα, που θα είναι βέβαια αφορολόγητο με τις σημερινές διατάξεις, ενώ στην πραγματικότητα τα "σε είδος" θα ήταν άλλο ένα χιλιάρικο. Και εγώ να φορολογούμαι σαν παίρνω 500, ενώ στην ουσία παίρνω 1.500. Λογικό δεν είναι να υπάγονται στη φορολογία και οι παροχές σε είδος; Ρωτήστε εξάλου οποιονδύποτε φοροτεχνικό της εμπιστοσύνης σας, για το τι γινόταν έως πρόσφατα, πριν από την δήθεν "γκάφα της Σαββαϊδου".

  • cynthia avatar
   cynthia @ Διογένης 07/10/2014 20:24:58

   Πολύ σωστός Διογένη , ιδιαίτερα σε μία χώρα σαν την δική μας όπου κάνεις δεν θέλει να συσχετίσει την αποκτηθείςα περιουσία με τα εισοδήματα . Απίστευτα χρήματα σε bonus των στελεχών του ιδιωτικού τομέα , δωρεάν αυτοκίνητα , κινητά , διακοπές ,ιδιωτικές ασφάλειες , κουπόνια κ τόσα άλλα που έγιναν βίλες στα προάστεια κ τα νησιά και που συνεχίζουν να επιτρέπουν ευζωία δεν καταλαβαίνω γιατί να μην φορολογηθούν . Διαφωνία κ καυγάς γιά τα αυτονόητα όπως πολύ σωστά επισημαίνεις .

   • Seagull avatar
    Seagull @ cynthia 08/10/2014 11:14:45

    Τι διαβάζουμε Θεέ μου, κοιτάζω το ημερολόγιο και δείχνει Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, σκέφτομαι σε ποιά χώρα βρίσκομαι και λέω μάλλον στην Ελλάδα, όμως όχι τίποτα από αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα!! Λάθος χρόνος και τόπος. Βρίσκομαι στην Σοβιετική ΄Ενωση και το ημερολόγιο δείχνει 8 Οκτωβρίου 1960!! Ολοι τους ίδιους μισθούς, όλοι τα ίδια κουπόνια για γάλα και ψωμί. Ολοι στο ίδιο κοτέτσι για σπίτι, στο ίδιο εργοστάσιο, στο ίδιο πόστο!!!! Πάρτε το αλλιώς γιατί έχετε βρει...

    • Stormy Night avatar
     Stormy Night @ Seagull 08/10/2014 11:43:34

     Έτσι και τολμήσει κι αγγίξει λίγο τελικά μιά κυβέρνηση τους υψηλόμισθους καλοπερασάκηδες, σκούζουνε όλοι μαζί περί ...Σοβιετίας, γιατί θα χάσουν ένα ψίχουλο απ΄το παντεσπάνι τους! Δεν πρέπει να φορολογούνται λοιπόν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους; ''Πάρτε το αλλιώς γιατί έχετε βρει...'' (εσείς έχετε βρεί και τα κάνετε. Αλλά ως πότε;)

     • Seagull avatar
      Seagull @ Stormy Night 08/10/2014 12:16:26

      Σας θίξαμε τα ιερά και τα όσια κύριε Κουτσούμπα, συγνώμη. Πόσες φορές μπορεί να φορολογηθεί π.χ. ένα κινητό τηλέφωνο? Φορολογείται με 23% ΦΠΑ κατά την αγορά του, στην συνέχεια επιβάλλεται το Τέλος Συνδρομητών Κινητής Τηλεφωνίας που ξεκινά από 12% και φτάνει το 20% επί του εκάστοτε λογαριασμού συν 23% ΦΠΑ επί του συνόλου! Δεν σας αρκούν αυτά? Δεν είναι έσοδα για το κράτος? Με τις φοροεπιδρομές αυτές το μόνο που καταφέρνει το κράτος είναι να περιορίζει την κατανάλωση - το έχει καταφέρει δε σε απόλυτο βαθμό - να σπείρει την καχυποψία και την αμφιβολία στους καταναλωτές με οδυνηρά για την αγορά επακόλουθα. Αν θέλει, αν λέμε, ας πάει το κράτος να συνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τις εφορίες για να πατάξει πράγματι την φοροδιαφυγή και μετά τα λέμε. Οταν η φοροδιαφυγή άγγιζε όλο το καλοκαίρι το 60% και σχεδόν κανένας δεν έκοβε αποδείξεις στους τουριστικούς προορισμούς και όχι μόνο δεν διαπιστώθηκαν οι ίδιες αντιδράσεις. Γιατί άραγε? Να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα που είναι και υψηλόμισθος!

