21/11/2011 17:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα επίθεση στα εισοδήματα με κατάργηση φοροαπαλλαγών

Νέα σχέδια για περαιτέρω καταργήσεις και περικοπές φορολογικών απαλλαγών καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των διαδικασιών που έχει ήδη δρομολογήσει για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Ως πληροφοριακή βάση για την επεξεργασία των νέων επαχθών ρυθμίσεων χρησιμοποιείται ένας αναλυτικός τόμος 545 σελίδων που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, μαζί με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012. Στον τόμο αυτό περιγράφονται αναλυτικά 876 ισχύουσες ρυθμίσεις φοροαπαλλαγών που προκαλούν συνολική απώλεια εσόδων άνω των 6,1 δισ. ευρώ ετησίως!

Ο κατάλογος των φοροαπαλλαγών εξακολουθεί να θεωρείται από την Τρόικα υπέρμετρα «φουσκωμένος» και οι απώλειες εσόδων που προκαλούν πολύ υψηλές, παρά τις πρόσφατες σημαντικές περικοπές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διετία 2010-2011 με αλλεπάλληλα φορολογικά νομοσχέδια.

 

Δεύτερο… ημίχρονο

 

Έτσι, μετά την κατάργηση των περισσότερων διατάξεων που προέβλεπαν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων και εκπτώσεις δαπανών από το φορολογούμενο εισόδημα των φυσικών προσώπων και μετά το σημαντικό «ψαλίδισμα» των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε νέο γύρο περικοπών φοροαπαλλαγών, με σκοπό να ικανοποιήσει τις καινούργιες απαιτήσεις της Τρόικας για εξεύρεση πρόσθετων φορολογικών εσόδων και… απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα μπει μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων του ισχύοντος φορολογικού συστήματος που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, μειώσεις φόρων, αφορολόγητα όρια και ειδικά ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα για χιλιάδες κατοίκους ελληνικών νησιών και παραμεθόριων περιοχών.

 

Σχέδιο-σοκ

 

Αναλυτικά, τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών προβλέπουν:

 

Φορολογία εισοδήματος

 

1 Θα καταργηθούν πλήρως οι εκπτώσεις από το φόρο εισοδήματος ποσοστού 10% των δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από ένα όριο.

 

2 Θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα εμπορικών, βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.

 

3 Θα καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει έκπτωση αποσβέσεων χωρίς δικαιολογητικά για ποσό ίσο με το 5% των εισοδημάτων που προέρχονται από κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές ή ίσο με το 3% των εισοδημάτων που προέρχονται από οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

 

4 Θα καταργηθούν οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές. Συγκεκριμένα, θα καταργηθεί η πρόσθετη μείωση φόρου των 60 ευρώ για κάθε τέκνο, η οποία προβλέπεται για φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα και προσφέρει υπηρεσίες ή κατοικεί για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές.

 

5 Θα καταργηθούν οι μειώσεις στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

 

ΦΠΑ

 

6 Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου θα καταργηθούν. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή, ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να καταργήσει αυτούς τους μειωμένους συντελεστές. Το αποτέλεσμα θα είναι να σημειωθούν ανατιμήσεις από 3,6% έως και 6% στα προϊόντα που διακινούνται και τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

 

Φορολογία περιουσίας

 

7 Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων. Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας θα μπουν, μεταξύ των άλλων, οι διατάξεις που προβλέπουν:

α) αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ για γονικές παροχές και για κληρονομιές ή δωρεές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα παιδιά και από τον έναν σύζυγο στον άλλο,

β) αφορολόγητα όρια για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές πρώτης κατοικίας, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι άγαμος και σε 250.000 ευρώ εάν ο αποκτών την κατοικία είναι έγγαμος και προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.

 

Φορολογία κατοίκων μικρών νησιών

 

8 Θα πάψουν να ισχύουν οι παρακάτω ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται από το 1997 σε 82 μικρά νησιά της χώρας:

α) Η εφαρμογή βασικού αφορολόγητου ορίου εισοδήματος αυξημένου κατά 50%, δηλαδή 7.500 ευρώ αντί 5.000 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν μόνιμα στα συγκεκριμένα νησιά.

β) Η εφαρμογή συντελεστών φορολόγησης μειωμένων κατά 40% για τα κέρδη που προκύπτουν από δραστηριότητες ασκούμενες στα νησιά αυτά από νομικά πρόσωπα, καθώς και για αγορές ακινήτων στα συγκεκριμένα νησιά, οι οποίες γίνονται από φυσικά πρόσωπα-μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών.

