#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/06/2011 08:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μια νέα ψηφιακή νομισματική μονάδα απειλεί τις τράπεζες!Οι λαοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ελευθερία πηγάζει από το διεθνές τραπεζικό καρτέλ, και το νομισματικό σύστημα, που βασίζεται στον δανεισμό.

Σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, αυτό το καρτέλ καταπνίγει κάθε έκφραση της ελεύθερης αγοράς και της προσωπικής ελευθερίας.

Ασύδοτη εκτύπωση χρήματος, σφιχτός έλεγχος, επιδοτήσεις, φορολόγηση, δασμοί, τέλη, κανονιστικά πλαίσια, κλπ. όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η έννοια της ελεύθερης αγοράς είναι απλά ένα ιδεολόγημα.

Οι ιδιωτικές τράπεζες αναπτύσσονται με τη βοήθεια των κεντρικών τραπεζών, και των κυβερνήσεων, σχηματίζοντας ένα πανίσχυρο καρτέλ. Αναγκάζουν τους λαούς να χρησιμοποιούν το μονοπωλιακό τους χρήμα, για να προμηθεύονται τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες. Παρακολουθούν κάθε συναλλαγή, έτσι ώστε να ρουφήξουν κάθε δυνατό φόρο και τέλος.

Ο φόρος εισοδήματος χρησιμοποιείται για να στηριχτεί αυτό το σύστημα, όπως και η κερδοσκοπία της Wall Street, όπως και οι ατέλειωτοι πόλεμοι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο μέσος καταναλωτής πλήττεται και από τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό. Αυτό το σύστημα θρυμματίζει κάθε προσωπική και οικονομική ελευθερία.

Η μόνη θεραπεία θα ήταν μια αποκέντρωση του τραπεζικού και νομισματικού συστήματος. Η λειτουργία μιας παράλληλης οικονομίας, έξω από αυτό. Και αυτό μοιάζει πλέον δυνατό, με ένα νέο κρυφό νόμισμα που αρχίζει και αναπτύσσεται. Το Bitcoin. Μπορεί άραγε το Bitcoin να απαλλάξει την ανθρωπότητα από τα αφεντικά της, και να δημιουργήσει τη πολυπόθητη ελεύθερη οικονομία;

Τι είναι όμως το Bitcoin;

Πρόκειται για ένα νέο εθελοντικό ψηφιακό νόμισμα, που μπορεί να μεταφερθεί από τον ένα στον άλλο, μέσω του διαδικτύου. Το ανοιχτής πηγής κρυπτογραφικό του πρόγραμμα, εξασφαλίζει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς την ανάγκη κάποιου τρίτου, όπως είναι μια τράπεζα ή το PayPal. Δεν υπάρχουν έξοδα συναλλαγής, ούτε κάποιο κεντρικό σημείο προκειμένου να ανταλλαγούν τα Bits. Τα Bitcoins βρίσκονται σε ένα «πορτοφόλι» που έχει μια ανώνυμη διεύθυνση μέσα στο σύστημα.

Το Technology Review του ΜΙΤ αναφέρθηκε πρόσφατα στη λειτουργικότητα του Bitcoin, σημειώνοντας πως ήδη έφτασε τα $40 εκατομμύρια σε κυκλοφορία.

Το 2008, ένας προγραμματιστής ονόματι Satoshi Nakamoto (μάλλον ψευδώνυμο) δημοσίευσε μια εργασία περιγράφοντας το σχεδιασμό του Bitcoin. Το 2009 πρόσφερε λογισμικό που χρησιμεύει στην ανταλλαγή Bitcoins. Το λογισμικό αυτό διατηρείται σήμερα από μια εθελοντική open-source κοινότητα, που τη συντονίζουν τέσσερις βασικοί προγραμματιστές.

Ο Nakamoto ήθελε να μπορούν οι άνθρωποι να ανταλλάσσουν χρήματα ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου τρίτου. Βάσισε το Bitcoin σε κρυπτογραφικές τεχνικές, που επιτρέπουν σε κάποιον να είναι σίγουρος για τα χρήματα που εισπράττει, ακόμη κι αν δεν είναι σίγουρος για αυτόν που τα πληρώνει.

Μόλις κάποιος κατεβάσει και τρέξει το Bitcoin client software, αυτό συνδέεται μέσω διαδικτύου με το αποκεντρωμένο δίκτυο όλων των χρηστών του Bitcoin, και ξεκινά ένα ζεύγος μοναδικών, μαθηματικά συνδεδεμένων κλειδιών, τα οποία χρειάζεται κάποιος για να ανταλλάξει bitcoins με άλλους. Το ένα κλειδί είναι ιδιωτικό και φυλάσσεται στον υπολογιστή του χρήστη. Το άλλο είναι δημόσιο, και μια έκδοσή του που ονομάζεται Bitcoin address δίνεται σε άλλους, έτσι ώστε να μπορούν να στέλνουν στον χρήστη αυτόν bitcoins.