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Seagull 08/10/2014 12:28:26

      Στηξ Σουηδία και Φινλανδία οι ανώτεροι φορολογικοί συντελεστές είναι 60 % εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν βλέπω όμως να έχει ψοφήσει κανένας τάρανδος, πάντα γεμάτος ο τόπος είναι εκεί πάνω.

     • Stormy Night avatar
      Stormy Night @ Seagull 08/10/2014 12:34:14

      Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δε θέλουμε να ...ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αγαπητέ υψηλόμισθε. Θέλουμε αφού έσφαξαν την κατσίκα του συνταξιούχου για να έχουν φαγητό τα παιδιά σας, να δεχτείτε αδιαμαρτύρητα να δίνετε κι εσείς μιά ικανοποιητική ποσότητα από το γάλα των 200 κατσικών που διαθέτετε, στο κρατικό ''ταμείο''. Τόσο απλά, αυτό.Κατανοητό;

     • Μαύρο κουτί avatar
      Μαύρο κουτί @ Seagull 08/10/2014 16:17:22

      Να την ταϊζετε καλύτερα λοιπόν την κατσίκα σας αγαπητέ, ώστε να μην ψοφήσει από το άρμεγμα. Πολύ ...καλομαθημένοι μας είσαστε. Δεν βλέπετε τι γίνεται γύρω σας;

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Seagull 08/10/2014 12:09:00

     Όχι αγαπητέ Seagull, δεν είναι έτσι. Μια επίσκεψη σε Σκανδιναβική χώρα, θα μας πείσει όλους τι σημαίνει στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη εν μέσω οικονομίας της αγορας΄. Αρκετά με την τρομακτική ανισότητα και ευνοιοκρατία των Νοτιοευρωπαικών χωρών. Η Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία κτλ δεν είναι σε καλυτερη κατάσταση απο την Ελλάδα, απο πλευράς ευνοιοκρατίας και ανισοκατανομής.

     • Seagull avatar
      Seagull @ Uncle Stgm 08/10/2014 12:32:39

      Δεν διαφωνώ ότι στις Σκανδιναβικές η κοινωνική δικαιοσύνη λειτουργεί, το ξέρω άμεσα από φίλους μου, ξέρω επίσης ότι δεν έχουν άγχος για την καθημερινότητά τους, οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν αιφνιδιάζονται από το κράτος σε εβδομαδιαία βάση. Ξέρουν εκ των προτέρων τι φόρους θα πληρώσουν την επόμενη χρονιά, ξέρουν τι " στοιχίζει ακριβά " φορολογικά και αποφασίζουν ανάλογα με τα εισοδήματά τους εάν θα το αποκτήσουν ή όχι, με λίγα λόγια μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να είναι εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος αλλά και να ζουν την ζωή τους ειρηνικά. Στο δικό μας το χωριό δεν μπορείς να υπολογίσεις τίποτα πλέον, την μία ο ΕΝΦΙΑ, την άλλη η έκτακτη εισφορά που γίνεται μόνιμη, την άλλη οι παροχές, την άλλη οι αυξήσεις της ΔΕΗ, δεν έχει τέλος ο κατάλογος τελικά.

     • Μαύρο κουτί avatar
      Μαύρο κουτί @ Seagull 08/10/2014 16:20:14

      Ναι, αλλά παραδεχτείτε οτι πιο δύσκολο είναι για τον έχοντα 500-700-100 € να αντιμετωπίσει την παράνοια, παρά για τον υψηλόμισθο που βρίσκει 1.000.000 τρόπους να διαφύγει κι όταν του ζητήσουνε ..συνδρομή, χαλάει τον κόσμο.

