Νέα γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ
13/11/2014 07:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα γκάφα με τον ΕΝΦΙΑ

Μια ακόμη τεράστια γκάφα, κι αυτή τη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, χρεώνεται η κυβέρνηση και ήδη προκαλείται μεγάλη πολιτική αναταραχή.

Μια ακόμη τεράστια γκάφα, κι αυτή τη φορά με τον ΕΝΦΙΑ, χρεώνεται η κυβέρνηση και ήδη προκαλείται μεγάλη πολιτική αναταραχή με τις φήμες να μιλούν ακόμη και για παραίτηση της Κ. Σαββαϊδου. Η γκάφα έγινε αρχικά από το υπ. Οικονομικών που έφτιαξε ένα νόμο ο οποίος θα μπορούσε να ερμηνευτεί πιο... χαλαρά. Η κ. Σαββαίδου ερμήνευσε χαλαρά το νόμο λέγοντας ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις και ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Όχι όμως μόνο η πρώτη δόση, η ληξιπρόθεσμη μέχρι 1ης Οκτωβρίου αλλά όλες.

Με τον τρόπο αυτό, όμως, θα μπορούσαν χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην ξαναπληρώσουν φόρο μέχρι τον Μάρτιο και μετά να πάνε να ζητήσουν ρύθμιση σε 100 δόσεις. Το δημοσιονομικό κενό θα ήταν τεράστιο, η τρόικα ούρλιαζε και η κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς αδειάζοντας την Σαββαίδου και αλλάζοντας το νόμο.

•Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:

•Ο αριθμός των δόσεων δεν θα αλλάξει όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

•Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

•Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

•Η απόφαση αυτή ουσιαστικά «αδειάζει» τη Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου η οποία είχε εκδώσει πριν δύο ημέρες μια απόφαση με την οποία ερμήνευε πιο «ελαστικά» το νόμο με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι το σύνολο των δόσεων του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μάλιστα και στο συνέδριο που μίλησε σήμερα η κ. Σαββαϊδου είχε διαβεβαιώσει για το γεγονός αυτό. Κάτω από την πίεση της τρόικας, και υπό το φόβο χιλιάδες φορολογούμενοι να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Μάρτιο και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων (με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και προχωρά σε αλλαγές στο νόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις αλλαγές απαίτησε το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, στο πολιτικό αλαλούμ που προέκυψε υπήρξαν πληροφορίες ότι η κ. Σαββαίδου σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση έπειτα από το «άδειασμα» που δέχθηκε.

Την τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από την ρύθμιση των 72-100 δόσεων οι απλήρωτες - ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες- δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα από τη ρύθμιση εξαιρούνται όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μέχρι 1η Οκτωβρίου 2014 και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης.

Ετσι στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσες οφειλές έχουν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και την 1η Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 13/11/2014 12:44:53

  Το σφάλμα πρέπει να χρεωθεί 100% στον Υπουργό Οικονομικών που νομοθέτησε, εξ ου και η ανάγκη κατάθεσης και ψήφισης νέας τροπολογίας που θα διορθώνει τα πράγματα κατά την επιθυμία των δανειστών. Να σημειωθεί ότι ήδη αντέδρασε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι αρνείται να ψηφίσει οποιαδήποτε τροποποίηση επί τα χείρω.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΙΚΟ 13/11/2014 18:12:09

   Βλακείες και λαϊκισμός. Όποιος ξέρει ελληνικά, γνωρίζει τι σημαίνει "ληξιπρόθεσμο". Η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ αν δεν έχει πληρωθεί, ΕΙΝΑΙ ληξιπρόθεσμη. Οι επερχόμενες ΔΕΝ είναι. Πως να μπουν σε ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη λοιπόν; Ας συνέλθουμε επιτέλους, έχουμε χαζέψει εντελώς πια...

   • ΙΚΟ avatar
    ΙΚΟ @ Γεώργιος Τ. 13/11/2014 18:59:54

    Τότε γιατί απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση; Για να δούμε, ποιος έχει χαζέψει και ποιος γράφει βλακείες;!

    • Το ιπτάμενο χαλί avatar
     Το ιπτάμενο χαλί @ ΙΚΟ 13/11/2014 20:25:19

     Αγαπητέ ΙΚΟ, δε χρειάζεται ερώτημα! Χαζεμένοι που λένε βλακείες, είναι όλοι οι κομματικά φανατικοί εθελότυφλοι, που μηρυκάζουν μονίμως άνευ νοητικής επεξεργασίας, το οτιδήποτε μπορεί να...συμφέρει πλασάροντάς το αγενώς, ως τη μία και μόνη, αναμφισβήτητη αλήθεια.

