#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/03/2013 11:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μ. Σαρρής: Ανεξέλεγκτα δάνεια οδήγησαν στον κατήφορο της ΛαϊκήςΤο κούρεμα των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να ανέλθει ακόμα και στο 80%, όπως είπε σε συνέντευξή του ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου το κούρεμα θα ξεπεράσει το 50%.

Μιλώντας, αργά το βράδυ της Τρίτης, σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, δεν απέκλεισε να ξεπεράσει το 50% το κούρεμα και στη Λαϊκή να πάει ακόμη και 80%.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο είναι δραματικές και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, καθώς καταβάλονται αγωνιώδεις προσπάθειες να διασωθεί το τραπεζικό σύστημα.

Είναι ενδεικτικό απ' αυτή την άποψη ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του, την ίδια ημέρα, έκανε λόγο για κούρεμα 40%.

Ο κ. Σαρρής, αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Σαρρής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου.

Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.

Ανεξέλεγκτα δάνεια οδήγησαν στον κατήφορο της Λαϊκής

Σε αναζήτηση των υπαιτίων της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, με επίκεντρο τη Λαϊκή Τράπεζα,  είναι η Κύπρος, μετά και από τη δέσμευση του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη για το διορισμό ποινικών ανακριτών που θα διερευνήσουν την υπόθεση. Στην ευρύτατη συζήτηση που έχει ανοίξει γίνεται, μεταξύ άλλων, λόγος και για ευθύνες από τον ελλαδικό χώρο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ, ο υπουργός Οικονομικών,Μιχάλης Σαρρής, υποστήριξε ότι ο «κατήφορος» της Λαϊκής άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, πρόσθεσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κύπριος υπουργός χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurogroup» και εκτίμησε ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

«Εισβολή απατεώνων»

Για «εισβολή απατεώνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» έκανε, από την πλευρά του, λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Alpha 9,89.

«Το πλιάτσικο είναι μικρή λέξη για τη Λαϊκή. Είχαμε μία εισβολή απατεώνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που ολοκληρώθηκε με τσουνάμι από τρόικα και Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μίλησε επίσης για «Έλληνες ηθικούς αυτουργούς», σημειώνοντας πως κάποιοι πλούτισαν κι άλλοι θα συνεχίσουν να πλουτίζουν με τη μεταφορά των τραπεζών στο ελλαδικό σύστημα.

Όπως είπε, εντός της ημέρας θα στείλει επιστολή στην Κεντρική Τράπεζα ώστε να δοθούν στην επιτροπή θεσμών τα ονόματα όσων έβγαλαν μεγάλα ποσά από τις κυπριακές τράπεζες, ενώ θα διερευνηθούν και ευθύνες ατόμων από την Ελλάδα.

Φιλελεύθερος: Στοιχεία – φωτιά για το πλιάτσικο

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος της Λαϊκής Ανδρέας Φιλίππου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας Μάριος Χατζηγιαννάκης και Νίκος Χατζηνικολάου δήλωσαν στη Βουλή ότι έχουν στη διάθεσή τους ονόματα και στοιχεία που αποδεικνύουν, όπως υποστηρίζουν, το πλιάτσικο που στήθηκε σε βάρος της Λαϊκής από ανθρώπους που βρίσκονταν εκ των έσω.

Όπως γράφει η εφημερίδα, μιλώντας χθες σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, οι τρεις σύμβουλοι έκαναν λόγο για τεράστιο σκάνδαλο δισεκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν από την Κύπρο και κατέληξαν στην Ελλάδα.

Κατάγγειλαν ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ότι από τα στοιχεία που κατέχουν, διαπιστώνεται η ανάμειξη στο σκάνδαλο μιας ομάδας ανθρώπων που πέρασε από τη διοίκηση της Λαϊκής. Όταν κλήθηκαν, ωστόσο, από τους βουλευτές να τους κατονομάσουν, εξέφρασαν φόβους για τη ζωή τους.

Στη συνεδρίαση, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κλήθηκε εσπευσμένα ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου όπως και ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος υπέδειξε στα μέλη του Δ.Σ. της Λαϊκής ότι, είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν τα εν λόγω στοιχεία στη Βουλή. Ο κ. Ομήρου μαζί με τους βουλευτές και τον Γενικό Εισαγγελέα αποφάσισαν από κοινού, τα στοιχεία που κατατέθηκαν να χαρακτηριστούν ως άκρως απόρρητα και να φυλαχθούν σε χώρο της Βουλής, όπου λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Μονή Βατοπεδίου: Απάντηση για τα περί δανείου εκατομμυρίων ευρώ

Εν τω μεταξύ, η Μονή Βατοπεδίου διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Μάριου Χατζηγιαννάκη, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας παραχώρησε δάνειο πολλών εκατομμυρίων στη Μονή.