    • Uncle Stgm avatar
     Uncle Stgm @ Seagull 08/10/2014 12:14:45

     ...και σε τί παρακαλώ διαφέρουν τα στελεχά του "ιδιωτικού" τομέα (κυρίως του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του ολικά χρεοκοπημένου και φοροσυντηρούμενου πλέον) από την αλήσου μνήμες Σοβιετική νομενκλατούρα με τις ντάτσες και τα πριμ; Σε τίποτε. Απλώς, με το πλήρωμα του χρόνου (1989), οι δεύτεροι έγιναν και τυπικοί ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Άραγε όμως και στον καπιταλισμό, ποιός έχει την πραγματική εξουσία στις τράπεζες κτλ; Οι μέτοχοι ή μήπως τα στελεχά, οι νομενκλατουρίστες με "ελεύθερη αγορά" (που κληρονομείται μονοπωλιακά) και οι CEO;

    • cynthia avatar
     cynthia @ Seagull 08/10/2014 13:58:31

     Μα ακριβώς Σοβιετία ήμασταν κ συνεχίζουμε εν πολλοίς να είμαστε αγαπητέ μου seagull ! Μία διπρόσωπη άτυπη Σοβιετία , με την μία όψη κρατική κ την άλλη κρατικοδίαιτη ιδιωτική . Εκεί μέσα τα μαύρα bonus , τα δωρεάν αυτοκίνητα , τα iPhone και τα iPad ,τα κουπόνια όπως τα ανάλογα παρεχόμενα στην νομενκλατούρα τον καιρο του Υπαρκτού ! Ακριβώς το ίδιο ! Βάλτε κι όπου Μύκονος Κριμαια και είστε μέσα ! Δεν είπε κανείς να μην αμείβονται τα λογιών λογιών στελέχη εφ´όσον παράγουν . Αλλά να αμείβονται για υγιή παραγωγή και όχι αθέμιτη και το κυριότερο να φορολογούνται ακριβοδίκαια.

   • Ρεαλιστης avatar
    Ρεαλιστης @ cynthia 08/10/2014 17:48:39

    Μα τι λετε αγαπητη cynthia? Τα μπονους φορολογουνται. Και φυσικα προσφερονται απο καποιες εταιριες σαν επιβραβευση μετα απο καποια μεγαλη επιτυχια η υπερπαραγωγικοτητα. Τα αυτοκινητα αξιας πανω απο 15χιλ. φορολογουνται επισης. Και μαλιστα για στελεχη ιδιωτικων εταιριων που δεν εχουν καμια σιγουρια και μονιμοτητα. Επισης εχουν συνεχεις αξιολογησεις. Τι να πουμε για τους υπαλληλους π.χ της ΔΕΗ που πληρωνουν με εκπτωση οτι καταναλωνουν. Τι να πουμε για τους τ. Υπαλληλους του ΟΤΕ που συνταξιοδοτηθηκαν στα 50 και εισπρατουν 2 και 3 φορες περισσοτερη συνταξη απο ενα στελεχος του Ι.Τ που ηταν ολη του την ζωη στη ανωτατη κλιμακα κρατησεων του ΙΚΑ? Στην ευρωπη ολα τα εταιρικα αυτοκινητα φορολογουνται. Και μαλιστα με διαφορετικες κλιμακες. Π.χ Διαφορετικο benefit ειναι για ενα υπαλληλο που η κατοικια του ειναι 10 χμ απο το γραφειο του και διαφορετικο για ενα υπαλληλο που η κατοικια του ειναι 50χμ . Στην Ελλαδα εχουμε μπλεξει τα παντα. Οι ΔΥ να χουν εφαπαξ και 2πλασιους μισθους απο τους αντιστοιχους του Ι.Τ. Σε ολον τον κοσμο ισχυει το αντιθετο. Επισης μια παρατηρηση ακομα. Πολλα ακριβα διαμερισματα και παρα πολλα εξοχικα ανηκουν σε ΔΥ η σε υπαλληλους των ΔΕΚΟ. Τελος εγω πιστευω οτι ολοι πρεπει να πληρωνουν συμφωνα με οσα παραγουν και εισπραττουν.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Διογένης 07/10/2014 20:29:07

   Ο συνταξιούχος συγγενής σου αγαπητέ Διογένη όσο ήταν εν ενεργεία να το καταλάβω ότι εισέπραττε φθηνότερο ρεύμα. Τώρα που είναι στη σύνταξη,γιατί πρέπει ακόμη να το δικαιούται;...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Κυθήριος 08/10/2014 12:23:34

    Έννοια σου, φρόντσισαν οι φύλακες, δικαιούνται διορισμού και τα εγγόνια. Στις "μαγεμένες δεκαετίες" του 1970, του 1980, του 1990, και μετά 40 % το διόριζε ο τοπικός κομματάρχης της ΝΔ, άλλο 40 % ο Πάσοκας, περίσσευαν και 20 % για τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις και για τον ακομμάτιστο κουμπάρο. "Αυτή είναι η Ελλάδα", όπως είπε και ένας απόγονος του Μάο τσε Τούγκ (και επέστρεψε στη Σαγκάη, όπου έχει γραφείο πολιτικού συμβούλου ο εκκετζής "στρατηγός" του)

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ Uncle Stgm 08/10/2014 17:50:00

     Πως τοτε η πλειοψηφια ειναι αριστεροι και ΠΑΣΟΚ θειε? Που ειναι το 40% της ΝΔ στα συνδικατα?

