05/07/2012 10:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόνιμοι ελεγκτές της Τρόικας στην Τράπεζα της Ελλάδος

«Μάτια και αφτιά» σε μόνιμη βάση αποκτά η Τρόικα στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων των δανειστών μας θα βρει μόνιμη στέγη στην ΤτΕ, προκειμένου να παρακολουθεί τις ταμειακές ροές του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς ξεκίνησαν χθες τους ελέγχους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), με στόχο να διαπιστώσουν αντιστοίχως την πρόοδο στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού και στις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ελεγκτών που επισκέφτηκαν το ΓΛΚ και συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα βρέθηκαν η πορεία των εσόδων και των δαπανών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 45 δισ. ευρώ, αλλά και τα χρέη ύψους 6,3 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να αποδώσει το Δημόσιο σε ιδιώτες. Από τα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού προκύπτει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου η υστέρηση εσόδων έφθασε το 1,47 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο του Προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες εκτοξεύθηκαν στα 29,24 δισ. ευρώ, την ώρα που ο στόχος ήταν να περιοριστούν στα 24,92 δισ. ευρώ. Πρόκειται για εξελίξεις που οφείλονται στη βαθιά ύφεση, το μέγεθος της οποίας επιβάλλει την αναθεώρηση όλων των δημοσιονομικών στόχων, όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο κ. Σταϊκούρας. Με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας συζητήθηκε επίσης το θέμα της βελτίωσης της λειτουργίας του ΓΛΚ και της συνεργασίας του με τα υπουργεία. Οι ελεγκτές θα επανέλθουν σήμερα στην οδό Πανεπιστημίου για να εξετάσουν τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και αύριο σειρά θα πάρουν οι αρμόδιες για τα φορολογικά υπηρεσίες.

Στο ΤΑΙΠΕΔ οι εμπειρογνώμονες Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ εξέτασαν έναν προς έναν τους φακέλους των 28 αποκρατικοποιήσεων που χειρίζεται αυτή τη στιγμή το Ταμείο, ώστε να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για όσα έχουν γίνει και όσα εκκρεμούν. Επιπλέον, συζήτησαν με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την ταχεία υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, με κυριότερα το έντονα αρνητικό κλίμα στις αγορές, τις δυσκολίες χρηματοδότησης των εν δυνάμει επενδυτών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις 72 διοικητικές πράξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει άμεσα να προωθηθούν από την κυβέρνηση για να ολοκληρωθούν οι 6 εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις.

Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. abc avatar
  abc 05/07/2012 11:44:05

  Mήπως ξέρετε τη μετοχική σύνθεση της ΤΤΕ για να δούμε ποιοί θα ελέγχουν ποιούς?
  Κάτι ρώταγε και ο Τσίπρας προεκλογικά, αλλά δεν του απάντησε κανείς.
  Είναι τελικά θεωρία συνομωσίας οτι και η ΤΤΕ , όπως πρόσφατα και η Γαλλική Societe Generale eλέγχονται από τους Rothchild - Rocfellerή απλώς η αλήθεια?
  Οχι βέβαια οτι είναι παράνομο, αλλα για να ξέρουμε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.