«Πρόκειται για αναλήθειες, παραπληροφόρηση. Όντως δόθηκε ένα δάνειο από τη Λαϊκή Τράπεζα στη Μονή Βατοπεδίου πριν πολλά χρόνια, τότε που έγινε το "σκάνδαλο Βατοπεδίου" -το ακριβές ποσό δεν το θυμάμαι, αλλά σίγουρα δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια-, το οποίο είχε εγκριθεί από όλες τις επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων και ήταν εξασφαλισμένο με καταθέσεις ύψους 60 εκατομμυρίων της Βουλής», δήλωσε  ο οικονομικός σύμβουλος της Μονής, Άθως Κοιρανίδης, στο elita.com.cy

Διερωτώμαι, ανέφερε, γιατί γίνεται αναφορά στο εν λόγω δάνειο τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή, παρουσιάζοντας μάλιστα ένα μέρος της πραγματικότητας. Ίσως, είπε, γιατί προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους οι ίδιοι και να μεταφέρουν αλλού τη φωτιά.

Ο κ. Κοιρανίδης επισήμανε ότι «ο συγκεκριμένος κύριος, δεν ανέφερε ότι τα δάνεια έγιναν για να αγοραστούν ακίνητα και μετοχές του Ομίλου της Marfin, για τα οποία μπήκαν υποθήκη ακίνητα της Μονής».

Σημειώνεται ότι ο κ. Χατζηγιαννάκης μιλώντας για τα οικονομικά λάθη που οδήγησαν στην κατάρρευση της Λαϊκής, αναφέρθηκε και σε δάνειο ύψους 175 εκατ. ευρώ προς τη Μονή Βατοπεδίου.

Πηγές: Newsroom ΔΟΛ, Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νιόβη avatar
  Νιόβη 27/03/2013 11:39:51

  «Το κούρεμα των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα ενδέχεται να ανέλθει ακόμα και στο 80%, όπως είπε σε συνέντευξή του ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου το κούρεμα θα ξεπεράσει το 50%».

  «Ο κ. Σαρρής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις».

  Από 10% στο 40% στο 50% και μετά στο 80%. Και ενδεχόμενο περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις. Ειδικά αυτό το τελευταίο ελπίζω να διαλύει μια και καλή και τις ψευδαισθήσεις όσων πίστευαν ότι τα μέτρα θα αφορούσαν μόνο το κούρεμα των «επενδυτών» και όσους πίστευαν ότι έτσι δεν θα επιβαρυνθούν οι «φορολογούμενοι» (λες κι οι καταθέτες δεν είναι και φορολογούμενοι, αλλά...ας επισημάνουμε για τώρα ότι το κούρεμα των καταθέσεων δεν αποκλείει τελικά το κούρεμα των μισθών και συντάξεων - των εισοδημάτων δηλαδή που δεν συνάδουν με την εικόνα του καταθέτη-«επενδυτή» που επιμελώς χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα).

 2. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 27/03/2013 11:47:42

  Τι ακριβως αλλαξε και τωρα θα ειναι τοσο πολυ; Προσφερει λιγοτερα το Ευρωγκρουπ (=τιμωρουν την Κυπρο επειδη εκανε το αυτονοητο - αναζητησε εναλλακτικη); Ειχαν υποεκτιμησει τα προβληματα; Θα μας πει καποιος;

 3. yianna avatar
  yianna 27/03/2013 12:46:19

  Προφανώς με το 80% haircut στις καταθέσεις >100k εννοεί τις τελικές απώλειες των καταθετών μετά την εκκαθάριση της Λαϊκής. Ούτως ή άλλως προσωπικά τις θεωρούσα χαμένες αφού είναι χωρίς εξασφάλιση.
  Αναφορικά με το δάνειο στη Μονή Βατοπεδίου να θυμίσω ότι ο Εφραίμ ήταν Κύπριος, προσωπικός φίλος του Πούτιν που επισκεπτόταν κάθε τρεις και λίγο τη Μονή, του Καρόλου της Αγγλίας, φίλος των εδώ και εκεί κυβερνητικών και παπάδων, προνομιακός συνομιλητής των Τραπεζών τας εποχάς εκείνας, που προσπαθούσαν όλες μαζί να δώσουν δάνεια στη Μονή...
  Θα έχει ενδιαφέρον να φέρει ο κ. Χατζηγιαννάκης (του οποίου τα έργα θυμούνται όλοι στην Λαϊκή Τράπεζα, Κύπριοι και Έλληνες) να φέρει στο φως τώρα τις έρευνες που πραγματοποιούσε δύο χρόνια, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες , αλλά έχει ξεχάσει ότι η Τράπεζα έσκασε στα χεράκια του κ. Σαρρή και τα δικά του....
  Καλά ας δεχθούμε ότι ο Βγενόπουλος έφταιγε, αυτοί τι έκαναν 2 χρόνια στην Τράπεζα, μπαινόβγαιναν μόνο?
  Όσο για την κεντρική τους Τράπεζα? Τα βλέπουμε όλοι μαζί πως παρακολουθούσε τους δείκτες της Τράπεζας και τι έκανε 2 χρόνια τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.