Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα
06/11/2014 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με την πλάτη στον τοίχο η Ελλάδα

Ξεκάθαρα πλέον οι Ευρωπαίοι αθετούν τους λόγους τους και τις δεσμεύσεις τους, ζητούν νέο μνημόνιο, δεν ανοίγουν θέμα για το χρέος και απειλούν με την μη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

(Ανανεωμένο) Το σκληρό σενάριο από τα τρία που επεξεργάζονταν οι Ευρωπαίοι, αλλά πιο... βελτιωμένο, φαίνεται να επιλέγουν οι δανειστές βάζοντας την Ελλάδα με την πλάτη στον τοίχο.

Το σκληρό σενάριο ουσιαστικά συνδυάζεται με το τρίτο που είναι λίγο πιο... λάιτ, ωστόσο, και τα δύο μαζί αποτελούν βρόχο στο λαιμό της Ελλάδας και της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, που αυτή τη στιγμή είναι κυρίως υπό τη μορφή ομολόγων του EFSF, θα επιστραφούν στον EFSF, και η Ελλάδα θα αιτηθεί και θα λάβει μια ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), από τον ESM (το διάδοχο σχήμα του EFSF). Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πει πως δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα στήριξης, θα καταστήσει δυνατό για την ευρωζώνη να αυξήσει τη “γραμμή” άνω των 11 δισ. ευρώ εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και θα θέτει ξεκάθαρους όρους για τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, ακόμη και εάν η χώρα δεν κάνει χρήση αυτών. Ωστόσο για να έχει η Ελλάδα πρόσβαση σε αυτό το σχήμα, θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο.

Την απόφαση για στήριξη της Ελλάδας μέσω της δημιουργίας ενισχυμένης προληπτικής γραμμής πίστωσης (ECCL), επιβεβαίωσε και αυτός ο «αχώνευτος» πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος αφού μας έπλεξε το εγκώμιο για την πρόοδο που έχουμε κάνει στη συνέχεια μας ζήτησε κι άλλα μέτρα προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν ο Γκ. Χαρδούβελης πέρασε εφιαλτικό απόγευμα στη συνεδρίαση αφού σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να υιοθετηθεί αυτό το σενάριο. Όμως, η κρυάδα ήρθε από τον Ντάισελμπλουμ ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, παρουσίασε στο συμβούλιο τις σκέψεις και τις προτάσεις της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή περίοδο και, στο πλαίσιο αυτό, ακολούθησε μια προκαταρκτική συζήτηση.

Μίλησε επίσης για ισχυρή υποστήριξη στην πρόταση για τη δημιουργία μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα εγγυάται την αδιατάρακτη πορεία της Ελλάδας μετά το μνημόνιο, ενώ σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Παράλληλα, στην μετά - μνημόνιο εποχή ενεργό ρόλο θα έχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είπε αλλά δεν διευκρινίστηκε με ποιο ρόλο.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των εταίρων στη δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου.

Τι σημαίνουν σε πρώτη φάση όλα αυτά; Ότι για την Ελλάδα επιλέγεται το κακό σενάριο που επιχειρείται να «μασκαρευτεί» έτσι ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Αν θα λέγεται μνημόνιο ή ECCL ουδόλως ενδιαφέρει τον κόσμο. Αυτή η ενισχυμένη προληπτική γραμμή στήριξης είναι ουσιαστικά ένας σφιχτός εναγκαλισμός με την τρόικα κι όχι μια απλή εποπτεία. Ξεκάθαρα πλέον οι Ευρωπαίοι αθετούν τους λόγους τους και τις δεσμεύσεις τους, ζητούν νέο μνημόνιο, δεν ανοίγουν θέμα για το χρέος και απειλούν με την μη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Είναι άγνωστο αν τελικά θα προωθηθεί αυτό το σενάριο ή πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Όμως, είναι σίγουρο ότι υπάρχει πολύ ψυχρή αντιμετώπιση, στα όρια της οργής, ενός τέτοιου σχεδίου.

