Μόνο δυο ελληνικές εταιρίες για τo πετρέλαιo σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας
06/02/2015 21:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνο δυο ελληνικές εταιρίες για τo πετρέλαιo σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας

Μόνο οι δυο ελληνικές πετρελαϊκές εταιρίες υπέβαλλαν προσφορές στο διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα τρία χερσαία “οικόπεδα” της Δυτικής Ελλάδας.

Πρόκειται για τα “Ελληνικά Πετρέλαια” και την “Energean Oil & Gas” που έδωσαν το παρών στο διεθνή διαγωνισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ καμία ξένη εταιρία δεν εμφανίστηκε ούτε καν η ιταλική Enel που προκάλεσε τη διαδικασία, ζητώντας πριν από ένα με ενάμισι χρόνο και τα τρία οικόπεδα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο και οι ίδιες οι εταιρίες, τα “ΕΛ.ΠΕ” υπέβαλλαν προσφορές για τις περιοχές “Άρτας – Πρέβεζας” και της “Βορειοδυτικής Πελοποννήσου” και η Energean Oil & Gas επίσης για την “Άρτα – Πρέβεζα” και την “Αιτωλοακαρνανία. Το ενδιαφέρον των ξένων εταιριών δεν εκδηλώθηκε, προφανώς, λόγω της μεγάλης βουτιάς των διεθνών τιμών του πετρελαίου με αποτέλεσμα τέτοιες επενδύσεις να μην είναι αποδοτικές και συμφέρουσες.

Τα “Ελληνικά Πετρέλαια” σημειώνεται ότι έχουν ήδη κερδίσει στον προηγούμενο διεθνή διαγωνισμό το “οικόπεδο” του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και στην κοινοπραξία για αυτήν την περιοχή συμμετέχουν η ιταλική Edison και η ιρλανδική Petroceltic. Ήδη έχουν ξεκινήσει τις ερευνητικές διαδικασίες.

Η “Energean Oil & Gas” που έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο το αμερικανικό επενδυτικό Fund ύψους 12 δισ. δολ., το “Third Point”, έχει πάρει τις περιοχές των “Ιωαννίνων” και του “Κατακόλου”. Η ίδια εταιρία υπενθυμίζεται ότι διαχειρίζεται τα κοιτάσματα του “Πρίνου”. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Μαθιό Ρήγα η εταιρία έχει επενδύσει πάνω από 180 εκατ. ευρώ για την αναβίωση της παραγωγής του Πρίνου της Καβάλας, 90 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία και σχεδόν 100 εκατ. ευρώ συνολικά στο Δημόσιο.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο τονίζει: “Όλες οι αιτήσεις θα κριθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2289/1995 και του Ελληνικού Δικαίου και υπό το πρίσμα της συνεχούς, εμπεριστατωμένης, αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας για τον εντοπισμό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Ελληνική Επικράτεια και την εκμετάλλευση αυτών των πόρων, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τα Περιβαλλοντικά θέματα.

Οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν να διαπραγματευθούν ανταγωνιστικά για τις προσφερόμενες εκτάσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν βάσει των ανταγωνιστικών στοιχείων και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου.

Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό”.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George N avatar
  George N 07/02/2015 10:10:41

  Από μια άποψη είναι καλό μια και βοηθάει στο να εστιαστεί η συζήτηση στο πως μπορούμε ως χώρα να δημιουργήσουμε πλούτο αντί για το που θα τον βρούμε. Επίσης στο να διαλυθούν σενάρια συνωμοσίας αν και η αλήθεια είναι ότι αυτά μέσα στην κρίση χαρίζανε απλόχερα χαμόγελα.

 2. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 07/02/2015 13:41:13

  Ποιος ξένος θα επενδύσει σε χώρα που κυβερνάται από κρατιστές που ακυρώνουν συμφωνίες και νόμους επειδή δε γουστάρουν ιδεολογικά να πηγαίνει οτιδήποτε σε ιδιώτες; Να τα πρώτα αποτελέσματα του Σύριζα αναφορικά με την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Έπονται και τα ακόμη χειρότερα. Που είστε νεολαίοι επιστήμονες που πιστέψατε στον Τσίπρα και την ελπίδα του για να μην πάτε στα ξένα; Ο Σαμαράς είχε προσεγγίσει τους πάντες να επενδύσουν και ο Τσίπρας σε 10 μέρες (!!!) κατάφερε να φεύγουν τρέχοντας. Η προεκλογική τρομολαγνεία έφταιγε μετά ή το μυαλό μας το κλούβιο που δεν πιστεύαμε στην απλή λογική αλλά στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα (ξανά μετά το 2009);

  • Stylianos K. avatar
   Stylianos K. @ Γεώργιος Τ. 07/02/2015 21:51:00

   ΑΥΤΟΣ 1-0

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Stylianos K. 08/02/2015 13:16:26

    Στο δημοτικό ξανά και γρήγορα...

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Γεώργιος Τ. 07/02/2015 22:32:48

   Οχι μονο ποιος ξενος....και ποιος ομογενης.

 3. Hunter avatar
  Hunter 07/02/2015 16:50:27

  Τι έγινε; Δεν ήρθαν οι ξένοι να μας αρπάξουν τον "πλούτο";;;

 4. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. avatar
  ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ. 07/02/2015 21:50:19

  Oπως καταλαβαίνουμε, άλλη μια φορά, δεν έχουμε και πολύ ανάγκη τους ξένους επενδυτές καθότι υπάρχουν πάντα αρκετοί και επαρκείς σε κεφάλαια και προσόντα Έλληνες που ενδιαφέρονται ακόμα και εκεί που οι ξένοι θεωρούν την επένδυση ασύμφορη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.