     • Uncle Stgm avatar
      Uncle Stgm @ Ρεαλιστης 08/10/2014 19:53:24

      Πήγαν στους ΑΝΕΛ μαζί με τον Μανόλο, χα, χα. Δεςς ποσοστά στη ΓΣΕΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΑΠΗ και θα καταλάβεις

  • M.V avatar
   M.V @ Διογένης 07/10/2014 22:02:16

   Καλά τα λέτε. Επί τέλους και μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση! Aς φωνάζουν όσο θέλουν.

  • MCA avatar
   MCA @ Διογένης 08/10/2014 11:17:38

   Πολλές φορές οι παροχές σε είδος, συνοδεύονται με μείωση μισθού. Τα είδη δε της παροχής δεν είναι αυτά που θα αγόραζε ο υπάλληλος με το υπόλοιπο του μισθού του που κόπηκε.

 3. foros1 avatar
  foros1 07/10/2014 20:26:44

  φυσικά και πρέπει να φορολογούνται όλες οι πρόσθετες παροχές σε είδος σαν Extra εισόδημα. υπάρχουν υπηρεσίες που οι εργαζόμενοι πληρώνουν ρεφενέ για το νερό που πίνουν από τον ψύκτη νερού. και άλλες που δίνουν δωρεάν χρήση καντίνας, δωρεάν αυτοκίνητο, δωρεάν βενζίνη, δωρεάν κουπόνια ..... ή όλοι ή τίποτα!

 4. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 07/10/2014 21:25:36

  :-) Τελικά μου φαίνεται οτι έχουμε....γκαζώσει με τόσα παράλογα που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, και τώρα πια ...φυσάμε και το γιαούρτι! Εμένα μου φαίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση η συγκεκριμένη εγκύκλιος που αφορά φορολόγηση μεγαλοστελεχών,μανατζαρέων, συμβούλων, διευθυντάδων και λοιπών ατόμων οικονομικά ικανών, να συμβάλλουν αναλογικά με το υψηλό τους εισόδημα, στα κρατικά έσοδα. Αρκεί να διευκρυνιστούν κάποια ''θολά'' σημεία και να επιβληθεί η φορολόγηση με δικαιοσύνη. Όταν έκοψαν πρόσφατα 30-40 € από συνταξιούχους, γιατί να διαμαρτυρηθούμε για την φορολόγηση των extra, των bonus, των κινητών τηλεφώνων και των αυτοκινήτων; Από κεκτημένη ταχύτητα; Όσο και να ..εξανίστανται οι..Πατρίκιοι, αυτοί που αληθινά αδικούνται, δεν έχουν πια ούτε κουράγιο να διαμαρτυρηθούν...

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Άλυτη Εξίσωση 08/10/2014 18:00:31

   Μα φιλε μου ολα αυτα τα μπονους φορολογουνται απο την προ κρισης εποχη. Δεν υπαρχουν μαυρα εδω. Τα αυτοκινητα ειναι σωστο να φορολογηθουν οπως γινεται σε ολες τις χωρες της ΕΕ. Και ηδη αυτα απο οσον γνωριζω φορολογουνται. Πολυ κουβεντα για το τιποτα.

 5. George N avatar
  George N 07/10/2014 23:08:47

  Ήταν λάθος ο χρόνος. Σωστό ως μέτρο. Η εφαρμογή όμως θέλει προσοχή. Άλλο να πιάσεις ένα πολυτελές εταιρικό ΙΧ κι άλλο ένα κινητό. Εκεί οι ίδιες οι εταιρίες σου ζητούν να πληρώσεις, αν το χρησιμοποιήσεις πάνω από ένα όριο για ιδιωτική χρήση. Η εφαρμογή ενός φόρου δεν πρέπει να στοιχίζει πιο πολύ από τα έσοδα που φέρνει. Γιατί τότε μπορεί να είναι πολύ δίκαιος αλλά ταυτόχρονα γίνεται και βλακώδες.