Και δίνει ασφαλώς ένα ακόμη πάτημα στους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζουν και να χαίρονται για το αδιέξοδο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 06/11/2014 23:40:06

  Πέστε μας πόσα προαπαιτούμενα δεν έχει εκπληρώσει η Αθήνα και μετά μιλάμε για εκβιασμούς κλπ... Υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν είτε με μνημόνιο είτε χωρίς. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις... Λογικά με κάποιο μνημόνιο πρέπει να γίνουν γιατί από μόνοι μας δεν... Όταν μάλιστα υπάρχει και το σενάριο κυβέρνησης Τσίπρα σιγά μην τον αφήσουν οι Ευρωπαίοι λίμπα...

  • Svart Drottning avatar
   Svart Drottning @ Νικολάκη εφέντης 06/11/2014 23:54:48

   Το βρήκατε πάλι εσείς, ο δικαιόρος των τιμίων και ακριβοδίκαιων ....δανειστών. Απλά, ποτέ δεν εννοούσαν τις υποσχέσεις τους, γιατί σε όλα τους είναι υποκριτές και κάλπικοι.

   • Νικολάκη εφέντης avatar
    Νικολάκη εφέντης @ Svart Drottning 07/11/2014 12:23:43

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ!!! Ας προσέχαμε. Μην μου πείτε ότι περιμέναμε να μας φερθούν με το γάντι... Μπορούμε να "αντισταθούμε ηρωικά" (π.χ. αλά Ντινόπουλος) και σε λίγα χρόνια να παρακαλούμε για έλεος...

    • Βουστροφηδόν avatar
     Βουστροφηδόν @ Νικολάκη εφέντης 08/11/2014 09:44:42

     ...Θα ρθεί ο κουμπάρος με το μέλι, που θα πάει;

  • Κόνδωρας avatar
   Κόνδωρας @ Νικολάκη εφέντης 07/11/2014 11:05:58

   Σωστός. Δυστυχώς στην σοβιετική Ελλάδα, το Δημόσιο ζει και βασιλεύει. Αν δεν εργάζεσαι στο Δημόσιο, βλέπεις έντρομος το φάσμα της ανεργίας. Αν είσαι δημόσιος υπάλληλος (ή ιδιώτης επαγγελματίας σε κλειστό επάγγελμα), η συντεχνεία ή το συνδικάτο σου θα σε προστατεύσει. Αν δεν λαδώσεις το Δημόσιο (ή το Κόμμα), δεν παίρνεις έργο. Αν αρρωστήσεις και πας σε Δημόσιο Νοσοκομείο, θα πεθάνεις στο ράτζο έτσι και δεν σκάσεις το φακελάκι στο μεγαλογιατρό. Αν τολμήσεις και ανοίξεις καμιά εξωστρεφή επιχείρηση, το Δημόσιο θα σε ταράξει στη γραφειοκρατεία και τους φόρους, μέχρι να σε υπερχρεώσει και να σε κλείσει (οπότε μετά θα σε κατηγορήσουν και για λαμόγιο). Αν είσαι πραγματικό λαμόγιο του ιδιωτικού τομέα, το Δημόσιο θα φροντίσει (με το αζημίωτο) να σου δώσει το ΕΣΠΑ σου. Τέσσερεις είναι οι προοπτικές επιβίωσης στην Ελλάδα:
   1. ασχολείσαι με την Πολιτική, μπαίνεις στον κομματικό σωλήνα, και το Κόμμα σου βρίσκει καλοπληρωμένη θέση
   2. είσαι από τους τυχερούς βολεμένους που δουλεύουν στο Δημόσιο: συνεχίζεις όπως πριν
   3. είσαι ελεύθερος επαγγελματίας ή μικρομεσαίος: φοροδιαφεύγεις και εισπράτεις μαύρα, γιατί αλλοιώς θα βάλεις λουκέτο
   4. είσαι λαμόγιο, οπότε κλέβεις απ' όπου μπορείς: ΕΣΠΑ, υπερτιμολογήσεις, υπερσυνταγογραφήσεις, φακελάκια, μαύρα, πλαστά τιμολόγια, διαπλοκή... ΑΝ δεν ανήκεις στις παραπάνω κατηγορίες (π.χ. αν είσαι εργατικός, μορφωμένος και πιστεύεις στην αξιοκρατία) τότε το Σύστημα θα σε συνθλίψει. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ...

