#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/11/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μετωπική για το ελληνικό «κούρεμα»Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για το «ελληνικό ζήτημα» κινούνται Ευρωπαϊκή Ενωση και ΔΝΤ, καθώς η Ανγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε κατηγορηματικά σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, που θα επιφέρει ζημιές στα ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΚΤ.

«Δεν μιλήσαμε καθόλου για ‘‘κουρέματα’’ χρεών. Γνωρίζετε τις απόψεις μας, οι οποίες ούτε άλλαξαν ούτε πρέπει να αλλάξουν», ξεκαθάρισε η καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν-Μαρκ Ερό. Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Ερό συμφώνησαν πως πρέπει να βρεθεί το συντομότερο λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Τρίτης, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός μετέφερε την κοινή πεποίθηση πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με κάθε τρόπο. «Αυτό είναι το σημαντικότερο, κι αν κάποιος αμφιβάλλει, τότε θα φέρει βαριά ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας προπαγανδιστές του Grexit, όπως ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Ο τελευταίος «ξαναχτύπησε» χθες, δηλώνοντας αντίθετος όχι μόνο σε διαγραφή του ελληνικού χρέους αλλά και σε κάθε επιμήκυνση.

Πάντως, η αδιαλλαξία της Μέρκελ έχει εξήγηση. Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Μίκαελ Μάιστερ, τόνισε πως οι Γερμανοί βουλευτές δεν πρόκειται να ψηφίσουν με τίποτα ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Κατά του «κουρέματος» τάχθηκαν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν και ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Τζ. Γκρίλι, αντιπροτείνοντας ένα συνδυασμό διαφόρων επιλογών, οι οποίες, όπως είπε ο κ. Ρεν, «είναι ουσιώδες να αφήσουν άθικτο το αρχικό κεφάλαιο» (δηλαδή τη συνταγή λιτότητας, τις αλλαγές στα εργασιακά και τις αποκρατικοποιήσεις).

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο συνέδριο της Sueddeustche Zeitung προανήγγειλε ότι ως το Eurogroup της Τρίτης θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, χωρίς να αναφερθεί στα ανταλλάγματα.

 

Αδιαλλαξία

 

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ υψώνει τείχος αδιαλλαξίας, επιμένοντας σε μια ακόμη διαγραφή του ελληνικού χρέους, που θα βαρύνει τους Ευρωπαίους αλλά όχι το ίδιο!

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση της προϊσταμένης του Κριστίν Λαγκάρντ υπέρ μιας «πραγματικής και όχι πρόχειρης» λύσης του ελληνικού προβλήματος, διαψεύδοντας ότι υπάρχει αδιέξοδο και διαβεβαιώνοντας πως το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, όμως, έθεσε κόκκινη γραμμή τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% ως το 2020, κάτι που είναι απολύτως ανέφικτο, χωρίς να θυσιάσουν οι δανειστές μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους.

«Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την Ελλάδα. Τώρα χρειάζονται άλλες ενέργειες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα «είναι πλούσια χώρα» και το Ταμείο δεν μπορεί να της κάνει ευκολίες ανάλογες με αυτές που κάνει σε αφρικανικές χώρες (άτοκα δάνεια κ.λπ.). Τα παραπάνω συνιστούσαν απάντηση και στον επικεφαλής του ΙΙF, Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος ζήτησε να κάνουν όλα τα μέλη της Τρόικας σκόντο στις απαιτήσεις τους, μη εξαιρουμένου του ΔΝΤ.

Στην προσπάθειά τους να αποφύγουν κάτι τέτοιο και να μειώσουν το πολιτικό κόστος, οι Γερμανοί προωθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως να χαρίσουν στην Ελλάδα ένα μέρος των κερδών που αποκόμισαν από τα προηγούμενα δάνεια μέσω της ΕΚΤ ή να της χορηγήσουν νέα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο από το EFSF, που δεν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

«Αν η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρωζώνης κινδυνεύει να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας ή της Κίνας, δημιουργώντας πρόβλημα ασφάλειας στην Ευρώπη», προειδοποίησε εξάλλου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Εξαγωγέων, Αντον Μπέρνερ, βάζοντας στο τραπέζι και τη γεωπολιτική παράμετρο.

 

Γαλλογερμανική… προσέγγιση

 

«Γαλλία και Γερμανία έχουν διαφορετικά συμφέροντα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, αλλά πρέπει να τα γεφυρώσουν», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον (γερμανόφωνο) πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό. Η αποστολή του να σπάσει τον… πάγο στις γαλλογερμανικές σχέσεις, μετά τις διαρροές ότι ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει τη Γαλλία «νέο μεγάλο ασθενή της Ευρώπης» (και τις οποίος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε χθες να ανασκευάσει, όχι ιδιαίτερα πειστικά) κρίνεται μετρίως επιτυχημένη. Μιλώντας γερμανικά, ο Ερό έδωσε έμφαση στο «κοινό πεπρωμένο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης», αφήνοντας να εννοηθεί πως η χώρα του θα συνεχίζει στη ρότα των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων χάριν της σταθεροποίησης.

Γιάννης Παπαδάτος στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/11/2012 11:44:27

  «Εμείς κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την Ελλάδα. Τώρα χρειάζονται άλλες ενέργειες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ,, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα και το Ταμείο δεν μπορεί να της κάνει ευκολίες...»
  Λοιπόν, τι συμπέρασμα βγαίνει;
  Το κούρεμα του κεφαλαίου είναι ..."ευκολία" για πλούσιες χώρες;
  Ή τιμωρία;
  Έχουμε χάσει την μπάλα (ως Ελλάδα και ως Ευρώπη), άλλα μας λένε οι συμβαλλόμενοι, άλλα ακουμε, άλλα φανταζόμαστε, άλλα κάνουμε...

 2. alpha avatar
  alpha 16/11/2012 11:58:02

  H ουσία είναι μία αγαπητέ θείο.
  Μέχρι τώρα οι ιδιώτες δανειστές την έβγαλαν λάδι.
  Ξεφόρτωσαν τα χρέη που αυτοί σε αγαστή συνεργασία με τους Τσοχατζαραίους δημιούργησαν πάνω στα υποζύγια-Ευρωπαίους φορολογούμενους και τώρα λένε στους χρήσιμους ηλίθιους Γερμανούς πληρώστε τα σε Πραγματικό χρήμα , αφού δεχτήκατε σαν βόδια να μην τυπώσετε Ευρώ για να τυπώνει αβέρτα δολλάρια ο Ομπάμιας...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ alpha 16/11/2012 13:23:24

   "Μέχρι τώρα οι ιδιώτες δανειστές την έβγαλαν λάδι".
   Αγαπητέ/ή, πάψε να πουλάς φίδια στο Ντωβίλ...

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/11/2012 13:25:08

  ΟΙ Κίνέζοι τα μαγειρεύουν ψιλοκομμένα με σώς αλά Καντονέζ.
  Οι Γαλλογερμανοί δεν τρώνε απο αυτά.

 4. alpha avatar
  alpha 16/11/2012 13:58:41

  Kαι σύ αγαπητέ θείο ,πάψε να πουλάς παγούρια στους Γιαννιώτες.
  Εχουν δικά τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.