#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/06/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με τις υποθήκες των δανείων τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας όταν μας τα χαρίσει;«Ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών”, υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Παρασκευή, προσφέροντας απλόχερα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτό που θέλουν να ακούσουν. Ό,τι θα ξυπνήσουν ένα πρωί και δε θα χρωστάνε στις τράπεζες ούτε ευρώ.

Πέρα από το γεγονός ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα καταρρεύσει την ίδια στιγμή το τραπεζικό σύστημα.

Πέρα, επίσης, από το γεγονός ότι με την υπόσχεση του κ. Τσίπρα και την προοπτική διακυβέρνησής του, όλο και περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν υπερχρεωμένοι κι ας μην είναι.

Όλα αυτά και μόνα τους είναι επικίνδυνα για το σύνολο της οικονομίας.

Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε τις ευθύνες των τραπεζών που δάνειζαν αφειδώς χωρίς να κοιτάνε τις υποχρεώσεις των πελατών τους, ούτε καν τα εισοδήματά τους.

Άλλο όμως, να κόψεις επιτόκιο ή να επιμηκύνεις την αποπληρωμή του χρέους ή να μειώσεις τη μηνιαία δόση κι άλλο να χαρίσεις τα δάνεια σε όλο τον κόσμο που θα δηλώσει υπερχρεωμένος.

Ωστόσο, η εξαγγελία Τσίπρα έχει κι ένα άλλο επικίνδυνο σημείο που σίγουρα το γνωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι.

Τα στεγαστικά κι επιχειρηματικά δάνεια κατά καιρούς τιτλοποιούνται και πωλούνται πακέτο σε ξένες εταιρείες που έχουν το χρήμα για να το κάνουν. Τους τελευταίους μήνες επίσης, ξένες εισπρακτικές εταιρείες κι όχι μόνο έχουν κλείσει deal με ελληνικές τράπεζες για να αγοράσουν τα δάνεια των Ελλήνων, επομένως και τις υποχρεώσεις αυτών.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μαζί με τα δάνεια οι ξένοι αγοράζουν και τις υποθήκες που έχουν αυτά. Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικανοί και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους τις υποθήκες των σπιτιών μας, των εργοστασίων, οικοπέδων, αποθηκών ή άλλου είδους περιουσιών των Ελλήνων. Πώς λοιπόν θα χαρίσει ο κ. Τσίπρας τα δάνεια, όταν οι υποθήκες είναι σε ξένα χέρια; Θα τις αγοράσει μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις γίνει κυβέρνηση;

Όχι βέβαια, απλά πρόκειται για μια ακόμη Ανδρεοπαπανδρεϊκή εξαγγελία που ποτέ δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Αλλά τι σημασία έχει; ΟΙ ψήφοι μετράνε για τον κ. Τσίπρα και την παρέα της δραχμής.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 05/06/2012 12:43:41

  Έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις:

  1)Ναι είναι ανεδαφική η πρόταση του Σύριζα αλλά όπως ακριβώς λέει στην αρχή του το άρθρο "είναι αυτό που το εκλογικό σώμα θέλει να ακούσει". Αυτό ας το προσέξει η ΝΔ. Γιατί κάποιος μπορεί να ψηφίσει σύριζα δίχως να πιστεύει απαραίτητα ότι θα γίνει ολική διαγραφή όλων των χρεών (κάτι που είναι μάλλον αδύνατο) αλλά ότι οπωσδήποτε θα κάνει για το θέμα αυτό πολύ περισσότερα πράγματα απότι κάθε άλλο κόμμα.

  2)Όσο για τις τιτλοποιήσεις δεν καταλαβαίνω την απορία. Αν κάποιος χρωστάει σε τράπεζα στην ελλάδα και πχ κάποιο ελληνικό δικαστήριο απαλλάξει μερικώς ή ολικώς το οφειλέτη απο τις υποχρεώσεις του βάσει του 3869/2010, ποιον οφειλέτη και γιατί να νοιάξει τι έχουν και τι δεν έχουν τιτλοποιήσει οι τράπεζες; Ας πρόσεχαν. Ομολογώ βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν ισχύει αυτό στα ενυπόθηκα δάνεια. Ας με διαφωτίσει όποιος μπορεί.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/06/2012 12:49:04