 6. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 08/10/2014 00:36:08

  Για να βαλουμε μερικα πραγματα στην σειρα... 1. Οι μετοχες , τα stock options, και τα αυτοκινητα αξιας πανω απο 15.000 φορολογουνται. 2. Τα μπονους φορολογουνται 3. Η ιδιωτικη ασφαλεια ειναι εκτος φορου αλλα αυτο δεν ειναι κατι σημαντικο γιατι στις περισσοτερες περιπτωσεις μετεχει και ο υπαλληλος κατα ενα ποσοστο. Η απορια μου ειναι γιατι ο Θεοχαρης και κυρια Σαββαιδου δεν κοιτανε τι κανουν στις αλλες χωρες. Γιατι δεν φτιαχνουν μαθηματικα μοντελα . Π.χ Τα τελευταια 15 ετη εχουν εκδοθει σε νησια των κυκλαδων καποιες χιλ. οικοδομικες αδειες. Απλα διασταυρωση πολεοδομιας, ΙΚΑ, εφοριας θα βρουν τα μαυρα των εργολαβων, τις εισφοροδιαφυγες, τηνδιακινηση υλικων χωρις παραστατικα κλπ. Ολη η Ελλαδα ειναι ειναι γεματη απο υδραυλικους , ηλεκτρολογους , ξυλουργους κλπ που ειναι δηλωμενοι στον ΟΓΑ σαν αγροτες. Επισης θα βγουν πολλοι λαγοι οσον αφορα τα περιουσιακα στοιχεια ολων αυτων που εξεδωσαν αδειες , εκαναν ελεγχο κλπ. Ας δουν επισης το ποθεν εσχες μελλων επιτροπων προμηθειων και διαγωνισμων στον Δημοσιο Τομεα. Αν δεν μπορουν να κανουν ουτε αυτο ας ζητησουν τεχνογνωσια απο αλλες προηγμενες χωρες οπως η Γερμανια. Ας γινει πλεον η τιμολογηση ηλεκτρονικη και online με το Taxis. .......

 7. ACP avatar
  ACP 08/10/2014 00:42:55

  Προφανώς και οι έχοντες πλούσιες παροχές σε είδος πρέπει να φορολογούνται. Το πρόβλημα είναι ότι κλασικά μαζί με τα ξερά θα πάρει και τα χλωρά η μπάλα. Λέει πχ στην εγκύκλιο: «σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός ή ο εργοδότης δεν προβεί στον διαχωρισμό αυτό για οποιοδήποτε λόγο και δεν χορηγήσει σχετική βεβαίωση, τότε το υπερβάλλον ποσό του κόστους του προγράμματος χρήσης θεωρείται ως παροχή σε είδος». Ρωτάω εγώ.. έτσι καταπολεμούν τη γραφειοκρατία; Από ότι ξέρω ακόμα και σε μικρά μαγαζιά ή επιχειρήσεις των 2-3 ατόμων, εταιρικά συμβόλαια κάνουν για να χουν καλύτερες τιμές. Φαντάζομαι τώρα τον ατυχή λογιστή που έχει αναλάβει τα βιβλία για κανα 20-30άρι ευρώ να πρέπει να ψάξει βεβαίωση του αφεντικού ο οποίος θα πρέπει να βλέπει στην αναλυτική αν ο υπάλληλος πήρε τηλ τη γκόμενα ή τον προμηθευτή τη στιγμή που αυτό το ποσό έχει ούτως ή άλλως φορολογηθεί με διάφορους τρόπους από τη στιγμή της κλήσης μέχρι την εξόφληση στο ταμείο της εταιρείας κινητής. Αν θες να κυνηγήσεις τα χοντρά πράγματα κάνε το, αλλά με στόχευση που να πάρει! Αααα και μην ακούσω ότι η βουλή δεν δίνει βεβαίωση για τα προσωπικά τηλέφωνα σε γκόμενες των βουλευτών γιατί θα υπάρχει η κλασική εξαίρεση.. έτσι; Λογικά βεβαια θα πηγαίνει ο της βουλής και θα λέει "ρε Βαγγέλη πόσα χάλασες στο κινητό για την έτσι;" και φυσικά ο βουλευτής με ειλικρίνεια θα λέει "τπτ έκανα αναπάντητες!"