   • ilias avatar
    ilias @ Κόνδωρας 07/11/2014 17:32:27

    Μα το πιο ασχημο της υποθεσης ειναι οτι η νεα δημοκρατια μετουσιωθηκε σε ενα μαιμου πασοκ δεν γινεται ουτε βημα για να αλλαξει το δημοσιο .η συνηθισμενη κατηγορια για τη νεα δημοκρατια οτι ειναι νεοφιλελευθερη δεξια ειναι λαθος μακαρι να ηταν στην πραγματικοτητα .κοιταξτε παραδειγμα τι εγινε στην ιρλανδια και τις μεταρρυθμισεις τους. καταντησε κομμα του βαθεος κρατους που δε θελει τιποτα να αλλαξει εις βαρος αυτων που νομιζει οτι ειναι οι λιγοι που θα τη ξαναψηφισουν γιατι βοηθηθηκαν με τον εναν η τον αλλο τροπο .αλλα αυτοι δε θελουν το μαιμου θα πανε στο γνησιο.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Νικολάκη εφέντης 07/11/2014 12:27:49

   «Πέστε μας πόσα προαπαιτούμενα δεν έχει εκπληρώσει η Αθήνα» K A N E N A ! διότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 , προβλέπεται παροχή νέων ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος υπό την μοναδική προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων. Απλώς το ιερατείο των Βρυξελών για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται αφερέγγυο και εκβιαστικό. Όλα τα υπόλοιπα περί σεναρίων (περί βεβαιότητος πρόκειται) κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

   • Νικολάκη εφέντης avatar
    Νικολάκη εφέντης @ Γιάννης Κιαπέκος 07/11/2014 12:56:49

    1ον, η δήλωση τότε ήταν γενικόλογη και δεν είναι κάποιος κανονισμός της Ε.Ε. Σε άλλη παλιότερη δήλωση ηγετών για παράδειγμα υπήρχε ρητή δήλωση για το πρόγραμμα "ΗΛΙΟΣ" που ήταν εξαρχής ατάκα για το Δελφινάριο (για να κατευναστεί λίγο τότε ο Γερμανός πολίτης που ένιωθε αδικημένος με το να βοηθάει το Νότο). 2ον, η κατάσταση στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι δύσκολη και οι πιο ισχυροί κοιτάνε να μειώσουν τα ρίσκα τους - όταν μάλιστα βλέπουν μια κυβέρνηση σε ρόλο παθητικό και χωρίς όρεξη για αλλαγές κι όταν βλέπουν επίσης την πιθανότητα σε λίγους μήνες να μιλάνε με ένα "μακάκα" απέναντι τους. Μπορείς να το πεις εκβιασμό ή όπως γουστάρεις, αλλά το ξέραμε όλοι από την αρχή. Και μην μου πείτε ότι το διαπιστώσαμε τώρα... 3ον και σημαντικότερο, ασχέτως με τους Ευρωπαίους, εσείς είστε ευχαριστημένοι δηλαδή με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ή με τις υποσχέσεις των γιαλαντζί αριστερών και των πρώην πασόκων; Δηλαδή είστε ΟΚ με το ισχνό πλεόνασμα που στηρίζεται στα ατελείωτα χαράτσια και το θεωρείτε βιώσιμη πρακτική; Είστε ΟΚ με τις εισαγωγές που πέφτουν; Θεωρείτε πως δεν πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζονται; Όλα αυτά θα έπρεπε να επιδιώκαμε εμείς, εμείς να καθόμασταν να νομοθετήσουμε όπως θέλουμε κι όχι να μας τα υπαγορεύουν οι ξένοι, συνεπικουρούμενοι από συμφέροντα. Επειδή δεν έχουμε καμιά διάθεση για σοβαρές αλλαγές, γίνεται το δεύτερο, αυτή είναι η τραγική αλήθεια. Γενικώς αν δεν σοβαρευτούμε πραγματικά, δεν θα μας παίρνουν κι οι άλλοι στα σοβαρά.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ Νικολάκη εφέντης 08/11/2014 09:08:57

