Με υποβάθμιση απειλεί η Fitch
29/01/2015 19:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με υποβάθμιση απειλεί η Fitch

Αν η νέα κυβέρνηση δεν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μέχρι τις 15 Μαΐου, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανή υποβάθμιση, υπογράμμισε ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα.

«Αν ως την επόμενη αξιολόγησή μας, στις 15 Μαΐου, δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση», δήλωσε ο Douglas Renwick, επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης.

«Στον αντίποδα, αν καταλήξουμε σε συμφωνία με αυξημένη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για τις αξιολογήσεις των τραπεζών αν συνεχιστεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Όπως τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη, η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται πως η Fitch αξιολογεί την Eλλάδα με «Β» και στις 16 Ιανουαρίου αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό από σταθερό.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνδέεται με το ενδεχόμενο ενός Grexit. Η Fitch εκτιμά ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ό,τι ήταν το 2012.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο οίκος αξιολόγησης δεν προβλέπει ότι θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διογένης avatar
    Διογένης 29/01/2015 20:35:49

    Πολύ ενημερωμένοι οι τύποι. Ξεχνούν ότι μέσα στο Μάρτιο πρέπει να πληρωθεί μια "καλούτσικια" δόση στο ΔΝΤ. Πώς θα την πληρώσει αν δεν πάρει λεφτά έως τότε; Εκτός και αν οι τύποι αυτοί παραπλανούν τον κόσμο, όπως έχουν μάθει τόσο καλά να το κάνουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.