Είναι πρακτικά αδύνατο, ακόμη και με τη χρήση που πλέον πανίσχυρου υπολογιστή, να βρεθεί το ιδιωτικό κλειδί κάποιου, από το δημόσιο κλειδί. Έτσι κανένας δεν μπορεί να παραστήσει κάποιον άλλο. Τα δυο κλειδιά τηρούνται σε ένα αρχείο που μπορεί να μεταφερθεί σε κάποιον άλλο υπολογιστή, σε περίπτωση αναβάθμισης κλπ.

Πολλοί αναγνώστες των παραπάνω θα τρομάξουν από την έννοια της αγορά χωρίς μετρητά, αφού υπάρχει ένα στίγμα συνδεδεμένο με αυτήν, καθώς αυτό ακριβώς επιδιώκει και το παγκόσμιο τραπεζικό καρτέλ, με σκοπό τη κυριαρχία του επί των λαών. Το Bitcoin όμως αποτελεί την αντίθεση σε κάποιον κεντρικό έλεγχο Η φύση των ψηφιακών του συναλλαγών είναι μη ελέγξιμη, όπως και τα BitTorrents.

Με τα Bitcoins, η συναλλαγή γίνεται από τον προσωπικό μας υπολογιστή μέσω ενός αχανούς δικτύου από σέρβερς που διεκπεραιώνουν τη συναλλαγή στο ανώνυμο πορτοφόλι του αποδέκτη στο δικό του κομπιούτερ. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελεγχθεί ή να αποτραπεί αυτό το νόμισμα, και για αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή απέναντι στο νυν σύστημα.

Μια απόδειξη της δυνατότητας του νέου αυτού ψηφιακού νομίσματος είναι και η ανάδυση ενός παράνομου δικτύου εμπορίας ναρκωτικών, που αναφέρει το Gawker. Το δίκτυο αυτό δέχεται αποκλειστικά Bitcoins ως μέσο πληρωμής, και ουσιαστικά δεν μπορεί να εντοπιστεί, εκτός και αν οι αρχές αποφασίσουν να επενδύσουν ατέλειωτους πόρους. Αλλά ακόμη κι αν καταφέρουν να κλείσουν τον συγκεκριμένο ιστότοπο, θα ξεπηδήσει κάποιος άλλος στη θέση του.

Αυτού του είδους η δημοσιότητα δεν κάνει καλό στους υπέρμαχους του Bitcoin, αλλά τονίζει τη δυναμική του. Όταν οι αρχές απαγορεύουν κάτι που θέλει ο πολύς κόσμος, αναδύεται αμέσως μια μαύρη αγορά. Και όπως βλέπουμε με τα ναρκωτικά, δεν υπάρχει τρόπος αποτροπής τους ότι κι αν γίνει.

Σύμφωνα με το ΜΙΤ, οι κανόνες του Nakamoto θέλουν τη ποσότητα των bitcoins που βρίσκεται στη κυκλοφορία να αυξάνεται το πολύ έως τα 21 εκατομμύρια. Προς το παρόν υπάρχουν 6 εκατομμύρια. Το 2030 θα υπάρχουν 20. Το σχέδιο του Nakamoto έχει όμως και ένα παραθυράκι. Αν περισσότερη από τη μισή υπολογιστική ισχύ του δικτύου Bitcoin βρεθεί υπό τον έλεγχο μιας οντότητας, τότε αλλάζουν οι κανόνες. Αυτό θα αποτρέψει, για παράδειγμα, μια εγκληματική οργάνωση να πλαστογραφήσει υπέρ της ένα αρχείο συναλλαγών ώστε να ξεγελάσει την υπόλοιπη κοινότητα.

Δεν φαίνεται πιθανό να μπορέσει ποτέ κάποιος να αποκτήσει τόσο πολύ έλεγχο. Όμως είναι εξίσου απίθανο προς το παρόν, να ενταχθούν στο σύστημα και τα μεγάλα εμπορικά ονόματα, αφού το τραπεζικό σύστημα είναι ακόμη πανίσχυρο και ελέγχει  τα πάντα μέσω του δανεισμού.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο γνήσιο σε μια ελεύθερη οικονομία από δυο ανθρώπους που εθελοντικά ανταλλάσσουν ένα προϊόν χωρίς τη διαμεσολάβηση κάποιου τρίτου ή κάποιου μεγάλου αδελφού που θα παρακολουθεί την ανταλλαγή.

