ΝΔ: Ο Α. Τσίπρας λέει ψέματα και για το χρέος
18/06/2015 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΝΔ: Ο Α. Τσίπρας λέει ψέματα και για το χρέος

Τη συμφωνία για το χρέος που δήθεν διαπραγματεύεται ο Α. Τσίπρας, την έχει πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά από το 2012, υποστηρίζουν στη Νέα Δημοκρατία.

Σε άτυπη ενημέρωση, η Συγγρού αναφέρει τα εξής:

"Μέσα στα πολλά ψέματα και τις μισές αλήθειες που λέει καθημερινά ο κ. Τσίπρας, ισχυρίζεται ότι για να συμφωνήσει με τους δανειστές θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα του δημοσίου χρέους και να συμπεριλαμβάνεται κάποια αναφορά σε αυτό το ζήτημα στη συμφωνία που θα κάνει με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Ας μην «κουράζεται» ο κ. Τσίπρας για το ζήτημα του χρέους. Ας μπει στον κόπο να διαβάσει τις ανακοινώσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και του Μαΐου 2014 (επισυνάπτονται). Και να παραδεχτεί ότι τη διευθέτηση του χρέους με αναδιάρθρωσή του (επιμήκυνση της διάρκειας, μετάθεση λήξεων, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά), η οποία οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του, την είχαμε εμείς επιτύχει! Και να κοιτάξει επιτέλους να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διευθέτησης του χρέους που είχαμε συμπεριλάβει στα κοινά ανακοινωθέντα του Eurogroup. Και να παραδεχτεί ότι με το πραγματικό "κούρεμα" (PSI) και την επαναγορά του χρέους, που κάναμε το 2012, η χώρα απαλλάχτηκε από 125 δις ευρώ ονομαστικού χρέους, ή 70% περίπου του σημερινού ΑΕΠ! Και επιπλέον, με τα χαμηλά επιτόκια, με την αύξηση του μέσου χρόνου ωρίμανσής του και την περίοδο χάριτος, που όλα αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας του PSI, το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής περίπου 10 δις € το χρόνο για τόκους, ή 5,5% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!

Πέρα, όμως, από τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους που πετύχαμε, αφού ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να βγει ούτε από τα βραχυπρόθεσμα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, ας χρησιμοποιήσει τουλάχιστον τη δική μας πρόταση: Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ANFAs & SMPs) και που πλησιάζουν στη λήξη τους, να μεταφερθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Στη συνέχεια, ο ESM να μετατρέψει αυτά τα ομόλογα σε ένα νέο δάνειο με τους τρέχοντες σήμερα όρους του, με χαμηλό επιτόκιο (περίπου 4,75 φορές μικρότερο από το επιτόκιο των ANFAs & SMPs) και μεγάλη, άνω των 30 ετών, διάρκεια. Έτσι, θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την ΕΚΤ, θα περιοριστεί σημαντικά το επιτόκιο που καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και θα επηρεαστεί θετικά η βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς μεγαλώνει η διάρκεια ωρίμανσής του (maturity) και χαμηλώνει περαιτέρω το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους.

Ας χτίσει ο κ. Τσίπρας πάνω στα δικά μας επιτεύγματα. Και ας δουλέψει, επιτέλους, για να τα ενεργοποιήσει προς όφελος της Πατρίδας."

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βελισάριος avatar
  Βελισάριος 18/06/2015 20:29:10

  Αν κάποιος επισκεφτεί τη ιστοσελίδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους http://www.pdma.gr και επιλέξει "Οικονομικά Στοιχεία" θα διαβάσει: 2009: 301 δις χρέος 2010: 330,29 δις χρέος 2011: 355,95 δις χρέος 2012: 304,69 δις χρέος 2013: 319.13 δις χρέος. Σε απόλυτες τιμές το χρέος αυξήθηκε μετά τον Καραμανλή. Από τον πίνακα προκύπτει ότι το χρέος με το PSI μειώθηκε προσωρινά κατά 50 δις το 2012 αλλά αυξήθηκε κατά 15 δις το 2013 άρα καθαρό όφελος 35 δις περίπου. Αυτό γιατί οι απώλειες των τραπεζών και των ταμείων μας λόγω PSI καλύφθηκαν με νέο εξωτερικό δανεισμό. Νέο εξωτερικό δανεισμό που ήταν υπό Αγγλικό και όχι Ελληνικό δίκαιο. Το τρέχον χρέος της χώρας είναι περί τα 335 δις και αν αναλογιστούμε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχουν λάβει καμία δόση από το εξωτερικό τους τελευταίους 5 μήνες είναι λογικό να προέρχεται από την προηγούμενη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς το συνολικό καθαρό όφελος του χρέους από τα 355,9 δις του ΓΑΠ το 2011 στα 335 δις του 2015 είναι περί τα 21 δις στα 3,5 χρόνια δηλ. 6 δις ετησίως. Αυτή τη μείωση των 21 δις στα 3,5 χρόνια ή 6 δις ετησίως θα μπορούσαμε να την πετύχουμε και χωρίς το PSI και χωρίς την καταστροφή των ταμείων και των τραπεζών μας απλά με καλύτερη διαπραγμάτευση και βελτίωση των όρων αποπληρωμής των 110 δις των δανείων του ΓΑΠ. Αυτή είναι η αλήθεια.

  • panos avatar
   panos @ Βελισάριος 18/06/2015 23:59:20

   Τωρα τι κανουμε για να αντιμετοπισουμε το δεδομενο χρεος? Ας βαλουμε προτεραιοτητες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.