     «η δήλωση τότε ήταν γενικόλογη και δεν είναι κάποιος κανονισμός της Ε.Ε.» Γενικόλογη ξεγενικόλογη δε παύει να είναι απόφαση Eurogroup και ως τέτοια θα έπρεπε να την σεβαστούν αν είχαν τσίπα. «ο Γερμανός πολίτης που ένιωθε αδικημένος με το να βοηθάει το Νότο» Αν υπήρχε δικαιοσύνη , ο Γερμανός πολίτης θα έπρεπε να δουλεύει για χίλια χρόνια (όσο θα διαρκούσε το Γ' Ράιχ) για να ξεπληρώσει τους λαούς που κατέστρεψε. Παράληλα να ακούει από τα μεγάφωνα το "Arbeit macht frei" «Μπορείς να το πεις εκβιασμό ή όπως γουστάρεις, αλλά το ξέραμε όλοι από την αρχή.» Εγώ το ήξερα από την αρχή ότι συμπεριφερόντουσαν ως εκβιαστές και τοκογλύφοι αλλά όταν το έγραφα υπήρχαν μερικοί σαν και του λόγου σου που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους υπέρ των δανειστών. «Θεωρείτε πως δεν πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, δεν χρειάζονται;» Ασφαλώς και χρειάζονται απλώς έχω εντελώς διαφορετική άποψη για το τι είναι μεταρρύθμιση. Δεν αποτελεί μεταρρύθμιση η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Μεταρρύθμιση θα ήταν η πάταξη της γραφειοκρατίας και η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Δεν είναι μεταρρύθμιση ή απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων , βαρβαρότητα είναι.Μεταρρύθμιση αποτέλεσε η θέσπιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από ότι διαβάζω όμως , οι «φίλοι σου» οι δανειστές πιέζουν ασφυκτικά για την άρση του νόμου και έτσι και υποχωρήσει η κυβέρνηση, θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Είναι σίγουρο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις πραγματικές όμως και όχι του τύπου απελευθερώστε το τιμημένο επάγγελμα του κομμωτή για να σωθεί η χώρα.

 2. George N avatar
  George N 07/11/2014 00:33:50

  Μάλλον η κυβέρνηση έχει υπερεκτιμήσει την πολιτική σημασία της "εξόδου από τα μνημόνια" όπως έκανε πιο πριν με το "πρωτογενές πλεόνασμα", την "έξοδο στις αγορές" ή το "κοινωνικό μέρισμα". Το διώξιμο της τρόικας μπορεί να αφορά κάποιους πολιτικούς αλλά ο κόσμος όταν λέει να τελειώνουμε, δεν εννοεί τα MoU αλλά την κρίση και κυρίως τις συνέπειές της. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό για την κυβέρνηση αλλά η απογοήτευση αφορά κάτι που ακόμα κι αν ήταν θρίαμβος, μικρή διαφορά θα έκανε. Θέσεις εργασίας, μείωση φόρων, άνοιγμα επιχειρήσεων, εκεί είναι κυριολεκτικά όλα τα λεφτά. Back to basics: Πόσο χρειάζεται να τελειώσει μια πτώχευση επιχείρησης? Να βρει το δίκιο της στα δικαστήρια? http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/10/daily-chart-19