 8. ΓΡΗΓΟΡΗς avatar
  ΓΡΗΓΟΡΗς 08/10/2014 10:49:52

  Στις ιδιωτικες εταιρειες, κυριως στις μεγαλες ,πολυεθνικες κτλ,εταιρικα αυτοκινητα εχουν & οι απλοι πωλητες, οχι μονο τα μεγαλοστελεχη.Θα επιβαρυνθουν & αυτοι?

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΓΡΗΓΟΡΗς 08/10/2014 10:56:33

   Στηνν ιδιωτική εταιρία που δουλεύω, δεν μου δίνουν, ούτε σε άλλους συναδέλφους. Μαμάαααααα, γιατί σ' εμένα όχι γλειφιτζούρι;

   • Ιπτάμενο Χαλί avatar
    Ιπτάμενο Χαλί @ Uncle Stgm 08/10/2014 11:01:29

    Γιατί χαλάει τα ...δόντια.

   • MCA avatar
    MCA @ Uncle Stgm 08/10/2014 11:11:08

    Δεν δίνει αυτοκίνητο από φιλανθρωπία μια εταιρία σε απλούς υπαλλήλους, αλλά επειδή χρειάζεται για την δουλειά τους.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ MCA 08/10/2014 17:51:18

     Σωστα. Η για να προσελκυσει στελεχη απο τον ανταγωνισμο.

   • Χάρης Τ. avatar
    Χάρης Τ. @ Uncle Stgm 08/10/2014 11:37:10

    ...Εμένα στην Ιδ.εταιρεία που δουλεύω, δεν μου δίνουν ούτε το μισθό μου εδώ και 8 μήνες.

  • η Dimi avatar
   η Dimi @ ΓΡΗΓΟΡΗς 08/10/2014 19:59:36

   @ΓΡΗΓΟΡΗς Οι ιδιωτικές κυρίως οι πολυεθνικές, για τον εταιρικό στόλο των αυτοκινήτων τους, απευθύνονται σε καταξιωμένες εταιρείες Μακροχρόνιας Μίσθωσης Αυτοκινήτων: π.χ. 1200-1400cc για τους Πωλητές, 1600-1800cc για τους Διευθυντές, 2000-2500cc για τα Ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων. Με βάση τις ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας (tailor-made), συνυπογράφεται το Συμβόλαιο Μακροχρόνιας Μίσθωσης Αυτοκινήτων και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι-οδηγοί της εταιρείας, είναι χρεωμένοι με τον συγκεκριμένο τύπο μισθωμένου (Leased) αυτοκινήτου, την άδεια και τον αριθμό κυκλοφορίας του. Η Μίσθωση (Leasing), καλύπτει ΚΤΕΟ, Κάρτα Καυσαερίων και την αντικατάσταση με ιδίων κυβικών και τύπο αυτοκίνητο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στη δε περίπτωση ατυχήματος, η εταιρεία-μισθωτής είναι καλυμμένη για τα έξοδα επισκευής (σε συμβεβλημένο -με την Εταιρεία Μακροχρόνιας Μίσθωσης- Δίκτυο Συνεργείων). Χρειάζεται να προκαταβάλει όμως, το ποσό ευθύνης για τη ζημιά (αυτό ποικίλει από ±€ 700 έως και ≥ €2000) ανάλογα με τη κατηγορία στην οποία υπάγεται το αυτοκίνητο (μικρό, 4x4, cabriolet, κ.α.) Και με το πέρας του χρόνου Μίσθωσης υπάρχει και η δυνατότητα πώλησης σε Ειδική Τιμή, των Μισθωμένων αυτοκινήτων, στους εργαζόμενους της Εταιρείας-Μισθωτή. Tα τελευταία 10-15 χρόνια, όλο και περισσότερες εταιρείες, όχι απαραίτητα ιδιωτικές, καθώς και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, στρέφονται στις Μακροχρόνιες Μισθώσεις Αυτοκινήτων, καθώς αυτές αποδεικνύονται οικονομικά πιό συμφέρουσες. Δίνοντας επιπλέον, τη δυνατότητα ανανέωσης του Μισθωμένου Εταιρικού Στόλου Αυτοκινήτων, σε διάστημα κατά πολύ μικρότερο από αυτό της αντικατάστασης παλαιού στόλου ιδιόκτητων εταιρικών αυτοκινήτων. Και τα οποία βαρύνονται με μεικτές ασφάλειες, φόρους, φθορές, συντήρηση, ΚΤΕΟ, παλαιότητα, υποτίμηση (devaluation) αξίας αυτοκινήτου κλπ). Και τώρα, με τον νέο ΚΦΕ (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος), αίρονται πολλοί περιορισμοί στην έκπτωση δαπάνης χρήσης αυτοκινήτου από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάνοντας ακόμα πιό συμφέρουσα την ενοικίαση αυτοκινήτου για επαγγελματική χρήση.