γ) Η μείωση κατά 40% του φόρου για γονικές παροχές ακινήτων που βρίσκονται στις πιο πάνω περιοχές, εφόσον οι δικαιούχοι των παροχών είναι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών.

 

Φόροι και τέλη Ι.Χ.

 

9 Θα περικοπούν ή θα καταργηθούν πλήρως φορολογικές απαλλαγές κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

 

10 Θα επανεξεταστούν με σκοπό να καταργηθούν ή να περικοπούν εκατοντάδες άλλες ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.

(από τον Ελεύθερο Τύπο)

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/11/2011 17:21:38

  Ἢλθε μάλλον ἡ ὣρα νά μετακομίσουμε σέ ἂλλη χώρα...,ἢ μήπως σέ ἂλλη ἢπειρο...

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/11/2011 18:09:27

  Η τέλεια δημιουργία φορολογικών αντικινήτρων για να ξεκινήσει κανείς μια δουλειά, μια μικρή, μεσαία ή και μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα. Αυτοπυροβολισμός της χώρας

 3. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/11/2011 18:10:00

  για να μην ξεκινήσει

 4. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 21/11/2011 18:11:32

  Θα πάρω μιαν ανηφοριά,
  Θα πάρω μονοπάτια,
  να βρω τα σκαλοπάτια,
  που παν στη Λευτεριά.
  Θ' αφήσω αδέλφια συγγενείς,
  την μάνα, τον πατέρα,
  μεσ' τα λαγκάδια πέρα,
  και στις βουνοπλαγιές.

  Ψάχνοντας για τη λευτεριά,
  θα 'χω παρέα μόνη,
  κατάλευκο το χιόνι,
  βουνά και ρεματιές,

  Τώρα κι αν είναι χειμωνιά,
  θα 'ρθει το καλοκαίρι,
  τη λευτεριά να φέρει,
  σε πόλεις και χωριά,

  Θα πάρω μιαν ανηφοριά,
  θα πάρω μονοπάτια,
  να βρω τα σκαλοπάτια,
  που παν' στη Λευτεριά,

  Τα σκαλοπάτια θ' ανεβώ,
  θα μπω σ' ένα παλάτι,
  το ξέρω θα 'ν' απάτη,
  δεν θά 'ναι αληθινό,

  Μες το παλάτι θα γυρνώ,
  ώσπου να βρω το θρόνο,
  βασίλισσα μια μόνο,
  να κάθεται σ' αυτόν,

  Κόρη πανώρια θα της πω,
  άνοιξε τα φτερά σου,
  και πάρε με κοντά σου,
  μονάχα αυτό ζητώ,

  Γεια σας παλιοί συμμαθηταί!
  Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας.
  Κι όποιος θελήσει για να βρει έναν χαμένο αδελφό,
  έναν παλιό του φίλο,

  Ας πάρη μιαν ανηφοριά,
  ας πάρη μονοπάτια,
  να βρή τα σκαλοπάτια,
  που παν στη Λευτεριά.

  5 Δεκεμβρίου 1955
  Ευαγόρας Παλληκαρίδης

 5. Orestios avatar
  Orestios 21/11/2011 18:46:37

  Ο Σοσιαλισμός επιτέλους γίνεται πραγματικότητα

 6. romios avatar
  romios 21/11/2011 20:08:58

  Γενοκτονία. Συμφωνεί με όλα αυτά η ΝΔ; Συμφωνεί με την κατάργηση των (ανεπαρκών, ούτως ή άλλως) απαλλαγών που ίσχυαν για τους πολύτεκνους ή για όσους μεγαλώνουν παιδιά στις παραμεθόριες περιοχές; Επιτέλους, θα πρέπει να πεθάνουμε για να σωθεί "η χώρα";

 7. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 22/11/2011 00:37:17

  Αυτά μόνο το αρρωστημένο μυαλό ενός Βενιζέλου μπορεί να τα σκεφτεί. Όπως και το χαράτσι της ΔΕΗ και την πλήρη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έκανε. Στοιχηματίζω ότι τα μισά από αυτά του έχει πει να κάνει η τρόικα. Τα άλλα μισά είναι δικά του... Αυτά όλα είναι φυσικό ότι μόνο ανάκαμψη της Οικονομίας δεν φέρνουν. Γιατί λοιπόν τα σκαρφίζεται; Σίγουρα μισεί τους Έλληνες όπως και ο ΓΑΠ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.