 3. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 07/11/2014 00:49:22

  Σχόλιό μου στό Antinews, στίς: 17/10/2014 19:15 Αυτή τήν στιγμή στό πολιτικό σκηνικό έχουμε τήν διαμάχη ανάμεσα σέ δύο κύρια πολιτικά μπλόκ. Τούς «μνημονιακούς» ή «κραταρχίδες» καί τούς «αντιμνημονιακούς ή «σπουδαρχίδες». Τό παράλογο (ώς είθισται στήν χώρα τής φαιδράς Πορτοκαλέας) εντοπίζεται καί στήν εννοιολογική οξυμωρία τών λέξεων πού χρησιμοποιούνται γιά νά δηλώσουν τήν φαιδρότητα τής άνω αναφερθείσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι ανάγκη νά σημειώσουμε, ότι αμφότερες οι πολιτικές δυνάμεις είναι δέσμιες τής παπανδρεϊκής λεκτικής κληρονομιάς. Τό «ΕΟΚ καί ΝΑΤΟ, τό ίδιο συνδικάτο», ώς καί «η Ελλάδα στούς έλληνες» αποτελούν κατά μάλλον ή ήττον, σέ συνδυασμό μέ τήν αβερώφεια ρύση «όταν τό πρόβατο φύγει από τό μαντρί, τό τρώει ο λύκος», τήν πεμπτουσία ενός κενολογικού καί δυσλεκτικού πολιτικού λόγου, τού μόνου ίσως αντιληπτικού πολιτικού λόγου, πού «έμαθε» νά καταλαβαίνει ώς πολιτικό δρώμενο ένας «αλλοτριωμένος» λαός, ο οποίος καί τό μίγμα γλειώδους συμπεριφοράς καί θράσους τού ενός, τό αποδίδει ώς «ελληνικό φιλότιμο». Τί λένε λοιπόν καί τά δύο κυρίαρχα πολιτικά μπλόκ; Οι «κραταρχίδες» υπόσχονται τήν σταδιακή (εν ευθέτω χρόνο) αποκατάσταση τών δημόσιων μισθοδοτούμενων πολιτών (οι πλείστοι τών οποίων ονομαστκά αναφέρονται καί ώς παραγωγικοί κρατικοί υπάλλήλοι), καθώς καί τών κρατικοβοιούντων επιχειρηματιών καί ευγενών υπαλλήλων τους (καταχρηστικά αναφέρονται καί ώς ιδιωτική οικονομία), μέ τήν ελπίδα ότι ή δυναμική θά συμπαρασύρει καί τήν «λάσπη» τής λαϊκής μάζας πρός τήν επιφάνεια. Εργαλείο αυτής τής πολιτικής θεωρείται η ανάπτυξη γενικώς. Οι «σπουδαρχίδες» υπόσχονται τήν βίαιη (εν θερμώ) αποκατάσταση τών δημόσιων μισθοδοτούμενων πολιτών, καθώς καί τών κρατικοβοιούντων επιχειρηματιών καί ευγενών υπαλλήλων τους, μέ τήν - εν γνώσει τους - πεποίθηση, ότι ή δυναμική αυτής τής αλλαγής θά τσιμεντώσει καί τήν «λάσπη» τής λαϊκής μάζας στόν βυθό τής «προοδευτικής» εξαθλίωσης. Έν ανάγκη μπορεί νά ελεγχθεί αυτή η τσιμεντοποίηση μέ προγράμματα «καθολικής ευτυχίας» (δές Μαδούρο) καί σέ απόλυτη ανάγκη μέ κάποια «επαναστατική» εκτροπή. Εργαλείο αυτής τής πολιτικής θεωρείται η «πετυχημένη» ανάπτυξη τού κράτους επιχειρηματία καί γενικώς τών ιδιωτών πού θά συμφωνούν μέ τό ήθος τέτοιων κρατικών κερδών (σέ κουτιά, πιθανώς, από πάμπερς).
  Πού οδηγεί τήν χώρα αυτή η αντιπαλότητα; Χωρίς αμφιβολία στήν επόμενη, μέ απόλυτη αλλαγή τών τρεχουσών πολιτικών όρων. Καί αυτό γιατί οι «κραταρχίδες» έχουν επιλέξει ώς συνέχεια τής πολιτικής τού μνημονίου τήν πολιτική τού PCCL (τό μνημόνιο τελειώνει στό τέλος τού 2014) καί οι «σπουδαρχίδες» τήν άρνησή του. Έτσι οδηγούμαστε μαθηματικά στήν αναγκαστική επιλογή τού ECCL στό άμεσο μέλλον. Τώρα, άν η μελλοντική αντιπαράθεση θά αναφέρεται σέ «προληπτικούς» εναντίον «ενισχυμένων», θά σάς γελάσω. Υπάρχουν πολλά παράγωγα λέξεων καί η «σωστή» επιλογή θά έχει τήν δυσκολία της. Όσον αφορά τούς όρους «προληπτικοί» καί «ενισχυμένοι», τούς δανείζομαι από τά κάτωθι, πού αποτελούν τήν κεντρική πολιτική πού έχει συμφωνηθεί από τίς χώρες τής ευρωζώνης γιά «ατίθασες» καί «πονηρές» κρατικές δομές αειφόρου «οινοποσίας» τών ιθαγενών κρατούντων. Υπάρχει λοιπόν: Τα εργαλεία “Προληπτικής Γραμμής Χρηματοδότησης” είναι το Precautionary conditioned credit line (PCCL) και το Enhanced conditions credit line (ECCL).