     • ΙΚΟ avatar
      ΙΚΟ @ Το ιπτάμενο χαλί 14/11/2014 09:07:01

      Να τα λέμε αυτά ...αλλά να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μην τα εφαρμόζουμε οι ίδιοι. Καλημέρα σας.

   • Γιάννης Κιαπέκος avatar
    Γιάννης Κιαπέκος @ Γεώργιος Τ. 13/11/2014 20:06:21

    «Όποιος ξέρει ελληνικά ...» Σωστό αυτό που λες υπό την προϋπόθεση ο γνωρίζων ελληνικά, στην προκειμένη περίπτωση εσύ, να διαβάζει τον νόμο και τις διευκρινίσεις που τον συνοδεύουν. Με απόφαση της Σαβαΐδου, η οποία ήταν εν γνώσει και του ΥΠ.ΟΙΚ και του Μαξίμου, η ρύθμιση επεκτάθηκε και για τις μη ληξιπρόθεσμες δόσεις (οφειλές) του ΕΝ.Φ.Ι.Α και για του φόρου εισοδήματος. Κατά την γνώμη μου καλά έπραξε η γ.γ.δ.ε. μόνο που θα έπρεπε προσφορά της ρύθμισης να ισχύει μέχρι 31/12/2014 και όχι μέχρι τις 31/03/2015.

 2. Διογένης avatar
  Διογένης 13/11/2014 12:51:38

  Δεν ξέρω αν φταίει η Σαββαΐδου για αυτό, όμως θυμάμαι τον τύπο να ωρύεται για το τι θα γίνει για τα καινούργια χρέη, τα μετά την 1 Οκτωβρίου, κλπ. κλπ. Μα δεν ήταν προφανές από τότε το τι θα συνέβαινε; Δεν ήταν προφανές από τότε ότι επρόκειτο για γκάφα πρώτου μεγέθους; Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι, με το που πήραμε λιγάκι μια ανάσα λόγω καλών μεγεθών, γύρισε πίσω δριμύτερος ο λαϊκισμός του τύπου "η κυβέρνηση δίνει αυξήσεις ενάμιση ευρώ την ημέρα" (για αυξήσεις π.χ. των 45 ευρώ το μήνα). Δηλαδή, ένας λαϊκισμός του τύπου, ό,τι και κάνει η κυβέρνηση, ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Κάτι σαν το ΚΚΕ ένα πράμα "κατώτατος μισθός 1.400 ευρώ το μήνα". Γιατί όχι και 1.500 και 2.000. Έτσι είναι όταν από την κοινωνία λείπουν βασικά οικονομικά αντανακλαστικά. Βασικότατα. Καταρχάς στα οικονομικά δεν υπάρχει "κράτος". Υπάρχει ο "φορολογούμενος". Τα λεφτά δεν είναι "του κράτους", ενός αγνώστου και ουδέτερου τρίτου, τα λεφτά είναι δικά μας. Ολωνών μας. Όσων πληρώνουμε φόρους. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα γίνονται στραβά. Οι δημοσιογράφοι διψάνει όλο λύσσα για τον "παλιό-καλό" λαϊκιστικό ρόλο τους. Και να που οδήγησαν αυτοί την κυβέρνηση σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα. Θα γίνουν και άλλα τέτοια. Όσο οδηγός της κυβέρνησης θα είναι ο λαϊκισμός, όσο η κυβέρνηση θα θεωρεί "κοινωνικό μέρισμα" το πεντακοσάρικο, τόσο θα οδηγείται από τη μια γκάφα στην άλλη. Ούτε ο Θεοχάρης ούτε η Σαββαΐδου είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η διάχυτη νοοτροπία λαϊκισμού σε όλα τα επίπεδα πολιτικής. Μπερδεύουμε το λαϊκισμό με τη λαϊκότητα, γινόμενοι έτσι ιδεολογικοί επίγονοι του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν δεν το αλλάξουμε αυτό δεν κάναμε τίποτα.