  Χε χε, υποθήκες - άνθρακες - πιάσ' το αυγό και κούρευτο !
  Οι ξένες εισπρακτικές εταιρείες κλείνουν συνήθως deal με ελληνικές τράπεζες για να πάρουν ένα σταθερό ποσοστό (μεσιτικού) κέρδους, όταν γίνει η είσπραξη ή πλειστηριαστεί το ακίνητο. Οι εισπρακτικές εταιρείες δεν πρόκειται να χάσουν.
  Τιτλοποιήσεις και πωλήσεις σε πακέτο στεγαστικών κι επιχειρηματικών δανείων μετά το 2009 είναι άκρως επικίνδυνη συναλλαγή για τους αγοραστές. Έτσι κάηκε η Lehman. Σημερα θα αγόραζαν τέτοιους τίτλους μόνον σπεκουλαδόροι τύπου Hedge και σε εντελώς σκοτωμένη τιμή και άν συνέβαινε αυτό θα είχε διαρρεύει. Αποτέλεσμα, οι τιμές ακινήτων δεν θα είχαν πέσει μόνον 10 - 20 % (όπως συμβαίνει σήμερα), αλλά τουλάχιστον 50 %.
  Οι υποθήκες των τραπεζών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, υπερτιμημένο "εμπόρευμα" και όλοι το ξέρουν. Όποιος "τσιμπήσει", διατρέχει μεγάλο κίνδυνο και η επικινδυνότητα τιμολογείται ως premium για τον αγοραστή στην αγοραπωλησία τίτλων.
  Πολύ θα ήθελαν να "πακετάρουν" οι τράπεζες, αλλά λόγω premium επικινδυνότητας, η τιμή δεν συμφέρει. Άλλωστε, και να το κάνουν, στις συνθήκες έλλειψης εμπιστοσύνης δεν θα πάρουν ρευστό, αλλά χρεώγραφα. Και τί να τα κάνουν, σθγά να μη δεχθεί η ΕΚΤ ως εγγυήσεις χρεώγραφα από Hedge, για να δώσει στην x τράπεζα ρευστότητα.
  Προτιμούν λοιπόν, προς το παρόν, να διακρατήσουν. Όταν βρούν αγοραστές (και σε ποιά τιμή), θα τις βγάλουν σε πλειστηριασμό ! Θα περιμένουν πάρα πολύ !!!!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 05/06/2012 13:10:27

   Προφανώς, διαγραφή ενυπόθηκου δανείου μαζί με την υποθήκη, άν προσβληθεί δικαστικά, θα κριθεί ως αντισυνταγματική (παραβίαση θεμελιώδους, μη αναθεωρήσιμης διάταξης, της ισονομίας).
   Διότι ο ωφελημένος - ιδιαίτερα άν δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία και άν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει, με ρευστό ή με κατάσχεση παγίου - απολαμβάνει ευνοικής μεταχείρισης και σε σχέση μ' εκείνον που αποολήρωσε ή εξυπηρετεί, και σε σχέση μ' εκείνον που θα αποπληρώσει στο μέλλον ενυπόθηκο δάνειο.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Ο Θείος 05/06/2012 13:47:06

    Με τις αναλύσεις κινδυνεύουμε να χάσουμε την ουσία:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει ασύστολα γιατί "ο λαός αυτό θέλει να ακούσει".

    Όμως, αυτό είναι η εγγύηση της αποτυχημένης πολιτικής. Όταν λές ψέματα σε αυτόν που σε ψηφίζει, αν τελικά εκλεγείς σε αυτές τις ακραίες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, έχεις σίγουρη την πολιτική σου καταδίκη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το παράδειγμα του ΓΑΠ το αποδεικνύει.

