ΝΥT: Αν η Ελλάδα γίνει Αργεντινή
29/04/2015 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΥT: Αν η Ελλάδα γίνει Αργεντινή

Ο Αργεντινός συγγραφέας Uki Goñi γράφει για τα δεινά που πέρασε η χώρα του, συγκρίνοντας την κατάσταση με την Ελλάδα.

Όταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Αδόλφο Ροντρίγκες Σαά είπε στο Κογκρέσο πως η χώρα του αναστέλλει τις πληρωμές του εξωτερικού χρέους στις 23 Δεκεμβρίου του 2001, όλοι πήδηξαν από χαρά. Σύντομα άρχισαν να φώναζαν εν χορώ: «Ar-gen-ti-na!». Σήμερα, είναι η Ελλάδα, με επικεφαλής μία πρόσφατα εκλεγμένη λαϊκιστική κυβέρνηση της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, που προτίθεται να προβεί σε μια παρόμοια δραστικά μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από τους ξένους πιστωτές και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οικονομολόγοι όπως ο Nouriel Roubini, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει το ευρώ», χρησιμοποιώντας «μέτρα σε στυλ Αργεντινής» για την πρόληψη «μιας άτακτης εξόδου». Αντί να πέσει ο ουρανός να την πλακώσει, υποστηρίζουν, η οικονομία της Αργεντινής μόλις επέστρεψε στην ευημερία. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά της. Αλλά ήταν τα χρόνια που ακολούθησαν πραγματικά τόσο ρόδινα για τους ανθρώπους της Αργεντινής;

Η πρώτη ημέρα του μεγάλου πειράματος ήταν πολύ συγκινητική. Ο Ροντρίγκες Σαά επευφημήθηκε στην Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Αργεντινής. «Πιστεύω στην κοινωνική δικαιοσύνη» διακήρυξε ο πρόεδρος, μέσα σε εκστατικές ζητωκραυγές. «Πιστεύω στο επαναστατικό πάθος της Μαρία Εύα Ντουάρτε ντε Περόν». Ο πρόεδρος επικαλέστηκε την Εβίτα, την ανεπίσημη αγία των «descamisados» της Αργεντινής, για να αποστασιοποιηθεί από το σοκαριστικό δόγμα της ελεύθερης αγοράς του Περονιστή προκατόχου του με τη Ferrari, Κάρλος Μένεμ, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 1989 έως το 1999. Ο Μένεμ ιδιωτικοποίησε κρατικά περιουσιακά στοιχεία και απελευθέρωσε την εργατική νομοθεσία, αλλά απέτυχε να τοποθετήσει οποιοδήποτε κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας κάτω από το αυξανόμενο στρατό των ανέργων, όταν ήρθε η ύφεση.

Μέχρι το 2001, το έθνος είχε παγιδευτεί σε ένα οδυνηρό χωνευτήρι ύφεσης και πληθωρισμού. Για τον Ροντρίγκες Σαά η υπαναχώρηση από ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο εξωτερικό χρέος φάνηκε μια πολύ καλύτερη ιδέα από τη μείωση μισθών και επιδομάτων των εργαζομένων. Κάλεσε επίσης τους Αργεντινούς με μια επαναστατική κραυγή ανεξαρτησίας να βγουν από τους όρους που επιβάλλονταν από τους ξένους δανειστές.

Η αίσθηση του θριάμβου ήταν βραχύβια. Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας, ο Ροντρίγκες Σαά παραιτήθηκε. Σύντομα, η Αργεντινή έπεσε σε εφιαλτικό χάος.

Η οικονομική δραστηριότητα είχε παραλύσει, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ πήγαν στα ύψη και οι φαρμακευτικές εταιρείες απέσυραν τα προϊόντα τους, καθώς το πέσο έχασε τα τρία τέταρτα της αξίας του έναντι του δολαρίου. Με τις ιδιωτικές ιατρικές ασφαλιστικές εταιρείες ουσιαστικά χρεοκοπημένες και το δημόσιο σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης, απολύτως αναγκαία φάρμακα για τον καρκίνο, τον ιό HIV και καρδιακές παθήσεις σύντομα είχαν ελλείψεις. Η ινσουλίνη για περίπου 300.000 διαβητικούς της χώρας εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων.

Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας ήταν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η μεσαία τάξη της χώρας ξεχύθηκε στους δρόμους κατά χιλιάδες, χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, και απηχώντας την κοινωνική κατάρρευση της Αργεντινής. «Από ‘δω και στο εξής, θα κοιμάμαι με μια κατσαρόλα κάτω από το κρεβάτι μου» είπε μια γυναίκα με υπερηφάνεια, διακηρύσσοντας τη δέσμευσή της στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες είχε ήδη αναγκάσει την στερημένη από πόρους κυβέρνηση να εφαρμόσει τα πιο δρακόντεια οικονομικά μέτρα στην ιστορία της Αργεντινής. Καταθετικοί λογαριασμοί συνολικού ύψους 66 δις δολ. πάγωσαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι καταθέτες άρχισαν να διαμαρτύρονται στις τράπεζες. Ένας άνδρας πήγε σε μια τράπεζα με μία ράβδο δυναμίτη, απαιτώντας τις αποταμιεύσεις του για να πληρώσει τα ιατρικά έξοδα για την σοβαρά άρρωστη σύζυγό του. Σύντομα, οι περισσότερες τράπεζες της Αργεντινής είχαν οχυρωθεί με χοντρά ξύλινα πάνελ, στα οποία οι καταθέτες χτυπούσαν οργισμένοι τις κατσαρόλες και τα τηγάνια τους.

Οι πλούσιοι Αργεντινοί μπορούσαν να ξεφύγουν από τους περιορισμούς. Στα πίσω δωμάτια, οι κάτοχοι των μεγάλων λογαριασμών ήταν σε θέση να αποσύρουν ανεπίσημα χιλιάδες δολάρια τη φορά, ή ακόμα και να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους στέλνοντάς τες στο εξωτερικό, μέσω μιας αυξανόμενης μαύρης αγοράς.

Για τους υπόλοιπους, ξεφύτρωσαν εκατοντάδες κέντρα ανταλλαγής προϊόντων σε όλη τη χώρα. Μερικά είχαν το μέγεθος εμπορικών κέντρων και δημιουργήθηκαν σε εγκαταλελειμμένα εργοστάσια. Χιλιάδες απελπισμένοι Αργεντινοί χωρίς μετρητά συνέρρεαν σε αυτά. Ένα άνοιξε απέναντι από το Άλτο Παλέρμο, ένα από τα πιο μοδάτα εμπορικά κέντρα που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ελεύθερης αγοράς της δεκαετίας του '90. Σε αυτοσχέδιους πάγκους, ανταλλάσσαν κουρέματα με συνεδρίες ψυχανάλυσης, μηλόπιτες με ρούχα. Μέχρι τις αρχές του 2002, το δίκτυο των κέντρων αριθμούσε δεκάδες χιλιάδες σκυθρωπά μέλη. Όταν η προσφορά των πέσος στέρεψε λόγω του παγώματος των τραπεζικών καταθέσεων, μερικά από τα μεγαλύτερα κέντρα ανταλλαγής άρχισαν να τυπώνουν το δικό τους νόμισμα, το crédito.

Τελικά, η Αργεντινή ανάκαμψε. Μέχρι το 2004, η οικονομία άνθησε και πάλι κάτω από ένα νέο Πεορνιστή πρόεδρο, τον Νέστορ Κίρχνερ, ο οποίος κοίταζε απευθείας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εφάρμοσε το δικό του εμπορικό σήμα οικονομικής κοινής λογικής.

Μπορεί οι ιστορικοί να αποφασίσουν κατά πόσο η συντριβή οφείλεται στην προκλητική χρεοκοπία της Αργεντινής και κατά πόσο στην ανεύθυνη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς της εποχής Μένεμ. Αλλά το τίμημα της χρεοκοπίας ήταν σκληρό για αυτούς που έχασαν τα πάντα, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην κατώτερη μεσαία τάξη, που δεν είχαν τους πόρους για να επιβιώσουν από το πάγωμα των τραπεζικών αναλήψεων. Πολλές οικογένειες που ξέμεναν από μετρητά αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα σπίτια τους σε εξευτελιστικές τιμές σε όσους ήταν σε καλύτερη θέση και εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε έτοιμα χρήματα.