  Για να εξασφαλίσει ανοιχτή πίστωση η χώρα μέσω του Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL), θα πρέπει να πληροί μια σειρά προϋποθέσεων μεταξύ των οποίων:

  α) Να σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (δεν αποκλείονται κράτη σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υπό την προϋπόθεση ότι σέβονται απολύτως και εφαρμόζουν τις συστάσεις του Συμβουλίου).
  β) Να έχει βιώσιμο δημόσιο χρέος.
  γ) Να έχει μια σειρά «επιτυχημένων» εξόδων στις αγορές με «λογικούς» όρους.
  δ) Να έχει διατηρήσιμη εξωτερική θέση.
  ε) Να μην υπάρχουν κεφαλαιακά προβλήματα στις τράπεζες, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κινδύνους για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

  Όσες χώρες δεν πληρούν κάποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις λήψης του PCCL, μπορούν νά ενταχθούν στο ECCL (Enhanced Conditions Credit Line), στο οποίο εντάσσονται χώρες αποκλειστικά "με την εγγύηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ". Σέ αυτή την περίπτωση η χώρα καλείται "να υιοθετήσει μέτρα εξορθολογισμού που έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες και να αποφευχθούν στο μέλλον προβλήματα αναφορικά με την πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Μέ άλλα λόγια ένταξη τής χώρας σέ κάποιο Μνημόνιο, όπως έγινε μέ Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο. ΥΓ: (Το δανείζομαι απο κάποιον άλλο σχολιαστή, από κάπου πού τό έγραψε) Το αστείο της ιστορίας είναι ότι μερικοί (ή πολλοί) περιμένουν να σκιστεί το μνημόνιο για να πάρουν αύξηση στη σύνταξη , στο μισθό, στο εφάπαξ και άλλα ευτράπελα.
  Είναι σαν να θέλεις να καταργήσεις όλα τα φανάρια της Αθήνας , για να μην έχει ..κίνηση.
  ΥΓ1: Πολύ στημένη μάς τήν έχουνε οι «φίλοι» καί «σύμμαχοί» μας Αγγλοσάξωνες. Όπως πάντα θά έλεγα. Business as usual. Καί οι μπίζνες δέν έχουν ηθική καί τά κλαψουρίσματα δέν περνάνε. Μόνο άν τίς καταστήσει κάποιος ασύμφορες μέ τήν αντίδρασή του καί αυτός δέν είμαστε εμείς. Οι τρομοκρατημένοι. Παρακολουθήστε όλες τίς δηλώσεις πρέσβεων, απεσταλμένων, κυβερνητικών αξιωματούχων καί θά καταλάβετε πόσο στημένη είναι, από αυτούς, η επιχείριση τού «Βάρβαρου» στήν ΑΟΖ τής Κύπρου. Οι ευρωπαίοι εντολές εκτελούν. Εκείνων. Κρίμα γιά μάς καί τήν Ευρώπη. ΥΓ2: Μέχρι τήν Κυριακή θά φανεί, άν έχουμε κάποια, υποτυπώδη έστω, στρατηγική. Σαμαρά αντέδρασε, όπως πιθανά δέν περιμένουν.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/11/2014 01:02:45

  Με τη φοροδιαφυγή τι γίνεται; Βράζει και χύνεται; Η Λαγκάρντ (και ο προμηθευτής της) ακόμη περιμένει απάντηση για ένα CD που μας πάσαρε... Με τους πλούσιους που δεν υποχρεώνονται να καταθέσουν το μερτικό τους για την αντιμετώπιση της κρίσης τι γίνεται; Σφυρίζει "συνεχίστε" ο "διαιτητής" και κρύβεται; Με τα προστατευμένα επαγγέλματα με κατοχυρωμένες αμοιβές, εκτός ανταγωνισμού προσφοράς και ζήτησης, τι γίνεται; Κάστρο και φρούριο; Με τα θαλασσοδάνεια των μογκούλων (και των κομμάτων, και των ΜΜΕ) τι γίνεται; Θα μπούν και αυτά στις ευνοικές ρυθμίσεις, θα τα πληρώσουμε και αυτά οι κοροιδο-φορολογούμενοι, μέσω ΤΧΣ; Μη μας τρελάνουν κιόλας. Μας ρήμαξαν στα "οριζόντια μέτρα", ρήμαξαν τους εργαζόμενους του ΙΤ, αλλά όταν τίθεται θέμα θεσμικών μέτρων ή καταπολέμησης της ανισότητας, σφυρίζουν κλέφτικα: "λύκοι στα πρόβατα". Οι λύκοι είναι ήδη μέσα και παριστάνουν τα μαντρόσκυλα.