 9. Seagull avatar
  Seagull 08/10/2014 11:30:19

  Αν δαπανούσαν το 25% της εφευρετικότητας τους και της σπουδής που διαπιστώνουμε ότι έχουν στον τομέα της επιβολής φόρων και στην μεταρρύθμιση και δομική αλλαγή του κράτους σίγουρα θα είχαμε λύσει μεγάλο μέρος του προβλήματός μας και το κράτος θα χρειαζόταν πολύ λιγότερα για να λειτουργήσει και θα λειτουργούσε καλύτερα. ' Ομως οι κρατιστές που μας κυβερνούν αδυνατούν να σκεφτούν οτιδήποτε άλλο. Αξιολόγηση υπαλλήλων, τι λέτε καλέ. Καινούργια οργανογράμματα και κλείσιμο αναποτελεσματικών και παλαιολιθικών διευθύνσεων, τι οπώρα είναι αυτή! Τελεία και παύλα, δεν το έχουν, δεν το καταλαβαίνουν, αυτό τους βολεύει, μην το ψάχνουμε άλλο. Και το χειρότερο είναι πως αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του από τους κρατιστές Α+ θα πάμε σε κρατιστές Α+++ για νά βρει δικαίωση και ο Στρατούλης! Σωτηρία δεν υπάρχει.

 10. Σπαθάριος avatar
  Σπαθάριος 08/10/2014 14:03:42

  Με την φορολόγηση της έκπτωσης που γίνεται στα παιδιά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών τι ακριβώς θα κερδίσει το κράτος. Απλά θα φορτωθεί κάποιες χιλιάδες παιδιά ακόμα και θα πρέπει να τους βρει αίθουσες, δασκάλους καθώς και βιβλία. Γιατί είναι ηλίθιος όποιος νομίζει ότι μετά από την τεράστια μείωση μισθών που έχουν τα τελευταία χρόνια θα αντέξουν και αύξηση της παρακράτησης (περίπου 350 ευρώ τον μήνα για 2 παιδιά) αφήνοντας τα στο ιδιωτικό. ΤΕΤΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΛΙΘΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΤΑΔΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

 11. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 08/10/2014 18:00:00

  Η παρακάτω ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή. κάποιος πλήρωνε επί 30 ολόκληρα χρόνια 15.000 ευρώ το χρόνο στο ΙΚΑ για ασφάλεια. Στα 30 χρόνια δεν είχε ξοδέψει ΟΥΤΕ 1 ευρώ για γιατρούς. Όταν χρειάστηκε να κάνει μία σοβαρή εγχείρηση η οποία κόστισε 12.637 ευρώ απο το ΙΚΑ του δώσανε ΜΟΝΟΝ 347 ευρώ!!! Γιατί λέει οτι τα Ταμεία τα κούρεψε ο Παπαδήμος κατά 80% και δέν υπήρχαν χρήματα. Πήγε λοιπόν ο άνθρωπος και πήρε ένα δάνειο απο την Εταιρεία που εργαζόταν για να κάνει την εγχείρηση. Και τώρα έρχεται η συγκεκριμένη κυρία και λέει οτι επειδή για το δάνειο που πήρες πληρώνεις μικρότερο επιτόκιο από αυτό της Τράπεζας της Ελλάδος,και η διαφορά από τους τόκους που ωφελείσαι θεωρείται εισόδημα γι αυτό θα φορολογηθείς. Δλδ. απο τη μία σου φάγαμε τις εισφορές σου στο ΙΚΑ 500.000 ευρώ χωρίς τόκους και απο την άλλη αφού δανείστηκες (αντί για να πάρεις τουφέκι.....) για να κάνεις τη δουλειά σου θα σε φορολογήσουμε. Πιό λαϊκά και γ@@@νος και δαρμένος. ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ !!!!!!!!!!!!!!! (Δεν ξέρω για πόσο ακό

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.