Οι Έλληνες καλά θα κάνουν να συνειδητοποιήσουν τι μπορεί να ακολουθήσει αν στηρίξουν μια χρεοκοπία υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και φύγουν από την ευρωζώνη. Μπορεί να υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα. Αύριο όμως μπορεί να χτυπάνε τις κατσαρόλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

nytimes.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 29/04/2015 21:05:41

  Aυτό το:"Σήμερα, είναι η Ελλάδα, με επικεφαλής μία πρόσφατα εκλεγμένη λαϊκιστική? κυβέρνηση της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, που προτίθεται να προβεί σε μια παρόμοια δραστικά μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από τους ξένους πιστωτές και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα." , δείχνει αν μη τι άλλο, οτι ο συγγραφέας είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά και με σαφή νεοφιλελεύθερη-φιλοκαπιταλιστική πολιτική τοποθέτηση. Ποιός του είπε οτι ο Τσίπρας δεν θέλει συμφωνία με τους εταίρους και πάει στη Δραχμή με το 80% του λαού υπέρ του Ευρώ? Άλλο λαικό κόμμα, όπως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κι άλλο "λαικιστική πολιτική". ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗ ΓΗ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΣΠΑΖΕΤΑΙ ΩΣ "ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ" ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ. Λαικιστές είναι σχεδόν όλοι οι δεξιοί και αριστεροί κυβερνήσαντες και κυβερνώντες πολιτικοί σε κάποια φάση της καρριέρας τους, όταν θεωρουν οτι η κολακεία στον λαό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.(Οι αρχαίοι ρήτορες ήταν εξ επαγγέλματος "λαικιστές"...) Δεν υπάρχουν όμως "ιδεολόγοι" του "Λαικισμού" όπως του σοσιαλισμού ή του φιλελευθερισμού διότι ο Λαικισμός είναι απλά μια δόλια πολιτική μέθοδος εξαπάτησης δια της κολακείας των λαικών στρωμάτων. Δεν είναι ούτε ιδεολογία ούτε πολιτική. Βεβαίως οι Καπιταλιστές σήμερα, στην εποχή της "αθώας απάτης" προβαίνουν σε συστηματική διαστρέβλωση των λέξεων και των εννοιών, ωστε να προκαλούν σύγχυση και καλύπτοντας το απεχθές τους πρόσωπο να αποπροσανατολίζουν τον απλό ψηφοφόρο, οδηγώντας τον σε λάθος ψήφο... Η Ελλάδα, ακόμα κι αν με τη βία οι Γερμανοί την πετάξουν έξω απο το Ευρώ, δεν θα γίνει Αργεντινή. Θα γίνει Ισλανδία. Διότι θα είναι μια Ευρωπικώτατη χώρα που θα αρνηθεί να πληρώσει το "ύποπτο" αν όχι παράνομο χρέος της, προς τους δανειστές που το συνήψαν με εξωνημένους πολιτικούς και νταβατζήδες εν αγνοία του Ελληνικού λαού.

  • Φιλελεύθερος avatar
   Φιλελεύθερος @ οδυσσεύς Κ. 29/04/2015 21:15:47

   Νομίζω ότι οι κυβερνώσα αριστερά, πρέπει να διαβάσει λίγο ελληνική ιστορία (ας αφήσει για λίγο το Μάρξ κ.τ.λ) και να δει ότι το 36% μπορεί να γίνει 3,6% την πρώτη μέρα που θα δεσμευτούν οι καταθέσεις και το ATM θα βγάζει μόνο 100 ευρώ την ημέρα!! Δυστυχώς ο ελληνικός λαός, ξεχνά πολύ γρήγορα και αυτούς που επευφημεί, πολύ γρήγορα τους σταυρώνει. Στο Γουδί έστησαν αυτούς που λίγο καιρό πριν επευφημούσαν!

  • πΔπ avatar
   πΔπ @ οδυσσεύς Κ. 29/04/2015 21:30:16

   Τους "εξωνημένους πολιτικούς" τους ψηφίζει ο ίδιος λαός αδειαλήπτως, 35 χρόνια τώρα. Πολλοί δε εκ των "εξωνημένων" αυτών πολιτικών έχουν βρει πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ορισμένοι δε, και με προσωπική επιλογή του ιδίου του Πρόεδρου του δεκαπενταμ Κόμματος Α. Τσίπρα.

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ οδυσσεύς Κ. 30/04/2015 18:36:49

   Δε διαφωνώ γενικά σε αυτά που γράφεις αλλά για να γίνει η Ελλάδα Ισλανδία πρέπει να κατοικείται από Ισλανδούς. Πρέπει οι Έλληνες να σκέφτονται σαν Ισλανδοί και να συμπεριφέρονται ως τέτοιοι.

 2. tt avatar
  tt 30/04/2015 08:36:07

  Ο Αργεντινός φίλος δεν ξέρει οτι εχουμε και εκατοντάδες χιλιαδες Σομαλούς, Πακιστανους, και άλλους. Τα πράγματα θα ειναι πολυ χειρότερα, χρεωκοπια ή οχι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.