  • panas avatar
   panas @ Uncle Stgm 07/11/2014 08:41:12

   Αγαπητέ θείε, όπως βλέπετε, ο καθένας μας έχει την δική του αφήγηση με τις αντίστοιχες προτεραιότητες. Και δεν κάνει κανένας πίσω όταν θίγεται έστω και ένα ευρουλάκι. Τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ο αδύναμος, ο χαμάλης και το πόπολο.

  • ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ avatar
   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ @ Uncle Stgm 07/11/2014 09:21:45

   Θείε θέτεις τον δάκτυλον επι τον τύπον των ήλων και πονάει. Η λίστα Λαγκάρντ μαζι με τις άλλες (Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας κλπ.) ώς ήταν αναμενόμενο και όλοι το ξέρανε, αφου δεν χρησιμοποιήθηκαν απο τους υπόχρεους να το κάνουν μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες, έχουν εξατμιστεί. Ηρθε και η επίσημη επιβεβαίωση απο την Ελβετία επι τούτου, όταν επι τέλους η πρώτη Ελληνική εφορία αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της: "Είναι προιόν εγκλήματος οι λίστες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά νομότυπων πολιτών"....

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ 07/11/2014 13:10:17

    Χα χα , δηλαδή η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργός οικονομίας, τώρα διευθύντρια του ΔΝΤ, μαζί με άλλους πολιτικούς, διακινούσαν "προιόντα εγκλήματος"... Το πραγματικό έγκλημα που βλέπω, είναι τελικά η συνεχιζόμενη ύπαρξη και μόνον αυτού του κοινωνικού συστήματος, του καπιταλισμού. Βρωμάει απαίσια, το ίδιο στην Ελλάδα, στην Ελβετία ή στη Νόβαγια Ζέμλια...

 5. Padron avatar
  Padron 07/11/2014 01:31:42

  Χωρίς να γνωρίζω όλες τις λεπτομέρειες , ένα ασφαλές συμπέρασμα, όσον αφορά την διαπραγμάτευση, είναι ότι οι "εταίροι" φαίνεται να βιάζονται πιο πολύ από εμάς για την επίτευξη σύμφωνιας πριν τον Γενάρη. Υπάρχει κι ένα ομόλογο που σκάει το 2015 και δεν έχει αγγλικό δίκαιο ... Είτε ας διαπραγματευτούν για πρώτη φορά σοβαρά ή ας προκυρηξουν εκλογές. Δεν παει άλλο όπως και να το δεις...

  • Svart Drottning avatar
   Svart Drottning @ Padron 07/11/2014 14:09:10

   Πραγματικά άλλο έτσι δεν πάει πουθενά και υπό το κράτος χυδαίων εκβιασμών, δεν πρέπει τίποτε να υπογραφεί. Το θράσος τους όσο ανεχόμαστε, θα οργιάζει.

 6. Seagull avatar
  Seagull 07/11/2014 12:37:38

  Τα νέα από το Eurogroup είναι και καλά και κακά, καλά για τις αγορές που διαβάζοντας τις αποφάσεις θα καταλάβουν ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να αφήσει την Ελλάδα να κάνει του κεφαλιού της και κακά για το " μπουζουκομάγαζο " που λέγεται Ελλάς και δεν μπορεί 5 χρόνια τώρα να μοιράσει δυό γαϊδάρων άχυρα. Τι περιμέναμε δηλαδή όταν εμείς δεν είμαστε ικανοί να προωθήσουμε για επενδύσεις και ανάπτυξη τα 100 εκατομμύρια που μας έχουν εξασφαλισμένα? Και εντελώς τυχαία αυτό το γεγονός έχει γίνει μιά απίστευτη γαργάρα. Βρήκε καμιά άκρη ο Σαμαράς ή ακόμη ψάχνονται...

