Μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR η Κομισιόν
06/11/2014 13:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπλοκάρει την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR η Κομισιόν

Ένα ακόμη βρόμικο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας με πιθανά επιχειρηματικά συμφέροντα και γεωπολιτικές ισορροπίες, παίζει η Κομισιόν. Την ίδια στιγμή που οι δανειστές πιέζουν για αποκρατικοποιήσεις και μας «βάζουν χέρι» που καθυστερούμε, οι ίδιοι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών μπλοκάρουν την πώληση της ΔΕΣΦΑ στην SOCAR η οποία ήταν και η μόνη που κατέθεσε προσφορά.

«Η Κομισιόν έχει ανησυχίες ότι η συναλλαγή μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην αγορά χονδρικής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, γιατί θα επιτρέψει στην νέα οντότητα να παρεμποδίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της SOCAR στο ελληνικό δίκτυο μεταφοράς αερίου» ανέφερε σε ανακοίνωση της η Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η παραχώρηση της ελληνικής εταιρείας στην SOCAR η οποία ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για την αγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ, έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Την Τετάρτη έληγε η αρχική διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασίσουν αν η συμφωνία συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν έχει στη διάθεση της 90 εργάσιμες ημέρες, μέχρι τις 23 Μαρτίου του 2015, για να λάβει την τελική απόφαση για το ζήτημα. Μέχρι τότε «παγώνουν» όλες οι διαδικασίες.

Πηγές που ξέρουν καλά το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή επισημαίνουν ότι κάποιοι έχουν βάλει το χέρι τους στο «μπλόκο» της εξαγοράς. Πιθανότατα κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα εμπλέκονται στην υπόθεση γιατί δεν θέλουν να περάσει ο έλεγχος του φυσικού αερίου σε αζέρικα χέρια. Ίσως δε να εμπλέκεται και η Ρωσία που φοβάται ότι θα χάσει μεγάλο μέρος της επιρροής της στην περιοχή αν η σημαντική ΔΕΣΦΑ περάσει στον έλεγχο της SOCAR. Όμως, οι Ρώσοι ήταν αυτοί που μόνοι τους έκαναν πίσω στον σχετικό διαγωνισμό. Τώρα τι ζητάνε κι αυτοί και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 06/11/2014 19:11:27

  Το ωραίο είναι οτι αφού οι εταίροι μας έχουν ουσιαστικά ακυρώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων τσακίζοντας την πρώτη και μεγαλύτερη απόπειρα της Ελληνικής κυβέρνησης με την ΔΕΠΑ και τους Ρώσους, και τώρα το αποτελειώνουν με τον ΔΕΣΦΑ, έρχονται μετά και μας προτείνουν νέα μέτρα (τάχα μετα-μνημονιακά και όχι μνημόνια) και δήθεν "πιστωτικές γραμμές" που συγκαλύπτουν τα νέα μέτρα, διότι λένε δεν κατάφερε τίποτε ο Σαμαράς με τις αποκρατικοποιήσεις και παραμένουν 1000 και βάλε, προαπαιτούμενα. Κι ο Σαμαράς ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους να τα αναβάλλει για μερικούς μήνες, μπάς και γίνει στο μεταξύ το θαύμα και κερδίσουμε το Λόττο?

 2. pythagorean avatar
  pythagorean 07/11/2014 08:23:29

  Περίεργη η θεωρία σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν παίζει το παιχνίδι της … Ρωσίας (!) μπλοκάροντας την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην SOCAR. Πώς μπορεί μια τέτοια θεωρία να είναι συμβατή με τις κυρώσεις και την εν γένει εχθρική στάση των Βρυξελλών προς τη Ρωσία?

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ pythagorean 07/11/2014 20:41:36

   Έλα ντε; Αφού άλλωστε, πριν ακόμα αυτή η εχθρική στάση ενταθεί, το ευρωδιευθυντήριο ήταν αυτό που μας απαγόρευσε να πουλήσουμε στους Ρώσους, που δίναν το καλύτερο τίμημα, δίνοντας στους Αζέρους τον ΔΕΣΦΑ στο πιάτο. Υπάρχει μια πολύ απλούστερη εξήγηση που δεν πάσχει από τέτοιες αντιφάσεις: Μόλις τέθηκε θέμα εξόδου από το Μνημόνιο όπως το γνωρίζουμε, οι καλοί μας εταίροι φρόντισαν να μας δημιουργήσουν μια τρύπα 400 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό, έτσι για να στρώσουμε. Και πάντα έτσι θα γίνεται: Δεν θέλουν μεν να βαρέσουμε κανόνι και να καταστραφούνε κι αυτοί, όμως ούτε θα επιτρέψουν ποτέ να αναπτυχθούμε. Πρέπει να παραμείνουμε εσαεί σε επιτήρηση και σε σχετική υπανάπτυξη γιατί έτσι θεωρεί η Γερμανία ότι εξυπηρετείται το συμφέρον της. Και επίσης γιατί έτσι, με τα βάσανά μας, ευφραίνεται (και ψηφίζει στην κάλπη) η Γερμανική ψυχή.

   • pythagorean avatar
    pythagorean @ ΚΜ 09/11/2014 11:53:09

    Πιθανότατα να έχεις δίκιο και να πρόκειται περί γερμανικής αλαζονικής ηλιθιότητας. Υπάρχει όμως και μια άλλη ενδιαφέρουσα πιθανότητα: Το Αζερμπαιτζάν μέχρι πρότινος θεωρείτο υποτακτικό στις ΗΠΑ και σύμμαχος της Τουρκίας. Όμως υπάρχουν ενδείξεις για πρόσφατη στροφή και ευθυγράμμιση με τη Ρωσία, με μοχλούς πίεσης τόσο οικονομικούς όσο και γεωστρατηγικούς (Αρμενία). Κάποια παπαγαλάκια της Ουάσιγκτον έχουν ήδη σκυλιάσει με τις κινήσεις του Μπακού: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=630911 Ίσως λοιπόν ΕΕ και ΗΠΑ να επιθυμούν μπλοκάρισμα της SOCAR φοβούμενοι ότι και αυτή θα εναρμονιστεί με ρωσικά συμφέροντα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, π.χ., με παροχή αερίου για τον TAP όχι μέσω Τουρκίας, όπως έχει σχεδιαστεί, αλλά μέσω Ρωσίας - Βουλγαρίας, ως σύνδεση South Stream – TAP.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.