Οι τράπεζες δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό στις διαδικτυακές συναλλαγές, εκτός από το γεγονός ότι οι περισσότεροι πληρώνουν με χρήματα που έχουν στη τράπεζα. Αν αναπτυχθεί το σύστημα Bitcoin,  ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος θα μειωθεί αισθητά. Πρόκειται για το ιδανικό σύστημα σε όλους όσοι θέλουν ελευθερία και ανωνυμία, ή θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τον κεντρικό έλεγχο του τραπεζικού καρτέλ και των διψασμένων για φόρους κυβερνητικών μαριονεττών τους.

 

S.A.

http://bitcoinme.com/

http://www.prisonplanet.com/new-decentralized-currency-stimulating-underground-barter-economy.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kackos avatar
  kackos 06/06/2011 09:17:58

  S.A. σε νέες ατραπούς μας ταξιδεύει η νέα κάστα των ψηφιακών αργυραμοιβών... καλημέρα.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/06/2011 09:32:24

  Καλημέρα ΠΕ. Άκρως ενημερωτικό το άρθρο σου.
  "Αναγκάζουν τους λαούς να χρησιμοποιούν το μονοπωλιακό τους χρήμα, για να προμηθεύονται τα απαραίτητα αγαθά και υπηρεσίες..."

  Έτσι ακριβώς. Αυτός είναι κύριος λόγος που επιτέθηκαν στη Λιβύη και όχι στο Μπαχρέϊν, φερ' ειπείν. Συγκεκριμένα, δύο χαρακτηριστικά:
  1) Η κεντρική τράπεζα της Λιβύης εκδίδει το δικό της νόμισμα και με αυτό συναλλασεται για το πετρέλαιο. Δεν χρησιμοποιεί δολλάρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγοράζει αμερικανικά ομόλογα, δλδ το χρέος τους. Η κυριότερη αιτία για να ξεκινήσουν πόλεμο είναι η μη πρόσβασή των Αμ. στις "διεθνείς αγορές" του χρήματος. Η Αμερ. οικονομία στηρίζεταο πλέον στην αγορα των ομολόγων τους από την παγκόσμια αγορά.
  Αυτό συνέβη και με τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο πόλεμος του 2003 ξεκίνησε όταν ο Σαντάμ ανακοίνωσε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το δολλάριο ως χρημα ανταλλαγής για τας πετρέλαια του Ιρακ.
  2) Ο Καντάφι, έκανε πρόταση για παναφρικανική νομισματική ένωση για να αποκτησουν ανεξαρτησία από το δολλάριο.

 3. Y. avatar
  Y. 06/06/2011 10:09:56

  Φόρος Τόμπιν, σε όλες της χρ/κές συναλλαγές, τώρα!!

  • vapan avatar
   vapan @ Y. 06/06/2011 11:25:28

   Καλομελέτα κι έρχεται:
   http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_12/03/2011_435554
   http://vo.pasok.gr/podimata/?p=1307

   • Y. avatar
    Y. @ vapan 06/06/2011 13:22:37

    Μην είσαι τόσο αισιόδοξος
    “…μη δεσμευτικό ψήφισμα..”, “.. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έκρινε ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, ενώ δεν έγινε δεκτή από την ομάδα του G20”, “..η Βρετανία υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή...”

 4. σίγουρος avatar
  σίγουρος 06/06/2011 10:29:37

  Προάγγελος της παγκόσμιας διακυβέρνησης που αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί, προκειμένου να ξορκιστούν οι αγορές. Οι λαοί στην αρχή θα την επεφημίσουν, μετά θα δουν τι θα πει βερύκοκο.

 5. Άλλος avatar
  Άλλος 06/06/2011 10:54:35

  Ήρεμα μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, ο Nakamoto και η παρέα του είχαν μια ιδέα και υλοποίησαν ένα εργαλείο. Όπως δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε για τα εγκλήματα με μαχαίρι αυτόν που φτιάχνει μαχαίρια, άλλο τόσο δεν μπορούμε να ενοχοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους για τη χρήση του λεγόμενου Bitcoin. Έχουν, σίγουρα, βάση οι επιφυλάξεις σε σχέση με την κατάληξη τους. Όλοι γνωρίζουν πλέον πως τα τεχνολογικά επιτεύγματα χρησιμοποιούνται (σε πολύ μεγάλο βαθμό) για τον έλεγχο της πολυπλοκότητας των σχέσεων και των δραστηριοτήτων της κοινωνίας. Για να το πούμε έτσι κάπως απλά και "ανώδυνα".
  Όσο για τους λαούς, δυστυχώς αν δεν είναι αφυπνισμένοι και αφήνονται να βουλιάζουν στην απόλαυση της κατανάλωσης δεν θα έχουν καλή τύχη.