  • Seagull avatar
   Seagull @ Διογένης 13/11/2014 13:11:19

   Προσβάλετε την κυβέρνηση όταν λέτε ότι άγεται και φέρεται από τους πλουμιστούς παπαγολο- δημοσιογράφους. Αν είναι έτσι κλάφτα Χαράλαμπε. Απλά η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα κάνει διάφορα κόπλα χωρίς την έγκριση της τρόϊκας αλλά μάλλον υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα τόσα φάουλ πιά ήμαρτον, μια με το βγαίνουμε στις αγορές, μιά με τις 100 δόσεις, μιά με τα κόκκινα δάνεια, δεν υπάρχει τελειωμός πιά. Αν δεν μπορούν άλλο ας τα μαζέψουν κι ας προκηρύξουν εκλογές, υπάρχει δικαιολογία διότι το φορτίο ήταν ιδιαίτερα βαρύ, άλλωστε περιμένει ο Τσίπρας στην γωνία να πάρει κι αυτός με την σειρά του την καυτή πατάτα.

 3. Απονενοημένος Διάβημας avatar
  Απονενοημένος Διάβημας 13/11/2014 13:08:08

  Απίστευτο! Το πιό σοβαρό προβλημα αυτή τη στιγμή για τον Ελληνικό λαό , το πιό σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα ΚΑΙ για την Κυβέρνηση ,και να αντιμετωπίζεται με τέτοια ανευθυνότητα! Για να πω την αλήθεια ,οταν διάβασα στην επικεφαλίδα "παραίτηση της Κ" νόμισα πως το "Κ" σημαίνει Κυβέρνηση....

 4. Κίττυ avatar
  Κίττυ 13/11/2014 15:03:13

  Τώρα η Σαβαίδου φταίει, ή η διπολική αντιμετώπιση των τροϊκανών κατοχικών δυνάμεων;;; Ο Σαμαράς ας τους δώσει μιά και καλή να καταλάβουν, ότι κι οι εκβιασμοί έχουν τα όρια τους!!!!

 5. karenin avatar
  karenin 13/11/2014 15:43:23

  Aδικη και χωρίς ουσία κόντρα, εντεταγμενη στα επικοινωνιακά τερτίπια και στις εντυπώσεις. Το θέμα δεν είναι ο Θεοχάρης η Σαβαίδου η η προχειρότητα. Το πρόβλημα είναι οτι ηδη υπάρχουν χρωστουμενα 71,5 δισ. απο 4,5 εκτ. κόσμο και κάθε μηνα γίνονται περισσότερα. Εξαιρέθηκε ο Ενφια απο την ρύθμιση για να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό, λες και ειναι σιγουροι ότι θα πληρωθεί την ωρα του. Τελικά όταν τα απλήρωτα χρεη των πολιτων στο δημόσιο, στα ταμεία, στις τραπεζες αυξανονται μήνα με τον μηνα, βγαίνουμε όντως απο την κρίση, η μπαίνουμε μεσα πιο βαθιά;

  • Απονενοημένος Διάβημας avatar
   Απονενοημένος Διάβημας @ karenin 13/11/2014 15:47:04

   Σαφώς. Αλλα άμα έχεις τόσο σοβαρά προβλήματα ,και βλέπεις και τέτοια προχειρότητα απο αυτούς που...πληρώνεις για να χειριστούν ,κόβεις φλέβες!