 7. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 07/11/2014 15:11:36

  Προαπαιτούμενο είναι να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα....πελατάκια που βγαίνουν στα 15 έτη, στα 25 και με εφάπαξ, αλλά αντι να κάνουμε το αυτονόητο είμαστε σε αντίθεση με τη τρόικα για λόγους κομματικούς μιας και έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι εκλογές πληρώνοντας...ένα κάρο λεφτά για τη καρέκλα. προαπαιτούμενο είναι να εξισωθούν οι συντάξεις γιατί έχουμε απο τούς υψηλότερους μέσους όρους σύνταξης, γιατί τα κομματόσκυλα των ΔΕΚΟ και κάποια ρετιρέ του δημοσίου παίρνουν ακόμη πάνω απο 2χίλιαρο και κάποια κορόιδα ελευθ. επαγγελματίες που βγάζουν απο τη τσέπη 500αρικα το μήνα για τα ταμεία παίρνουν απο 400 έως 1200 το πολύ. Αυτονόητα πράγματα στη σοβιετία που δεν έπρεπε να μας επιβάλει κανείς απέξω. Είναι και άλλα πολλά να μην κουράζω, αλλά στην Ελλάδα ζούμε.....Ξέχασα και μια φίλη μου δασκάλα που επειδή έκανε τρία παιδιά έχει να πάει στο σχολείο πάνω απο 3.5 χρόνια τη στιγμή που κάποιες....άλλες ηρωίδες μάνες πάνε να γεννήσουν κατευθείαν απο τη δουλειά και μετά απο 15 μέρες ξαναδουλεύουν. Λαικισμός θα πείτε στη μπανανία των ανισοτήτων και των διακρίσεων.

 8. Κρίτων avatar
  Κρίτων 07/11/2014 15:14:49

  Προς τι η έκπληξη; Βέβαια, έχει και η στήριξη του κλεπτοκρατικού κατεστημένου τα όριά του. Μέχρι τώρα έσωζαν τον εαυτό τους, όχι την χώρα. ΤΙΠΟΤΑ δεν άλλαξε. Τα είπε όλα ο φίλος πιο πάνω. και για το πολτικικό κατεστημένο που έχει γίνει προδοτικό ανοιχτά και για τους "εταίρους" που μας "σώζουν". τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα.

 9. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 07/11/2014 16:32:51

  "Ξεκάθαρα πλέον οι Ευρωπαίοι αθετούν τους λόγους τους και τις δεσμεύσεις τους, ζητούν νέο μνημόνιο, δεν ανοίγουν θέμα για το χρέος και απειλούν με την μη επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα" Κάνω κάλεσμα στους γνωστούς αγνώστους να υπερασπιστουν τους ευρωπαίους που τόσο δυσφημεί αυτό το άρθρο. Ελάτε παιδιά!

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 07/11/2014 20:44:44

  "Μεταρρυθμίσεις", χα χα. Ξαναθυμίζω την προχθεσινή "εθελούσια" έξοδο από τράπεζα 2.000 45ρηδων, τις συντάξεις των οποίων θα πληρώνει ο δημόσιος προυπολογισμός επί 20 χρόνια. Οι τράπεζες "μαγειρεύουν" (ως σεφ), η κυβερνηση σερβίρει (τα γκαρσόνια), η τρόικα "κυττάει αλλού", οι "ευγενείς εργαζόμενοι" τρώνε και όλοι οι άλλοι πληρώνουμε. Χασαποταβέρνα η "Δημοσιονομική Εξυγίανση".

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Uncle Stgm 07/11/2014 20:47:31

   Το διαρκές "νόμιμον κέρδος" (συν το μη αποδιδόμενον ΦΠΑ) για το τραπέζωμα διαρκείας μένει στην τράπεζα βεβαίως βεβαίως. Εξ ολοκλήρου...

   • blue nile avatar
    blue nile @ Uncle Stgm 08/11/2014 02:46:59

    Δεν έχεις άδικο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.