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 06/06/2011 11:27:40

  Bit: από το Binary Digit, τουτέστιν ΔΥαδικό ΣύστηΜΑ ή Δύμα στα Ελληνικά.

  BitCoin =Δύκερμα(;), λέμε τώρα...

 7. anetos avatar
  anetos 06/06/2011 13:06:03

  http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/johann-hari/johann-hari-its-not-just-dominique-strausskahn-the-imf-itself-should-be-on-trial-2292270.html#disqus_thread

  πολυ ενδιαφέρον αρθρο !

 8. stefanos avatar
  stefanos 06/06/2011 13:07:20

  Ενα παγκόσμιο νόμισμα ( με συνναλλαγη με τσιπάκια), μια παγκόσμια θρησκεία, ένας παγκόσμιος κυβερνήτης(ο Αντίχριστος) και όλοι εμείς δουλοι και σκλάβοι της πιο επώδυνης παγκόσμιας δικτατορίας. Θεέ μου πότε θα ξυπνήσουμε για να καταλαβουμε ότι αυτά που γράφει ο Ιωαννης στην Αποκάλυψη υλοποιούνται με απίστευτη ταχύτητα στην εποχή μας? Είναι δυνατον να είμαστε τόσο Ζώα, τόσο τυφλοί και κουφοι και να μη βλέπουμε τα Σημεία των Καιρών? Επώνυμε δώσε επειγόντως σε όλους το αρθρο σου για την αντινεοταξικη αυτοσυνειδησία.

  • tpe avatar
   tpe @ stefanos 06/06/2011 18:27:09

   Καταρχάς, ναι, είμαστε ζώα, αφού είμαστε ζώντες οργανισμοί... Κι επιπλέον, είμαστε και σκεπτόμενοι... Όταν γράφτηκε η Αποκάλυψη, νομίζω πως το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα ήταν 10 μετάνοιες και 20 Πάτερ Ημών. Από τότε, έπεσε πολύ νερό στ' αυλάκι...

 9. Kostas D avatar
  Kostas D 06/06/2011 14:04:12

  ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΑ......
  Καποιοι διεστραμενοι κανουν πειραματα με τους λαους

 10. xriteo avatar
  xriteo 06/06/2011 14:16:44

  Στεφανε, ποσοι νομιζεις εχουν διαβασει Αποκαλυψη!!!!Γιατι αναρωτιεσαι;Για οποιον εχει διαβασει,με αυτα που γινονται σημερα,ειναι σαν να διαβαζει εφημεριδα.

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/06/2011 16:25:46

  Τελικά θα αρχίσω να υποψιάζομαι ότι ο χρυσός και το ασήμι από το φορτ νοξ έχουν όντως κάνει φτερά για να λένε τέτοια περί άυλης ανταλλακτικής μονάδας. Πρέπει να τραβάνε ζόρια.

  Ο κανόνας του χρυσού είναι ο χρυσός κανονας νομισματικής και εθνικής επιβίωσης μάλλον...

  Παραθέτω από το ιστολόγιο του χρηχα ένα ωραίο κειμενο:

  Το χρήμα είναι μέσον και όχι προϊόν

  Το χρήμα είναι μέσον….από την στιγμή που το μέσον έγινε προϊόν μεγάλα δεινά έχουν βρει τον άνθρωπο…παγκοσμίως και όχι μόνον εδώ σε εμάς , ο κόσμος έχει να πάθει πολλά από την χρήση του χρήματος σαν ένα ακόμα προϊόν…
  Το χρήμα είναι το μέσον απονομής της αξίας σε όλα τα πράγματα, εφεβρέθη για να σταματήσει την ανταλλαγή προϊόντων και για να μπορεί ο άνθρωπος να συναλλάσεται ή να ” αποθηκεύει τον μόχθο” του σε ένα μέσο που δεν σαπίζει, δεν φυτρώνει και δεν αλλάζει γεύση…

  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ κάποιος, να παράγει χρήμα που δεν ανταποκρίνεται στην αξία κάποιου προϊόντος….είναι αφύσικο και η αρχή των δεινών όλου του κόσμου….

