13/12/2010 14:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπόνους στις επιχειρήσεις που επιλέγουν τις φοροαπαλλαγές

Πλεονέκτημα για την ταχύτερη ένταξή τους στον επενδυτικό νόμο θα εξασφαλίσουν όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν τις φοροαπαλλαγές έναντι των άλλων κινήτρων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τις λεπτομέρειες του νέου επενδυτικού νόμου που θα ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.

Τον Ιανουάριο θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους επιχειρηματίες προκειμένου να ιεραρχήσουν τη σειρά των προκηρύξεων για τα νέα προγράμματα, ενώ μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, ο υπουργός θα ανακοινώσει και τον προϋπολογισμό του επενδυτικού για το 2011.

Με τις νέες διαδικασίες που ακολουθούνται θα επιτευχθεί fast track εγκρίσεων, καθώς από τα τρία χρόνια που είναι σήμερα ο μέσος όρος έγκρισης, θα κατέβει στους έξι μήνες. Όπως αναφέρθηκε, έχουν εγκριθεί από τον παλαιό αναπτυξιακό κονδύλια ενός δισ ευρώ εκ των οποίων το 90% αφορά 2000 επιχειρηματικά σχέδια για φωτοβολταικά (μέχρι 100 κιλοβάτ). Σημειώθηκε επίσης ότι οι εγκρίσεις πέρυσι ήταν 628 εκατ ευρώ.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι αύριο στο υπουργικό συμβούλιο θα κατατεθούν τα σχέδια νόμου που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση βιομηχανικών και μεταποιητικών εγκαταστάσεων και ΒΕΠΕ και για τα τεχνικά επαγγέλματα και για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αναφέρθηκε ακόμη ότι υπογράφεται εντός των ημερών μεταξύ των τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σύμβαση ύψους 2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση αποκλειστικά μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητα, ύψους 400 εκατ ευρώ τις αμέσως επόμενες μέρες.

Εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται μόχλευση κεφαλαίων μέσα στο 2011, ύψους 25 δισ. ευρώ. Επισημάνθηκε ακόμη ότι βασική παράμετρος για τηνμόχλευση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων είναι και η αναμόρφωση του ΕΣΠΑ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από το τραπεζικό σύστημα να συμμετάσχει στην προσπάθεια μόχλευσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι με βάση το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» υπάρχει ενδιαφέρον.

Ο υπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς που εξαντλούνται στις καλές προθέσεις» και σημείωσε ότι με το νέο επενδυτικό δεν φωτογραφίζονται πλέον κλάδοι και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι ασφαλείς εκτιμήσεις για τη συμβολή του επενδυτικού στις θέσεις εργασίας και στην επιχειρηματικότητα θα υπάρξουν σε ένα με δύο χρόνια. Σημειώνεται σε ότι αφορά στις φοροαπαλλαγές ότι αφορούν φοροαπαλλαγές προ φόρων. Τέλος ο υπουργός ανέφερε ότι εντός του Ιανουαρίου θα γίνει και η προκήρυξη για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 50.000 νέων επιχειρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Erinia Nemesis avatar
  Erinia Nemesis 19/12/2010 22:34:02

  Επιστροφή στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 95 έγινε ανεξάρτητη αρχή, το 2000 απέκτισε οικονομική αυτοτέλεια και το 2005 και νομική.
  Με το νομοσχέδιο αυτό γυρίζει σε εποχές πριν το 95 και κυριολεκτικά στην ανυπαρξία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες αυτής της χώρας!

  Ιδού τα άρθρα του νομοσχεδίου που προκαλούν έντονο προβληματισμό:

  Άρθρο 25, Εξουσίες της Επιτροπής επί παραβάσεων

  "γ) να απευθύνει συστάσεις σε περίπτωση παράβασης των άρθρων 1 και 2 του παρόντος ή των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
  δ) να απειλήσει πρόστιμο σε περίπτωση συνέχισης ή επανάληψης της παράβασης,
  ε) να επιβάλει το επαπειλούμενο πρόστιμο όταν με απόφασή της βεβαιώνεται η συνέχιση ή επανάληψη της παράβασης.........
  4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται με απόφασή της να επιβάλει σε επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων πρόστιμο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με προγενέστερη απόφασή της."