 6. Διογένης avatar
  Διογένης 13/11/2014 16:23:09

  Το πρόβλημα είναι άλλο και είναι πολύ μεγαλύτερο: Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, τα έσοδα του προϋπολογισμού κατέρρευσαν μέσα στον Οκτώβριο. Αυτό πιθανότατα συνέβη λόγω της προσδοκίας των φορολογουμένων ότι "θα πληρώσουμε σε 100 δόσεις", δηλαδή, μην πληρώνεις σήμερα και βάλτα σε 100 δόσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι κάκιστη, διότι ρίχνει την κυβέρνηση στο καναβάτσο σε σχέση με την τρόικα και την κάνει να χάνει το βασικό της διαπραγματευτικό επιχείρημα, δηλαδή ότι "πάμε πολύ καλά και εσείς οι τροϊκανοί είστε υπερβολικοί". Το χειρότερο είναι, όμως, ότι δίνει αβάντα σε όσους πιστεύουν ότι "αυτοί εδώ οι Έλληνες άμα τους αφήσουμε μόνους τους θα τα κάνουν πάλι μαντάρα". Έτσι οπως τα κατάφερε η κυβέρνηση, τη μια με το άθλιο πεντακοσάρικο, υπόλειμμα του χειρότερου παλαιοκομματικού λαϊκισμού, την άλλη με αδέξιες και σπασμωδικές λαϊκιστικές κινήσεις του τύπου "100 δόσεις για όλους", τώρα τι περιμένει. Και ο προϋπολογισμός πάει χάλια, και οι διαπραγματεύσεις θα πάνε χάλια και η φτώχεια φέρνει γκρίνια και δεν έχει άλλο κοκό για τους λαϊκιστές μέχρι να πάνε καλύτερα τα πράγματα, και δημοσκοπική αβάντα θα έρθει κι άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, και οι 180 πιο δύσκολα θα βρεθούν. Και όλα αυτά για τις 100 δόσεις. Φταίει η Σαββαΐδου για τις 100 δόσεις; Δική της ιδέα ήταν; Θυμάμαι τον Σαμαρά να το εξαγγέλει και να βάζει γκάζια στους Υπουργούς για ποιο λόγο δεν το υλοποίησαν ακόμη και τον τύπο να πανηγυρίζει διότι επήλθε, επιτέλους, κοινωνική τις δικαιοσύνη (δηλαδή: πλήρωνε κορόιδο, για τους άλλους έχει 100 δόσεις). Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλα προβλήματα συνεργασίας με τη Σαββαΐδου (between the lines αυτό διαβάζω), όμως τις 100 δόσεις τις ήθελε και τις επέβελε ο πρωθυπουργός. Τις εξήγγειλε εξάλλου και στη ΔΕΘ. Όποιου ιδέα και να ήταν οι 100 δόσεις, το θέμα είναι ότι δεν το μελέτησε κανένας όπως έπρεπε. Και σήμερα θερίζουμε τους καρπούς αυτής της προχειρότητας. Του λαϊκισμού και της προχειρότητας. Γενικώς, η κυβέρνηση κάνει τη μια σπασμωδική κίνηση μετά την άλλη, αγχωμένη από τη δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Ας κοιτάξει να κυβερνήσει σωστά και αν κυβερνήσει σωστά, να είναι σίγουρη ότι θα πάει καλύτερα και δημοσκοπικά.

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Διογένης 13/11/2014 16:51:22

   Το πρόβμημα είναι ότι, εδώ που φθάσαμε, ο Σαμαράς χρειάζεται τις ψήφους του Βενιζέλου και του 'όλου", (υπόλοιπου) ΠΑΣΟΚ. Η αναγκαστική(;) συμβίωση μαζί τους στην κυβέρνηση, δεν περπατά και δεν φαίνεται να προσφέρει πλέον λύσεις. Μάλλον εκεί οφείλονται οι αλλοπρόσαλες αποφάσεις. Δυστυχώς το διααζύγιο δεν προσφέρεται στην παρούσα συγκυρία Υπομονή λίγους μήνες ακόμη... και ο θεός της Ελλάδας βοηθός Τότε, τίποτα δεν πρόκειται να μοιάζει με όσα ξέραμε ή με όσα επιθυμούμε. όρεξη για χορό (στο ταψί) να έχουμε

  • karenin avatar
   karenin @ Διογένης 13/11/2014 17:30:18

   Πριν δυο μέρες ακομη, φιλτατε Διογένη, τα σκονάκια που διοχετευόνταν στον τύπο ηταν πόσο άσχετος ηταν ο Θεοχάρης και πόσο καλά η Σαβαιδου εκλαικευει και εφαρμόζει τις εντολές της κυβέρνησης. Επιμένω λοιπόν πως το μέγα πρόβλημα ειναι αν μπαίνουν φόροι που δεν μπορούν να εισπραχθουν, και το μεγαλύτερο ακόμη, 4,5εκτ. συμπολιτων μας στην οικονομική παρανομια, με κάποιους καθημερινά να συλαμβάνονται και να οδηγουνται στα κρατητήρια.

 7. Ποταμίσιος Χάνος avatar
  Ποταμίσιος Χάνος 13/11/2014 17:46:04

  Mιά χαρά πήγαινε από πλευράς Σαββαϊδου και κυβέρνησης να συμπεριληφθεί και ο παρανοϊκός ΕΝΦΙΑ στις 100 δόσεις. Μετά ήρθε το απαγορευτικό από τους εκβιαστές και για την άτακτη υποχώρηση, μόνο η Σαββαϊδου δεν φταίει. Ας είμαστε δίκαιοι και ρεαλιστές.

 8. chp avatar
  chp 13/11/2014 18:43:22

  Οταν λέμε ότι ο προυπολογισμός έχει έσοδα Χ € ,τι ενοουμε ? Τα βεβαιωθέντα ή τα εισπραχθέντα ? δεν βρίσκω απάντηση στον ιστό και ειναι ουσιώδες.

  • foros avatar
   foros @ chp 13/11/2014 21:51:46

   τα βεβαιωθέντα, εισπραχθέντα ή μη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.