  Η πλήρης υποταγή των πολιτικών σε αυτό το σύστημα τραπεζών και επενδυτικών εταιριών είναι ο μίτος που πρέπει κάποιος να κόψει, ο γόρδιος δεσμός που χρειάζεται έναν Αλέξανδρο να τον κόψει…

  Ο κάθε υπάλληλος υπηρετεί ένα σύστημα αξιών , κανόνων κτλ…δεν ορίζει το σύστημα και εφ’ όσον το σύστημα τον αποζημιώνει πλουσιοπάροχα , δεν έχει και το ηθικό δικαίωμα (ηθικό – υπαλληλικό) να αμφισβητήσει και κάτι από την λειτουργία του συστήματος…

  Οι λαοί έχουν αποκοιμηθεί μέσα σε ένα ως επί το πλείστον ειρηνικό περιβάλλον, με κατά κανόνα καλά επίπεδα διαβίωσης…οι κανόνες και οι αργή διάβρωση αυτών , σε βάθος χρόνου δεν ήταν ικανές να προκαλέσουν τα αντανακλαστικά των λαών για την επικείμενη επίθεση του γραφειοκρατικού τέρατος στην ζωή τη ίδια….πολύ πιθανόν , για να μην πω σίγουρα, κάποιοι έβαλαν “το χεράκι τους” σε αυτήν την διαβρωτική πορεία , για δικούς του λόγους…

  Καιρός είναι ο κόσμος, να ξυπνήσει και κάνοντας μια απλή κίνηση , να απαγορεύσει την χρήση του χρήματος σαν προϊόν….’ετσι απλά…ΣΤΟΠ

  Να ξαναγίνει η κοπή χρήματος με βάση τον χρυσό και άλλα ευγενή μέταλλα….

  Τέρμα τα ομολογιακά και άλλα “προϊόντα”…τέρμα το τζογάρισμα στους κουμαρτζήδες….δεν είμαστε εδώ για να στοιχηματίζουν στην πλάτη μας το κοινό του ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟΥ….

  Η ζωή είναι δώρο και δικαίωμα….δεν είναι χρηματιστηριακό προϊόν…

 12. Orestios avatar
  Orestios 06/06/2011 16:27:27

  Μπιτ παρά

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Orestios 06/06/2011 17:26:12

   χα χα ...!

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/06/2011 17:58:51

  Τα περί παγκοσμίου νομίσματος είναι λίγο ουτοπική αρλούμπα και λίγο προβοκάτσια. Δηλαδή, ευσεβεις πόθοι των ¨κεντικοευρωπαίων" και 3-4 αγγλοσαξωνικών οικογενειών. Αλλά σοβαρά, Αγγλία Δανία, Νορβηγία έξω από το ευρώ και σίγά μην αφήσουν οι ΗΠΑ το νόμισμά τους.

  Και σιγά μην οι Κινέζοι, όπως παλιότερα οι Ιάπωνες, δεν ενθαρρύνουν τις εξαγωγές τους.

  Κοινώς, τρίχες.

  Τώρα, όσο για τον χρυσό... ή παλαιότερα τα ...κοχύλια...

  Κανείς μα κανείς δεν θέλει και δεν τολμάει και δεν αντέχει και ΚΑΛΩΣ όλα αυτά την πειθαρχία του "χρυσού". Ο χρυσός θα ήταν επιστροφή σε μεσαιωνικές καταστάσεις, όπου το Μ1 αυξάνεται ανάλογα με τις ...μεταλλευτικές δραστηριότητες.

  Εγώ που είμαι μονεταριστής του σκοτωμού, δεν χαλιέμαι με τον χρυσό. Δυστυχώς όμως ΌΛΟΙ είναι κρυπτοσιαλιστές και πιστεύουν σε κοιωνικές διακιοσύνες και τέτοια. Εμμμ... δεν γίνεται με χρυσό... Όποιοι ενστικτωδώς θέλουν επιστροφή στο χρυσό, να προτιμήσουν το zero based budgeting. Είναι πολύ πιο ορθολογικό.

 14. Γενίτσαρος Πανεπιστημίου avatar
  Γενίτσαρος Πανεπιστημίου 06/06/2011 20:53:27

  Ο μηχανισμός κατάρρευσης των οικονομιών στηρίχθηκε στο δολάριο και στον έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού από την παγκόσμια τράπεζα.
  Αν η Ελλάδα είχε πάρει τα 110 δις σε δολάρια, αυτή τη στιγμή θα είχε αποπληρώσει τα 26 δις , από την αύξηση του Ευρώ από 1,2 σε 1,45.
  Επειδή όμως και η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ελέγχεται, το δάνειο από το ΔΝΤ έγινε σε Ευρώ, για να υπάρχει σιγουριά στους κερδοσκόπους!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.