  Δηλαδή τέρμα τα πρόστιμα!
  Μόνο συστάσεις την πρώτη φορά και αν οι μεγαλοκαρχαρίες είναι κακά παιδιά και το επαναλάβουν, τότε θα τους ρίξουν και κάνα προστιματάκι!

  Μάλον ενοχλήθηκαν πολλοί από τα 300 εκ. ευρώ πρόστιμα που έπεσαν από την Επιτροπή τα τελευταία 6 χρόνια! Γάλατα, BP, NESTLE, SHELL και πολλές πολλές άλλες....

  Αλλά ποιός θα καθορίζει τους όρους στα πρόστιμα;

  Μα ποιός άλλος; Ο Υπουργός από μόνος του!
  Ιδού το εδάφιον.... Άρθρο 25, παράγραφος 8...

  "8. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που εκδίδεται μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις απαλλαγής ή μείωσης των προστίμων που επιβάλλονται σε βάρος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, που συμβάλλουν στη διερεύνηση οριζόντιων συμπράξεων του άρθρου 1 ή του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρόγραμμα επιείκειας). "

  Δηλαδή όσοι πιαστούν στην φάκα (ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ), θα τρέχουν στον Υπουργό για να τους μειώσει τα πρόστιμα;
  Λίγο ύποπτο αυτό αν αναλογισθεί κανείς ότι μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι πολιτικοί μας δεν φημίζονται για τον υψηλό βαθμό ακεραιότητας τους... βλέπε SIEMENS..
  Μου μυρίζει μηχανισμό παραγωγής σκανδάλων!

  Όσο αφορά την οικονομική αυτοτέλεια, αυτή έχει καταργηθεί εντελώς, και όχι μόνο καταργήθηκε, αλλά ο Υπουργός ΟΑΝ βάζει γερό χέρι στο 20% των εσόδων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πανηγύρια και δεξιώσεις του Υπουργείου του!!!!!!

  Άρθρο 17 Έσοδα και Προϋπολογισμός Επιτροπής Ανταγωνισμού

  Παράγραφος 3

  "Αν από την οικονομική διαχείριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο τέλος κάθε διετίας προκύπτει οικονομικό αποτέλεσμα (έσοδα-έξοδα) που υπερβαίνει τις δαπάνες της προηγούμενης χρήσης, διατίθεται έως το 80% του οικονομικού αυτού αποτελέσματος με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ως έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού. Το υπόλοιπο ποσοστό παραμένει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία το διαθέτει, μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για θέματα, ιδίως της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και ειδικότερα για θέματα της εποπτείας της Αγοράς, περιλαμβανομένης της επιστημονικής, μελετητικής και συμβουλευτικής υποστήριξης αυτής, των αμοιβών Επιτροπών επί θεμάτων αρμοδιότητας της, των συμμετοχών ή οργανώσεων συνόδων ή συνεδρίων, καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων από ειδικούς επιστήμονες ή ομάδες εργασίας."


  Αν υπολογίσουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρουσιάζει κέρδη περίπου 10 εκ. τον χρόνο σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσίευσε φέτος και διαθέτει και 20 εκ. στο ταμείο της, μιλάμε για 4 εκατομμύρια που θα διατίθενται κάθε δύο χρόνια στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου για πανηγύρια! συνόδους και συνέδρια!

  Μπράβο μας...... τι να πω! που κα να μην είχαμε και κρίση δηλαδή!

  Μάλλον θα πρέπει να το διαβάσουν πολύ πολύ καλά αυτοί που θα κληθούν να το ψηφίσουν!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.