#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/09/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα μέτρα, αν το έλλειμμα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2012 υπερβεί τα 2,692 δισ. €Μόλις κατά 2,7 δισ. ευρώ επιτρέπεται πλέον να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο τελευταίο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος λήψης νέων πρόσθετων μέτρων εντός του 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012 το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή ολόκληρου του δημοσίου τομέα (κεντρικής διοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ), ανήλθε στο ποσό των 10,6 δισ. ευρώ, όταν για ολόκληρο το έτος ο φετινός Προϋπολογισμός προβλέπει ότι το έλλειμμα αυτό πρέπει να διαμορφωθεί στα 13,3 δισ. ευρώ! Δηλαδή για την επίτευξη του στόχου του Προϋπολογισμού, το συνολικό έλλειμμα του πενταμήνου Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2012 δεν πρέπει να υπερβεί το ποσό των 2,692 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο το ποσό των 538 εκατ. ευρώ το μήνα.

Μετ’ εμποδίων

Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών να επιτύχει αυτό το στόχο είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι τα έσοδα του Προϋπολογισμού υστερούν στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου κατά 2 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες συγκρατούνται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προβλεφθέντα, κυρίως επειδή το Δημόσιο δεν πληρώνει και μεταθέτει για αργότερα τις υποχρεώσεις του.

Οι οφειλές

Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται με τον πλέον έντονο τρόπο στα στοιχεία για το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Τα στοιχεία αυτά, τα οποία επίσης ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν ότι -λόγω της «στάσης πληρωμών» που έχει κηρύξει ουσιαστικά το κράτος, περιμένοντας την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (μέρος της οποίας θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών)- τα «φέσια» του Δημοσίου προς τρίτους έφθασαν στο τέλος Ιουλίου τα 6,676 δισ. ευρώ, από 6,62 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2012.

Σχεδόν τα μισά από το συνολικό ποσό των οφειλών του Δημοσίου είναι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, που έφτασαν τα 3,019 δισ. ευρώ, από 2,982 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 2,736 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011. Ακολουθούν τα νοσοκομεία, των οποίων τα χρέη προς τους προμηθευτές έφθασαν τα 1,636 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, από 1,63 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και 1,281 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2011.

Οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφθασαν τα 814 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, από 771 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Στον αντίποδα, μειώθηκαν οι οφειλές τόσο των υπουργείων (στα 884 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, από 907 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, με τα περισσότερα, ύψους 340 εκατ. ευρώ, να οφείλονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας) όσο και των λοιπών νομικών προσώπων (περιορίστηκαν σε 323 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 329 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο).

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν έχει σημασία avatar
  Δεν έχει σημασία 04/09/2012 13:25:46

  Μα αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία. Τι θέλετε να πείτε "μέχρι τα επόμενα";

 2. Φιλιππος avatar
  Φιλιππος 04/09/2012 14:04:13

  Το οτι τα μετρα αυτα θα ειναι τα τελευταια,ειναι οχι γιατι επιασε η ευαισθησια την μνημονιακη τροικα που κηβερνα,αλλα γιατι ο χρονος τους εληξε οσο κι αν θα ειναι το ελλειμμα ,για το οποιο θα ειναι υπευθυνοι αυτοι κι οχι οι εκλογες στις οποιες μας εσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Γυάλινη σφαίρα avatar
   Γυάλινη σφαίρα @ Φιλιππος 04/09/2012 19:00:45

   όσο απαγορευμένο πρέπει να είναι ένα σχόλιο που θεωρείται πως προσβάλλει κάποιον, άλλο τόσο θα πρέπει να είναι ένα αντίστοιχο που προσβάλλει και φέρεται βάναυσα στην Ελληνική Γλώσσα

 3. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 04/09/2012 17:32:45

  Το μνημόνιο νομοτελειακά μας οδηγεί στην απόλυτη εξαθλίωση!
  Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να διαπιστώσεις , ότι μέτρα λιτότητας επιφέρουν αρνητική ανάπτυξη και κατ΄ακολουθία άνοιγμα του ελλείμματος, με συνέπεια η Τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα λιτότητας και ούτω καθ ΄εξής!
  Δυστυχώς στο αέναο αυτό μαγκανοπήγαδο , δεν υπάρχει τέλος.
  Ειλικρινά μου θυμίζει τη σκηνή των δούλων που γυρίζουν ένα τροχό και κάθε φορά που περνούν από τον επιστάτη να δέχονται μια βουρδουλιά για να επιταχύνουν, ώστε να μην αργήσουν να επανέλθουν μπροστά του και υποστούν άλλη μια ακόμα!!!
  Δυστυχώς ήμουν απ αυτούς που πίστεψαν ότι το Μνημόνιο θα άλλαζε κάπως μορφή προς το καλλίτερο, δυστυχώς όμως απογοητεύτηκα οικτρά!
  Ήμουν αλλά και είμαι όμως από αυτούς που πιστεύουν ότι αν η Τρόικα παραμείνει αμετακίνητη, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει ειλημμένο σχέδιο για την πλήρη εξαθλίωση μας , με ότι τούτο συνεπάγεται!
  Γι΄ αυτό πρέπει να πούμε ως " εδώ και μη παρέκει " , η χρεοκοπία είναι ένα απευκταίο γεγονός , αλλά και η παραμονή μας στο Ευρώ με τις συνθήκες που μας επιβάλλονται, είναι τρεις φορές χειρότερα. Άσε που και μια αποφασιστική δήλωση περί πτωχεύσεως μπορεί να τους .. συνετίσει, φοβούμενοι το οικονομικό απροσδόκητο, σύμφωνα με τις προβλέψεις κορυφαίων παγκοσμίως οικονομολόγων!

 4. Γεωργία avatar
  Γεωργία 06/09/2012 22:25:07

  Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή στον κόσμο έχει: την 8η υψηλότερη ανεργία, 11ο χαμηλότερο πληθωρισμό, το 6ο μεγαλύτερο έλλειμα και το 2ο μεγαλύτερο χρέος. Όλα αυτά μετά από μία ελεγχόμενη πτώχευση και 2,5 χρόνια παρουσίας του ΔΝΤ.

  Ας είμαστε ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ:
  Δεν τους ενδιαφέρει το ποσοστό της Ανεργίας. Και δεν τους ενδιαφέρει διότι τους δίνει άλλοθι για να ρίχνουν και άλλο τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές, με ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία.

  Ο στόχος ήταν ο χαμηλός πληθωρισμός(θυμάστε την πρεμούρα της τρόικας στα τέλη του 2010) όπου το επέτυχαν και φυσικά το πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να αρχίσει το ΔΝΤ να παίρνει τα δανεικά ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ πίσω.

  Ο χαμηλός πληθωρισμός είναι μία από τις αιτίες της αύξησης της ανεργίας, όταν η οικονομία είναι σε ύφεση. Εάν το ΑΕΠ συρρικνώνεται(ύφεση), τότε η μείωση των δαπανών κατά, ας πούμε, 5% του ΑΕΠ, δεν βελτιώνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά το ίδιο ποσοστό, γιατί την επόμενη χρονιά ο παρονομαστής του κλάσματος (ΑΕΠ) είναι μικρότερος. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό, γιατί το Μνημόνιο επιβάλλει περικοπές δαπανών πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δείχνει η μείωση των δαπανών όταν μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.