09/08/2011 13:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: καταστροφική η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από το Σεπτέμβριο, κατά 77% (από το 13% στο 23%) το Φ.Π.Α. στα είδη εστίασης, θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία, τον Τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την απασχόληση. Θα φέρει χιλιάδες νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους. Δεν θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει τα δημόσια έσοδα.

Υπαινιγμοί σύμφωνα με τους οποίους θα προχωρήσουν τώρα στην αύξηση και θα ξαναδούν το θέμα από τον Οκτώβριο, αποτελούν γυμναστική στη ματαιότητα, ανευθυνότητα, εμπαιγμό και εμμονή σ’ ένα ατέλειωτο “ράβε- ξήλωνε”.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό Φ.Π.Α. σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο.

Προειδοποιούμε τους “μαθητευόμενους μάγους” ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις.

Θα είναι καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης με σοβαρότατες επιπτώσεις για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.
Θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Τουρισμό και σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα στερήσει από τους νέους μας ακόμη και τις τελευταίες δυνατότητες εξόδου σε αναψυκτήρια, ενώ θα πλήξει και τα παραδοσιακά καφενεία στα χωριά μας.
Θα αυξήσει τα λουκέτα και θα τροφοδοτήσει την έκρηξη της ανεργίας, αφού θα απειληθούν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
Θα μειώσει, αντί να αυξήσει, τα φορολογικά έσοδα, αφού -σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ- η αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 10% θα προκαλούσε μείωση της ζήτησης κατά 15%. Αυτό άλλωστε έχει ήδη αποδειχτεί στην πράξη.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα για μειωμένο Φ.Π.Α. στην εστίαση που, ως χώρα, είχαμε εξασφαλίσει με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ, το 1981.

Απεμπολεί ένα δικαίωμα για το οποίο πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. πάλεψαν και τελικά κατάφεραν να κερδίσουν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα έρευνας (έγγραφο της Επιτροπής με στοιχεία SEC 910, 5/7/2007)   έγκυρου ανεξάρτητου οικονομικού Οργανισμού (Copenhagen Economics) που επισημαίνουν ότι η επιβολή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση έχει θετική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την μακροοικονομική ισορροπία, αλλά συντελεί και στη δικαιότερη διανομή εισοδήματος, κυρίως στις περιφερειακές περιοχές των κρατών- μελών της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία μείωσε το Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 9%, ενώ η Γαλλία προχώρησε σε μείωση του Φ.Π.Α. για την εστίαση από 19,6% στο 5,5%, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 40 χιλιάδες θέσεις».

Επισυνάπτεται συγκριτικός πίνακας Φ.Π.Α. στην εστίαση με ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες:

Τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με χαμηλότερο Φ.Π.Α. στην εστίαση 
ΧΩΡΑ
ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Φ.Π.Α.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ


ΙΤΑΛΙΑ
20%
10%


ΙΣΠΑΝΙΑ
18%
8%


ΚΥΠΡΟΣ
15%
8%


ΓΑΛΛΙΑ
19,6%
5,5%


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
23%
13%


ΤΟΥΡΚΙΑ
18%
8%


 
ΕΛΛΑΔΑ
23%
23% (από 01.09.2011)


 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. factorx avatar
  factorx 09/08/2011 13:49:17

  Την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου, εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

  • Enzo avatar
   Enzo @ factorx 09/08/2011 14:33:44

   φακτορα η κατασταση πλεον στην ΝΔ ουτε με 10 Ζαππεια δεν σωζεται.
   εχουμε περασει το point of no return.
   "ο κοσμος εφυγε μπροστα..."

   • factorx avatar
    factorx @ Enzo 09/08/2011 14:54:03

    Ποιός το κρίνει αυτό; τα αντισαμαρικά σαιτς όπου συχνάζεις; Ο ....Πέτρος; χα χα χαααα. Οι βουλευτές που κονόμησαν στο χρηματιστήριο και τώρα το παίζουν αντισυστημικοί; Στο έχω ξαναπεί οι μεγάλες αλλαγές δεν είναι για αφηνιασμένους μικροαστούς.

    • Enzo avatar
     Enzo @ factorx 09/08/2011 15:07:52

     με τον κοσμο εξω μιλας να ακουσεις τι λενε?
     αμα περιμενεις στην σταση για αρκετη ωρα να περασει το αστικο και σε εστησε , φευγεις και πας παρακατω να βρεις αλλη σταση.
     δεν μπορεις να περιμενεις εως την αιωνιοτητα.

     • factorx avatar
      factorx @ Enzo 09/08/2011 15:17:01

      Μια μαχαιριά του δώσανε, τον πατησε το τραινο...Άλλα ΄νταλων. Θέλει δουλειά και υπομονή η αλλαγή

 2. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 09/08/2011 14:29:59

  Και δε μου λετε, οσοι τουρισιτκοι πρακτορες εδωσαν προσφορες για πακετα που εκλεισαν με βαση συγκεκριμενο κοστολογιο, το παραπανω ΦΠΑ τι θα το κανουν? Θα το βαλουν απο την τσεπη τους ή θα το φοτωσουν στο πελατη με το Wellcome in Greece?

 3. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 09/08/2011 16:17:21

  Το ότι έρχονται ακόμα τουρίστες στην Ελλάδα ενώ τους κατακλύζουν τα δικά τους ΜΜΕ με πληροφορίες για χάος και απεργίες στην Ελλάδα, με το ακριβώτερο αεροδρόμιο στην Ευρώπη ( χάριν των φίλων μας γερμανών που τρώνε καλά από τη χώρα που βρίζουν και λοιδωρούν ), την ακριβώτερη βενζίνη και τώρα και το ακριβώτερο ΦΠΑ εστίασης αποτελεί θαύμα, αλλά και ένδειξη του τι θα μπορούσε να αποφέρει ο τουρισμός σ'αυτή τη χώρα αν δεν ίσχυαν όλα τα προαναφερόμενα.

 4. deldio avatar
  deldio 09/08/2011 17:35:44

  Πάντοτε υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει θέληση: Π

 5. deldio avatar
  deldio 09/08/2011 17:38:12

  Πάντοτε υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει θέληση: Πας με παρέα σε ταβέρνα και κάνεις λογαριασμό π.χ. 120 ευρώ με ΦΠΑ; Ωραιότατα. Συμφωνείς να πάρει 100 ευρώ χωρίς απόδειξη. Τί λες δεν θα δεχτεί; Βρέθηκε η λύση και άστους να κουρεύονται εάν πιστεύουν ότι εδώ είναι Μινεσότα.

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ deldio 09/08/2011 23:52:02

   Ακριβώς..πλέον καταργήθηκαν και οι φοροαπαλλαγές από τη συλλογή αποδείξεων...άρα ας γυρισουμε στο παλιο σύστημα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.