16/11/2010 16:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα μέτρα περιμένουν όλοι

Πιο αδύνατη από ποτέ κρίνεται η διατήρηση της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα από τη Citigroup, με αφορμή την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος.

Σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία η Citigroup επισημαίνει ότι ένα σημαντικά υψηλότερο χρέος, αναπόφευκτα καθιστά τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα, περισσότερο ανεφικτή από ποτέ.

Σχολιάζει ακόμη πως με δεδομένο το υψηλότερο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης, τα πρόσφατα χαμηλότερα των προσδοκιών φορολογικά έσοδα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και των δημοσιονομικών προσπαθειών που λαμβάνουν χώρα, «ο νέος στόχος της κυβέρνησης για το έλλειμμα του 2010 είναι πολύ αισιόδοξος, καθώς αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα του 9,4% του ΑΕΠ».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι η δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του επομένου έτους για έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ, πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι προβλέπεται στο πρόγραμμα προσαρμογής.

Επίσης, επιπρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής αναμένεται να ζητηθούν από την Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος (στις επόμενες εβδομάδες).

Με βάση τα τρέχοντα δημοσιονομικά σχέδια, η αναλογία χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προσεγγίζει το 165% το 2013, από το 145% που βρισκόταν πριν από τις αναθεωρήσεις.

NOMURA: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Πρόσθετα μέτρα της τάξης του 1-1,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για το 2011 (πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής που αντιστοιχεί στις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου, όπως υπολογίζει η Nomura, έπειτα και από την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.

Τα μέτρα προσαρμογής για το 2011 κλίνουν προς την πλευρά των εσόδων, αφού μόλις το ένα τέταρτο της προσαρμογής προέρχεται από τη μείωση των δαπανών. Έτσι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με τα έσοδα να υπο-αποδίδουν έναντι των στόχων και το δημόσιο τομέα να εμφανίζει υπερβάσεις δαπανών, καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία η επιβολή πρόσθετων περικοπών στις δαπάνες.

Ακόμα όμως και μετά από τα πρόσθετα μέτρα, η Nomura επισημαίνει πως με την αύξηση του χρέους να είναι χειρότερη από ό,τι αναμενόταν, είναι αναγκαία η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και της ΕΕ, φια την επιτυχία του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Orestios avatar
    Orestios 16/11/2010 16:54:53

    Το δώρο Χριστουγέννων για Δημοσίους Υπαλλήλους τελείωσε πάντως.
    Καλά Χριστούγεννα με το GAP για βακάνς στο Ροβανιέμι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.