07/12/2010 19:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μόλις στο 6,2% φθάνει η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ανεργία

Μόλις στο 6,2% φθάνει η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ανεργία και την απασχόληση, σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου για την απασχόληση Λάλο Αντορ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.

Σε ερώτησή του ο κ. Χουντής, ζητούσε να πληροφορηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλα τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της ΕΕ και αφορούν στην στήριξη της εργασίας στην Ελλάδα αλλά και για τους σχετικούς δείκτες απορροφητικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Andor, απαντώντας στο ερώτημα του Ν. Χουντή, αφού σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) συγχρηματοδοτεί τέσσερα επιχειρησιακά προγράμματα στην Ελλάδα κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, έδωσε τις εξής λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία ενός εκάστου προγράμματος.

1. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την "Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού", με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 2,26 δισεκατομμυρίων ευρώ …. "ρυθμός απορρόφησης της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος ήταν 9,6% στα μέσα Οκτωβρίου του 2010." Το εν λόγω πρόγραμμα μεταξύ άλλων έχει σκοπό να "διευκολύνει την πρόσβαση στην απασχόληση μέσω ενεργητικών μέτρων πολιτικής για την αγορά εργασίας".

2. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση", με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ…. "ο ρυθμός απορρόφησης της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος ήταν 3,3% στα μέσα Οκτωβρίου του 2010.". Αυτό το πρόγραμμα έχει μεταξύ άλλων ως σκοπό "την εκπαίδευση και την κατάρτιση σε όλη τη διάρκεια του βίου και να αναπτύξει το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας"

3. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη "Διοικητική Μεταρρύθμιση", με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 505 εκατομμυρίων ευρώ…. "ρυθμός απορρόφησης της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο του εν λόγω επιχειρησιακού προγράμματος ήταν 1,9% στα μέσα Οκτωβρίου του 2010.". Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων " να αναπτύξει τους ανθρωπίνους πόρους στον δημόσιο τομέα και να βελτιώσει τη θέση της γυναίκας…"

4. "Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το "Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων", με χρηματοδότηση από το ΕΚΤ συνολικού ύψους 158,8 εκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες τοπικών ή τομεακών κρίσεων στους ανθρώπινους πόρους λόγω οικονομικών και κοινωνικών αναδιαρθρώσεων ή λόγω ανοίγματος του εμπορίου, με τη λήψη σφαιρικών μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων. Σήμερα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού αυτού του επιχειρησιακού προγράμματος, που επρόκειτο να θεσπιστεί μεταγενέστερα από τα υπόλοιπα είναι μηδενική (σύμφωνα με τα στοιχεία που λάβαμε από τις ελληνικές αρχές, ο ρυθμός απορρόφησης ήταν 0% στα μέσα Οκτωβρίου του 2010)"

Ταυτόχρονα, ο αρμόδιος επίτροπος στην απάντησή του δεν περιορίζεται μόνο στα προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά πληροφορεί ότι «πέρα από τα επιχειρησιακά προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΚΤ στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη υποδομής και σειρά άλλων έργων από τα οποία θα ωφεληθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης στις ΜΜΕ μέσω του Ταμείου Συνοχής (περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (περίπου 12,15 δισεκατομμύρια ευρώ), τα οποία και αυτά προφανώς λιμνάζουν».

«Αποτελεί ντροπή και ύβρη το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει κατά γράμμα, με θρησκευτική ευλάβεια, τις επιταγές του Μνημονίου, αδιαφορεί πλήρως για την απορρόφηση κονδυλίων από προγράμματα που προορίζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη της εργασίας, τα οποία μάλιστα χρηματοδοτούνται με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/12/2010 06:51:03

  Ξοδεύουν λεφτά ΜΟΝΟ για ερλγοληπτικές αναλήψεις ρόλου πλασιέ συγκεκριμένων προϊόντων της Μητρόπολης.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/12/2010 08:32:46

  Μα... τα stage ήταν ρουσφέτια της ΝΔ. Δεν ήταν τζάμπα χρήμα που μας έδιναν οι Ευρωπαίοι. Πάρτε stage καλοί μου πασόκοι κι ας προσλάβετε και πασοκάκια, δεν πειράζει. Ρίξτε το χρήμα στην αγορά, δώστε μια ελπίδα έστω και στα πράσινα ανθρωπάκια. Με τα κόμπλεξ σας θα μείνετε και από τα κόμπλεξ σας θα καταστραφεί η χώρα...

 3. Greg avatar
  Greg 08/12/2010 13:56:43

  "Από πίτα που δεν τρως, τι σε μέλει αν καεί;"
  Ο πυρήνας της πολιτικής ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.