    Αν θέλεις να δεις καθαρά, η μόνη εναλλακτική λύση αυτή τη στιγμή είναι ο Σαμαράς. Γιατί δεν λαϊκίζει. Αυτό είναι αρκετό στις δύσκολες ώρες αυτές. Ο Τσίπρας είναι ένας λαϊκιστής της κακιάς ώρας με μοναδικό του εφόδιο την νεαρή ηλικία του παρά τον παμπάλαιο πολιτικό λόγο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 05/06/2012 13:46:21

   Αυτό που προωθείται από τις τράπεζες - για λογαρισμό τους ή για λογαρισμό συμβεβλημένου τρίτου (π.χ. θυγατρικής της τράπεζας που διαχειρίζεται Real Estate) είναι το Leasing.
   Δηλαδή: Έχω π.χ. πάρει ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο 200.000 και δεν μπορώ να αποπληρώνω 1000 ευρώ το μήνα για 25 χρόνια; Η τράπεζα μου προτείνει τον εξής διακανονισμό: Αντί για τη δόση, το ακίνητο να θεωρείται δικό της και να πληρώνω ενοίκειο 300 ευρω το μήνα επί 80 χρόνια. Μεταβιβάσιμο στους κληρονόμους μου. Στο τέλος της διάρκειας γίνεται δικό μου.

   • m.s avatar
    m.s @ Ο Θείος 05/06/2012 13:58:26

    @ Θείος
    οι αναλύσεις σου στοχεύουν στην ουσία.

    σε άλλη εποχή αυτή η εξαγγελία-μπουρδολογία του ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε αίσθηση , προηγήθηκε όμως στις προηγούμενες εκλογές η ίδια εξαγγελία δια ''στόματος '' Πρώτου Θέματος (πρωτοσέλιδο : διαγραφή χρεών, όσο και να έψαξα δεν το βρήκα!!!) με τα γνωστά αποτελέσματα
    δύο φορές την πατάει ο κόσμος;

   • Σπύρος avatar
    Σπύρος @ Ο Θείος 05/06/2012 14:38:47

    δικό τους...

 3. in avatar
  in 05/06/2012 13:43:03

  ακόμα και τα ξένα funds να μην είχαν αγοράσει τα "πακέτα", κάθε τέτοια διαγραφή χρεών θα δημιουργούσε ανάγκη για επανακεφαλαιοποίηση.
  Θα έκοβαν 1 δις και θα το μοίραζαν μετά μέσω αναδανεισμού των τραπεζών σε όλους μας, δανειολήπτες ή μη. Αναδιανομή δεν θέλουμε?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ in 05/06/2012 15:23:24

   Αναδιανομή;
   Άν δίνανε στον Β πίσω τις 35.000 που του "σκότωσαν" χωρίς δική του ευθύνη, 0Κ!
   Αλλά τότε, για εξισσορρόπηση, ο Α θα έπρεπε πάλι να χρωστά τα αντίστοιχα δικά του, έστω και κουρεμένα, με βάση τις νέες αγοραίες αξίες. Οπότε πάμε πάλι στο leasing που λέγαμε, έστω και ελαφρωμένο...

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 05/06/2012 15:18:57

  Άν γίνει διαγραφή, η ανακεφαλαιοποίηση είναι το (συγκριτικά) μικρό πρόβλημα.
  Το μεγάλο είναι τι θα γίνει με τους μη δανειολήπτες και τα ακίνητά τους, μετά το "χάρισμα" στους δανειολήπτες. Προφανώς θ' απαξιωθούν στον ίδιο βαθμό με τα "χαρισμένα". δανειοληπτών.
  Παράδειγμα: Ο Α ήταν large χαρακτήρας και δανείστηκε 100.000 και αγόρασε νέο σπίτι. Πρόλαβε και αποπληρωσε 30.000, έγινε "διαγραφή" και μένει δικό του. Άν η αγοραία αξία που θα προκύψει είναι 50 % κάτω δηλ. 50.000, αυτός όχι μόνον δεν έχασε αλλά έβγαλε και κέρδος 20.000.
  Αντίστροφα, ο Β δεν ήταν large, επέλεξε να μην δανειστεί και ανακαίνισε σιγά-σιγά το παλιό σπίτι, αρχικής αξίας 50.000, ξοδεύοντας άλλες 20.000 δικές του. Άν η αγοραία αξία που θα προκύψει μετά την χαριστική πράξη είναι 50 % κάτω δηλ. 35.000, αυτός έχασε μέσα σε μια μέρα περιουσιακά στοιχεία 70.000 - 35.000 = 35.000.
  Μας έχουν για τόσο κορόιδα εμάς, τους "συντηρητικούς" μη δανειολήπτες; Θα καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια, άν τολμήσουν; Νομίζουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.